Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 12 част

• 43 711
  • 835
  •   1
Отговори
# 795
Zdraveite iskam da pitam ,v momenta sam ne rabote6ta i na kolko trqbva da se osigurqvam za da vzimam 2 godini mai4instvo,tai kato terminat mi e mart mesec.Do togava 6te trqbva da se samoosigurqvam sled koeto nqkolko dni predi bolni4niq 6te me zapi6at v edna firma,no neznam na kolko trqbva da se samoosigurqvam,no imam 12 meseca staj.

# 796
  • Пловдив
Zdraveite iskam da pitam ,v momenta sam ne rabote6ta i na kolko trqbva da se osigurqvam za da vzimam 2 godini mai4instvo,tai kato terminat mi e mart mesec.Do togava 6te trqbva da se samoosigurqvam sled koeto nqkolko dni predi bolni4niq 6te me zapi6at v edna firma,no neznam na kolko trqbva da se samoosigurqvam,no imam 12 meseca staj.

сама просто така не може да се самоосигуряваш
като те запишат във фирмата малко преди 45 дневния ти,започни на минималното,защото за повече няма да има смисъл

# 797
Извинявам се ,ако е коментирано сто пъти.
От 10.09.10 -съм в45дневен бол.преди раждане.Работодателя не ми е внасял осигуровки от полвин година.
Подава редовно Д1.Пари за болничния не съм получила.Нужно ли е поне здравната осигуровка да внася?
  bouquet

# 798
Здравей Elfita, предполагам не е тук мястото да питам, но се надявам да ми помогнеш. Става въпрос за детските надбавки - искам да подам документи, но се чудя какво точно да попълня в колоните с доход, тъй като от 12.10.2009 г. нямам работодател (поради закриване на администрацията), но след това съм получавала майчинство от НОИ. Знам че следва да декларирам обезщетението, което съм получила, обаче когато сумата е например за месец август, а аз съм я получила в началото на месец септември за кой месец да я пиша: август или септември?

# 799
  • В полите на Пирин планина
Здравей Elfita, предполагам не е тук мястото да питам, но се надявам да ми помогнеш. Става въпрос за детските надбавки - искам да подам документи, но се чудя какво точно да попълня в колоните с доход, тъй като от 12.10.2009 г. нямам работодател (поради закриване на администрацията), но след това съм получавала майчинство от НОИ. Знам че следва да декларирам обезщетението, което съм получила, обаче когато сумата е например за месец август, а аз съм я получила в началото на месец септември за кой месец да я пиша: август или септември?

Не съм Елфита, но да ти отговоря - като отидеш в Социално подпомагане да подадеш деклрацията помоли да ти направят разпечатка на получените преводи от НОИ по служебен път - вписва се за всеки месец получената сума.

# 800
И аз да питам.От два месеца съм на работа след връщане от майчинство.Проблема е,че за последните две години нещата много са се променили като естество на работа.наложен е непосилен таргет, който за да може да се изпълни трябва 12 часа да си на работа.Детенце от 2 месеца е на ясла и боледува - до сега имаше кой да го гледа като е болен, но от тук нататък аз ще трябва да излизам болничен( в момента съм в такъв) - това обаче не се "харесва" на началството.На безсрочен договор съм.Въпросът ми е може ли да изляза в 6 месечен неплатен отпуск и работодателя има ли право да ми откаже.И след това да си използвам платения ми отпуск от 2 месеца + ако съм неплатен 6 месеца нали и на него се полага платен отпуск?След това не държа да се връщам на работа там.Синът ми е на 2г и 2 седмици.Стана малко дълго и объркано но се надявам някой да ми отговори - като предварително Благодаря!

# 801
  • Пловдив
.Въпросът ми е може ли да изляза в 6 месечен неплатен отпуск да и работодателя има ли право да ми откаже не.И след това да си използвам платения ми отпуск от 2 месеца-може да ползваш всичкия натрупан неплатен,като този за 2010 може да ти го откаже + ако съм неплатен 6 месеца нали и на него се полага платен отпуск? да След това не държа да се връщам на работа там.-след това борса Синът ми е на 2г и 2 седмици.Стана малко дълго и объркано но се надявам някой да ми отговори - като предварително Благодаря!

# 802
Аз го писах в една друга тема, но не съм сигурна, че точно там му беше мястото (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535799), тааа:

Маминки,
просто да ви питам - какво мислите за новата "идея" на правителството сумите да се изчисляват не върху последните 12 месеца, а на база 18 месеца? Казаха, че искали да го въведат от 2011, за да престанели "злоупотребите" (разбирай това, което сте описали по-горе, което според мен далеч не е злоупотреба, защото ти така или иначе внасяш нещо в касата, а не точиш пари ей така от нищото). Аз смятам, че това е адски грозно - изправени сме пред проблема с демографския срив, всеки ден разни мошеници точат ДДС, еврофондове и не знам си какво и накрая искат да изкарат майките най-големите лъжци в държавата! Ако наистина приемат такова нещо, вече наистина не знам... Определено смятам, че не е редно! Най-малкото, много от майките са се осигурявали на ниски доходи не по свое собствено желание, а заради работодателя си и така или иначе нямат друг избор. И да питаме управляващите - как мислят, че се гледа дете с 200-300 лева на месец?!? 

Аз също съм много изненадана от равнодушието, което наблюдавам в тази тема, относно "новите промени", касаещи майчинството. Честно казано, влязох тук, за да видя една вълна от недоволство, а виждам само смирение. Момичета, с това темпо ще започнат всяка година да увеличават с по още 6 месеца назад за изчисляване на майчинството! Ние майките ли сме престъпниците в тази държава?? Защо не намерят механизми да принудят работодателите да осигуряват на РЕАЛНИТЕ заплати служителите си?! По време на първата ми бременност бях принудена сама да си довнасям осигуровките за моя сметка и за сметка на работодателя, за да имам 9м. след раждането на детето ми нормално съществуване. И пак поради тази причина, за да мога да го отглеждам се принудих на 11 месец да започна работа. За какво източване говорим и за какъв процент на реалните злоупотреби? Та нали ние обратно вливаме парите, които взимаме пак в икономиката на тази държава, да не сме си построили палати с тях! Писна ми вече, твърде много станаха абсурдните предложения и действия на това правителство! Ако в една икономическа политика опреш до социалното законодателство и му налагаш постоянни рестрикции, промени, наказания, що за управляващи са въобще имаме в тази държава??? Мисля, че въпросът ми беше риторичен

# 803
Jenny_Art,

Аз съм много изненадана от равнодушието на останалите! Честно казано напълно те подкрепям и аз самата влязох тук, за да се включа активно във "вълната на недоволство". Уви обаче, за пореден път доказваме, че сами сме си заслужили това, което ни се случва, защото никога не отстояваме правата си:( За мен не е нормално, че студентчетата вдигат толкова много врява, при положение, че не са напълно прави, а ние не можем да се организираме, за да защитим нещо, което далеч не е по-маловажно! Ако приемат това с 18-те месеца, много жени ще продължат да отлагат това важно събитие за по-добри времена и положението ни няма никак да се подобри скоро! Много ми се искаше да можем да се организираме, за да поставим исканията си и да защитим правото си да даваме живот в нормални условия, колкото и нелепо да звучи това! Пак ще кажа - не е нормално в условия на пълен демографски срив да се кастрят точно майките - не само, че е глупаво, но е и грозно, поради всички причини, изредени по-горе! Обаче тъй като явно на повечето жени не им пука особено, накрая пак ще хапваме дръвцето.. всички дружно! Crossing Arms

# 804
Е и аз съм недоволна, но какво ще постигна с това? Като си недоволствам във форума надали някой ще ме чуе освен 20 - 30 момичета...
За мен чесно казано тази промяна е много важна и много ме бърка, но нищо не мога да направя. Никой няма да ме чуе или разбере. Колкото и дълго да отлагах и отричах, но вече се съгласих - единственото правилно решение е да си стегна куфарите.. Може да се чувствам зле от това, но децата ми един ден няма да са на моето положение..

# 805
Ето в тази тема се разискват новите промени - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535757.465

# 806
  • София
Аз го писах в една друга тема, но не съм сигурна, че точно там му беше мястото (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=535799), тааа:

Маминки,
просто да ви питам - какво мислите за новата "идея" на правителството сумите да се изчисляват не върху последните 12 месеца, а на база 18 месеца? Казаха, че искали да го въведат от 2011, за да престанели "злоупотребите" (разбирай това, което сте описали по-горе, което според мен далеч не е злоупотреба, защото ти така или иначе внасяш нещо в касата, а не точиш пари ей така от нищото). Аз смятам, че това е адски грозно - изправени сме пред проблема с демографския срив, всеки ден разни мошеници точат ДДС, еврофондове и не знам си какво и накрая искат да изкарат майките най-големите лъжци в държавата! Ако наистина приемат такова нещо, вече наистина не знам... Определено смятам, че не е редно! Най-малкото, много от майките са се осигурявали на ниски доходи не по свое собствено желание, а заради работодателя си и така или иначе нямат друг избор. И да питаме управляващите - как мислят, че се гледа дете с 200-300 лева на месец?!? 

Аз също съм много изненадана от равнодушието, което наблюдавам в тази тема, относно "новите промени", касаещи майчинството. Честно казано, влязох тук, за да видя една вълна от недоволство, а виждам само смирение. Момичета, с това темпо ще започнат всяка година да увеличават с по още 6 месеца назад за изчисляване на майчинството! Ние майките ли сме престъпниците в тази държава?? Защо не намерят механизми да принудят работодателите да осигуряват на РЕАЛНИТЕ заплати служителите си?! По време на първата ми бременност бях принудена сама да си довнасям осигуровките за моя сметка и за сметка на работодателя, за да имам 9м. след раждането на детето ми нормално съществуване. И пак поради тази причина, за да мога да го отглеждам се принудих на 11 месец да започна работа. За какво източване говорим и за какъв процент на реалните злоупотреби? Та нали ние обратно вливаме парите, които взимаме пак в икономиката на тази държава, да не сме си построили палати с тях! Писна ми вече, твърде много станаха абсурдните предложения и действия на това правителство! Ако в една икономическа политика опреш до социалното законодателство и му налагаш постоянни рестрикции, промени, наказания, що за управляващи са въобще имаме в тази държава??? Мисля, че въпросът ми беше риторичен
Здравейте момичета!
 Напълно ви подкрепям и съм съгласна с всяка ваша дума. Аз сащо се записах да следя тази тема с очокването , че тук ще открия развълнувани и недоволни майки готови да се вдигнат на протест и да защитят правата си, а вмето това виждам как се обсъждат въпроси, за които са изписани хиляди теми и е тъпкано много пъти. Недоумявам всъщност как на никой не му пука, всеки се примирява със създалата се ситуация и се оставя да бъде тъпкан и обиждан. Няма да обсъждам отново абсурдното твърдение на правителството, а както прочетох и на някой майки, че източваме здравната каса.........това вече е прекалено.
Това е мили дами, просто исках да ви подкрепя и  да споделя и аз своето разочарование от ситуацията в държавата ни и от бездейсвието на народа ни.

# 807

Не съм Елфита, но да ти отговоря - като отидеш в Социално подпомагане да подадеш деклрацията помоли да ти направят разпечатка на получените преводи от НОИ по служебен път - вписва се за всеки месец получената сума.

Lady Brinne, много ти благодаря за отговора. Всъщност аз сумите ги знам, имам и ПИК, с който си проверявам в страницата на НОИ. Това което не ми е ясно е когато сумата е например за месец август, а аз съм я получила в началото на месец септември за кой месец да я пиша: август или септември?
И още нещо - получила съм обезщетение по чл.106, ал. 2 от Закона за държавния служител ("В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 държавният служител има право на обезщетение за времето, през което е останал без работа, но не за повече от два месеца. ") - това обезщетение дали влиза в дохода за детски?

# 808
.Въпросът ми е може ли да изляза в 6 месечен неплатен отпуск да и работодателя има ли право да ми откаже не.И след това да си използвам платения ми отпуск от 2 месеца-може да ползваш всичкия натрупан неплатен,като този за 2010 може да ти го откаже[- /color] + ако съм неплатен 6 месеца нали и на него се полага платен отпуск? да След това не държа да се връщам на работа там.-след това борса Синът ми е на 2г и 2 седмици.Стана малко дълго и объркано но се надявам някой да ми отговори - като предварително Благодаря!

Elfita, много благодаря за отговора.Само не разбрах имаш предвид,че платения за 2010 може да ми откаже - или не съм разбрала правилно?
Най-вероятно неплатения от 6 месеца ще си пусна от януари 2011.Септември се върнах на работа.на 11.10.2010 синът ми направи 2г.Когато се върнах ползвах няколко дни платен отпуск и ми казаха,че ми остават още 39 дни платен отпуск.Като до края на юни изтече неплатения отпуск - на колко дни платен отпуск ще имам право без да може да мо откажат и ако не мога да го използвам целия ако напусна не трябва ли да ми се изплати остатъка.А каква е опцията за борсата - колко месеца и как се определя сумата, която ще получавам? Grinning

# 809
  • Пловдив

Elfita, много благодаря за отговора.Само не разбрах имаш предвид,че платения за 2010 може да ми откаже - или не съм разбрала правилно?-да,до юни 2011 могат да ти отказват отпуска за 2010
Най-вероятно неплатения от 6 месеца ще си пусна от януари 2011.Септември се върнах на работа.на 11.10.2010 синът ми направи 2г.Когато се върнах ползвах няколко дни платен отпуск и ми казаха,че ми остават още 39 дни платен отпуск.Като до края на юни изтече неплатения отпуск - на колко дни платен отпуск ще имам право без да може да мо откажат-от 1 юли 2011 имаш право на цялата си натрупана отпуска и ако не мога да го използвам целия ако напусна не трябва ли да ми се изплати остатъка.-да,плащат го А каква е опцията за борсата - колко месеца и как се определя сумата, която ще получавам? Grinning-зависи дали напускаш /4 м по 120 лв/ или ще те съкратят-зависи вече от стажа ти и от осиг доход 9 м назад

Общи условия

Активация на акаунт