Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 662
  • 835
  •   1
Отговори
# 15
здравейте искам да попитам по компетентните по тези въпроси ако могат да ми помогнат  Hug В момента съм в майчинство  за отглеждане на дете до 2 г. ,детето ми ще навърши две години сега края на април,не ми е ясно след навършване на двете години на детето какво става ?Този месец забременях с второ дете та въпросът ми е какво трябва да направя и къде какви документи трява да подам за да си пусна болничен за цялата бременност и имам ли право на това ? Или пък дали бих могла да се осигурявам допълнително 9 те месеца бременност и имали смисъл това като майчинството после го изчисляват за 1 г. назад .Моля посъветвайте ме  Hug какво да правя

# 16
Здравейте!Незная дали точно  за тази тема ми е питането,за което се извинявам!Бях в майчинство,след това си ползвах неплатения и платения отпуск.Върнах се на работа,след 5 дни ми казаха,че ще ме освободят.Предлагат ми два варианта за "раздяла":
1.Прекратяване на трудовия договор на основание чл.331,ал.1 от КТ по инициатива на работодателя срещу обезщетение 4 работни заплати или
2.Освобождаване по чл.328 т.2 поради съкращаване на щата срещу 1 работна заплата обезщетение.Като при този случай ме увериха ,че ще вземат разрешение от Инспекцията по труда,тъй като съм майка на дете ненавършило 3г.
Въпросът ми е дали от Бюрото по труда ще получавам еднакво обезщетение като размер и като период на получаване,т.е.има ли значение по кой член ще ме освободят от работа?Или и в двата случая ще ми бъде еднакво обезщетението?
Благодаря предварително за отговора!

# 17
Пак съм аз Grinning

Имам следното питане : малката сега навършва 2год и трябва да пусна молба за отпуската.Знам, че се полагат 6мес на майката и 6мес на бащата.Таткото обаче няма как да ги ползва, но какви са условията да ползвам неговите? До колкото разбрах не можело да се прехвърлят ?

# 18
Пак съм аз Grinning

Имам следното питане : малката сега навършва 2год и трябва да пусна молба за отпуската.Знам, че се полагат 6мес на майката и 6мес на бащата.Таткото обаче няма как да ги ползва, но какви са условията да ползвам неговите? До колкото разбрах не можело да се прехвърлят ?
Трябва да сте разведени, или да нямате брак и да НЕ живеете в едно домакинство. Едва тогава имаш право на 12 месеца неплатен.

# 19
Ако адресните ни регистрации са различни дали мога да "претендирам", че не живеем заедно?
За съжаление сме женени/малко тъпо звучи/, но........

къде мога да го прочета?

# 20
мармашотка след като имате брак, няма начин.

# 21
това е много полезно,благодаря

# 22
Здравейте! Днес ми се обадиха от вече бившият ми работодател, че са му съставили АКТ от НОИ за това, че съм давала детето си на ясли докато съм била в майчинство, в периода м.04.2008-07.2008г. Акта е съставен на фирмата му, тъй като бях в заварено положение по старият закон по-който майчинството се получаваше от работодателят. Имам една подписана декларация от мен, че детето ми не е настането в детско заведение, но тя е  от дата 15.10.2006г. Спомням си когато отидох да питам в яслите за прием на детето ми, че ги питах дали може ако съм в майчинство да го дам и те ми отговориха, че нямало проблем.
Има ли друг с този проблем и ако можете да ме посъветвате какво да направя? Реално АКТ-а е на името на фирмата на бившият ми работодател, но той няма вина и в случеят аз съм виновна, че не съм звъняла до НОИ явно да питам със сигурност.

# 23
Здравейте, от две седмици съм в 45-дневен преди раждане и понеже идеята за ПИК код за сайта на НОИ ми се стори разумна, си направих такъв; стана ясно, че човек може да си проверява
1. осигуровките
2. внесените болнични (и декларации?), нужни за получаване на майчинството.
В инфо - центъра на НОИ (по телефона) казаха, че първо се внасят осигуровките (в НАП), след което се представят документите в НОИ.

Въпрос: моля да споделите впечатления колко време след като болничния е внесен в НОИ, това е видимо чрез ПИК код в сайта им.

Въпрос 2: вчера бях на лекар и в справката на регистратурата излезе, че съм "с непрекъснати здравноосигурителни права" - т.е., осигуровката е внесена; при нас практиката е това да става около 26 -ти, заплащането също.
Обаче, гледайки с ПИК на сайта на НОИ за социални осигуровки (безработица, майчинство, пр.), ми излиза, че съм осигурена до февруари включително; за март - не. Не мисля, че здравните се внасят отделно  newsm78. Изобщо, след като е имало превод в НАП на 26 -ти, петък, рано ли е да си видя осигуровката с ПИК на 30 -ти, вторник?

Благодаря.

# 24
Здравейте!
Четох темите, но не намерих подобен на интересуващия ме казус, моля да ме извините, ако съм пропуснала.

Случая е следния: В момента ползвам отпуск за бременност и раждане до 410 дни по чл.163, ал. 1 от КТ. Работодателят ми престриктурира звеното и желае да ме преназначи, като предлага за целта да се върна на работа за 2 дни, а след това отново да ползвам остатъка до 410 дни. Възможно ли е такова прекъсване и/или по този начин има ли опасност да не получавам повече обезщетение до изтичането срока по чл.163?
Благодаря!

# 25
  • непостоянно
здравейте
не получих майчинството си за м. Март и предполагам (тъй като нямам ПИК за да проверя, а на тел. 9261010 естествено няма кой да вдигне), че причината е това, че работодателят ми не е платил осигуровките и не е подал декларацията ми Crossing Arms напоследък фирмата има доста затруднения, а и от миналият месец са без счетоводител  ooooh!, което ме навежда на мисълта, че не е имало кой да му свърши работата Tired
та въпросът ми е: как да си помогна сама?? мога ли сама да си внеса осигуровката и да подам декларацията? трябва ли ми пълномощно за целта? коя точно е декларацията дето се попълва? (ако може линк към образец Praynig ) и последно може ли да се подаде декларацията онлайн и ако не къде трябва да я подам? (по адр. рег. на фирмата ли?)
моля, запознатите за помощ Hug
предварително ви благодаря  bouquet 

# 26
Здравейте, от две седмици съм в 45-дневен преди раждане и понеже идеята за ПИК код за сайта на НОИ ми се стори разумна, си направих такъв; стана ясно, че човек може да си проверява
1. осигуровките
2. внесените болнични (и декларации?), нужни за получаване на майчинството.
В инфо - центъра на НОИ (по телефона) казаха, че първо се внасят осигуровките (в НАП), след което се представят документите в НОИ.

Въпрос: моля да споделите впечатления колко време след като болничния е внесен в НОИ, това е видимо чрез ПИК код в сайта им.

Въпрос 2: вчера бях на лекар и в справката на регистратурата излезе, че съм "с непрекъснати здравноосигурителни права" - т.е., осигуровката е внесена; при нас практиката е това да става около 26 -ти, заплащането също.
Обаче, гледайки с ПИК на сайта на НОИ за социални осигуровки (безработица, майчинство, пр.), ми излиза, че съм осигурена до февруари включително; за март - не. Не мисля, че здравните се внасят отделно  newsm78. Изобщо, след като е имало превод в НАП на 26 -ти, петък, рано ли е да си видя осигуровката с ПИК на 30 -ти, вторник?

Благодаря.

На първият ти въпрос: когато се подаде болничния в НОИ, горе долу до 2-3 дни се появява в справката със статус че се обработва, след още няколко дни излиза за каква сума ще е и после го изплащат.
На втория въпрос: Там където се проверяват здравно осигурителните вноски ще пише че си с непрекъснати права, дори и да имаш 1-2 месеца без осигуровки (мисля че като станат 3 месеца без осигуровки ти прекъсват правата, но не съм на 100% да съм сигурна в това). А осигуровките за март ще ги видиш в системата на НОИ, когато от счетоводството подадат декларация 1, а тя се подава след 10 число на месеца и след като от фирмата са платили осигуровките за предходния месец, т.е. за март чакай след 10 април да ги видиш (разбира се ако от счетоводството подадат бързо декларацията). След като се появат осигуровките, се появаят и болничните.

# 27
Здравейте!
И аз с въпрос!
НА 3 май синът ми става на 2г, ние се приместихме в др. град и сега трябва да напусна работа:
Мисълта ми е кога да подам молба за напущане?
Как да е формулирано така че  да имам право в новия град да се запиша на борса?
А отпуската за 2те години майчинство работодателя ли следва да ми изплати или нямам право да си я търся?

Извинете ако са ми глупави въпросите но разбирам от лекарства а не от счетоводство!

Благодаря на всеки който ми даде съвет!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 28
Здравейте!
И аз с въпрос!
НА 3 май синът ми става на 2г, ние се приместихме в др. град и сега трябва да напусна работа:
Мисълта ми е кога да подам молба за напущане?
Как да е формулирано така че  да имам право в новия град да се запиша на борса?
А отпуската за 2те години майчинство работодателя ли следва да ми изплати или нямам право да си я търся?

Извинете ако са ми глупави въпросите но разбирам от лекарства а не от счетоводство!

Благодаря на всеки който ми даде съвет!
  bouquet  bouquet  bouquet
И мен ме вълнуват същите въпроси,моля помагайте!!! smile3547

# 29
Здравейте,мили мами бъдещи и настоящи,
Имам един въпрос към вас:

Вмомента съм в 4-ти месец бременна, но предните 2 месеца бях в болнични.Ина4е нямам прекъсване от 4 години.За тези два месеца болнични при изчисляване на базата за майчинство 1 година назад,каква сума ще се вземе? - 1/ нула, или минималната работна заплата или базата за съответния месец на който ми е изчислен болничния?

МНого ви благодаря за отоговора

Общи условия

Активация на акаунт