СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 37 177
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Не се обиждайте, но не съм убедена, че чрез протести на живо ще се постигне нещо. Тук хората още не са озряли за тази мярка. Обикновено се събират мако хора и отразено в медиите, изглежда почти жалко- като изгубена кауза- десетина майки с колички с неясно комуникирани в репортажа искания.
              Е,мила,не се обиждай и ти ,НО докога ще "узряваме"? Двайсет години не ни ли стигат? Пращаме майки-камикадзе,които губят нерви и енергия,която могат да вложат в доста по-полезни работи от спорове с предварително известен край.Май така ни е по-лесно - да стискаме палци и да пращаме виртуални поздрави.Мисля си,че ако ВСИЧКИ майки и татковци се изсипят пред общината може и да се види проблем,а с 10 колички и 10 ентусиаста работа не се върши.Видяхте КОЛКО бяха стачкуващите в Гърция - аз останах с впечатление,че всички са фермери.А дали всички на границата бяха такива?Е,когато се разберем,че не е нужно да ни сполети и нас проблема за да се сетим,че го има САМО тогава ще има и успех!

От поста не стана ясно ТИ къде си? Може би сред кибиците, които от страни наблюдават и тихичко се хихикат. Защото можеше и ти една жалба да напишеш за детето на фолк-певачката. Но не! Толкова по-лесно  и безопасно е да критикуваме виртуално и да си защитаваме К4. А, да! И да поучаваме. Докато си сидим на топлото директорско място "вместо да се изсипете пред общината и да се види вашия проблем" със заплащането и условията на труд. Вместо това си го изкарахте на родителите като си облагодетелствахте вашите деца. Е, с това си действие изгубихте моралното право да четете и преподавате морал.

Да, в Гърция бяха всички фермери. В София  пък на протестите нямаше нито един учител от ДГ.

И кои сме "ние", които пращаме майки-камикадзе? И защо ще е губене на енергия, като пост по-нагоре мама Саня пише, че напълно съзнателно, упорито и последователно вършат това.

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 23:12 от kikimora1

# 136
Да, в Гърция бяха всички фермери. В София  пък на протестите нямаше нито един учител от ДГ.

И кои сме "ние", които пращаме майки-камикадзе? И защо ще е губене на енергия, като пост по-нагоре мама Саня, че напълно съзнателно, упорито и последователно вършат това.

Уточнение само. В София на протестите бяха почти всички директори на ДГ от работната група. Не се наемам да кажа с каква мотивация, но бяха там.

Сання е права че го правим съзнателно. Всеки защото си е наумил че така трябва, но понякога наистина има нужда от масовост за да ти обърнат внимание. Аз за себе си не смятам че е губене на енергия, но понякога ми е криво че толкова малко хора реално биха отделили част от времето си за да преодолеем нещо. С подкрепа едно нещо може да се случи за един месец, без подкрепа може да отнеме година.

# 137
Да, в Гърция бяха всички фермери. В София  пък на протестите нямаше нито един учител от ДГ.

И кои сме "ние", които пращаме майки-камикадзе? И защо ще е губене на енергия, като пост по-нагоре мама Саня, че напълно съзнателно, упорито и последователно вършат това.

Уточнение само. В София на протестите бяха почти всички директори на ДГ от работната група. Не се наемам да кажа с каква мотивация, но бяха там.

Сання е права че го правим съзнателно. Всеки защото си е наумил че така трябва, но понякога наистина има нужда от масовост за да ти обърнат внимание. Аз за себе си не смятам че е губене на енергия, но понякога ми е криво че толкова малко хора реално биха отделили част от времето си за да преодолеем нещо. С подкрепа едно нещо може да се случи за един месец, без подкрепа може да отнеме година.

Е, моя спомен от протестите е за учители плътно наобиколили Минкова и Фандъкова, които усложливо им суфлираха: "Как да няма места. Има. Например в Кримиковци. Там запишете децата си."

# 138

Докато си сидим на топлото директорско място "вместо да се изсипете пред общината и да се види вашия проблем" със заплащането и условията на труд. Вместо това си го изкарахте на родителите като си облагодетелствахте вашите деца. Е, с това си действие изгубихте моралното право да четете и преподавате морал.

И кои сме "ние", които пращаме майки-камикадзе? И защо ще е губене на енергия, като пост по-нагоре мама Саня пише, че напълно съзнателно, упорито и последователно вършат това.
                    До колкото виждам от развитието на събитията /няма какво да се сърдите и да се засягате/ всичко е прехвърлено на няколко майки.Не се интересувам от мотивите ви ,но не е трудно да забележа,че понякога упреците се сипят и върху тях.Не ми се връща да търся постове от другата тема.
                    Ако четеш внимателно трябва вече да си разбрала на какво място седя или по-точно нямам време да седна и то по разбираеми причини.Какво точно правя май нямам намерение да ти описвам подробно,но вследствие на това,което правя / и не само аз/ не можеш да говориш за условията на работа,защото явно не ги познаваш добре.Ако смяташ да ми дадеш за пример 30-те деца в групата няма да успееш да ме засегнеш защото в първата ми година и пръвата ми група преди много години беше от 38 деца.И след като водят децата си на същото място си мисля,че съм се справила.
                    Къде и какво ще чета просто не е твоя работа.До колкото ми е известно това зависи САМО от мен.
                    "Вашият проблем",за който пишеш изобщо не познаваш,а морал се опитваш точно ти да преподаваш при това не съвсем удачно.Аз не чакам ти да решиш "нашия проблем" и съответно взимам участие там където се решава този проблем и по начина,който считам за резултатен.И точно за това НЯМАМ проблем нито със средата,в която работя,нито с родителите ,нито с децата,нито със студентите,които обучавам.

# 139
Действително, резултат би имало, когато в СО видят, че има МНОГО заинтересувани и загрижени хора, които са решени да постигнат нещо. При положение, че всеки се спасява поединично, или чака да се включи, когато види, че детето му е останало извън класациите, никой няма да си мръдне и малкия пръст.
Сигурно ако не беше така, нямаше и майките в РГ да бъдат подлагани на унижения и самотно да се борят, заради зАспи като повечето от нас...

# 140
Момичета, предполагам че сте чули за антикризисния план който предвижда намаляване на половина срока на платеното майчинство и разни други екстри за пенсионерите и облагането с ДОД на осигуровките и други красоти.

Пускам линк към темата ако някой се интересува - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=482927.135;topicseen

# 141
Момичета, предполагам че сте чули за антикризисния план който предвижда намаляване на половина срока на платеното майчинство и разни други екстри за пенсионерите и облагането с ДОД на осигуровките и други красоти.

Пускам линк към темата ако някой се интересува - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=482927.135;topicseen
                 E,какво правим сега? Пак ли ще чакаме 20 години да узреем?

# 142

E,какво правим сега? Пак ли ще чакаме 20 години да узреем?

Понякога с Дидиа сме били на различни мнения, но сега съм абсолютно съгласна с нея...такива сме си, плюем по форумите, но като се наложи да си вдигнем дупет..а, никакви ни няма, или по-скоро сме една шепа хора, аз лично дори се чувствах като балама, че съм отишла на протест миналата година, то си бяхме направо за посмешище - я имаше 30 майки, я не. Сега да видим докъде можем да търпим...

# 143
Публикувам отговора на ИСОДГ на снощния ми въпрос: "Има техническа възможност, но е необходимо решението за това да бъде взето от дирекция "Образование" на Столична община. Тези въпроси вече са поставени на последната работна група. "

# 144
Публикувам отговора на ИСОДГ на снощния ми въпрос: "Има техническа възможност, но е необходимо решението за това да бъде взето от дирекция "Образование" на Столична община. Тези въпроси вече са поставени на последната работна група. "

Аааа, като видим протокола, тогава ще говорим дали са поставени в РГ. Не че не знам, но дет се вика писмените следи са важни.

# 145

Заповедта за създаване на РГ включва четирима представители на родителски организации и поне два пъти по-голям брой директори и служители на СО.

Според мен усилията ни трябва да се насочат към промяна на това положение. Ясно ми е, че подписи трудно се събират, особено в някакъв срок. Все пак, ако трябва да се съберат възможно повече подписи - нека не се слага срок. Въпросът е все някога да станем готови за нанасяне на съкрушаващ удар по Решението за състава на Работната група.
Независимо че и идната кампания е пред провал за постигане дори на дребни подобрения за родителите, нека предприемем по-мащабна борба.
Например:
1. Да изготвим петиция за най-масово подкрепяните от родителите искания. Например - искане за увеличаване броя на членовете в РГ, защитаващи страната на родителите. Искане за независим протоколчик по време на срещите.
2. Да приложим многопосочно разгласяване и агитиране за тази петиция. Опция: в подкрепа на подписа си (не като задължение, а по желание в негова подкрепа) всеки да намери начин също да се включи в агитацията - с личен труд и отделено време, или с някаква дребна сума за поемане разходи по платена реклама. За целта е нужен много добре издържан агитационен текст, обясняващ, че само с личния принос на всеки е възможно протестът да добие масов характер - цел и ключ към успеха!

По аналогичен път виждам и посоката на борбата срещу идеята за намаляване на майчинството

Питам се , как протестите стрещу закона за ГМО да могат така успешно да добиват масов характер, а нашите протести - не! Някъде нещо ни убягва!

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 12:09 от sisislava

# 146

Докато си сидим на топлото директорско място "вместо да се изсипете пред общината и да се види вашия проблем" със заплащането и условията на труд. Вместо това си го изкарахте на родителите като си облагодетелствахте вашите деца. Е, с това си действие изгубихте моралното право да четете и преподавате морал.

До колкото виждам от развитието на събитията /няма какво да се сърдите и да се засягате/ всичко е прехвърлено на няколко майки.Не се интересувам от мотивите ви ,но не е трудно да забележа,че понякога упреците се сипят и върху тях.Не ми се връща да търся постове от другата тема.
                    Ако четеш внимателно трябва вече да си разбрала на какво място седя или по-точно нямам време да седна и то по разбираеми причини.Какво точно правя май нямам намерение да ти описвам подробно,но вследствие на това,което правя / и не само аз/ не можеш да говориш за условията на работа,защото явно не ги познаваш добре.Ако смяташ да ми дадеш за пример 30-те деца в групата няма да успееш да ме засегнеш защото в първата ми година и пръвата ми група преди много години беше от 38 деца.И след като водят децата си на същото място си мисля,че съм се справила.
                    Къде и какво ще чета просто не е твоя работа.До колкото ми е известно това зависи САМО от мен.
                    "Вашият проблем",за който пишеш изобщо не познаваш,а морал се опитваш точно ти да преподаваш при това не съвсем удачно.Аз не чакам ти да решиш "нашия проблем" и съответно взимам участие там където се решава този проблем и по начина,който считам за резултатен.И точно за това НЯМАМ проблем нито със средата,в която работя,нито с родителите ,нито с децата,нито със студентите,които обучавам.

Didia, персонално въобще не ме интересува какво точно правиш. И никога не съм се вълнувала къде и какво четеш. Пак нещо си се объркала.

Не ми пука за “вашите проблеми”, стига заради безсилието да се справите с тях да не ги прехвърляте на нас. И все пак, когато се заговори за увеличение на таксите в ДГ единствените позиции, които прочетох и бяха публични са на СНБМ и родители. Не прочетох някъде организирано учителите от ДГ да са излезли с позиция, а това ви засяга. Пак оставам с впечатление, че единствено от натиска на мама Саня и Ели общината е обещала да върне увеличената част от таксата в ДГ.

За благодарността на родители, деца и студенти е смешно да пишеш. Докато и в ДГ, и в университетите няма истинска конкурентна среда, а всичко е административно спуснато задължително или е жестока борба на 200 деца за 20 места, всичките си илюзорни уважения и благодарности можеш да изхвърлиш в кофата за боклук. Спри да се самозалъгваш. Все пак работиш в две крайно нереформирани сфери на обществения ни живот.

Да, твърдя и отново ще напиша: Нямаш никакво морално право да поучаваш и да раздаваш морални присъди.

Човек, който не изпитва неудобство и намира за нормално и редно да напише във форум, в който четат предимно родители на неприети деца, че “ние им дадохме на колегите от средното образование 0,1т., и очаквахме те да ни върнат жеста, но не го направиха”. Значи всичко си е алъш-вериш и “ти на мен, а аз на теб” Днес твоето дете на ДГ, утре моето внуче в училището в Горна баня. И това всичко на гърба на родителите – тези, които ви изработват заплатите, премиите, за да имате време да си устройвате близките на техен гръб. Чест им прави на преподавателите от средните у-ща, че не са “ви върнали жеста”.

Човек, който е натоварен с административни функции и е длъжен да съблюдава и спазва правилата и законовия ред, който преподава на студенти и борави с етични категории не изпитва грам скрупули да напише, че “дори и да го нямаше К4 не ми пука за правилата аз щях да приема детето на колежката извън всякакъв ред и закони”.

Човек, който вместо с авторитета си на административен ръководител да подаде сигнал за извършено нарушение се хвали с него във форум и нагло изпозва извършетна несправедливост с нерегламентиран прием на дете на фолк печвачка за обосновка на съществуването на К4.

Да – нямаш право да поучаваш.

Думите и действията на тук пишещите родители често могат да се разминават. Голямата разлика е, че техните действия или бездействия засягат само лично тях. Те не ощетяват никого друг, освен самите себе си. Те нямат властови функции и механизми за въздействие. Те са извършени в частния им личен живот, който по конституция и разните европейски харти за правата на човека е неприкосновен и си е тяхна работа.

Ти обаче често се изявяваш в качеството си на административен ръководител на ДГ. Описаните случаи, мълчаливи подминавания и пр. все ги вършиш в това си качество. Твоите действия имат последствия върху гражданите. Ти нарушаваш етични кодекси на поведение на служителите. Според твоите думи си готова и закони и наредби да нарушиш. За това и поведението ти е многократно повече укоримо. За това и аз коментирам само думите ти, касаещи професионалната ти работа. Личния ти живот не ме вълнува.

# 147
Кики, не се афектирай. Дидиа не е административен ръководител. Тя е педагог в ДГ. От нея също не зависи бог знае какво. Просто изказва мнение като всички нас.

И аз много се дразня на това че хората, работещи в ДГ не се борят в достатъчна степен за по-добри условия на труд, но съм свидетел на силната връзка между работодател и служител и фрапиращото на моменти съответствие на мненията. Това е много трудно да се пребори. Директорите примерно се надяват всяка година че ще ударят шестица от тотото и точно тяхната ДГ ще получи невероятния шанс за едно ремонтче. А разпределението на парите и приоритетността на ремонтчетата се определят от работодателя. А някои може да си останат с течове, падащи мазилки, стари ел. инсталации и т.н. и да си чакат докато се сдобият с подходящото поведение и връзки.

# 148
Искам да добавя, че преди ден-два правителството реши държавните служители да си плащат здравните и социални осигуровки. Аргументите на министър Дянков и министър-председатела Борисов бяха: не било равнопоставено; не е редно едни да плащат, а други не; всички били равни; солидарност в условията на криза. Цитираше се и чл. 6 от конституцията, който не допуска привилегии и неравенство основани на лично или обществено положение.

Риторично стои въпроса с съществуването на К4. Не са ли валидни същите аргументи и за него. Как е възможно представители на една и съща политическа сила да решават различно за аналогични ситуации.

Така полицаи и военни ще си плащат осигуровките, но децата на персонала ще си останат с привилегията от 3т. при прием в ДГ.

Кики, не се афектирай. Дидиа не е административен ръководител. Тя е педагог в ДГ. От нея също не зависи бог знае какво. Просто изказва мнение като всички нас.

И аз много се дразня на това че хората, работещи в ДГ не се борят в достатъчна степен за по-добри условия на труд, но съм свидетел на силната връзка между работодател и служител и фрапиращото на моменти съответствие на мненията. Това е много трудно да се пребори. Директорите примерно се надяват всяка година че ще ударят шестица от тотото и точно тяхната ДГ ще получи невероятния шанс за едно ремонтче. А разпределението на парите и приоритетността на ремонтчетата се определят от работодателя. А някои може да си останат с течове, падащи мазилки, стари ел. инсталации и т.н. и да си чакат докато се сдобият с подходящото поведение и връзки.

Ели Х, взе ми думите от устата. Като чета ретроспекцията ви за РГ и аз се учудвам как е възможно такава симбиоза между директори и община. Общината би трябвало да има балансираща и неутрална роля. Тя трябва да се стреми да е еднакво отдалечена и от директорите, и от гражданите. Ти намекваш, че директорите са поставени в унизителната позиция да са "принудени" да се харесват на общината, за да си спечелят ремонт. Но неясно за мен остава защо общината, която е в силна позиция, винаги взима страната на директорите в спора им с гражданите и то абсолютно първосигнално!

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 15:39 от AnMary

# 149
Но неясно за мен остава защо общината, която е в силна позиция, винаги взима страната на директорите в спора им с гражданите и то абсолютно първосигнално!

Принципно не винаги е така. В някои случаи са съгласни с нас. На последната среща беше фрапиращо защото върху нас беше упражнен натиск и изнудване с цел изтегляне на дело от административния съд. Не знам дали така се казва но става ясно какво имам предвид.

Та ако не ни бяха принудили да стигнем до съд (друга алтернатива по закон нЕма) сега можеше да водим далеч по цивилизована комуникация с що годе разумни решения като резултат.

Общи условия

Активация на акаунт