Цьолиакия-тема 5

• 53 206
  • 735
  •   1
Отговори
# 435
Моля ви обяснете ми след като сме на безглутенова и безлактозна диета мога ли да давам от пастета компас,има ли мляко в него?Също така искам да ви попитам с каква сол готвите,защото вчера купих от магазина а на пакета пише -йодирана сол,набавя йод в организма.Казаха ми че йод е абсолютно забранен за целиаците?Давате ли какао когато спазвате и безлактозна диета?Всъщност засега трудностите ми са предимно в това че незнам какво мога да давам и какво не.............Шунка в началото когато сте на строга диета може ли..........?

# 436
Е, чак за солта не се втелясвам чак толкова. Никой не ни е казвал на нас - без йод. Иначе в диетичните магазини си има хималайска и др. видове сол, може от тях да взимаш.
Ако не ти се дава какао - има рожково брашно - кафяво е и прави сладкиша донякъде като с какао, без глутен е, използва се даже за бебешки каши.
Избягвам неща с доста консерванти и оцветители, като пастети и разни подобни.

# 437
На мен даже брашното от рожков ми допада повече от какаото,а наскоро някъде казаха,че било много полезно,и все него си ползвам,това е естествен шоколад.
Днес ходихме при педиатъра за рецепта,заблудила съм се че трябва да вземем още веднъж,пък последното съм го взела предният месец...както и да е.Попитах го,понеже ще правя на Макси  лютеница,дали да сложа малко патладжан,а той каза изобщо не.И не само синьото домати,а нищо синьо,сини сливи,сини боровинки,и ако има други плодове или зеленчуци в този цвят,натоварват много черният дроб.И още нещо ми каза,което направо ме изуми.Понеже аз отново имам проблеми с хемоглобина и желязото,за 3-ти път падат и трябва да пия желязо,и ми обясни,че човешкият организъм усвоява желязото само от животинските продукти,от зеленчуците не.При което яз зяпнах,цял живот сме си мислили,че в копривата,лапада,червеното цвекло ....има желязо,и е така,само че  желязото от зеленчуците се усвоявало само от животните,а хората,само желязото от животинските храни,липсвало ни нещо,забравих точно как го обясни,което животните имат.А що сок от цвекло съм изпилаааа,и как ощветява зъбите и е гадничко ooooh!.Направо си ми каза,и по цял ден да ям коприва,показателите няма изобщо да помръднат.Това ще да  е някакво ново откритие.Една истина,която се оказва мит.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 21:39 от rozi-maxi

# 438
rozi-maxi  да миличка и аз така знам че за целиаците патладжан и сини сливи са абсолютно забранени.Така че по-добре не давай.Много благодаря на всички които ми писаха на лични и тук също и ми помагат със своя опит и разбиране smile3525 Ако не сте вие не знам какво щях да правя-много здраве на всички ,целувки на малчуганите и всичко най-хубаво!!!:bouquet

# 439
Рози, добре де, а вегетарианците (аз бях пълен вегетарианец около 3 години) как имат нормален хемоглобин? Нещо не се връзва  newsm78
Разбира се, от растителни източници се усвоява доста по-трудно, но чак пък да не се усвоява.
За желязото знам, че се приема заедно с вит. С и не се приема заедно с мляко (калций), който пречи на усвояването. Също не е добре да се пие кафе и черен чай, защото също пречат с  наличието на танин.
http://www.vegebg.org/materiali/vegetarianstvoto_profesor.html

И на нас ни бяха казали лилави храни - да не ядем - по-скоро патладжани и сини сливи, за боровинки - не знаех. Макар че досега четох нови неща в Гугъла и навсякъде дават патладжана даже като лекарство за черен дроб!? Съвсем се обърках  Shocked Така или иначе точно патладжани не съм тръгнала да давам.

# 440
Верно,ще го питам за вегетарианците,не се сетих.Зная за млечните и другите неща че не трябва да се съчетават,пречат на усвояването.По време на бременността ми си пиех Малтофера с айрянче и естествено нямаше ефект,ама кой да ми каже Close.Патладжан и аз не съм давала,но понеже лютеницата става по-вкусна с него,попитах дали мъничко ако сложа ще му вреди ако яде примерно 2 филийки на седмица.И за сините сливи знаех,но не знаех защо,не знаех че синият цвят е проблема.
Вчера купих от месарски магазин сурова наденица,там я правят,имало само месо и подправки,кимион,чубрица и черен пипер,та днес ще я опитаме,за пръв път.Вече много се затруднявам с купуването на месо,на свинско,вече от 3 магазина съм разочарована,от който единият е Кауфланд,вмирисва се часове след като съм го купила,ако не го наготвя веднага.Големите вериги го внасят замръзено от чужбина,и май вече не само те,та направо не знам...И пресни яйца не успявам да намеря,все са стари,жълтъкът се пръсва като ги счупя в купата,а с домашни трудно се снабдявам.
А някой пробвал ли е тези новите Стара планина продукти?Те за нас стават ли?

# 441
Здравейте приятели!!!Малката Мишонка е по-добре,вече ака по два,че и по три пъти на ден и все е гладна горката.Вече в чудо се виждам какво да и приготвям тъй като съм много зле в кухнята но вече няма как от сутрин до вечер шетам напред назад и все пробвам разни работи,пък дано нещо да и хареса!!!Днес видях целувки в магазина и се се сетих че те се правят само от белтък и захар,как мислите мога ли да и купя?Вие давате ли?Така и никой не ми отговори за пастета на Компас, дали има мляко в него че нали сме и на безлактозна,ако някой може да ме посъветва уж чета не пише да има мляко ама все ме е страх да не объркам нещо.Дъвите орбит и бонбоните тик-так май може да се дават,вие давате ли?А в близалките Поп мания има ли мляко?Пак въпроси,въпроси.................моля ви помагайте че не знам кого да питам newsm78

# 442
poxy,аз не съм давала нито дъвки,нито тик-так,тук не сме ги обсъждали като такива,които можем да даваме.Целувки Макси яде,купих ги от същата работилничка,от където му купих захарните петлета на Етъра(снощи по новините даваха майстора,правеше захарни ябълки).И аз знам че се правят само от белтъци,захар и ванилия,и смятам да му направя съвсем скоро,че мнооого ги хареса.Ние след 3 дена правим точно 2 години,откакто сме на диета.И Макси беше хапвал вече някои лакомства,които се оказа,че не трябва,но докато си бяхме зимата в къщи ги забрави.За пастетите,нито на единият(на Аргета и на Компас) не пише без лактоза,а пише без глутен,значи има.А също така пише,че са подходящи за деца над 3 год.
Днес майка ми се срещна с майка на 25 годишен син,целиак.Вече не спазвал диета.Открили са му я на 2,5 годишна възраст.Отново същата история,от кабинет на кабинет,ходене по мъките,не разбирали какво му е.Детето тежало 7-8 кг.Накрая станало толкова зле,че само лежало.Някакъв специалист от София бил дошъл,и майката го завела,човекът само го погледнал и казал какво му е.По-късно се установява,че червата му са толково изтънели,че били пред скъсване.Последвало 3 месечно лежане в боница.Сега бил много едър мъж,баща на малко момиченце.
Интересното е,че жената забременяла 2-ри път,и в София докторите й казали,че ако е пак момченце и той ще е целиак,но ако е момиченце не.Направила си изследвания в ранна бременност и се оказва момиченце и го задържала,и наистина на нея нищо й няма,а за момчето казали,че е наследствена целиакия.
На мен не ми е много ясно,как целиакията се води 90% наследствено заболяване,в останалите случаи придобито,а от всички нас само едно майче,Дони,се оказва и тя целиак.Нашият педиатър беше споменал,че става нещо при смесването на гени от родителите,и навярно затова казват наследствено,а не е болест,която родителите или прародителите имат.

# 443
На мен пък казаха, че понеже мъжа ми е имал алергия (астма, която в пубертета преминала), а в рода му всички имат подобни, при малкия се е трансформирала алергията в друг вид алергия - хранителна  Thinking

Аз съм правила вкъщи целувки, баткото ги излапа всичките, а малкия хич и не ги погледна, каза, че били - лепнещи  Simple Smile
Иначе стават сравнително лесно, но се пекат дълго и внимателно на много ниска степен.

Да споделя за баничките с оризовите кори, вече 5-6 пъти ги мъча и все не стават, както трябва. А днес се сетих, че по-принцип за пролетните рулца - се пържат. Сложих плънка - само яйце и сирене, и малко царев. брашно, завих ги (след стоене на пара на корите) и ги изпържих, до розово. Изцедих ги на хартия и станаха Супер!!!
Не са много мазни, че тези кори не попиват много мазнина все пак. А пък са хрупкави и точно като тези с тънките кори - пурички. Малкия лапа много от тях. Мисля да направя за проба и с ябълки (настъргани и отцедени), канела и орехче - като щрудел. А си мисля че и със спанак (леко задушен) и сирене - също ще станат. А може и с тиква да пробвам. Нещо ме хвана ентусиазъм... а останаха 10-ина кори от пакета. Ще експериментирам пък...  Peace

Рози, а този мъж до кога  е спазвал диета? И аз имам един познат (пак висок и едър) до 10-ина години е спазвал, но те навремето са ги захранвали през 3 години и гледали за реакция.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2010, 02:07 от M_Nik

# 444
Миленка,спазвал я е докато завърши училище.При едно от поредните изследвания,през 3 месеца ги викали в София,а и го захранвали наистина много пъти,всеки път реакция нямало,но щом вземели биопсия,показвала увреждане на вилите.Та бил 6-ти клас,правили му изследвания,и лекарката казала-че вие изобщо не спазвате диетата,гледайки изследванията.Майката отвърнала че я спазват,а докторката казала-я го погледни ,колко гузно гледа.Оказало се,че е ял банички в училище,детето си признало,и майката го хокала със свито сърце.Мъка,мъкаааа Cry.Така че,от 6-ти клас нататък не зная колко я е спазвал,но докато е бил при майка си,в къщи е ял само без глутен.После заминал да учи в Германия,и прекратил диетата.Като се върнал,майката го молила да отиде да го изследват,той категорично отказвал.Момчето развило комплекс,че не е като другте деца.Целиакията сега е рядка болест,представям си преди 20 години колко странно е било за хората,и алергийте са били малко.Много си приказвали с майка ми,повече от 2 часа.Много им е било трудно,повече от 20 кафемелачки изгорили ,да мелят лъжичка по лъжичка ориз,за да направят хляб на детето  Sad.И след всичко преживяно,сега майката и синът не поддържали никаква връзка.Защо ,не знам,но ми стана много тъжно.
Poxy,ето тук има рецепти за домашни близалки.Щом толкова ги обича,опитай да й направиш,нищо сложно  Hug.
http://club.biberonbg.com/read.php?6,187429
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=370175.0

Днес погледнах шпеков салам на Стара планина,без нито един консервант беше,а кренвиршите само с един.Трябва да им отправим запитване,дали стават за нашите дечица.

Poxy,ето ти една рецепта за кекс,много бързо става и е чудесен.

3-4 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
1/2 ч.ч. олио
брашно-до кексово тесто
рожково брашно или како(може и без)

Бъркаш си тестото по реда на съставките,първо захарта с яйцата...Пиша ти подлобно,защото каза,че сега се учиш да кулинарстваш,и аз бях така  Wink.
Правя го 2-цветен,но може и без какаото или рожкова.Като направиш тестото,изсипваш го половината в малка тавичка,в останалата половина добавяш какаото или рожковото брашно(не всяко какао става за нас!),и печеш на 200 гр..Това е 1/2 рецепта,но е достатъчна като за детенце.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2010, 15:07 от rozi-maxi

# 445
Здравейте момичета!
Ние сме добре,храним се и пълнеем,вече е качила 1500кг за 1 месец ,кипи от енергия, по цял ден е в движение и почти не спи.Като се сетя преди да се разболее как спеше  ooooh!по 3 пъти на ден и то с часове и цяла нощ пак си спеше,аз си мислих че е спокойна,не съм подозирала че е проблем.Сега имам съвсем друго дете-усмихнато,щастливо ,търсещо и опознаващо,дано винаги си остане такова  Praynig.
Да ви споделя за моите опити и неуспехи с хляба,купих си вчера брашно на Шер -ами по вкусен и по мек и по пухкав хляб не бях правила.Това ме навежда на мисълта, че не се е получавал заради това брашно на Квалитет,дали няма някакъв начин да се добавя някакво друго брашно към него ,та да се получава по добър хляб.Купих брашно от кестен ,амарант дали да не прибавям или какво мога да приготвям с тях?Другият ми въпрос е мога ли да използвам соеви продукти и какви ,защото доколкото разбирам соята си е 90% ГМО?Купих и оризов грис на фирма Бежаву ,давали ли сте от него?
Ние в рода си имаме 2 автоимунни заболявания-псориазис/братоветка ми,/витилиго/сестра ми/,така че възможно е и да е наследствено.
Ето някои интересни неща http://www.vegebg.org/forum/index.php?showtopic=47
и още http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
може и да сте ги виждали вече.

rozi-maxi,тъжен разказ  Cry,много трудно е било преди ,сега поне има достатъчно информация ,а и продукти ,но най искренно се надявам да успеем да възпитаме децата сами да се пазят и знаят с какво да се хранят,кое е полезно за тях и кое не.

Утре ще пускаме контролни излседвания-кръвна картина,белтък,албумин и пожелание ще пусна и чернодробните,дано са по добри  Praynig.
Лека вечер! Hug

# 446
Мариета,браво на вас,1,5 кг. за месец!Справяте се чудесно!Виждаш детето си че е все по-добре с всеки ден и всичко си струва,колкото и да е трудно понякога.Чудесни новини!Дано и изследванията са много по-добри,но няма как да не са  Hug.

# 447
нещо неразбрах ,защо са забранени сините сливи и патладжан при Цьолиакия?Аз като питах какво може да яде детето ми от плодовете Доц Ковачева ми каза всички плодове и зеленчуци може,нямаше забрани newsm78Колкото до дъвките др Пантелеева ми каза ,че може да се дъвчат дъвки Орбит без захар Simple Smile

# 448
Сините сливи ,патладжаните и всички други сини...незнайно защо натоварват черният дроб,а целиаците и без това са със завишени ALAT и ASAT,затова трябва да се избягват.Това е което аз знам.Пък за друго е полезен...То и дроба не е полезен щото е пречиствателната станция на организма,ама е полезен при анемия,поради наличието на желязо.

# 449
Момичета, днес малкия Филип прави 4 години! Почерпете се за негово здраве, макар и виртуално  Simple Smile

http://www.skylinecakes.com/cake/p2-13-0.html#/torta257

Правих за детската градина кекс с фанта, отгоре го нарисувах с нарисувани фигурки от какао, масло и захар.

Общи условия

Активация на акаунт