Цьолиакия-тема 5

• 53 836
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
След като се свързах и по телефона (че успях само по нета да пусна жалбата), ми отговориха, че вече не се изисквало да има адреса на вносителя, щом сме в ЕС  Shocked
И че щом не пишело за алергени, то значи - нямало  Shocked

# 151
Еми,какво да кажеш... ooooh!.Миленка,ти се съмняваш да не са пъпчиците от Киндера ли?Макси яде всеки ден,иска си човека,но изобщо нищо му няма на акото,никаква реакция,хубаво си е,затова съм обнадеждена че няма.Ако има някакво минималко количество,ако се хапне веднъж няма да има реакция,но всеки ден  newsm78.
Въпреки че ми прави впечатление,че акаме по 2 пъти на ден,от скоро,хубаво е ,твърдо,но 2 пъти.

# 152
Не мисля, че са от Киндера, а и от храна не знам дали са изобщо, тича сега из тревите (тук по площадките не са косили) и разни нови анцузи носи (уж български - може и изкуствено да имат или нещо боята). По-скоро от тях е. Защото и той си ака съвсем твърдо и оформено, даже и след ябълки и др. плодове (то не че има много).

Писах на Киндера - понеже искам официално да упоменат, дали има глутен вътре, а не да се чудим и да гледаме реакции.

# 153
Момичета здрвейте,
нямам никакво време за да пиша,малкия го учим на гърне и съм луднала.
Искам да ви питам има ли шоколад без мляко или сурватка заради лактозния ни проблем?
Милото ..където и да идем все вижда някой да яде и му е вече фикс идея храната...оня ден го изпуснах
за секунда на парка и лапнал една пшенична пръчка..сви ми се корема.Но немога да го държа все в нас детето.
А навън все някой нещо яде.
Лек ден на всички!

# 154
Миленка благодарности  bouquet,дано отговорят,че май всички даваме.Макси най-накрая прояде портокали и изяжда по цял даже.И прясно мляко ,като го взема,изпива по една чаша току що сварено,издоено преди 2 часа,без нищо в него,много му харесва,но това е веднъж седмично.В групата на майка има варицела,а ние ходихме да играем с децата в двора,може и да я изкараме,но така или иначе трябва.
Днес заминаваме за почивните дни на вила в Албена,поканиха ни приятели Grinning,най-накрая ще мръднем от града,домъчняло ни е за морето Heart Eyes.Хубавото време дойде,откога го чакаме  Grinning.
Приятни почивни дни и на вас Hug!

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 09:27 от rozi-maxi

# 155
Здравейте,снощи ми се обади Калин.Панталеева и Поли заминават в Румъния за конференцията като представители на асоциацията.Ще очакваме новини и евентуална среща за нас към края на май.
Слънчев и усмихнат ден!  bouquet

# 156
Рози, приятно изкарване! да се разведрите и отпочинете!
Фили изкара варицелата на около 1 год. много леко, а по-големите я карат доста по-тежко, така че... Wink

Чакаме новини от Конференцията! Благодарности на Поли за активната й дейност!   bouquet

# 157
Здравейте на всички, надявам се децата се чувстват добре а покрай тях и вие. пиша някой неща които ядем напоследак, ако повтарям некой се извинявам,
   chef Да ви кажа  напоследак много започнах да му правя торта и блатовете стават много хубави от рецептата на кутията която е за шприц сладки ,самоче  тестото не го правя на сладки а го растилам в две малки тавички и после ги сиропирам, малко кремче,  отгоре плодове и готово.
 Пататник:
1 кг-Настъргани картофи или/и тиквички
 1-2 яйца ,
магданоз,
може малко брашно да се згъсти ако е станало по рядко
1 глава лук
сол на вкус
по желание може кашкавал и/или сирене
Всичко се смесва хубаво и по ваше желание се пече или пържи/ при пържене се обръща  с капак т.е като е готово от едната страна взимате по голям капак от тигана, обръщате тигана в/у капака и после  го връщате обратно,да се запържи и от другата страна  /
Да ви е вкусно

# 158
За акото:Хриси беше почнала да ака твърдо като барабонки и ми казаха,че не е нормално,обадих се на докторката и тя ми каза да и давам малко пробиотици,за да се оправи,а живях с мисълта,че акото и е прекрасно едва ли не...изобщо с това ако ..кое е нормално?как трябва да изглежда?твърдо не е ,меко не е ..тогава?как?
Васката,когато беше на диета,забелязах че не реагира веднага като хапне нещо ново,а като се понатрупа в организма..така че особено за глутена не е гаранция,че сега като не реагират ,няма да реагират по-късно,така че Миленка ще е чудесно да ти отговорят за да сте по-спокойни  bouquet
Сега на Хриси и е малко гадно и зловонно акото но и купих направо малко Линекс и сега и давам
Иначе Васката е добре да чукна на дърво Praynig
Сега пък и таткото има новооткрит диабет и изобщо...треперя сега да не се разболее и някое от децата..
По-добре да са по-слаби,но здрави!Хриси е 9.100 на 1г.,роди се 3,280-добре върви
Васката е 12 и половина ама по-добре да ми е по слабичък,че както обича шоколадче...ограничавам го по едно парченце на ден и той си знае и си го иска обаче сега се научи да си взима от щандовете Киндери,обелва си ги отхапва и чак тогава се показва,а дотогава много умело се покрива,вече го знаят в квартала и тпй сега малко се е кротнал и не краде Joy Joy Joyизчаква да го позабравят../
Ние сме на почивка от 5-ти юли ще ходим в Трявна за една седмица!!
Приятна почивка на почиващите  bouquet

# 159
Здравейте момичета!  Grinning 
Преди няколко дни отправих запитване за продуктите на др.Йоткер и ето че имам и отговор-

Уважаема г-жо Здравкова,

получих Вашето запитване относно наличието на глутен в продуктите ни. Ще си позволя да дам по-обширен отговор на въпроса Ви.

Съгласно българското законодателство, регулациите на ЕС и най-добрите световни практики всеки производител на храни е задължен да обявява на гърба на опаковката пълния състав на продукта, в това число пшеница и нейните производни. Д-р Йоткер България ЕООД го прави без изключение и на всички опаковки се изписва пълният лист на съставките. В страната нямаме производство и внасяме продуктите от 4 фабрики - в Румъния, Унгария, Германия и Полша. Във всички тях се спазват най-високите стандарти за качество на концерна и важи гореспоменатото правило за обявяване на съставките. От написаното разбирайте, че когато пише царевично, картофено или пшенично нишесте, то това е което се съдържа в продукта.

Права сте, че никъде не намирате знак за липса на глутен, защото не е взето решението от централата в Германия за поставянето на същия на релевантните продукти и не може да си позволим "импровизация".

Позволих си малко да се отклоня от конкретното Ви питане, за да Ви обясня принципите, съгласно които работим.

Конкретно информацията е както следва:

- Съгласно спецификациите на суровините и информацията от доставчиците, от които фабриките закупуват, в следните продукти има глутен съдържащи съставки:
     - Крем Парадиз Ванилия, Крем Парадиз Шоколад, Крем Парадиз Ягода (в състава е отбелязано "Съдържа глутен.")
     - Смес за Палачинки (в състава е отбелязано пшенично брашно)
     - Всички продукти от категорията Смеси за печене (в състава е отбелязано пшенично брашно)
     - Всички продукти от категорията Мюсли ( в състава е отбелязано пшенично брашно и/или пшенични ядки)
     - Всички продукти от категорията Замразени пици (в състава е отбелязано пшенично брашно)

- Съгласно спецификациите на суровините и информацията от доставчиците, от които фабриките закупуват,  в останалите продукти, които Д-р Йоткер България внася и предлага на българския пазар, няма суровини, за които да има информация от доставчиците, че съдържат пшеница или съставки с пшеничен произход - респективно глутен. 

Надявам се, че успях да отговоря на въпроса Ви. На разположение съм ако имате други питания.

Поздрави,
Mit besten Grüßen / Best regards,

Silvia Dimitrova,
Product Manager
Dr. Oetker Bulgaria EOOD

1784 Sofia, Mladost 1
bl.38b, ent.3, fl.2
Tel.: +359 2 943 11 16 begin_of_the_skype_highlighting              +359 2 943 11 16      end_of_the_skype_highlighting
Cell: +359 899910052 begin_of_the_skype_highlighting              +359 899910052      end_of_the_skype_highlighting
Fax:  +359 2 943 48 67
E-mail: marketing@oetker.bg
Web: www.oetker.bg

Специални благодарности на фирмата и г-жа Силвия Димитрова за бързия и изчерпателен отговор!   bouquet

# 160
Бистре, това е същата госпожа, която ми беше отговорила за кремовете Пудинг. Тогава тя беше пратила писмо до 4 страни и отговора й беше подобен - че във всички продукти се съдържа само упоменатото в съдържание, но само от Румъния я бяха уверили, че пакетират отделно (в отделен цех) продуктите с царев. нишесте и има пълна доза сигурност. Но дори и минимална доза (евентуално прахово замърсяване от близка поточна линия) не би трябвало да се усети. Така, че приятен апетит!  Hug

Вие кои други продукти (ще) ползвате на Йоткер? Бяхте ползвали един крем за торти, хареса ли й на Радост?

# 161
Да Милена,кремовете за торта ванилия и шоколад.Правя на Радост тортички и стават чудни.Няма реакция. Разбивам ги с миксера.Наподобяват сухата сметана.Като се присети и сама си прави половин доза.   chef

# 162
Да продължим с разпитванията на фирми  Simple Smile
Днес (след като четох старателно етикети на сладолед Алома на Нестле) се обадих на телефона на кутията, които е даден за контакти и запитвания. Фирмата производител е Нестле Айс Крийм.
Питах за съдържанието на глутен и ми отговориха (подобно на Йоткер):
По новата нормативна разпоредба сме длъжни да описваме всичко, което съдържат нашите продукти! Особено ако има подозрение за наличие на някой алерген. Наистина на Алома ванилия с ягодов сироп най-подробно е описано съдържание на всякакви продукти: сметана, глюкозо-фрукт. сироп,... Най-накрая пише: Може да съдържа мин. количества яйчен жълтък!
Госпожата ме увери, че ако има и съмнение за наличие на пшеница, ядки, соя и яйца - то се изписва най-накрая!!!
Каза да четем подробно съдържанието и ако не намерим вътре - бисквитки, вафли, нишесте, брашно и целулоза - да сме спокойни!!!
Като начало може би ще изпробваме Алома сметанов с ягод. сироп (най-малко екстри има вътре) или чист сметанов, чист млечен или сладоледено кисело мляко.  Simple Smile

Така че - напред към сладоледа!  Hug
Всъщност някои от децата дали вече не са яли? Бистре, вие пробвали ли сте? Аз правих домашен, но си става все на кристали.

# 163
Точно този на Алома миналото лято позволих на 3-4 пъти да си вземе на морето като бяхме.Не е имало проблем,но все пак неисках да рискуваме.Често и правех желирано кисело мляко.

# 164
Биси, и аз правя една Пана кота с кисело и прясно мляко+плодове или сладко или разстопен шоколад. Много вкусно става!
http://benyta.blog.bg/hobi/2009/07/27/panakota-s-kiselo-mliako.370349 - съжалявам, ако се повтарям за някои...

Иначе се бях замислила за машинка за сладолед, в ТСМ имаше по 39 лв.

Значи, все пак смятате, че е рисковано  Sad малчо все гледа батко си с е такива очи  Shocked и иска Ладолед...

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 20:48 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт