СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 660
  • 762
  •   1
Отговори
# 165
Ника, ето ти един пример в който са обявени част от ДК, но не и ДК5, а когато го сложа в списъка на добавените градини, ни излизат тези 0,2т. Не искам да споря, просто няма от къде другате да получим тази манна небесна. Rolling Eyes 
http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=3&k=163

# 166
  • София
milly, не би трябвало да получавате 0,2 ако не отговаряте на някой от следните критерии за тази ДГ конкретно
Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование
.

Значи се виждаш във списъците с чакаши с 8,2т., а не отговаряте на два от избраните от тази Дг критерия? Ако е така по-скоро е някаква техническа грешка и по-добре си изясни нещата от сега, за да не се стигене до отказ при записването.

# 167
milly, не би трябвало да получавате 0,2 ако не отговаряте на някой от следните критерии за тази ДГ конкретно
Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование
.

Значи се виждаш във списъците с чакаши с 8,2т., а не отговаряте на два от избраните от тази Дг критерия? Ако е така по-скоро е някаква техническа грешка и по-добре си изясни нещата от сега, за да не се стигене до отказ при записването.
Ааа ето къде ми е грешката, мислех че този допълнителен критерий ДК2 е част от стандартния К2, който дава по 1 точка.  Embarassed
Затова се виждаме се с 8,2т.!
Имаме и по-голям брат, но той е ученик! Не сме в сферата на образованието!
Грешката е моя, а за "записане" въобще и не се готвим Sunglasses 
Благодаря, Ника Hug

# 168
Съвсем ви изпуснах дирите с новата тема. Връщам се да чета.

# 169
  • София
Изпуснала съм ви...

# 170
  • София
Знам, че на никого от вас не му е важен точно този въпрос, но от чисто любопитство:

Как става кандидатстването, ако родителите нямат достъп до интернет?

По спомен от миналата година могат да подадат молба до директора на ОДЗ/ЦДГ и той да създаде профил на детето. Но ако родителите все така нямат достъп до интернет, не могат да разместват желанията си според шанса и съобразно промените в обстоятелствата. Нещо не си представям някое ромско семейство (примерно) да иде в интернет клуб, да си създаде ел. поща, да обнови профила на детето и редовно да следи класациите.

Мене ми е много удобна тази система за кандидатстване, но колкото повече се замислям, толкова по-дискриминираща ми изглежда  Thinking Или да спра да го мисля, че и без това местата не стигат  hahaha

# 171
  • София
julie.k , ами пак така при директор може да стане профила и кандидатстването. Аз лично такова семейство не познавам, де.
А ромите не ги мисли - те все са многодетни и с неизвестен родител, та са вътре без проблем. 

# 172
Знам, че на никого от вас не му е важен точно този въпрос, но от чисто любопитство:

Как става кандидатстването, ако родителите нямат достъп до интернет?

По спомен от миналата година могат да подадат молба до директора на ОДЗ/ЦДГ и той да създаде профил на детето. Но ако родителите все така нямат достъп до интернет, не могат да разместват желанията си според шанса и съобразно промените в обстоятелствата. Нещо не си представям някое ромско семейство (примерно) да иде в интернет клуб, да си създаде ел. поща, да обнови профила на детето и редовно да следи класациите.

Мене ми е много удобна тази система за кандидатстване, но колкото повече се замислям, толкова по-дискриминираща ми изглежда  Thinking Или да спра да го мисля, че и без това местата не стигат  hahaha

Могат да следят в интернет как им вървят кандидатурите. Не се изискват много умения, а само интернет зала. А иначе писмено могат да заявят при директора за желани промени в кандидатурите. И както директора е направил профила, така им размества и кандидатурите. Но не мисля че са много тези които прибягват към това. Принципно навсякъде има млади хора които се справят с компютрите и могат да помогнат. Визирам и ромската общност.

А иначе интересът определя и поведението на хората. Щом се налага се намира алтернатива. Едно време когато въведоха дебитните карти за превеждане на социалните помощи настана един невероятен купон. И съм свидетел на следната ситуация: цялата рода (към 15-20 човека) са строени пред един банкомат с дебитни карти в ръка, а е един по-оправен младеж (от родата) в тийнейджърска възраст кара по ред на номерта - всеки подава карта, проверява се пин кода от листче и се прави операцията по изтегляне на парите. Сега вече такива гледки не виждам. Всеки сам си тегли и всички се справят идеално. Така е с всяко нововъдение - въпрос на усвояване на някакъв набор от елементарни умения.

# 173
Все повече си мисля, че старият начин на кандидатстване беше малко по-прозрачен. Казвам малко, защото шмекерии имаше и преди, има ги и сега, и явно никога няма да изчезнат. Сега много повече хора са " ангажирани " с проблема ( не визирам майките ), много събрания, много умуване, и в крайна сметка нещата са си същите, че и по зле. Тъкмо започнах да имам надежда, че най-после ще се доредим до детска градина, но малко по малко списъците се увеличават с нови деца и просто не знам вече къде трябва да е границата на търпимостта и добрите намерения. Ако нещата продължават да се влошават и шансовете на все повече деца започнат да отслабнат, твърдо съм за и ще подкрепя нов протест срещу недостига на места в детските градини.

# 174
Така е с всяко нововъдение - въпрос на усвояване на някакъв набор от елементарни умения.
абсолютно подкрепям! има достатъчно много интернет клубове, а ромите съвсем на се толкова глупави, че да не могат да научат няколко прости операции. Въпрос на желание, а и при тях не се налага да играят с подреждане на кандидатурите при толкова предимства, които ползват.

Ако нещата продължават да се влошават и шансовете на все повече деца започнат да отслабнат, твърдо съм за и ще подкрепя нов протест срещу недостига на места в детските градини.
Те си го просят протеста и с предложението да съкратят платеното майчинство на половина!

# 175
  • София
Така е с всяко нововъдение - въпрос на усвояване на някакъв набор от елементарни умения.
абсолютно подкрепям! има достатъчно много интернет клубове, а ромите съвсем на се толкова глупави, че да не могат да научат няколко прости операции. Въпрос на желание, а и при тях не се налага да играят с подреждане на кандидатурите при толкова предимства, които ползват.
(...)

О, не, не - изобщо не говорех за глупави, нито пък имах предвид конкретно ромите (има и не-ромски семейсва, които не разполагат с личен, нито служебен компютър). Все пак за следенето на промените в системата, за кандидатстването се изисква потребителят да има познания и дори поне малко навик в работата с интернет приложения.
Но да, за това сте прави - за всяко нововъведение се изисква съответното усилие, за да бъде ползвано. А бъдещето е в тази насока, информационното развитие.

Самата система ми се струва добре измислена, разумно са разработени критериите според мен (е, голямото изключение е К4). Проблемите са 2:
1) че така или иначе го има и човешкия фактор (директор, който да си затвори очите за нарушение или общинар, който да уреди някого си) и
2) крещящ недостиг на места. Заради този недостиг цялата система се превръща в преливане на пусто в празно.

Както мъжът ми миналата седмица обобщи: "Нови молове строят, а за детски градини няма място и пари".

# 176
Именно, средствата, които отиват за други по-малко важни неща, че дори и така наречената интернет " система " поглъщат не малко ресурси, които биха осигурили място на поне още 50 деца.

# 177
.

Ааа ето къде ми е грешката, мислех че този допълнителен критерий ДК2 е част от стандартния К2, който дава по 1 точка.  Embarassed
Затова се виждаме се с 8,2т.!
Имаме и по-голям брат, но той е ученик! Не сме в сферата на образованието!
Грешката е моя, а за "записане" въобще и не се готвим Sunglasses 
Благодаря, Ника Hug

Предимство за братче трябва да получите само, ако то е записано в същата градина, а доколкото разбирам от поста ти, едва ли е така, след като за първи път си видяла сградата сега...да не би наистина да има някаква грешка?

# 178
  • София
В линковете от първият пост

Свободни места за класиране на 24.04.2010 за групите от Септември за набор 2009 (ИСОДГ)

Свободни места за класиране на 24.04.2010 за групите от Септември за набор 2008 (ИСОДГ)

Свободни места за класиране на 24.04.2010 за групите от Септември за набор 2007 (ИСОДГ)

добавих и допълнителните критерии на градините.
Единствено информация няма за 56 ЦДГ в Лозенец.

# 179
julie, съвсем наскоро се натъкнах на майка с дете набор 2005, което все още не посещава градина, защото цитирам: "изобщо не мога да се оправям с този интернет и не разбирам нищо от компютри, а нямам време да обикалям градините". Не вярвах, че има такива случаи, но явно хора всякакви.

Изчетох постовете на Мама Сання и на Ели, относно развитието на срещата на РГ. Възмутена съм от поведението на директорките и съм твърдо ЗА протест и за всякакви действия, които могат да допринесат този абсурд да се промени. Сега във Фейсбук тече агитация за протестно шествие против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места. Та, замислих се, нима сме толкова незаинтересовани от случващото се с децата и семействата ни, че се отказваме дори от един протест?! Не казвам, че протестът ще промени нещо, но нека поне шумим и привличаме общественото и медийното внимание върху проблема. Защото с мълчание няма да постигнем нищо, това е сигурно. А, както и преди съм казвала, не вярвам, че поединично ще постигнем нещо. И не мисля, че съботен протест е добра идея. Протестите срещу ГМО бяха в работни дни, идваха хора от провинцията, специално за да се включат в тях, не чух някой да се оплаква, че не му е удобно, понеже е "в работно време". Не ми звучи сериозно подобно извинение от майки, които се борят за децата си, още повече, че основния ни аргумент е именно, че заради недостига на места в ДЗ, оставаме без работа.

Общи условия

Активация на акаунт