Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и кога трябва да се направи тест за глутен?
Кои храни съдържат глутен и как да въведем глутен в диетата на дете?
Какви са препоръките за спазване на диета без глутен и какви храни трябва да се избягват?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и кога трябва да се направи тест за глутен?
-
Кои храни съдържат глутен и как да въведем глутен в диетата на дете?
-
Какви са препоръките за спазване на диета без глутен и какви храни трябва да се избягват?
При спазване на диета без глутен е важно да се избягват храни като пшеничен хляб, паста, кексове, бисквити, соленки, торти, шоколад, сосове , кетчуп , сушени плодове , лекарствени таблетки , паста за зъби , мед , нишестета и кремове. Освен това трябва да се избягват бакпулверът и печеното пиле на грил. Други храни, които трябва да се избягват, включват какао, мляко и сирене, салами, колбаси, шункa и яйца. За диета без глутен се препоръчва избягване на храни като пшеница , ечемик и ръж. Важно е да се избягва консумацията на продукти, които могат да съдържат глутен , и да се открият алтернативи като безглутенови бисквити, хляб и други продукти.
-
Кои са някои от безглутеновите продукти, налични на българския пазар?
-
Как да приготвим безглутенов хляб и какви са някои рецепти за безглутенови ястия?
това наистина си е помощ.Както и не се надявам в скоро време да се върна на работа с тази диета ,особено с градините - предполагам това ще е голям проблем.
.
за първи път откакто се е е родила виждам такова ако,а вече сме на 2г.и 7 м. това е добър признак нали?!?Поздрави на всички които се борят с болестта и помагат на такива като мен,за пореден път хиляди благодарности
значи ще трябва да търся нещо на сиропче,някъде прочетох че някои майки дават Пиковит-витамини на сироп?Също така бих искала да попитам дали мога да давам шунка.Иначе вече четвърти ден от диетата тъкмо си мислех че малката е по-добре и вчера като започна пак-боли корема.......,боли корема-ужас.........От друга страна го казва само когато започва да ака,не мога да разбера боли ли я корема или просто свързва акането с болки в коремчето.След като се изака не се оплаква повече.Но снощи цяла вечер насън викаше:мамоооо болиии,мамо болииии
и аз вече незнам какво да си мисля.Ако някой има идея нека помага
Ако може някой да ме упъти къде обсъждате идеи за готвенето ,че не мога да се ориентирам още
.И още веднъж,бях му забравила обяда в къщи от бързане към морето,и му приготвиха в едно заведение пъстърва на скара във фолио,с резени лимончета.Има наистина по едно-две нещица ,които стават и за нашите малчовци,ама мене пусто все ме е страх,дали ще измият ножовете,дали в солта не са бъркали с брашнени ръце,дали изобщо ще си измият ръцете...направиха му и пържени картофки,помолих да не са бланширани,а да обелят 2 картофа,да използват чист тиган,сменено олио....Ако попаднеш на разбрани хора е ОК,но знае ли човек!
Тези на Витакид съм взимала, но малчо не ги хареса. Виж близалките ще потърсим непременно.
от събота сме на безглутеновата и безлактозна диета като я спазвам абсолютно стриктно.Два три дена Миши беше добре дори се изака нормално-акото беше добре оформено.Изведнъж късно вчера започна да плаче пак-боли корема......боли корема и накрая три пъти се изака в разстояние на 4-5 часа като вече третия път беше доста кашаво със слуз,мжеду другото за първи път виждам слуз в акото и?Веднага звъннах на Георгиева и и обясних а тя ми каза че сигурно съм нарушила диетата-аз спазвам всичко стриктно,накупихме каквото намерихме на Шаер ,изпекохме хляб,спазвам всички указания но незнам какво става.Много ме е страх защо не се оправя--толкова е мъничка и крехка че направо страх ме хваща