Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 662
  • 835
  •   1
Отговори
# 30
Камелия Иванова, когато ти се изчислява майчинството, за тези два месеца се взема базата от който ти е сметнат болничния, а не самия болничен.

# 31
Вчера разбрах че съм бременна, изключително съм щастлива, но и толкова изплашена. Имам хиляди въпроси на които не знам отговорите. Работя от две години във фирма, но на половин работен ден и така си ме и осигуряват на четири часа. Какви осигуровки трабва да си доплащам на работодателя за да ми ги увеличи, за да мога да получавам майчинство от сорта на около 450-500лв.
Знам че по принцип се гледат осигуровките 12 месеца преди това, а аз първите ми три месеца са ми на половин работен ден, какво майченство ще взимам в началото и колко ще е, като съм осигурявана на половината на минималната раб. заплата.
 Засега това са въпросте, но имам още доста.
Благодаря за помощта.

# 32
    Моя въпрос е следния :
  - Осигурявам се допълнително на 4-ри часа при втори работодател. Болничния ми за бременност и майчинство започва от 29,април. Колко дни преди започването на болничния трябва да прекратя допълнителното осигуряване, за да не се налага майчинството да ми е от двама работодатели?

# 33
  • Ловеч
Здравейте, имам едно питане -

Родих януари месец, майчинството ми започва на 17 април ( преди това имам болнични, но не са ми изплащани поради липсата на 122 месеца  стаж)
На 19 април придобивам 12 месеца стаж и имам право на майчинство.
Та въпроса ми е какви документи трябва да подам освен "Заявление - декларация" ?

# 34
Здравейте, от две седмици съм в 45-дневен преди раждане и понеже идеята за ПИК код за сайта на НОИ ми се стори разумна, си направих такъв; стана ясно, че човек може да си проверява
1. осигуровките
2. внесените болнични (и декларации?), нужни за получаване на майчинството.
В инфо - центъра на НОИ (по телефона) казаха, че първо се внасят осигуровките (в НАП), след което се представят документите в НОИ.

Въпрос: моля да споделите впечатления колко време след като болничния е внесен в НОИ, това е видимо чрез ПИК код в сайта им. 2-3 дни
Въпрос 2: вчера бях на лекар и в справката на регистратурата излезе, че съм "с непрекъснати здравноосигурителни права" - т.е., осигуровката е внесена; при нас практиката е това да става около 26 -ти, заплащането също.
Обаче, гледайки с ПИК на сайта на НОИ за социални осигуровки (безработица, майчинство, пр.), ми излиза, че съм осигурена до февруари включително; за март - не. Това е така, защото декл. образец 1 се внася до 10-то число на следващия месец и тогава ще "видят" в НОИ, че са платени здравни осигуровки за теб, няколко дни след това ще си получиш парите Не мисля, че здравните се внасят отделно  newsm78. Изобщо, след като е имало превод в НАП на 26 -ти, петък, рано ли е да си видя осигуровката с ПИК на 30 -ти, вторник?

Благодаря.

# 35
  • Разград
Здравейте, болничния ми за 45-дни преди термин е от 1 март до 15 април, а родих на 20 март. Имам болничен от родилното от 20 март за 42 дни. Автоматично ли ми се прекъсва първия болничен? От кого трябва да си взема останалите ми дни от първия болничен - АГ или педиатър и кога? Благодаря!

# 36
Здравейте ,имам един въпрос.На 01.09.2009 г.родих дъщеря си.Сега е на 7 месеца и 11 дни.Интересува ме как да взема майчинство и детски.Предала съм болничния на счетоводителката на шефа ми.След 1 месец ще навърша стажа от 1 година.Когато подам нужните документи, тези пари от 1 септември до сега ще ми бъдат ли изплатени или ги губя .А колко време е платеното майчинство.И още един въпрос.Понеже ми се налага да се върна на работа , поради парични затруднения, мога ли по някакъв начин да прехвърля майчинството си на майката на приятеля ми  , тя има стаж 22 години без прекъсване на осигуровките, и ако мога да и ги прехвърля колко време ще взима тя пари.Забравих да отбележа , че нямаме брак.Мога ли да взимам помощи за самотна майка, при положение че бащата е дал името си на детето.

# 37
Здравейте,имам един въпрос към вас.Ноември месец ще раждам и мисля да се осигурявам сама в някоя фирма на минималната заплата.Молбата ми към вас е ако някой знае каква точно е вноската на работодателя,която аз трябва да поемам за минималната работна заплата.Благодаря ви предварително.

# 38
Искам да попитам,болничния 45 дена преди термин ще ми се изплати ли,като се има впредвид,че нямам 12 месеца стаж?

# 39
Искам да попитам,болничния 45 дена преди термин ще ми се изплати ли,като се има впредвид,че нямам 12 месеца стаж?
Не, няма да ти го платят.

# 40
  • София
Добър ден,искам да ви питам нещо:аз нямам стаж за майчинство.Възможно ли е мама да ми прехвърли една година от нейния стаж,за да мога да взимам майчинство почече от 100лв. месечно?

# 41
Добър ден,искам да ви питам нещо:аз нямам стаж за майчинство.Възможно ли е мама да ми прехвърли една година от нейния стаж,за да мога да взимам майчинство почече от 100лв. месечно?
Не.

# 42
Здравейте. Аз съм в майчинство и от началото на 2010(за януари и февруари) среднодневното ми обезщетение е 12 лв., а сега за март месец са ми го изчислили 10.91 лв. Защо се получава разлика? Не трябва ли среднодневното обезщетение да е едно и вече на база колко дни има месеца и колко от тях са работни да ми се изчислява общата сума? Thinking

# 43
Не знам дали не трябваше да уточня-става въпрос за болнични. В отпуск по майчинство излязох от 23 март, но още нямам превод.

# 44
Здравейте. Аз съм в майчинство и от началото на 2010(за януари и февруари) среднодневното ми обезщетение е 12 лв., а сега за март месец са ми го изчислили 10.91 лв. Защо се получава разлика? Не трябва ли среднодневното обезщетение да е едно и вече на база колко дни има месеца и колко от тях са работни да ми се изчислява общата сума? Thinking
Да, така е среднодневното възнаграждение е едно и също за целия период. Сумата се променя само в зависимост от работните дни на месеца, за който се изплаща. Вероятно е станала някаква грешка, тъй като доколкото разбирам в един месец трябва да ти изплащат до определена дата обезщетение и от там до края на месеца, отпуск по майчинство. Направи си справка в НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт