Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 44 392
  • 835
  •   1
Отговори
# 195
А ако работя на две места като ми издават болничен за майчинство( и изобщо всичките, които предстоят) как точно се представят в двете фирми?

# 196
  • В полите на Пирин планина
А ако работя на две места като ми издават болничен за майчинство( и изобщо всичките, които предстоят) как точно се представят в двете фирми?

Изготвят се в два екземпляра -  за всеки от работодателите.

# 197

Изготвят се в два екземпляра -  за всеки от работодателите.
Благодаря  Hug

# 198
  • Ловеч

Изплаща се за изтекъл предходен месец. Има си и срок за представяне на документите - болнични листове и декларации. Това става в 2-дневен срок от изплащане назаплатите за съответния месец. След това НОИ изчислява и изплаща обезщетенията в срок от 15 работни дни. Затова считам, че едва ли са ти забавили документите. Ако държиш преди да подадеш деклатацията по чл. 50/51 от КСо можеш да се прехвърлиш в нова фирма, но сега по време на самия болничен лист няма ка да стане, защото за да влезе новия договор в сила е нужно да отработиш ефективно един ден.

Ясно, значи за юни ще ми бъде преведен юли... дано не е в края ;D

Те ги бяха внесли, но аз, като ходих да проверявам защо ги бавят ми казаха, че са връщани 3 пъти, защото все не са написали по нещо.
Значи ще изчакам да мине годината, ако ми прекратят този договор и ще се назнача в друга фирма.

# 199

Изплаща се за изтекъл предходен месец. Има си и срок за представяне на документите - болнични листове и декларации. Това става в 2-дневен срок от изплащане назаплатите за съответния месец. След това НОИ изчислява и изплаща обезщетенията в срок от 15 работни дни. Затова считам, че едва ли са ти забавили документите. Ако държиш преди да подадеш деклатацията по чл. 50/51 от КСо можеш да се прехвърлиш в нова фирма, но сега по време на самия болничен лист няма ка да стане, защото за да влезе новия договор в сила е нужно да отработиш ефективно един ден.

Ясно, значи за юни ще ми бъде преведен юли... дано не е в края ;D

Те ги бяха внесли, но аз, като ходих да проверявам защо ги бавят ми казаха, че са връщани 3 пъти, защото все не са написали по нещо.
Значи ще изчакам да мине годината, ако ми прекратят този договор и ще се назнача в друга фирма.

Щом веднъж е подадена декларацията по чл.50/51, то до изтичане на 410-те дни трябва да получаваш обезщетението до към 5-6 число на следващия месец най-късно.

# 200
Здравейте и от мен, имам следното питане: работя на трудов договор по заместване, колежката ми има бебе, началото на март 2011 и изтича 2-годишното майчинство, но тя май ще използва и срокът от 6 месеца да си гледа детето, в такъв случай аз ако забременея сега ще имам ли право на майчинство? Помагайте моля, че не мога да питам човешки ресурси във фирмата си. Благодаря предварително!

# 201
  • Русе
Здравейте момичета!

Нямам време да чета  цялата тема.Извинявам се предварително ако повтарям въпроса си или той не е за тук.Вчера получих писмо от НОИ,че имам да връщам около 1000лв,защото  съм записала малкия на ясла,а не съм подала  някаква  декларация и са ми плащали майчинство.Значи малкия е записан на яслата от октомври месец,но почна да ходи редовно чак март месец.От НОИ ми спряха майчинството за  февруари и март(не ми го платиха.От 4-те месеца,които искат да възтановя парите има 2,в които малкия е ходил по 3 дена.Възможно ли е да обжалвам поне за тези 2 месеца да не връщам пари или каузата е загубена.В понеделник мисля да ходя при адвокат,но реших да питам първо вас дали има смисъл да  му давам пари или да се откажа.Благодаря предварително!

П.П Малкия навърши 2 год на 06.04.2010г,а  другите  два месеца е ходил по 7 и 10 дена на ясла

# 202
Здравейте и от мен, имам следното питане: работя на трудов договор по заместване, колежката ми има бебе, началото на март 2011 и изтича 2-годишното майчинство, но тя май ще използва и срокът от 6 месеца да си гледа детето, в такъв случай аз ако забременея сега ще имам ли право на майчинство? Помагайте моля, че не мога да питам човешки ресурси във фирмата си. Благодаря предварително!

Ако все още си на трудов договор към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин, то ще ползваш целия 410-дневен отпуск, дори и колежката да се върне и да ти се прекрати договора междувременно. След изтичането на 410-те дни трябва да си задължително на договор през цялото време , за да ползваш отпуск за гледане на дете до 2 г. възраст.

# 203
Здравейте момичета!

Нямам време да чета  цялата тема.Извинявам се предварително ако повтарям въпроса си или той не е за тук.Вчера получих писмо от НОИ,че имам да връщам около 1000лв,защото  съм записала малкия на ясла,а не съм подала  някаква  декларация и са ми плащали майчинство.Значи малкия е записан на яслата от октомври месец,но почна да ходи редовно чак март месец.От НОИ ми спряха майчинството за  февруари и март(не ми го платиха.От 4-те месеца,които искат да възтановя парите има 2,в които малкия е ходил по 3 дена.Възможно ли е да обжалвам поне за тези 2 месеца да не връщам пари или каузата е загубена.В понеделник мисля да ходя при адвокат,но реших да питам първо вас дали има смисъл да  му давам пари или да се откажа.Благодаря предварително!

П.П Малкия навърши 2 год на 06.04.2010г,а  другите  два месеца е ходил по 7 и 10 дена на ясла

За жалост няма значение колко дни е ходил през съоветните месеци - т си нямала право на отпуск и обезщетение.

# 204
 newsm78 Аз пак се омотах с това плащане на майчинство, когато детето е записано за ясли, може ли още веднъж да ми го обясните, че да не влизам в беля и аз.
В момента съм в отпуска и вземам 1/2 майчинство+заплата, това си е така по правилата ОК
Септември месец обаче се връщам редовно на работа и детето тръгва на ясли, като ще е на 1год и 5-6 месеца.
Означава ли това, че от септември ми се спират тези 120лв (1/2 майчинство) или не  newsm78
Докоркото разбрах последно не, но сега от по-горния пост мисля, че би трябвало да се отбележи някъде, че детето ще е на ясли и...така.

# 205
Сега до края на юни съм на ТБ с право на обезщетение. Ще раждам януаери. Имам по принцип 12 месеца трудов стаж. Ако се осигурявам само здравно от юли нататък ще имам ли право на майчинство?

# 206
anny_ , аз единствено не разбрах как така детето ти е на 1г и 3 месеца,а ти вземаш 1/2 майчинство +заплата? Каква е тази отпуска сега?
След връщане на работа, уведомяваш работодателя,че от еди кой си ден се връщаш, попълваш съответната декларация, която той би следвало да ти даде, след което тъй като се водиш на работа вече ти се плаща заплата +1/2 майчинство, защото детето ти няма да има 2 г навършени. Няма да ти спират 1/2 майчинство точно защото детето ти няма да има 2г-а на тези майки, които се връщат на работа и детето им има 2г, не им се изплаща вече 1/2 майчинство,а само заплата.
Всяка майка е длъжна да уведоми работодателя си  кога пуска детето сна ясла, защото се попълва декларация (нека запознатите кажат коя точно), в която декларираш,че пускаш детето си на ясла и си длъжна да се върнеш на работа или евентуално да си вземеш отпуска. Аз така направих едно време-на първият ден на ясла на детето си, което и много боледуваше между другото от начало, аз трябваше да съм на работа-не можах да имам период на адаптация, не можах да си посрещна детето от яслата първият ден...закон е, няма начин, не се блъскам обаче сега да връщам пари, както и да съдя НОИ.

# 207
Сега до края на юни съм на ТБ с право на обезщетение. Ще раждам януаери. Имам по принцип 12 месеца трудов стаж. Ако се осигурявам само здравно от юли нататък ще имам ли право на майчинство?
В твоя случай, за да получаваш майчинство, трябва към момента на излизане в 45-дневния болничен да си назначена на трудов договор.
Ако не намериш къде да започнеш работа дори и фиктивно, имаш право на социално майчинство което е 100 лв до навършване на 1 година на детето.Имаш право и на еднократна помощ за бременност в размер на 150 лв. Трябва обаче дохода ви на човек от семейството да не надвишава 350 лв.
Най-добре намери къде да те назначат на трудов договор поне ден преди да излезеш в 45-дневния болничен.

anny_ доколкото разбирам в момента ползваш натрупания платен годишен отпуск.
Имаш право да получаваш 50 % от майчинството докато детето ти навърши 2 години.
Нищо, че в момента си в отпуска, ти реално си се върнала на работа.

# 208
огнена стихия, за момента всичко си ми е редовно  Peace
Когато малката навърши 1 година, тогава платеното майчинство ми свърши, аз се "върнах" точно в кавички на работа, защото в същия момент излязох в отпуска, от деня, в който се връщам си пускам отпуската, която с миналогодишната, която не бях ползвала, се е натрупала около 50 дни...не помня точно, но сметката излизаше така, че на 1 септември, ако отида да работя нормално на местоработата си, цялата отпуска за тази и предходната година съм я изхарчила, което ме устройва Wink
Всъщност това е същото, което и ти си писала:
Цитат
След връщане на работа, уведомяваш работодателя,че от еди кой си ден се връщаш, попълваш съответната декларация, която той би следвало да ти даде, след което тъй като се водиш на работа вече ти се плаща заплата +1/2 майчинство, защото детето ти няма да има 2 г навършени. Няма да ти спират 1/2 майчинство точно защото детето ти няма да има 2г-а на тези майки, които се връщат на работа и детето им има 2г, не им се изплаща вече 1/2 майчинство,а само заплата.
аз вземам заплата, защото съм в отпуска и тя е платена, от редовната, която се полага.
А когато човек е на работа и гледа детето си се полага 1/2 от майчинството, детето в момента не е на ясли, попълних 2 декларации за НОИ, всичко е редовно  Peace за момента нямам проблеми.

Въпросът е, че когато тръгне на ясли малката от септември дали това 1/2 майчинство ще се спре или не, като детето не е навършило 2 години.  newsm78
От твоя пост, а и от някои други, разбрах че да - няма 1/2 от майчинството, когато детето посещава детско заведение...в крайна сметка така е и честно Wink някой друг ми гледа детето, не е нормално и държавата да ми плаща да си го гледам и аз (тук поне няколко хиляди ще скочат с/у мнението ми и мен не ми харесва, че на кого му харесва да не взема пари, но реално така е правилното  Peace ).

Мерси за разяснениято  Hug и аз нямам никакво желание да взема пари, които после да искат да им връщам  Crazy

# 209
Нефертити, това че няма да съм на работа 45 дни преди раждането не значи ли, че няма да ми се полагат болничните именно 45 дни преди раждането, а майчинство след това ще имам тъй като притежавам необходимия трудов стаж newsm78?

Общи условия

Активация на акаунт