Правителството планира двойно намаление на отпуска за майчинство!

• 18 589
  • 390
  •   1
Отговори
# 330
Аз лично взех да се съмнявам, че ще си позволят да намалят срока на майчинството, но определено си мисля, че ще променят срока от който се изчислява то. Предполагам, че няма да остане 12 месеца, а ще го вдигнат поне с още 12.
И аз това си мисля.
А то като ефект ще е точно толкова зле, колкото да орежат директно майчинството.

Ще излъжа ако кажа, че не се притеснявам, но е по-добре да изчакаме официалната антикризисна програма и след това да реагираме ако има нещо.
Така само си създаваме негативни емоции.

# 331
Окончателното решение кои от тях да бъдат въведени обаче ще се вземе след разискване със социалните партньори."

Хем няма да ги пипат, хем чакаме кои от мерките ще се прилагат. Та последно дали ще се прилагат, по отношение на какво и точно как. Ще чакаме то е ясно.

И все пак ако може да пуснат официална информация какво точно се обсъжда и как смятат да се допитат до обществото. Защото синдикатите и работодателите са представители само на една част от него.

# 332
  • До хладилника, който обичам
Ще излъжа ако кажа, че не се притеснявам, но е по-добре да изчакаме официалната антикризисна програма и след това да реагираме ако има нещо.
Така само си създаваме негативни емоции.
Чакаме, нямаме друг избор.
Но чакаме въоръжени и опасни Grinning

# 333
  • СОФИЯ
Предложените "оръжия" ме изкефиха максимално! Моля мамите, които разполагат с повече мат,рял да заделят и за нас - тези с поотраснали деца и неползващи памперси, че при нас пълненето на патрондаша ще е много усложнено!

Окончателното решение кои от тях да бъдат въведени обаче ще се вземе след разискване със социалните партньори."

Хем няма да ги пипат, хем чакаме кои от мерките ще се прилагат. Та последно дали ще се прилагат, по отношение на какво и точно как. Ще чакаме то е ясно.

И все пак ако може да пуснат официална информация какво точно се обсъжда и как смятат да се допитат до обществото. Защото синдикатите и работодателите са представители само на една част от него.
Peace

# 334
Eto kakvo prochetoh dnes:

"Това не е крайно затягане на коланите, далеч не е това".

Така икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов коментира пред Dnes.bg  плъзналите "мерки Дянков".

По думите му целта на изтеклите по медиите кризисни мерки е да се провери какви са настроенията сред обществото за въвеждането им.

Това е избор, който предстои да бъде направен. Той е политически избор, а не експертен, защото работа на експертите са 10-20-50 мерки, като смятат, че всяка една от тях би имала някакъв ефект върху бюджета, но кои от тези мерки ще се вземат, е политическо решение.

В този смисъл следващото решение по предложените мерки трябва да е политическо, но не на министъра на финансите, а на управляващото мнозинство", каза икономистът.

По думите му плащането на данък общ доход (ДОД) върху брутната сума на практика е увеличаване на данъчната тежест и отнема повече доход от гражданите.

"Според мен ще се окаже, че има голяма пречка това да се направи", каза Богданов.

"По отношение на майчинството нека си припомним, че само преди две години то не беше толкова дълго - една година след раждането и 45 дни преди, а беше доста по-кратко.

Значи ние, в рамките на три години, заради големите бюджетни излишъци и относително популисткия характер на тройната коалиция, се създадоха някакви привилегии за майките и сега изведнъж някой тръгва да ги защитава на нож, като че ли това е изконно право от 100 години на майките.

Това беше твърдо щедро, когато се даваше", категоричен бе той.

Според Лъчезар Богданов тази мярка е похвална, стига да бъде предприета.

"Не мисля, че раждаемостта и това дали си добър родител зависи от това колко месеца след раждането държавата ти плаща", защити той тезата си.

Привилегиите на държавните служители - по същия начин. Знам... това се измисли, за да може да се вдигнат заплатите, без да изглежда, че се вдигат, за да не ни каже МВФ - "вие твърде много давате на държавните служители". И тук всички на барикадата да го бранят. Според мен решението е да си плащат осигуровките.

Политиката по доходите в обществената сфера е съвсем друга тема. Там пътят е рязко съкращаване на броя на заетите и със спестения ресурс - увеличение на доходите на тези, които наистина вършат работа, но категорично с по-малка администрация.

Друга ползотворна мярка е съкращаване с 10 на сто на фонд работна заплата на всички министерства. И им казват - "или правите съкращения да си запазите заплатите, или правите по-големи съкращения и вдигате заплатите". Така че, това е една от най-ефективните мерки, а и е мярка, която може веднага да бъде приложена.

http://www.dnes.bg/politika/2010/03/17/izteklite-merki-diankov-o … na-pochvata.87902

# 335
Ясно е, че до понеделник може само да гадаем какво ще реши правителството.

Поне за две от публикуваните мерки Министерският съвет категорично заяви, че не са предлагани нито на кабинета, нито на премиера. Става дума за облагането на пенсиите и за орязването на срока, в който майките получават 90 на сто от заплатата. Въпреки, че тази идея е официално отхвърлена, по темата текат стари дебати.
Потърсихме за мнение бившия управител на осигурителния институт Йордан Христосков. В неговия мандат високо платеното майчинство беше увеличено от 9 на 12 месеца и така стана едно от най-дългите в цяла Европа.
„В повечето страни е много по-нисък, Когатос е обсъждаше този въпрос в социалнатат комисия. Аз обърнах внимание, че има друг проблем - колкото по-дълъг отпускът за раждане и отглеждане на малко дете, толкова по-трудно е за майката да се върне към работното си место и да запази развитието в кариерата си”, каза Христосков.

http://www.btv.bg/news/bulgaria/institucii/story/1732573517-Kabi … izisni_merki.html

От казаното от бившия шеф на НОИ излиза, че хората се грижат за кариерното израстване на майките.... аз обаче имам съвсем други наблюдения, в последните 10-тина месеца, нито една майка която аз познавам НЕ можа да се върне на работа след майчинство. Дори не става въпрос за ползване и на 2-те години, а след изтичане на 410-те дена.

# 336
еми то сития на гладния не вярва. Надали този финансист или икономист, там какъвто си беше, си брои стотинките за хляба така да се каже и детето му чака да се вреди в някоя държавна градинка, щото мама и тати немат пари за частна #Cussing out

# 337
Ааааааааааааааааааа отивам за домати  #Cussing out

# 338
  • СОФИЯ
Аргумента за кариерно развитие помня, че го изтъкваха по време на дебатите за увеличаване на срока. Останала съм обаче с впечатление, че излезе от Масларова и сие, а сега Христосков си го слага в устата...

# 339
# 340
Някой дали знае, колко беше майчинството преди и през 80-те, че в момента няма кого да питам? Питам принципно, защото ми се върти, че и тогава беше две години, та ми е чудно, този "финансист" майка му от колко месечен го е захвърлила по яслите, които тогава имаха и капацитет да си поемат децата... Моето дете е на шест месеца и идеята, да го оставя в ясла или на чужд човек ми е абсурдна - ми то не може да седи седнало още... Божеее, Боже!

мама САННЯ , ако се наложи, аз ще подсигурявам с памперси Wink

Опасявам се, че все пак готвят някоя тесла на майките и на пенсионерите, и тази "бобма" я пуснаха, за да може сега, когато обявят, какво са измислили, ние да си кажем "е, по-малкото зло" и да го преглътнем.  #Cussing out

# 341

Блабла, блаблабла, а един мърмот обикаля около него... Мъка  Mr. Green

# 342
Vrabezza нямам идея колко е било майчинството през 80-те. Аз съм родена 72-ра година, тогава майчинството е било 6 месеца. Майка ми се е върнала на работа, заплатата и е била около 100 лв, а е давала 60 лв на една пенсионерка да ме гледа.
Сегашните управляващи явно искат да върнат нещата от преди почти 40 години..... тогава обаче поне е имало работа, а сега няма.

# 343
  • Варна
Някой дали знае, колко беше майчинството преди и през 80-те, че в момента няма кого да питам?
През  80-те незнам, но дъщеря ми я гледах две години платен отпуск за отглеждане на дете + 6 мес полагаем неплатен отпуск. Платеното майчинство беше 90% от заплатата и двете години.

# 344
Опаа, почна се организиране на редиците за борба с вироглавите майки. Това говори че майчинството въобще не е изпаднало от класацията.

Какво кариерно развитие в БГ какви пет лева. За София точно ще им скъсам аргументацията от всякъде. Как може да коментират неща с безумно стари и неактуални аргументи. Да го попитам икономиста от Индъстри уоч, баба ми като е живяла без електричество и перална машина, дали да не пристъпя към икономии от такъв характер вкъщи, за да компенсирам финансовите негативи от кризата. Защото логиката на това което казва е точно същата.

Аз съм си гледала и двете деца по предишната система на майчинството и за разлика от господина от Индъстри уоч, който услужливо предлага да си плюем на социалните придобивки, знам за какво става въпрос. Интересно ми е той колко пъти е ползвал майчинство и е гледал бебе. Щом се изказва - сигурно го е правил. Не знам.

Може и за детска ясла в София да му е кандидатствало детето и да са го приели. Опс, извинете - уредили. Или пък изкарва достатъчно пари за да не се налага съпругата да се грижи за кариерното си развитие и да може спокойно да си отгледа бебето. Или е в предпенсионна възраст като г-н Христосков.

Общи условия

Активация на акаунт