Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 106
  • 835
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
Аз го разбирам така: почвам си по ТД без да прекъсвам майчинството и продължавам да получавам 240 /като си плащам здравните за самоосигуряването/ + заплатата по трудовия. Бъркам ли някъде?-не,не бъркаш-така е

И друго - при нужда мога ли да се аргументирам с имейл като официално становище от НОИ? -да,пази си това писмо

# 571
Здравейте искам да попитам нещо. Снаха ми роди на 15.08.2010 г., тя няма трудов стаж след училище. Брат ми работи и има необходимият стаж може ли той да вземе майчинство и от кога?

# 572
Аз го разбирам така: почвам си по ТД без да прекъсвам майчинството и продължавам да получавам 240 /като си плащам здравните за самоосигуряването/ + заплатата по трудовия. Бъркам ли някъде?-не,не бъркаш-така е

И друго - при нужда мога ли да се аргументирам с имейл като официално становище от НОИ? -да,пази си това писмо

Много благодаря   bouquet

# 573
  • Пловдив
Здравейте искам да попитам нещо. Снаха ми роди на 15.08.2010 г., тя няма трудов стаж след училище. Брат ми работи и има необходимият стаж може ли той да вземе майчинство и от кога?

не,не може-никой не може да го вземе вместо нея,защото първоизточникът т.е тя няма това право
да се пробва за социално майчинство 100 лв за една година
детски надбавки
помощта за раждане със сигурност ще я вземе

# 574
Здравейте!
Спешно се нуждая от помощ. Моля някой да ми отговори -
в отпуск съм по майчинство. Прекратих си трудовия договор и започвам работа на ново място. Въпроса ми е кой работодател трябва да изпрати бележка, че детето тръгва на ясла /още не е тръгнало - ще тръгва в понеделник/  и ще ми плащат ли половината майчинство и какъв е реда???Благодаря!

# 575
  • Пловдив
Здравейте!
Спешно се нуждая от помощ. Моля някой да ми отговори -
в отпуск съм по майчинство. Прекратих си трудовия договор и започвам работа на ново място. Въпроса ми е кой работодател трябва да изпрати бележка, че детето тръгва на ясла /още не е тръгнало - ще тръгва в понеделник/  и ще ми плащат ли половината майчинство и какъв е реда???Благодаря!

попълваш прил 4 при новия работодател и той го носи в НОИ
по този начин уведомяваш за яслата и заявяваш 120 те лв
тегли го от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 576
много благодаря за бързия отговор   bouquet
Ако правилно съм разбрала - само приложение 4 ли е необходимо и за двете неща???

# 577
  • Пловдив
само приложение 4  е необходимо и за двете неща

Peace

с напускането ти бившия работодател е подал прил 12 за спиране на майчинстово ти
сега от новия само прил 4

# 578
Благодаря ти Елфита, страхотна си.
Не ми се сърди, че бавно загрявам, обаче за яслата трябва ли нещо друго - че от понеделник тръгваме, а аз почнах работа на 15 септември? Embarassed

# 579
  • Пловдив
Благодаря ти Елфита, страхотна си.
Не ми се сърди, че бавно загрявам, обаче за яслата трябва ли нещо друго - че от понеделник тръгваме, а аз почнах работа на 15 септември? Embarassed

значи прил 4 трябва да го попълниш с дата от 15 септември т.е от тогава да получаваш 120 те лв(
за яслата друго за пред НОИ не ти трябва

с връщането си на работа имаш правото да пуснеш детето на ясла

# 580
Забелязвам, че напоследък основно Елфита се грижи за счетоводните неволи на потребителите на форума. Едно голямо БЛАГОДАРЯ от всички нас.
Имам ново питане, мила. Раждането на второ дете, докато не е изтекло първото майчнство прекратява ли тези получаването на 240 лв. за първото или се получават до навършване на 2 г. на детето?

# 581
  • Пловдив
Имам ново питане, мила. Раждането на второ дете, докато не е изтекло първото майчнство прекратява ли тези получаването на 240 лв. за първото или се получават до навършване на 2 г. на детето?

с 45 дневния за второто ще подадеш прил 12+прил 4
така ще получаваш 120 лв за първото дете до неговия 2 ри рожден ден
тегли приложенията от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

# 582
  • на Земята

с 45 дневния за второто ще подадеш прил 12+прил 4
така ще получаваш 120 лв за първото дете до неговия 2 ри рожден ден
тегли приложенията от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6

А това прил.12 за какво е ? Не е ли само прил.4 с 45 дневния + молбА свободен текст както си ми написала и на мен?

Трябва ли да се уведоми за навършване на 2 год. или те автоматично смятат? Защото при мен разликата от 45 дневния до навършване на 2 год. е  около 24 дена.Т.е. друго подава ли се тогава?

# 583
Последните 12 месеца не се осигурявам, само здравните си плащам.Какво се прави в този случай, след като се роди бебето, къде трябва да отида, какви документи за социално майчинство се подават?
Иначе имам стаж, но от август миналата година не работя, а така и не намерих някоя фирма, която да ме назначи фиктивно.
И аз благодаря на Elfita и на всички, които отделяте време да ни "светвате", темата я чета с интерес.Браво на запознатите мамчета   bouquet

# 584
  • Пловдив

А това прил.12 за какво е ? Не е ли само прил.4 с 45 дневния + молбА свободен текст както си ми написала и на мен?

прил 12 е за промяна на обстоятелствата
при теб може да не е налагало да го подаваш

сега работиш ли или си в майчинство за първото

няма нужда да уведомяваш,че детето ти е ставало на 2 г

Общи условия

Активация на акаунт