Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 750
  • 835
  •   1
Отговори
# 735
Лицето има основен договор на 8 часа ,и от 1.07.2010 втори договор на 4 часа.Ще излиза в отпуск за бременност и раждане около 15.02.2011 г.Но фирмата в която е на 4 часа прекратява дейност от 01.11.2010 и започва дейност с друга фирма в която пак ще я назначи на 4 часа по чл.67 от КТ.от 1.11.Това ще се отрази ли на обезщетенията които ще получава и как ще се изчислява дохода от двете места?
Предварително ви благодаря!

# 736
  • Пловдив
Лицето има основен договор на 8 часа ,и от 1.07.2010 втори договор на 4 часа.Ще излиза в отпуск за бременност и раждане около 15.02.2011 г.Но фирмата в която е на 4 часа прекратява дейност от 01.11.2010 и започва дейност с друга фирма в която пак ще я назначи на 4 часа по чл.67 от КТ.от 1.11.Това ще се отрази ли на обезщетенията които ще получава и как ще се изчислява дохода от двете места?
Предварително ви благодаря!

не,няма да се отрази
за изчисление на обезщетението ще се вземат предвид всички осигуровки от всички ТД за 12 те месеца назад

# 737
Elfita blagodarq ti za tezi otgovori,no az si imam o6te vaprosi kato na4inae6ta  Simple Smile iskam da pitam za parvata godina kolko e mai4instvoto,kato za vtorata e 240 lv.?

# 738
От 2011 г. вместо 12 месеца ще се гледа дохода за последните 18 месеца, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, приет днес от правителството.

# 739
има ли някъкъв линк.. търсих но не можах да намеря в гугъла

# 740
  • Пловдив
Elfita blagodarq ti za tezi otgovori,no az si imam o6te vaprosi kato na4inae6ta  Simple Smile iskam da pitam za parvata godina kolko e mai4instvoto,kato za vtorata e 240 lv.?

за първата година е според осигуровките 12 м назад от 45 дневния ти

Женя, http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-michinstvo-7299162?nt=10

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 09:29 от Elfita

# 741
  • Пловдив
От 2011 г. вместо 12 месеца ще се гледа дохода за последните 18 месеца, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване, приет днес от правителството.
Като я видях вчера тази новина, ми стана много кофти за младите момичета, които към момента на излизането си в майчинство ще имат 12м, но няма да имат 18 м стаж. Те ще са най-прецакани и вместо да получават поне 240 лв. майчинство, ще останат с по 100 лв. от социалните.  ooooh!
Ето така се прави социална политика във време на криза и се насърчава раждаемостта. (Това ми напомня политиката в областта на пенсиите - средната продължителност на живота на мъжете в България е 69 г. и малко, а в момента се пенсионират на 63 г. и искат още да увеличат възрастта. Т.е. средностатистическият мъж плаща 37-40 год. осигуровки и накрая взима 6 години пенсия  #Cussing out Извинявам се за офф-топик-а, но не се сдържах.)

# 742
  • Пловдив
Commelina ,не ясно дали ще искат 18 м стаж,за две години майчинство.Може да си остане 12 м,а базата 18 м.За който няма 18 м,ще се взима 240 лв в базата

бъдещето е да направят майчинството 20 седмици както е в повечето ЕС страни /даже в някой е по-малко/,така че да се радваме на всичко отгоре

# 743
Извинявайте за оф-а, но не ми е много ясно и предполагам не съм само аз. 20 седмици са 5 месеца, защо да се радваме?!? Нещо не схващам.

# 744
  • София
  Да се радваме, за положението в момента, докато все още го има  Sad

# 745
  • Пловдив
  Да се радваме, за положението в момента, докато все още го има  Sad

newsm10

Женя ,2 г е повече от 20 седмици.Ще правим протести и т.н за намалявавено на майчинството,но като знам как само изпълняват нарежданията на ЕС си мисля,че няма да има успех

# 746
ВСичко е толкова...  #2gunfire направо не мога да се въздържа...
Да вярно е, че никой не ни е длъжен, но и аз не искам  да съм длъжна на държавата да си плащам съвестно осигуровките и да имам един куп задължения пред данъчни и институции... тогава ще съм съгласна
Е наистина това ми идва в повече  #Cussing out

# 747
  • Пловдив
Commelina ,не ясно дали ще искат 18 м стаж,за две години майчинство.Може да си остане 12 м,а базата 18 м.За който няма 18 м,ще се взима 240 лв в базата

бъдещето е да направят майчинството 20 седмици както е в повечето ЕС страни /даже в някой е по-малко/,така че да се радваме на всичко отгоре
Права си, Елфита, знам, че са различни двете понятия, но на пръв поглед логиката е да съвпадат. Дано наистина да са се спрели на варианта, за който ти говориш.

Иначе идеята на Европейския парламент е да подобри условията за получаване на майчинство във всички страни, не да ощетява българите. Просто явно в много държави то е под 20 седмици и затова за тях това ще е подобрение. Всъщност почти всички мерки, за които говореха по новините, си ги имаме заложени в КТ и КСО и би следвало да се запази по-благоприятният режим по сега действащото законодателство. Европейските директиви поставят само минималните изисквания, не максимални.
Начинът, по който медиите представят и анализират новините, е съвсем отделен въпрос  Sick

# 748
  • Пловдив
Commelina ,дано да не го намалят на 20 седмици,че планираме още 2 деца  Mr. Green-как ще ги гледаме не е ясно

иначе за 18 те месеца-прекалено нагло ми се струва да искат 18 м стаж-да видим как ще  е

# 749
Доколкото разбрах ЕС искат отпускът по майчинство да бъде Минимум 20 седмици, така, че сега първо са 135 дни болничен и после 275 отпуск. Ние влизаме в изискването и сега, не вярвам да  намалят майчинството, целта на ЕС е да бъде по-благоприятно за майките, а не по-лошо.

Общи условия

Активация на акаунт