СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 463
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, искам да се обърна към компетентните мами дали родител, работещ на граждански договор (не за управление) получава точката за работещ и ако да това със служебна бележка ли се удостоверява?

Мисля, че служебна бележка и копие от данъчната декларация за предишната година.

# 571
  • СОФИЯ
Здравейте, искам да се обърна към компетентните мами дали родител, работещ на граждански договор (не за управление) получава точката за работещ и ако да това със служебна бележка ли се удостоверява?

Не следва да получава точка. Няма и кой да издаде служебна бележка. Възложителят не е работодател по смисъла на КТ.

# 572
На мен не ми е ясно (дано не повтарям въпроса) защо не ми зачитат подточка в кандидатурата на градината, че детето има братче, с не по-голяма разлика от 24 мес.?
Питах директорката в градината и тя ми каза, че подточка няма да ми дадт за каката, а за малкия. И каква файда, като няма да приемат каката  Rolling Eyes
Записах и малкия в системата, роден 2009 и на него също не се отброява подточката, която е в общия профил и на двете деца Sad
Дано да разбрахте какъв е проблема ми.
В крайна сметка имаме 8.1 т. по първо желание.
Също ми направи впечатление, че като кандидатствам в друга градина по първо желание в район, който не е наш, пак имам 8.1 т.
 Rolling Eyes
Имате ли представа защо е така?
Постави въпроса на ИСОДГ и не разчитай на отговора на директорката. Според мен така, както в обяснен критерия е редно и двете ти деца да получат точка по този критерий.
Ето:
"Детето има брат/сестра, които са родени с разлика по-малка от 24 месеца - 0.1 т."
"Определя се автоматично от данните в профилите на децата.
Подточката важи за всички градини, които са избрали този допълнителен критерий.
При записване трябва да представите Удостоверенията за раждане на всички деца в семейството
.
Ако се отнасяше само за едно от децата (независимо по-малкото или по-голямото), редно е това да е споменато изрично!

Възможно е да не важи за каката, ако е 2005 набор или по-голяма и затова директорката така да ти е казала. Дори и този допълнителен критерий да е приет,  предимството ще се позва само от детето, което кандидатства по новия регламент. Ако и двете деца са 2006 набор или по-големи, подточката ще важи и за двете.
Като написах да не разчита на отговора на директорката имах предвид, че директорките не винаги са напълно наясно с даването на точки за това или онава. Тях реално ги касае основно да прегледат и приемат документите по записването на едно дете, а не защо едно дете получава или не получава дадени точки.  А и така, както конкретната директорка в случая си е казала мнението (без да уточни защо за едното дете се дават точки, а за друъгото - не), също ми говори, че не е много компетентна относно точковите критерии. В този смисъл, имах предвид да се търси най-точна информация по критериите от ИСОДГ.

Споредмен спазването на приоритета "Поредност на желанието" не се спазва от фазата "жребий". Или поне процедурата на ИСОДГ не е достатъчно добре обяснена. В информацията им се споменава за сформиране на гранични група за ВСИЧКИ деца с равни точки, а не за деца с равни точки И РАВНИ ЖЕЛАНИЯ. За да има спазване поредността на желанията децата с равни точки но с рзлични желания не бива едновременно да попадат в една гранична група. Гранична група трябва да има само за деца с равни точки и РАВНИ поредни желания (най-предно желание). Така, че за дете с 8.1 точки с Първо желание и дете с 8.1 точки и Второ желание не бива да влизат в една гранична група. Детето с Второто желание няма място в тази група. Но, дали това се спазва от системата.... не мие ясно...

Според мен си права - всички деца с равни точки в граничната група получават случаен номер. И е по-логично да е така, защото някое дете може да се класира по второ, трето или н-то желание, а по по-предно да не успее. Тогава пак си е класирано и може да се запише. Най-вероятно кода е написан така, че генератора на случайни числа да дава номер на всички в граничните групи, да подрежда кандидатите и чак след това програмата да търси поредността на желанията и да трие всички по-ниски. Може по друг начин да стоят нещата, но така изглежда най-просто за реализация.
И аз от дълго време се чудя на това.Там където ни е първо желание има още 14 деца с равни точки,и не вярвам всички да са с първо желание

Отговора на ИСОГ:
Няма значение поредността на желанието на детето, всички деца, попадащи в гранична група с равен брой точки и подточки се генерира допълнителен входящ номер на случаен принцип.
... И след като класирането вече минава с отчитане на входящ номер (случайното число) ето, как едно дете с Второ желание може да измести дете с Първо желание. Това не противоречи ли на изискването за класирано по поредност на желанията? Този въпрос май не е поставян на Работна група, или греша...
(Въпросът е към мамите от близо запознати с работните групи.)

Малко food for thought:

Въпрос към ИСОДГ:

Как ИСОДГ удостоверява истинността на допълнителен критери "Брат/сестра, който не тръгва на у-ще през септември". Тъй като класирането е през април, напълно възможно е родител умишлено да заяви такъв критерий, а през септември да си прати детето на у-ще. Как вие ще разберете, ако това се случи, какви мерки можете да предприемете?
Отговор
Всички деца набор 2003 ще бъдат премахнати като "Посещаващи" детски градини, тъй като тръгват на училище от есента. Децата, които ще бъдат записани на училище от по-ранна възраст, т.е. от набор 2004, ще ни бъдат изпратени от директорките на детските градини.  

И въпросче: А ако директорът премълчи нечие име?
Защо да прати някое братче/сестриче на лотария, без изглед за успех, а да не му гаратира място (все пак познава родителите, каката/баткото?/  newsm78
Или ако родител реши "в последния момент" да си прати по-голямото дете на училище. Директорът няма да задържи голямото дете насила, нито пък ще отпише по-малкото, нали?  

Да, и аз мисля, че има известен риск с преминаване в първи клас на дете от 2004. Все пак децата са в детската градина до края на май 2010. До последно родителите може да не съобщят на директорката, че есента голямото им дете минава в първи клас. А първото класиране за септември е месец по-рано (24 април),... до края на май и още 2 класирания ще могат да минат без да се налага директорката да бъде уведомена за напускащата кака/батко.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 15:29 от AnMary

# 573
  • София
Сесислава, защо да противоречи на изискването за класиране по поредност на желанията? Тази поредност важи само за подрежданията на желанията на всяко дете, но не засяга съревнованието на няколко кандидатури при еднакви точки. В този смисъл принципът е спазен.
Колкото по вторият въпрос, как може родителите да крият, че детето им ще тръгне в първи клас, като то трябва да мине през задължителната подготвителна група.

# 574
Аз питах в обратната връзка и ми отг.,че точка,за работещ родител се получава ак имаш внесени осигуровки.И мен това ме вълнува,защота съм на трудов дог. ангажирана по цял ден съм и не получавам така важната ми точка.Не е честно

# 575
mishi17  ,всяка градина има различни критерии,на които дава 0.1 подточка,като този ако родителя работи в административния район на гродината.Трябва да провериш в самия профил на ДГ - там,където пише Допълнителни критерии за прием....и са изредени за какви критерии дават подточка....

Прием от Септември съгласно регламент от 2009 г.
Възрастова група                      Свободни места         Резервирани за СОП Списъци
1-ва група от септемрви,родени 2007г.    24                      2 Чакащи

Допълнителни критерии за прием
- Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
- И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
- Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Подуяне)
- Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование

Това са критерии на една ДГ,на вашата може да са други

# 576
  • СОФИЯ
...
Колкото по вторият въпрос, как може родителите да крият, че детето им ще тръгне в първи клас, като то трябва да мине през задължителната подготвителна група.

Теоритично /пък и на практика/ може. Дъщеря ми е родена 2004 г., сега завършва ПГУ с 2003 г. Ако реша мога да я оставя още 1 г. в ПГУ с набора си.

# 577
Аз питах в обратната връзка и ми отг.,че точка,за работещ родител се получава ак имаш внесени осигуровки.И мен това ме вълнува,защота съм на трудов дог. ангажирана по цял ден съм и не получавам така важната ми точка.Не е честно

Щом си на трудов договор ти се полага точка. Не схващам какво е притеснението.

# 578
SunshineMery , има я тази подточка, аз просто питах дали ще ми се зачете, защото ще бъда назначена от началото на април на 4 часов работен ден.

# 579
  • София
...

Теоритично /пък и на практика/ може. Дъщеря ми е родена 2004 г., сега завършва ПГУ с 2003 г. Ако реша мога да я оставя още 1 г. в ПГУ с набора си.
Ами да, ама ти ако оставиш детето в градината няма проблем. В случая Сесислава се притеснява, че на родителите може да им хрумне да запишат детето на училище от септември и да напуснат градината. Пък това може да стане само ако го запишат в подготвителната на училището. А в този случай директорката едва ли ще е толкова добронамерена към тях.

# 580
Охх грешката е моя,на граждански договор съм

# 581
Сесислава, защо да противоречи на изискването за класиране по поредност на желанията? Тази поредност важи само за подрежданията на желанията на всяко дете, но не засяга съревнованието на няколко кандидатури при еднакви точки. В този смисъл принципът е спазен.
Всъщност, не знам със сигурност дали системата съпоставя поредността на желанията между отделните деца или отчита поредността на желанията само за отделно дете.
От една страна има логика да се дава предимство на дете с по-предно желание пред дете с по-задно желание, ако са им равни точките - теоретично погледната детето с по-задно желание не желае това място толкова силно, колкото другото дете... От друга страна, пък, ако ги нямаше допълнителните точки за поредност на желанията, детето с по-задно желание би събрало повече точки от детето с по-предно желание, което говори, че детето с по-задно желание е по-нуждаещо се (според критериите) от влизане в ДЗ...
..
За въпроса с задължителната подготвителна преди Първи клас - и аз мислех че е наистина задължителна. Но ето какво намерих в сайта на едно от училищата http://51sou.info/pages/priem.htm... (Прочети втората точка от информацията след "ГРАФИК")

Не следва да получава точка. Няма и кой да издаде служебна бележка. Възложителят не е работодател по смисъла на КТ.
А гражданските договори не са ли форма на трудова заетост...., например като упражняване на свободна професия, или нещо в тоя смисъл? Все пак за да изпълниш договора си имаш нужда от време без детето си.

Последна редакция: вт, 30 мар 2010, 16:24 от AnMary

# 582
Охх грешката е моя,на граждански договор съм

Ако си ангажирана по цял ден ми се струва че гражданският ти договор е прикрит трудов. Ако е така е доста незаконно. Не би трябвало да се признае за точка. Той може да бъде за ангажимент който е по-малко от месец и не доказва трайна трудова заетост. На всичкото отгоре по граждански договор не се правят осигуровки за всички осигурителни случаи.

Ако можеш го трансформирай в трудов, но вероятно ще получаваш по-малка нетна заплата.

# 583
  • СОФИЯ
Гражданският договор всъщност си е договор за изработка. Просто е популярен с това си наименование.

# 584
  • София
Сега говорих с директорката и ми беше казано, че догодина ще има прием за 2007г. и 2008г.
И да не сме се притеснявали newsm78,  не ми беше обяснено обаче , защо тази година няма да има прием, сега какво да предприема.

А ти сигурна ли си, че под догодина има предвид 2011? Защото много често визират новата учебна година, което си е на практика септември 2010  newsm78

Да сега няма да има прием затова не са обявени местата, има нулев прием за есента. За догодина ще има 25 места за набор 2007 и 2008 , само не разбрах дали за двата набора по 25 или общо  #2gunfire #2gunfire
абе смешна държава сме и докато не накажат някоя директорка няма да се оправят нещата.
Знам с друга детска градина, че миналата есен е прието дете от майната си по втория начин ама нямам доказателства за да подам оплакване и не съм 100% сигурна, чух само, че било прието, а иначе няма места  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт