СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 648
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Да ви развеселя малко в тази напрегната обстановка- днес, докато висях за входящ номер на молбата за проверка на 16 ОДЗ в дирекция "Образование" и едната жена се жалваше, че вчера майките са я разпънали (предполагам имаше предвид РГ) Wink. Явно борбата е била епична Laughing.

# 151
  • София
"Цитираше се и чл. 6 от конституцията, който не допуска привилегии и неравенство основани на лично или обществено положение"
Аз също го бях включила в жалбата си за въпросния К4 този член, но виждаш ли не важи за него Simple Smile Пълни абсурди стават вече.

# 152
Да ви развеселя малко в тази напрегната обстановка- днес, докато висях за входящ номер на молбата за проверка на 16 ОДЗ в дирекция "Образование" и едната жена се жалваше, че вчера майките са я разпънали (предполагам имаше предвид РГ) Wink. Явно борбата е била епична Laughing.

Никого не съм "разпъвала". А и само две бяхме. Така прочетено ще реши човек че сме били цяла орда.

# 153

Никого не съм "разпъвала". А и само две бяхме. Така прочетено ще реши човек че сме били цяла орда.

Хех, две, ама за двеста..Ели, (мама Саня не я познавам), но..ако ти си била с якето с мускулите..със сигурност си успяла да разпънеш поне половината директорки..(въпреки числовото им превъзходство)..
Ели, важното е,че сте им взели страха.. лошото е,че въпреки това, ще си направят каквото си решат..
И..като се замисли човек..за какви глупости се заяждат и не отстъпват..вместо да са мили и любезни и родителите да са доволни..(толкова малко е нужно..) Като не могат да осигурят достатъчно места за всички деца, поне достойно отношение БИ ТРЯБВАЛО да могат да осигурят..и равнопоставеност също..
Ама.. с този манталитет.."аз на теб, ти на мен.." и с това изгарящо желание " да уредим нашите хора"..простоооооооо..... ooooh! ooooh! ooooh!

# 154
"Цитираше се и чл. 6 от конституцията, който не допуска привилегии и неравенство основани на лично или обществено положение"
Аз също го бях включила в жалбата си за въпросния К4 този член, но виждаш ли не важи за него Simple Smile Пълни абсурди стават вече.

Ами на фона на случващото се не е зле да им се напомни отново.

# 155
  • Ловеч
Разпънали я #2gunfire , две момичета срещу цялата бюрократична машина и я разпънали, ами ако силите бяха изравнени - щеше да казва "линчуваха ме".
Протести и то преди класиранията, защото след това ще е късно - първо класиране ще е факт, а нашите деца няма да са приети. Безочливо е чиновническото им поведение спрямо децата ни и нас.
След като децата бъдат приети в ДЗ пък следва друга песен - бъдете благодарни че сте вътре, защото много майки дават мило и драго да са на ваше място - и така се крънкат пари за всичко и се злоупотребява и ни извиват ръцете да ги взимаме по-рано/за да не останат сами или да си тръгнат всички преди края на работното време/ и се държат зле с децата/. Налице са не един и два случаи на грубо отношение към деца и родители. Аз лично съм си говорила на 6 очи с една такава възпитателка. Та борбата мили момичета е не само да се набутат децата в градините, а само започва с това.
И ако преди 6години съм успяла да вредя детето си с лична молба, огромна човечност и разбиране от страна на директора на ДЗ, то сега това не е възможно. С нежелание преместих сина си оттам, за да ми е "по-близко", защото беше приет в "перлата" на ДГ в Люлин - и сгреших до голяма степен, но това е минало.
Искам да имам възможност да избирам, а не да се примирявам с обявените минимални бройки и да се чувствам принудена да обикалям квартала, за да мога да работя и да си плащам прословутите данъци и такси. Добре де: живеем в Люлин 4 и в радиус от 3км нямаме шанс за прием, дори да го приемат някъде ще трябва да правим 300упражнения за водене и прибиране, а недай си боже вдигне температура/което се случва често при малките деца/ и трябва да се реагира бързо.....
Защо си го изкарват на нас след като те са сгрешили и продължават да грешат? ЕСПА е една от тези сгради, които не функционират като ДЗ, а са построени с тази цел: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=467132.0 . На кадастралната карта много добре изглеждат една до друга сградите на близнаците 47 ОДЗ и ЧДГ Ерих Кестнер
Не съм дипломатична и реагирам много остро като ме настъпят по болното място, дайте да изберем един хубав слънчев ден и да се опънем с децата пред общината. За мен и малкия тази година шанс няма, но това не значи че трябва да спъвам усилията на всички майки и ще съм там, за да сме повече, за да ни чуят, за да ни послушат. Не ми е приятно, че се отнасят с абсолютно неуважение към представителите на родителите само защото има заведено дело.
Много си проточих поста, но мен ме боли че децата ми ще живеят далеч от мен. Защото в провинцията места има и там децата се гледат добре, защото ако не си доволен от една градина го местиш в друга и веднага го приемат. Там се борят родителите да си записват децата в градините за да не ги закрият. Много ми е болно, обаче ще призная че там ще им е по-добре: чистият въздух, ще могат да изграят в градинките без да газят в изпражнения, няма да се въргалят в отпадъци и кал по площадките, няма да се налага да ги пазя от изяждане или сгазване докато играят. А аз ще престана да се карам с всички, които правят цялото това ежедневие в София.

# 156

Хех, две, ама за двеста..Ели, (мама Саня не я познавам), но..ако ти си била с якето с мускулите..със сигурност си успяла да разпънеш поне половината директорки..(въпреки числовото им превъзходство)..

Малко се поуморих, но Саня е във вихъра на танца и компенсира. Ще ми мине надявам се.

Да питам дали някой знае по коя наредба се осъществява експертизата на работоспособността на деца под 16 години. На РГ ми цитираха Наредба 19, но там се говори за РЕЛКК и НЕЛКК и е от 2000 г., а после попаднах на една друга наредба, която е за експертиза на възрастни и деца и там се говори за ТЕЛК и НЕЛК. Та кое да гледам според вас. Първата е изрично за деца, а втората е няколко години по-млада, но за децата има съвсем малко и то по-скоро уточняващи текстове. Основно е за болнични и ТЕЛК на възрастни.

Цитираха ми Наредба 19, Приложението за хронични заболявания, но при две налични Наредби със сходен, но не съвсем текст се обърквам коя и в каква степен е актуална. Ще изчакам Сання да се появи на хоризонта да каже ако има идея, но приемам инфо и от всеки който е наясно с въпроса.

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 16:26 от Ели Х

# 157

Подкрепям с две ръце + предложенията на Сисислава.
Категорично, преди класиранията, и може петъчно-съботен протест, за да имат шанс и майките, които са на работа през седмицата, пък не могат да излязат да протестират. В събота може да няма общинари, но медии ще има.

# 158
Протести и то преди класиранията, защото след това ще е късно - първо класиране ще е факт, а нашите деца няма да са приети. Безочливо е чиновническото им поведение спрямо децата ни и нас.
След като децата бъдат приети в ДЗ пък следва друга песен - бъдете благодарни че сте вътре, защото много майки дават мило и драго да са на ваше място - и така се крънкат пари за всичко и се злоупотребява и ни извиват ръцете да ги взимаме по-рано/за да не останат сами или да си тръгнат всички преди края на работното време/ и се държат зле с децата/.

Та борбата мили момичета е не само да се набутат децата в градините, а само започва с това.

Искам да имам възможност да избирам, а не да се примирявам с обявените минимални бройки и да се чувствам принудена да обикалям квартала, за да мога да работя и да си плащам прословутите данъци и такси.

Не съм дипломатична и реагирам много остро като ме настъпят по болното място, дайте да изберем един хубав слънчев ден и да се опънем с децата пред общината. За мен и малкия тази година шанс няма, но това не значи че трябва да спъвам усилията на всички майки и ще съм там, за да сме повече, за да ни чуят, за да ни послушат. Не ми е приятно, че се отнасят с абсолютно неуважение към представителите на родителите само защото има заведено дело.
Евала за поста!  bouquet  Подкрепям идеята ти с две ръце!
Из приключенията на една точкова психясала, "арогантна и нахална" майка:
Цъкам си аз, сменям кандидатурите на ЦДГ, като бясно куче, защото според допълнителните критерии (които 2/3 от ДГ не са си направили труда да опоменат), точките ни танцуват с мижавите, но така "работоспасяващи" 0.2т! И ето хоп - гледам една доооста отдалечена и непозната,  квартална детска градина, ни дава тези 0,2 "плюнки" и даже заставаме в челната десятка, на светлинни години преди "граничната група"  Sunglasses  /За непросветените обеснявам - това е онази група деца (към която вторият ми син е абониран), демек -  регламентирано събират до 8 точки и нямат никакави шансове./
И си викам: "Ами да взема да скокна, да видя какво е дереджето там!" Изскачам от работа, за да се впиша в приемното време на директорката, а ако все пак я изпусна - поне да си направя устата за среща, в удобно за нея време.
Пристигам пред въпросното ДГ: отвън пълна мизерия, покрива тече и се разпада, площадката е като във филм на ужасите, очевидно неизползвана от никой, който иска да остарее... но дали децата знаят това?!
Влизам: посреща ме охраната ... Не знам защо наемат такива хора, при условие, че единственото, което му дава тази позиция е качеството му на добре "охранен". Възрастта му е колкото на всички членове на семейството ни + тази на детската градина.... Но пък, неговото пра-внуче ще има заветните 3т. от К4 Wink
Той: Кой търсите?
Аз: Директорката!
Той: Сега я няма!
Аз: А кога мога да я намеря? Или ми дайте телефон за да си уговоря сруща с нея.
Той: ТИ първо ми дай личната си карта да те запиша.- следва бавна и мъчителна процедура по преписването на данните от личната карта, придружено от сричащи въпроси.
Аз: Та, кога и как мога да се свържа с нея? - (демек директорката!)
Той: Чакай тук!- "вие" е непозната форма на общуване... Помъква се с артритно бавна и тромава походка на някъде. Оставам сама във фоайето. Ако исках да правя нещо "закононарушително" мога да го свърша 100 пъти, та даже накрая и едно кафе да изпия дакото чакам "охранителя" да допълзи обратно.
Той: Чакай тук! Седни на пейката!
Оставам права независимо от кратката команда на "рейндЖъра". След малко (губя ориентир за времето), пристига една жена. Облечена е с бяла престилка или захабен стар чаршаф, зависи от фантазията.
Тя: За какво ме търсите?
Аз: Вие директорката ли сте?
Тя (сопнато): НЕ, медицинската сестра съм!
Аз: Ами значи е станало недоразумение, аз искам среща с директорката. Искам да видя какви са условията в тази детска градина.
Тя: Ми не виждате ли?
Аз: Не! Видях само сградата отвън и тук във фоайето.
Тя: Ми т'ва е!
Аз: Разбирам, че сигурно нямате право да допускате външни лица, но бихте ли ми казали: просторни ли са стаите? Дали има течове, каквито има по външната фасада? Какви са тоалетните? Защото точките за вашата градина ни стигат, но аз не знам какво представлява, а не искам просто да го запиша някъде.
Тя: Аха! Ми има течове, не много, ама ги има... И вие всъщност какво искате? То и дела се водят сега от родители и разни там сдружения. То протести и глупости. Щом ви стигат точките, надявайте се да ви приемат. А такива разглеждания - неможе! Тя и директорката да беше тук, пак така щеше да ви каже!
Обръщам се и си тръгвам. Е, явно съм една "арогантна и нахална" личност, който не се интересува само от точките, класирането, хипотетичните "нулеви шансове" и защото като теб: "Искам да имам възможност да избирам, а не да се примирявам с обявените минимални бройки и да се чувствам принудена да обикалям квартала, за да мога да работя и да си плащам прословутите данъци и такси.. "

# 159
  • СОФИЯ
В АССГ погледнах делото. Все още е без движение, з СО не са изпълнили разпореждането и не са изпратили административната преписка. Определението е получено от друга юрк, не от вчерашната ни позната, фамилия нещо с Н. Изпратили са им второ разпореждане, още няма данни за връчване и с дежурната заплаха за глоба по ЗСВ Чл. 405. (1) Който не изпълни разпореждане на съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител или съдия по вписванията, дадено по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 50 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. И да ги фраснат няма да е повече от 200 лв.
Любопитно обаче е съдържанието на писмото, с което СО са препратили жалбата за ДЗ. Иф която искаме по принцип си била обществено достъпна, имало я дори в нет пространството, не е иф по смисъла на ЗДОИ и какво всъщност искаме   Laughing .

Ели, за детския ТЕЛК утре се надявам да ми остане време да погледна. Дано междувременно се вкл и някой, които е наясно.

# 160
  • София
Цъкам си аз, сменям кандидатурите на ЦДГ, като бясно куче, защото според допълнителните критерии (които 2/3 от ДГ не са си направили труда да опоменат),
Досега не съм виждала градина, на която да не и се виждат ДК в страницата и в ИСОДГ.  Rolling Eyes

За посещението ти в градината - за мен също е нормално да има нещо като ден на Отворените врати и в почивен ден или в извънработно време /когато няма деца в градината/ да допускат родителите на оглед, например с предварително обявени дати и записване.
По времето, когато в групите има деца за мен е напълно недопустимо да влизат външни хора, независимо каква им е целта.

# 161
milly и на мен това  ми е мечтата - ДГ да се конкурират в предлагането, а не ние да сме принудени да пращаме децата си в ДГ, приличащи на животински ферми, само защото там са ни приели, поради това че не сме имали рода в ДГ и децата ни са с известен баща.
Аз все пак не бих си травмирала детето, завличайки го насила в подобна на описаната от теб градина. Все пак това са нашите обичани и обгрижвани с любов от нас деца.   

# 162
  • София, под Карлсон
Много си проточих поста, но мен ме боли че децата ми ще живеят далеч от мен. Защото в провинцията места има и там децата се гледат добре, защото ако не си доволен от една градина го местиш в друга и веднага го приемат. Там се борят родителите да си записват децата в градините за да не ги закрият. Много ми е болно, обаче ще призная че там ще им е по-добре: чистият въздух, ще могат да изграят в градинките без да газят в изпражнения, няма да се въргалят в отпадъци и кал по площадките, няма да се налага да ги пазя от изяждане или сгазване докато играят. А аз ще престана да се карам с всички, които правят цялото това ежедневие в София.

Моето дете е гледано по принуда в провинцията и въпреки, че всичко което си написала е точно така има нещо, което никой никога няма да ми върне под никаква форма- изгубеното безвъзвартно време с детето ми и всички безценни моменти, които с баща му сме пропуснали. И това е въпреки всичко, което ние родителите внасяме в държавата, защото и двамата работим 100% на светло. Отделно всичко, което внасяме в общината и накрая едно голямо нищо и супер нагло отношение от тяхно величество директорките на ДЗ. Много им порастна работата в последните години, а и тарифите им много скочиха.
Изразявам желание да се включа в следващата работна група, но не обещавам да се държа прилично, защото последните две години без детето ми са ме изнервили до краен предел  Mr. Green Twisted Evil Поне после ще ме оправдаят заради "временна невменяемост"  Mr. Green
Сега сериозно- ще подкрепя всички колективни решения, но не мога да участвам в съботно- неделни мероприятия, вече обясних защо- това е единственото ми време с детето  Sad

# 163
Цъкам си аз, сменям кандидатурите на ЦДГ, като бясно куче, защото според допълнителните критерии (които 2/3 от ДГ не са си направили труда да опоменат),
Досега не съм виждала градина, на която да не и се виждат ДК в страницата и в ИСОДГ.  Rolling Eyes

За посещението ти в градината - за мен също е нормално да има нещо като ден на Отворените врати и в почивен ден или в извънработно време /когато няма деца в градината/ да допускат родителите на оглед, например с предварително обявени дати и записване.
По времето, когато в групите има деца за мен е напълно недопустимо да влизат външни хора, независимо каква им е целта.
На нас тези 0,2  точки ни идват от: ДК5. Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина
И в инфото на никоя от градините не е упоменато. Едва когато "заложа" на дадена градина, разбирам дали го има или няма. Има ги само стандартните допълнителни критерии за:
ДК1 - брат/сестра и ДК2 - работещи или учащи родители, понякога и ДК3 за местоживеене!

tsveta_pile - Абсолютно си права! За мен алтернативите са или да напусна работа, или да си продам един от чифтовете органи, за да го изпратя на ЧДГ!

# 164
  • София
milly, в страницата на абсолютно всяка градина си ги има изредени ДК, които е приела, например  
Допълнителни критерии за прием
И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Младост)
Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина

http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=15&k=207
гледай точно под обявените свободни места за септември

Общи условия

Активация на акаунт