Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 087
  • 835
  •   1
Отговори
# 555
  • София
на имейл писах и същият ден ти отговарят.

# 556
Не съм съвсем сигурна, че въпроса ми е за тук, но все пак ако знаете за какво иде реч, ще съм благодарна.
Подадох документи за детски и за помоща от 240лв. за раждане на дете.Чудя се какъв е срока за привеждането на помощта и мога ли някъде по интернет да проверя как ми се движат нещата/както в сайта на нои за болничен/?И детските надбавки как точно ги изплащат-на кое число и т.н?

# 557
Elfita,
засега нищо не съм подписвала, само си пуснах няколко дни платен отпуск, тъй като детето тръгна на ясла, разбрахме се от 20.9.2010 да почна работа.Доколкото разбрах титулярката има сериозни здравословни проблеми и май ще се пенсионира по болест.Пиша сега във форума за да ме посъветвате преди да подписвам нещо.

# 558
  • Пловдив
Не съм съвсем сигурна, че въпроса ми е за тук, но все пак ако знаете за какво иде реч, ще съм благодарна.
Подадох документи за детски и за помоща от 240лв. за раждане на дете.Чудя се какъв е срока за привеждането на помощта-след 15 число на следващия месец и мога ли някъде по интернет да проверя как ми се движат нещата-не/както в сайта на нои за болничен/?И детските надбавки как точно ги изплащат-на кое число и т.н?-края на месеца или 1 число на следващия,ако си по банка.в пощата е около 15-20 число

Elfita,
засега нищо не съм подписвала, само си пуснах няколко дни платен отпуск, тъй като детето тръгна на ясла, разбрахме се от 20.9.2010 да почна работа.Доколкото разбрах титулярката има сериозни здравословни проблеми и май ще се пенсионира по болест.Пиша сега във форума за да ме посъветвате преди да подписвам нещо.

ако подпишеш нещо по заместване,рискуваш.

# 559
Зравейте, бъдещи и настоящи мамчета!
Много се надявам някой има компетентно мнение по проблем, с който се сблъскахме.
До преди 1 седмица бях в майчинство. Синът ми навърши 1 година и се наложи да се върна на работа, а отглеждането на детето (и майчинството от 240 лв) оставих в ръцете на таткото. Днес установихме, че бившият бебок ще става батко! Хубава новина за всички нас, но от финансова гледна точка настъпи хаос.
При получаване на майчинство съм осигурявана от НОИ (получавах 500лв и мисля, че това трябва да е сумата, на която са ме осигурявали). Сега ще се осигрявам на 700лв от работодател. По мои сметки следващото майчинство излиза около 630лв? Колко месеца да смятам с осигуровка по 700 - до раждането или 45 дни преди него?
Финансово грамотни мами - помогнете Simple Smile

# 560
  • Пловдив

Peace

кажи кога ти започва 45 дневния,за да ти кажа кои са ти базовите месеци

# 561
Колко месеца да смятам с осигуровка по 700 - до раждането или 45 дни преди него?

До месеца, предхождащ месеца, в който ти започва болничния за 45 дни.

# 562
45 дневния болничен би следвало да е от 28 март

# 563
  • Пловдив
45 дневния болничен би следвало да е от 28 март

базата ти е март10-февруари11

# 564
Благодаря, Елфита
Хубави разходки с порастналата вече  джиджа Simple Smile

# 565
  • на североизток
Здравейте,
Имам въпрос за полагащия се на таткото 15 дневен отпуск при раждане на дете.
Случаят е такъв, че на 11.09.2010 се ражда нашата дъщеря, изписват ни на 15.09., но мъжът ми е в командировка от 13.09. до 21.09 включително. Как трябва да постъпи той, за да ползва тази отпуска, може ли да се прекъсва командировка? След като му свърши командировката, тогава ли да подаде документите, и дали ще загуби дни(защото така са му казали неговите счетоводителки)?Всъщност да ли сме закъснели с документите, или още има шанс?

Много ще се радвам на бърз отговор Praynig
Благодаря!

# 566
  • Пловдив
Ивчи,не сте закъсняли с документите.Бащата трябва да прекъсне командировката си,за да може да ползва отпуска.Той се ползва от датата на изписване и ако си изкара командировката докрая ще загуби дните

също е добре да попиташ НОИ по тел или мейл.само че мейл по-бавно отговарят-трябвало е по-рано да питате за този
случай

пусни въпроса си и в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=522250.270

# 567
  • на североизток
Въпроса е, че няма да му позволят да прекъсне командировката, следователно ще изгуби тези няколко дни!
А дали събота и неделя влизат в бройката 15 или не влизат? newsm78

# 568
Елфита, предварително извинявай че те тормозя с моя проблем bouquet, но получих отговор от НОИ. На моето питане:

Майка съм на две деца – първото на 4 години, а второто на 1 година и 1 месец. В момента съм в майчинство и получавам обезщетение за гледане на малко дете до 2 години. Съпругът ми е безработен вече повече от една година. От 2005 година съм самоосигуряваща се и като такава съм излизала и двата пъти в майчинство. Предложиха ми работа на трудов договор, която смятам да започна от началото на месец декември. Има ли възможност след започване на работа да продължавам да получавам пълния размер на обезщетението от 240 лв. и при какви условия?

Те отговарят така:
Ако през периода на получаване на парично обезщетение за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст по чл. 53 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) започнете работа по друго правоотношение, по което сте осигурена за общо заболяване и майчинство, това не е пречка за получаването на паричното обезщетение по основанието за осигуряване, по което Ви е отпуснато обезщетението. При подаване на заявление-декларация по образец приложение № 3 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване в т. 10 сте декларирала, че през периода на отглеждане на детето не продължавате да упражнявате трудова дейност като самоосигуряващо се лице. Необходимо е това условие да е налице и след започване на работа по трудов договор.
              До прекратяване изплащането на обезщетението по чл. 53 от КСО би довело прекъсването или прекратяването на трудовата Ви дейност, за която сте регистрирана като самоосигуряващо се лице, с подаване на декларация за това в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите по реда на чл. 1, ал. 2 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица. В последното изречение на тази алинея е записано, че декларация за прекъсване на дейността не се подава за периодите по чл. 9, ал. 2, т. 5 от КСО. В тези периоди се включва и времето, през което самоосигуряващите се лица, които се осигуряват и за общо заболяване и майчинство, са получавали парични обезщетения за отглеждане на малко дете.

Аз го разбирам така: почвам си по ТД без да прекъсвам майчинството и продължавам да получавам 240 /като си плащам здравните за самоосигуряването/ + заплатата по трудовия. Бъркам ли някъде?
И друго - при нужда мога ли да се аргументирам с имейл като официално становище от НОИ?

# 569
Въпроса е, че няма да му позволят да прекъсне командировката, следователно ще изгуби тези няколко дни!
А дали събота и неделя влизат в бройката 15 или не влизат? броят се, но не се изплаща обезщетение за тяхnewsm78

Общи условия

Активация на акаунт