СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 37 196
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Благодаря на дамите, които се борят непрестанно за правата на нашите деца - Мама Сання и Ели Х! Без вас май няма да знаем и толкова за произвола в институциите!
  bouquet  bouquet  bouquet

И аз се присъединявам тук...мислих да пиша след поста на Саня, но нямах сили и смисъл не виждам, за протестите съм и за предложенията на сисислава  Peace

# 121
За Ели и Саня - едно огромно БЛАГОДАРЯ и от мен!

Ето и моите предложения/въпроси:
1. Дайте да видим решението за създаването на Работната група и КАКВО ТОЧНО ПИШЕ В НЕГО за участниците в нея! Според мен натискът освен с протести, е добре да се направи и с опит за вкарване на повече родители в Работната група!... Ако не се лъжа, aria_82 имаше опит с допир до работната група... Да атакуваме именно там, където с гласуване може да се постигне и реши нещо в подкрепа на родителите.
2. Ако ще с протест да извоюваме допускане на толкова родителски гласа, колкото е броя на ДЗ в София (респ. броя на директорките)
3. Колко човека стоят зад мнението на една директорка и на какво основание нейното мнение ще е с приоритет над мнението на представител на цяла организация със стотици членове, стоящи зад него (СНМБ, "Родители", и т.н ако има и други)?
4. Предлагам на следващата работна група (с натиск тя да се състои преди началото на класациите за септември) зад всяко внесено за разглеждане искане от страна на родителите да има списъци с подписи на родители, подкрепящи тези искания.

Заповедта за създаване на РГ включва четирима представители на родителски организации и поне два пъти по-голям брой директори и служители на СО. Двама от СНБМ и двама от АР. От СНБМ сме внесли писмо за замяна на представителите. По обясними причини - повечето сме работещи майки и сме на принципа, който може - поема ангажимента. В момента не виждам как може да се осигури по-солидно родителско присъствие. Юристката която днес присъства, въпреки че не е член на РГ, оспори присъствието даже на протоколчик от наша страна с аргумент който също така оспорваше и нейното присъствие. Но да не задълбаваме.

Подписи се събират трудно, дори и вътре в организации. Най-малкото ще отнеме много време, а и по много неща няма обща родителска позиция. Трябва да са много общи исканията за да бъдат безрезервно подкрепени. Пример е петицията която беше пусната началото на 2009 и слабата родителска активност на протестите. Реалист съм и с изключение на форумите, сред родителите цари необяснима за мен апатия по въпроса. Всеки чака нещо да се случи, а то не може да стане от само себе си. Да не забравяме и че не предстоят избори и ефектите от каквито и да е усилия значително намаляват, т.е. да се постигне нещо сега е далеч по-трудно отколкото беше преди година.

Кикимора, поредността на желанията може да се реши още утре. Дирекция Образование нямат нужда от минаване през СОС за това. Въпросът е поставен, топката е в тях. За това се надяваме че ще бъде прието и приложено. Също поискахме след сливане на опашките да се вижда кой от коя опашка е. Естествено това предизвика бурно недоумение. Наложи се да изслушам обяснение за стриктния контрол върху К4. Склонна съм да вярвам че повечето от директорите не биха дискредитирали точно този критерий, но в случая пак имаше разминаване между исканията на родителите за публичност и почти отказ базиран на нежеланието, а не на невъзможността или друга разумна причина.

Това ме ядосва основно. От Сирма казаха че имат техническа възможност и за поредност и за регистриране на приема по т. 2.2.3. и случаите в комисия, както и за визуализация на ВСИЧКИ записани деца във ВСЯКА отделна група. Но при условие че всичко е наред с приема и има техническа възможност не проумявам защо това предизвиква такива размисли и страсти. И е повод за обяснения защо всъшност еди какво си не ни трябва.

Поставих въпроса за връзката на ИСОДГ с НОИ, с Админа на МОМН и с ЕСГРАОН. Има принципно съгласие на НОИ и са почти готови или готови за връзка, но за Админа и ЕСГРАОН се очаква СО да предприеме някакви действия и да осигури все пак съгласие за свързване. Преди това с ЕСГРАОН имаше отказ, но сега не би трябвало правителството да бъде пречка за това. Всички министри са от същата партия - и на МОМН и на МРРБ.

# 122
Отъждествявам ви на герои - откъсвате се от работа, деца, сем. задължения, само и само да има справедливост! Нямам думи, но единственото, което мога да напиша е: Благодаря Ви! Лощото е, че след такива "битки" с институции хората вече не вярват и мисля, както и конкретния случай доказва, че имат аргументи!

# 123
  • СОФИЯ
Отъждествявам ви на герои - откъсвате се от работа, деца, сем. задължения, само и само да има справедливост! Нямам думи, но единственото, което мога да напиша е: Благодаря Ви! Лощото е, че след такива "битки" с институции хората вече не вярват и мисля, както и конкретния случай доказва, че имат аргументи!

Никакви герои не сме. Просто сме упорити и последователни. Иска ми се да сме повече в тази борба, а не да се разочароваме по една или друга причина и да се отдръпваме. Доста значими неща в историята на човечеството са се случвали под натиска на големи групи хора. Моля ви, нека не се предаваме!

# 124
И аз искам да благодаря на мама Саня и Ели Х за всичко, което правят за нас, откъсвайки от собственото си време   bouquet
От Сирма казаха че имат техническа възможност и за поредност и за регистриране на приема по т. 2.2.3. и случаите в комисия, както и за визуализация на ВСИЧКИ записани деца във ВСЯКА отделна група. Но при условие че всичко е наред с приема и има техническа възможност не проумявам защо това предизвиква такива размисли и страсти. И е повод за обяснения защо всъшност еди какво си не ни трябва.

Ели Х, ако трябва пак да започнем да пишем във формата за обратна връзка на ИСОДГ за включването на тези допълнителни функционалности?

# 125
  • София

Пример е петицията която беше пусната началото на 2009 и слабата родителска активност на протестите. Реалист съм и с изключение на форумите, сред родителите цари необяснима за мен апатия по въпроса. Всеки чака нещо да се случи, а то не може да стане от само себе си.

много от родителите хич не ги е грижа за ДГ ...  в преден пост ви писах как една мама буквално се подиграва с тези които пишем и  ядосваме тук ... ( аз й казвам , че са пуснали в ИСОДГ свободните места за 2010/2011 г за да обнови профила си и подреди на опашката  , а тя ми отговаря с ироничен тон - нещо от рода :" кандидатствайте вие , аз ще се включа последния ден ..."
така че ние тук се ядосваме , а някой се забавляват и чакат на готово да им се уредят нещата
аз съм" за " и за протеста евентуално ...  и за всичко което решите, но се въздържам от коментари по темата  , че не зная  да ще имам физическата възможност да присъствам  !!!

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 19:37 от reniris

# 126
  • СОФИЯ
И аз искам да благодаря на мама Саня и Ели Х за всичко, което правят за нас, откъсвайки от собственото си време   bouquet
От Сирма казаха че имат техническа възможност и за поредност и за регистриране на приема по т. 2.2.3. и случаите в комисия, както и за визуализация на ВСИЧКИ записани деца във ВСЯКА отделна група. Но при условие че всичко е наред с приема и има техническа възможност не проумявам защо това предизвиква такива размисли и страсти. И е повод за обяснения защо всъшност еди какво си не ни трябва.

Ели Х, ако трябва пак да започнем да пишем във формата за обратна връзка на ИСОДГ за включването на тези допълнителни функционалности?

Вероятно е добре. От Сирма потвърдиха за някои многократно поставяни въпроси. А за един, к е коментиран тук /за съжаление не помня кой/ казаха, че нямат запитвания т.е. не го възприемат като проблем.

# 127

Никакви герои не сме. Просто сме упорити и последователни. Иска ми се да сме повече в тази борба, а не да се разочароваме по една или друга причина и да се отдръпваме. Доста значими неща в историята на човечеството са се случвали под натиска на големи групи хора. Моля ви, нека не се предаваме!

Няма да се предаваме! Яд ме е, че не мога да бъда изцяло полезна, защото при нас няма кой да помага!

# 128
  • София
Много тъжно ми с тава понякога така  Rolling Eyes. Вместо да се опита да се направи нещо по-добро за всички, съпротива на всяко едно предложение, само защото е от ВРАГА- родителите на децата. Както и да е. Поне ме надъхахте да отида да пусна писмена жалба за 16-то ОДЗ и местата за набор 2007- обадила съм се, че ще закъснея за работа и утре сутринта ще свърша поне това. На мейла до столичен инспекторат с копие до мейл на Й. Фандъкова продължава да няма абсолютно никаква реакция.

Не се обиждайте, но не съм убедена, че чрез протести на живо ще се постигне нещо. Тук хората още не са озряли за тази мярка. Обикновено се събират мако хора и отразено в медиите, изглежда почти жалко- като изгубена кауза- десетина майки с колички с неясно комуникирани в репортажа искания.

Може би трябва да мислим за други варианти, които има шанс да сработят. Ако в тези работни групи се изравнят силите, ще имаме по-голям шанс с внасяне и гласуване на някакви предложения. Кой може да позволи включването на повече родители в РГ? От кого зависи това?

"Господари на ефира" продължава да е алтернатива. Въпросът е колко време ще отнеме да отразят нещо, дали ще проявят интерес и как отчно да бъдат представени нещата (да се посочат конкретни примери на ОДЗ-та с прием на по 2-3-5 деца примерно, при които е видно, че има някакив злоупотреби, отказът да се оповестяват резултатите от проверки и т.н.)

# 129
Не се обиждайте, но не съм убедена, че чрез протести на живо ще се постигне нещо. Тук хората още не са озряли за тази мярка. Обикновено се събират мако хора и отразено в медиите, изглежда почти жалко- като изгубена кауза- десетина майки с колички с неясно комуникирани в репортажа искания.
               Е,мила,не се обиждай и ти ,НО докога ще "узряваме"? Двайсет години не ни ли стигат? Пращаме майки-камикадзе,които губят нерви и енергия,която могат да вложат в доста по-полезни работи от спорове с предварително известен край.Май така ни е по-лесно - да стискаме палци и да пращаме виртуални поздрави.Мисля си,че ако ВСИЧКИ майки и татковци се изсипят пред общината може и да се види проблем,а с 10 колички и 10 ентусиаста работа не се върши.Видяхте КОЛКО бяха стачкуващите в Гърция - аз останах с впечатление,че всички са фермери.А дали всички на границата бяха такива?Е,когато се разберем,че не е нужно да ни сполети и нас проблема за да се сетим,че го има САМО тогава ще има и успех!

# 130
  • СОФИЯ
 Кой може да позволи включването на повече родители в РГ? От кого зависи това?

Кметът. РГ е създадена с негова заповед, демек Фандъкова....Убедена съм, че ще се вълнува и от одобрението на Минчева.

# 131
  • София
              Е,мила,не се обиждай и ти ,НО докога ще "узряваме"? Двайсет години не ни ли стигат?
Дидиа, не се обиждам. Просто виждам, че хората не са узрели- срам ги е да им вземат интервю или да ги снимат, страх ги е (да отсъстват от работа примерно), нямат такъв начин на мислене и ред други неща. И за това предлагам енергията да се съсредоточи в по-резултатни инициативи.

Кметът. РГ е създадена с негова заповед, демек Фандъкова....Убедена съм, че ще се вълнува и от одобрението на Минчева.
В такъв случай, може ли да пуснем някакво писмено искане до двете (до Фандъкова, с копие до Минчева примерно) да се увеличи броят на представителите на родителски организации на РГ, тъй като в момента всички опити за прокарване на добри практики са обречени на провал, заради силната съпротива на останалите участници и предвид мнозинството им всичко е предварително почти обречено?

# 132
И аз искам да благодаря на мама Саня и Ели Х за всичко, което правят за нас, откъсвайки от собственото си време   bouquet

Вероятно е добре. От Сирма потвърдиха за някои многократно поставяни въпроси. А за един, к е коментиран тук /за съжаление не помня кой/ казаха, че нямат запитвания т.е. не го възприемат като проблем.

Да уточня - от Сирма казаха че за поредността на желанията са получили много запитвания и са отговорили че СО трябва да вземе решение. По въпроса за това да се вижда кое дете от коя опашка е при сливане на опашките казаха че нямат запитвания. Моля ви ако проявявате интерес и държите на това да им пишете за да могат да се ориентират дали това е важно за вас.

И да уточня - не съм герой. Инат съм. Ако не бях щях да окапя на третата среща. За който е присъствал и е опитвал аргументация за нещо - знае за какво говоря. Примерно правим следното предложение [b]"2.2.3 Класирането се извършва за всички обявени свободни места. Отговорност на директорите на ОДЗ и ЦДГ е да следят за актуалността на броя на обявените места и да ги коригират или актуализират своевременно." [/b] и свързаното с него "2.3.7 При класиране от ИСОДГ на дете на обявено свободно място, директор на ОДЗ и ЦДГ няма право да откаже записване освен в случаите по т. 2.3.6. или с писмено разрешение на дирекция „Образование” към СО.". Аргументът е че когато това се случи, а такива работи се случват или поне никой не гарантира че няма да се случат, кой носи отговорност. От Сирма казват че директорите следят местата и коригират. Директорите обаче не искат писмено да са им вменени такива задължения. Защо да си поглеждат свободните места преди всяко класиране като може и да нямат разписана такава отговорност. От СО твърдят че такива случаи са изключение и не се налага това да се включва в правилата.

Питам аз по какъв начин е ясно при такъв случай (дори и един да е) чия е отговорността? Очевидно не на родителя. Дава ли си сметка директорът, служителят и т.н. на въпросния родител това какви нерви му коства? И каква е гаранцията че тези случаи няма да зачестят след като ангажимент никой няма? Отговорност също.

Пращаме майки-камикадзе,които губят нерви и енергия,която могат да вложат в доста по-полезни работи от спорове с предварително известен край.

Дидиа, права си за много неща, но не съм съгласна че споровете са с предварително предизвестен край.  moresmile Ще видим. Не са изчерпани всички възможности.

Последна редакция: вт, 16 мар 2010, 21:07 от Ели Х

# 133
Ето какво им написах във формата за обратна връзка: "[2010-03-16 21:35:25]  Здравейте! Имам следните 3 въпроса: 1. Има ли техническа възможност да бъдат видими поредностите на кандидатурите на всички деца? 2. Възможно ли е след сливането на опашките след 1-во класиране да се вижда кои деца са по социални критерии? 3.Възможна ли е визуализация на ВСИЧКИ записани деца във ВСЯКА отделна група? "
Да видим какво ще ми отговорят утре  Mr. Green

# 134
Ели, мама Сання   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт