Цьолиакия-тема 5

• 53 853
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Пъпките след като се изчисти от алергените - ще спрат да излизат. Не прекалявай с Елоком-а, че си е кортикостероид. Според мен мляко, и сирене, и кашкавал - не давай в началото. Изчакай да се оправи напълно (поне 3 месеца) и тогава започни, но само с едно от тях и по малко, като следиш за реакция.
Ако те притеснява калция на нас (и на поне още 3-4 деца) даваха в началото по 1 таблетка от 600 мг, разделена на 2 части - сутрин и вечер я даваш. Но понеже има много видове калций, прочети на табл. дали нямат пшенично нишесте вътре. Въобще на всички видове таблетки чети. Витамини давам (даже и вместо бонбони) Yumi Bears multivitamini. Те са по 90 броя в шишенце и им пише, че са без глутен и ГМО, но са 30 лв. Децата много ги обичат защото са желирани мечета.
От шоколадите даваме Киндермилк (с усмихнатото момченце) и яйцата Киндер, но са с мляко и ще изчакате с тях. Иначе в диет. магазини си има безглутенови бисквити, вафли и др., някои от тях са и без лактоза.
Изследванията не мога да коментирам, че съм ги забравила, а от 2 години си правим само ЕМА-та, и ПКК, и калций, АЛАТ и АСАТ - при някои целиаци и те са завишени в началото.
Дъвки давам отскоро по 1/2 (ако много припищи), близалки и бонбони - не. Имай предвид, че глюкозния сироп в бонбони и др. може да е пшеничен и имат много химия.
Въобще в началото диетата ни беше много строга, а чак след 1 година и пълното възстановяване на вилите на стомаха я разширих. Но и детето пред страха от болница - не е пищял за разни глезотийки. Даже и сега си знае, и пита: Това без глутен ли е? - преди да го отхапе.

# 406
благодаря за бързия отговор-относно елокома вчера ми го изписа кожната ,аз на своя глава не смея да давам нищо.А тези витамини не мога да ги намеря в нашите аптеки.Специално ли се поръчват или ги има в по-големите градове?

# 407
ох до сега се рових из нета да поръчам отнякъде витамините Yummi bedrs и видях че в състав им пише че не съдържат глутен но има йод,а кожната ми каза в строго забранено-йод,или не става въпрос за такъв йод....ох дано само да не ми се смеете за въпросите но човек като не е компетентен пита за какво ли не Embarassed

# 408
Здравейте. Poxy 80, сравнявам нашите резултати с вашите и не виждам нищо за което да се хвана . Всичко , което си описала ви е отрицателно, т.е не мога да коментирам. За сравнение нашата антитъканна  трансглутаминоза беше 118, а вашата е IgG :1,6 IU/ml{-}. 8 месеца след диетата нашата падна на 14,6, което вече е в отрицателните стойности. Миленчето ви е написала за чернодробните изследвания - те са важни за целиаците-ALAT, ASAT,GGT. Какви са техните стойности?
Пастата за зъби Nanedent  може да я намериш само в аптеките. Тя е бебешка и има накрайник , който се поставя на пръста.

# 409
M_Nik, благодаря ти за разяснението за ТЕЛК ,още утре ще отида при личния да попитам  Hug това наистина си е помощ.Както и не се надявам в скоро време да се върна на работа с тази диета ,особено с градините - предполагам това ще е голям проблем.

poxy 80 и аз не разбирам много ,но дексилозния тест не е  под мин.граница,антитъканна  трансглутаминаза - всичко отрицателно,при нас всичко беше с по 4 плюса,но на мен така и не ми дадоха стойностите.Епикризата си я бях взела и когато отидох с нея при Георгиева да ми каже резултата от изследването ,тя ми написа на епикризата на ръка всичко с ++++  Thinking.
На нас също не ни изписаха нищо освен Линекс,преднизолон,Креон и омепразол - никакви витамини, а гледам и фолиева киселина давате.Дали да не взема на своя глава ,защото тя ни беше казала да изчакаме с витамините  :roll, виждам че Пантелеева ги изписва?

# 410
 poxy 80 ,моето дете беше със същата диагноза Peace
Резултатите ви не са отчайващи HugСпоред мен и при вас както и при нас става въпрос за недостиг на ензими,които да усвояват храната и от там тези трудности с усвояването на казеин и глутен..
С възрастта ще го израсте-ДАНО,НО диетата спазвай на молекулнониво,не давай нищо с неизмити ръце,защото може да си вземеш бисквита примерно ти ,а после да пипнеш хляба на детето да речем..не че е чак фатално,но за добри и бързи резултати ,бъди педантична..
Но ако се случи ,както на повечето от нас да почерпят детенце със солетка да речем..не се шашкай толкова,нищо няма да му стане,но все пак бъди внимателна и предупреждавай. Peace
Относно киселото мляко и подобни ,не давай ,докато детето твърдо не се повлияе от безглутеновата диета.
Аз правих в началото само безглутена и после ми се наложи да продължа известно време с безлактозна,заради което си мисля,че с казина сме се справили по-трудно,отколкото с глутена..
За парафина,ако занапред ви се случи да иамте запек,не давай течен парафин,ако попадне в кривото гърло може да бъде фатално,опасно е и то доста PeaceТова ми го е казвала близка педиатърка Peace
Герганче,как сте?Как са децата?

# 411
 Здравейте и от мен момичета. Витамини давам Витакид те са шоколадови монети/ опаковани точно като тези които продават в магазините/   и желирани мечета или жирафи на който пище без глутен от аптека и цената им е 14.00 лв. и витамини санустол таблетки на който вече пише без глутен с цена 7.00лв. Близалки има в магазин МЕТРО на щанда с кармелажни и желирани бонбони в плик розовои червено РОР MANIA и са Бразилски.Изобщо  почити всички Бразилски продукти са без глутен - бонбони и близалки могат да се намерят по малките магазинчета за кафе  и алкохол.

# 412
Арсова много ,много ти благодаря Hugна пръв поглед е нищо особено но за мен си е цяло щастие че има такива близалки и витамини които приличата на бонбони!!!Добре че е този форум да си помагаме че иначе не ми се мисли.Днес за първи път Миши се изака като голям човек-в смисъл пак в памперса но акото беше добре оформено и изглеждаше като на големите хора newsm44 за първи път откакто се е е родила виждам такова ако,а вече сме на 2г.и 7 м. това е добър признак нали?!?Поздрави на всички които се борят с болестта и помагат на такива като мен,за пореден път хиляди благодарности  bouquet

# 413
При изписването ни от болницата на нас ни изписаха фолиева киселина по 1 таблетка дневно, заради нисък хемоглобин, вигантол и витамин це на ампули.

Дари, децата са здрави , което е най-важното. Бебето проходи и сега търча след нея и викам по каката.Драсни ми едно ЛС ти как се справяш.

# 414
Здравейте !!!Намерих безглутеновите витамини мечета но моята принцеска не ги харесва  newsm78 значи ще трябва да търся нещо на сиропче,някъде прочетох че някои майки дават Пиковит-витамини на сироп?Също така бих искала да попитам дали мога да давам шунка.Иначе вече четвърти ден от диетата тъкмо си мислех че малката е по-добре и вчера като започна пак-боли корема.......,боли корема-ужас.........От друга страна го казва само когато започва да ака,не мога да разбера боли ли я корема или просто свързва акането с болки в коремчето.След като се изака не се оплаква повече.Но снощи цяла вечер насън викаше:мамоооо болиии,мамо болииии Sad и аз вече незнам какво да си мисля.Ако някой има идея нека помага PraynigАко може някой да ме упъти къде обсъждате идеи за готвенето ,че не мога да се ориентирам още newsm78

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 15:13 от poxy 80

# 415
Здравейте момичета  Hug!Ето ни и нас!Не бяхме плащали интернета 2 месеца,че почти не стоим в къщи,но вие ми липсвахте!Със съжаление чета за новите мами,насълзяват ми се очите,като си спомня какъв е кошмарът в началото... Sad,но затова сме тук,да си помагаме!Ще ми повярвате ли ако ви кажа,че за 2 дена на варненският плаж видях 3 деца,за които съм 99% сигурна ,че са целиаци!?Просто не можеш да ги объркаш,тези неестествено големи,направо огромни и твърди,опънати коремчета,развалените зъбки,тънките крачета и ръчички....и пак казвах,приближавах се и казвах на майките,а те ме гледат странно,на кого би му харесало да му кажат,че детето му евентуално има нелечимо заболяване,ама като не мога да си трая Rolling Eyes!?
Тази година  ходихме на почивка на планина,на 3 км. от Трявна,в една разкошна вила почти в гората.Нямам думи да опиша красотата и спокойствието,беше страхотно,чуваше се само шума от близката рекичка и птиченцата,просто да оглушееш от тишина!Кръстихме Макси в Соколският манастир,който е невероятно красив също.Ходихме на Боженци,а на Етъра,попаднахме на малка работилничка за захарни петлета,където имах възможност да говоря с майстора,който ги прави,глюкозният сироп бил царевичен...та се заредихме с 30 броя  Laughing,Макси има вече близалки!Не мога да ви опиша изражението на лицето му ,докато баща му се опитваше да отвори първата,преди да му я даде!Сега винаги нося по една в чантата,та ако някое дете се появи с близалка,вече и Макси има.Оказа се,че малчо ще прилича на мама,и ще му става много зле при пътуване,а в планината е пълно със завои...Но,една седмица минава за нула време.Догодина,живот и здраве,пак,а и заради петлетата(Макси им вика кошки Laughing),може пак там.И на море ходихме доста,дребният е черен като циганче,при все че постоянно го мажех с 50-ти фактор.Но се сдобихме с нещо като цистит,пихме 5 дена Зинат  Sad.Толкова бързо се разви,от обяд до вечерта,започна да пиша по-често,а до вечерта пишаше през 5 минути по 5 капки с рев,болеше го много.Много беше топла водата и това предлазполага развитието на много бактерии и вируси.Явно там ни е слабо място,ако си спомняте миналата година пък бяхме хвалали пак някаква пикочна инфекция от морето,та пихме даже 10 дена Зинат.
Мариета,Poxy 80,чета ви и направо усещам болката ви,знам я,изпитвала съм я!С вас сме момичета!Много е трудно в началото,ужасно си е направо,като един страшен кошмар,но се свиква,като виждаш детето ти как ежедневно се подобрява започваш да се радваш,да се успокояваш...да го приемаш.Вашите диагнози не са окончателни все още,и това сега е най-важното,да си имате диагноза.Ние сме ходили и при Георгиева и при Пантелеева,и двете ми казаха че си имаме целиакия,но просто Георгиева не взема биопсии от съвсем малки дечица(Макси беше на 1 год. и 2 месеца),а в София го правят,но и двете докторки ни помогнаха.Мариета,виждам че сте от Варна,а на нас ни предстоят изследвания там след месец,ако искаш може да се видим,отсядаме у сестрата на мъжа ми за няколко дни.Дари,и с теб трябва да се видим Hug.

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 17:07 от rozi-maxi

# 416
Айде бе,Розииииииииииии HugПочнахме сериозно да се притесняваме тук за вас EmbarassedКакво ли не си мислих вече....Като видях,че си писала и веднага пристигнах да пиша,защото и ти МНОГО ни липсваше!!!
И ние бяхме близо до Трявна в квартал Стоевци..Да не би да сме слушали една и съща рекичка Joy Joy Joy
Радвам се да те видя Hug

# 417
Дари,благодаря ти мила за топлото посрещане Hug!Забравих да се похваля,ядохме сладолед,от тези детските на Нестле.лятото децата хапват постоянно сладолед,където и да отидем,Макси гледа и преглъща,и аз не издържах,купих му,позволбих си това единствено отклонение.За 2 месеца е изял 5-6,пробвахме лисичето и звездичката,но моливчето най-много му хареса.Дано не сме попаднали на такива,в които са останали следи от глутен.Освен това,откакто сме на диета,вече 2 години,в деня на кръщенето си позволихме да седнем на заведение,на Боженци.След като тотално изнервих сервитьора(които е и готвач),да го разпитвам за всичко,се оказа,че можем да хапнем боб супа,пилешката  беше без фиде,риба на керемида или език с масло.Поръчахме му език,беше приготвен превъзходно,Макси изяде повече от половината,а пък аз бях на 7-мото небе Grinning.И още веднъж,бях му забравила обяда в къщи от бързане към морето,и му приготвиха в едно заведение пъстърва на скара във фолио,с резени лимончета.Има наистина по едно-две нещица ,които стават и за нашите малчовци,ама мене пусто все ме е страх,дали ще измият ножовете,дали в солта не са бъркали с брашнени ръце,дали изобщо ще си измият ръцете...направиха му и пържени картофки,помолих да не са бланширани,а да обелят 2 картофа,да използват чист тиган,сменено олио....Ако попаднеш на разбрани хора е ОК,но знае ли човек!
Poxy 80,не се притеснявай за готвенето,всичко си приготвяш както обикновенно,но заместваш пшеничното брашно с безглутеновото-сгъстяваш манджи,панираш,всичко.внимавай с подправките,в купешките много често слагат нишесте,намери си домашен червен пипер,купувай подправките на зърна и си ги мели.Аз,с голямо желание купих 4 кг. червени пиперки,нанизах ги и ги зачаках да съхнат,исках тази година съвсем самичка да си го направя.но той се правел от някакъв специален тънък пипер,а на пазара,понеже няма такъв,просто си ме излъгаха,че трябвало да е дебел.Еми,развали се,нищо не стана,та навярно пак ще купувам от сухите пиперки на Серена,пък за догодина ни обещаха корени от този специален пипер,да си засадим зад блока Laughing.С безглутеновото брашно всичко се получава почти същото както с пшенично,единствено големите питки,тутманици,козунаци и такива подобни тестени и най-вече солени изделия не се получават добре,но има ли повечко яйца и захарчкексове,сладкиши,торти,сладки...),стават си супер.Назад в темите сме споделяли кой какво е пробвал,и почти нямаме провали.

Последна редакция: ср, 01 сеп 2010, 19:25 от rozi-maxi

# 418
О, Рози, радвам се да те видя!  Hug Радвам се, че сте добре и сте изкарали добре лятото.

И ние ядем сладолед на Нестле - този най-простия на Фамилия - ванилия, без топинг и не е имал реакция малкия.

Иначе по заведения ядем най-редовно, особено ако сме някъде извън града. Предупреждавам, че има алергия към пшеница и обикновено ядем пилешко/свинско шишче или пържола - неовкусени, на скара, също така и риба - пъстърва или скумрия, варени картофи, ориз със зеленчуци и разни салати. Супи не смея да давам, манджи - също. Може би ако е малко заведение и може да ме увери готвача. Пържени картофи също сме взимали, ако ги режат на място и изрично потвърдят, че са без брашно.

Арсова, винаги ни даваш нова информация за вкусотии  Simple Smile Тези на Витакид съм взимала, но малчо не ги хареса. Виж близалките ще потърсим непременно.

Рoxy 80, и при нас понякога е така с акането, казва че го боли корема и като се изака, минава. По-често когато е по-твърдо или е ял нещо по-твърдо - семки или лешници. Нали знаете, че готовите печени ядки отгоре са с брашно, даваме само сурови ядки или ги печем вкъщи.

Правих много вкусни Шоколадови сладки без млечни
1 голямо яйце, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 3-4 с.л. какао (на Йоткер), 1 ванилия и над 1 ч.ч. брашно - до меко тесто, правят се топчета и се сплескват (около 2 см), пекат се 10-15 мин. на 180 градуса в загрята фурна с водичка вътре (за начинаещите).

# 419
ох моля ви кажете нещо че вече ще се побъркам....... Cryот събота сме на безглутеновата и безлактозна диета като я спазвам абсолютно стриктно.Два три дена Миши беше добре дори се изака нормално-акото беше добре оформено.Изведнъж късно вчера започна да плаче пак-боли корема......боли корема и накрая три пъти се изака в разстояние на 4-5 часа като вече третия път беше доста кашаво със слуз,мжеду другото за първи път виждам слуз в акото и?Веднага звъннах на Георгиева и и обясних а тя ми каза че сигурно съм нарушила диетата-аз спазвам всичко стриктно,накупихме каквото намерихме на Шаер ,изпекохме хляб,спазвам всички указания но незнам какво става.Много ме е страх защо не се оправя--толкова е мъничка и крехка че направо страх ме хваща Cry

Общи условия

Активация на акаунт