Цьолиакия-тема 5

• 53 251
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
здр , Звезди ще ви приемат да ви вземат кръв и ще останете там до уточняване на диагнозата Поне така беше при нас .След като излезе /+/ на ЕМА почнаха да ни дават безглутенова храна и всеки ден проследяваха Теглото му На 3 или 4 ден ни изписаха

# 571
Звезди,ще ви направят и потен тест,ще залепят на детенцето една лепенка на гръбчето и ще спи с нея,нищо страшно.Ще изследват кръвта,урина,аку,ще гледат на ехограф коремчето,ще слушат гърдичките...най-болезненото е вземането на кръв,и евентуално може да влеят няколко банки,може да сложат абокат на речичката,ако преценят.Не се тревожи за самите изследвания,не са толкова много,но там са много заети и затова им трябват тези 2-3 дена.Стискаме палци!

# 572
При това първият ден ще ви приемат, изследвания ще вземат още първия, а някои и на следващия ден, после те излизат на другия ден, ще ги обсъдят и ще ви дадат епикриза (може и по-късно да я напишат). Но се правят доста изследвания и е нужно време за тях. Така че нормално за 3-4 дни става цялата процедура. Успех!  Peace

# 573
Миленка,пробвах рецептата за Алмойшавена,и стана супер,и Макси много я хареса,препоръчвам и аз,бързо,лесно и вкусно!Благодаря ти   bouquet!Става и за Миши и Емми,че е без мляко.Другият път може да прабвам да я направя в солен вариант,да посоля и да поръся червен пипер,а като извадя,да намажа с чесново масло,обожавам честновото масло.

И да ви питам,някой давал ли е моцарела или пармезан?

Последна редакция: нд, 03 окт 2010, 17:24 от rozi_maxi

# 574
Мисля, че само Велина набляга на пармезана, нали си хапват доста макарони, лазаня и пица  Simple Smile Трябва в Скайпа да я питаме, ама аз не влизам там особено (както знаете).
Аз лично обожавам Моцарела, но ми идва скъпичка и съм пробвала с накапване с йод, нямаше реакция. Но малкия не я хареса и не му и давам.
М-да, Алмойшавената (докато я запомня) си е много вкусничка  Simple Smile

# 575
Момичета, много благодаря. Малкия засега го водят само алергия, имали някой друг, който да е само алергия към пшеница или глутен, без да има цьоликия? А дали има някое дете на толкова малко да са му правили такива изследвания, че ние сме само на 1г и 1 м.

# 576
Моето момченце беше на 1 година и 2 месеца,когато ни направиха изследванията и откриха болестта,и досега беше най-малък тук  в темата,но разликата ни с вас е само 1 месец.Ние сме на диета от 2 години и 1 месец.Аз си помислих,че става въпрос за голямото ти дете,защото си пуснала тема за дете със странни изхождания,което е на 3,но може би е ставало въпрос за друго дете.

Последна редакция: нд, 03 окт 2010, 22:11 от rozi_maxi

# 577
Сиренето Моцарела до колкото знам е италианското име на българското прясно сирене.  Продават го скъпо, а всъщност е евтино да се направи в домашни условия. До колкото знам в оригиналната рецепта трябва да е от биволско мляко, но тук не съм срещала такова, само краве. И аз много го обичам и си го правя вкъщи. Ако намериш от някъде няколко литра домашно мляко, опитай. Става страхотно. Като ходим на село там едни хора гледат  биволи и  продават прясно сирене от тях, върховно е. Как ми се прияде... от зимата не съм яла сирене, само един път опитах мляко и  детето пак се  подриска ooooh!

# 578
Zvezditza Uranova ,моето дете също беше на 1,1-1,2 год. когато се разболя,от 2 месеца сме на диета.Какво значи само алергия към глутен  newsm78, алергията към глутен не е ли цьолиаклия ?Установената непоносимост към глутена се нарича цьолиаклия,вие още не сте направили изследванията как разбрахте че детето има алергия към глутена?Аз знам че е възможно да има алергия само към житното брашно като могат да се приемат други продукти съдържащи глутен,а  непоносимостта кум глутен -това е реакция на организма към белтъка в житото - глутен, който се съдържа и в много други житни растения.

Момичета аз пък искам да попитам с какви подправки мога да започна?Засега от зелените съм давала магданоз и копър,а от сухите още никакви не съм ползвала.Мога ли да слагам червен пипер ,чубричка и въобще с какво е добре да се започне ,за да не дразня стомахчето?
Тази Алмойшавена /ама че трудно име  ooooh!/  и аз съм  намислила да направя , а канела мога ли да давам  newsm78?
poxy 80 как е малката Мишонка,как са пъпчиците минават ли,дано са от някое насекомо или омекотителя - твърде възможно е  Praynig

# 579
За подправките - давам почти всички подправки, които са зелени и могат да се изсушат (тоест и в сушен вариант зимата евентуално или от фризера), т.е. магданоз, копър, чубрица, босилек, джоджен, дивесил, розмарин,... също и кимион (на зърна - в кайма), червен пипер (проверен или домашен). Също и ванилия и канела. Въобще да не са микс или стрити подправки, защото им слагат нишесте за сгъстител.
Не е имал реакция досега малкия. Ако те притеснява самата подправка в началото, можеш да сложиш на клонче (чубричка, джоджен...) - да си пусне вкуса и аромата. И след сготвянето да я извадиш от тенджерата.

# 580
Мариета,малката Мишонка е малко по-добре,но все още не са минали пъпките.Тези които са на личицето  започнаха да завяхват но излязоха две нови на пръстчето на ръката?!?Вече и аз не знам какво да правя.Звънях на Георгиева вчера да ни приеме за преглед,много исках да ги види как изглеждат но тя ми отказа -защото имала много пациенти и не можела да ни прегледа.Просто нямам думми #2gunfireКаза ми да и звънна тази седмица в петък,евентуално да ни прегледа в неделя.Ако не дай си боже детенце се влоши какво правим!?!Дано всичко се оправи но е много трудно.Каза ми също така да включа освен фенистила и Ериус-по 5 мл. на ден.Това е засега,много ми се искаше и аз да се включа с хубави новини но засега ............все още се лекуваме.Поздрави на всички майчета и всички дечица които всеки ден се изправят срещу това съвсем не леко изпитание. Peace

# 581
Здравейте мами.Какви антибиотици са изписвали на дечицата откакто са с алергия?Вики е с зачервено гърло и вчера ни изписаха ОСПЕКСИН ,някой давал ли е такъв?Това ни е първият антибиотик откакто сме на диета вече 11 месеца.

# 582
poxy 80 ,така е при Георгиева,не си ли запишеш час поне седмица по рано ,много трудно приема.Ние бяхме сега в сряда ,но й звъннах поне 10 пъти през деня, а и разбрах че тази седмица ще е извън страната.Запиши си от сега час за неделя,за да си сигурна че ще ви приеме.

tanq85, Емма също е с зачервено гърло,сополи,температура и Георгиева изписа Цедакс /най - щадящ според нея стамахчето/,каза че Зинат,Аугументин - раздрисквали.Вече 5 ден сме от Цедакса и да чукна на дърво ,не се е подрискала  Praynig , но все пак лекар трябва да ти изпише и да прецени кой е най- добър за детето и болестта.

Миленка,благодаря   bouquet.

# 583
Здравейте, Мarieta има голяма разлика.  Алергията към глутен или към пшеница, или друго си е алергия т.е. организма изгражда антитела срещу тези вещества, глутен, пшеница и т.н. А цьоликията не е точно алергия, а е автоимуно заболяване т.е. организма изгражда антитела срещу собствените си тъкани, предизвикан от глутена. Алергиите в повечете случай минават с времето. За малкото дете д-р Панталеева каза, че не е цьоликия, ама трябва да ни изследват в болница, за да се разбере какво точно е.  И каката има проблеми с изхождането. Но сгреших като отидох при д-р Пенджакова, каза ми ми незнам какво и е, билирубина и е добре, пийте лактофлор. Само ми изхаби направлението и пак си имаме проблемите. Може би каката и тя е с някаква алергия.
Eто и първото хлябче на детето с брашно на Шер и по рецептата от плика

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 18:14 от Zvezditza Uranova

# 584
Здравейте,
прибрах се от Канада и искам да ви предам няколко новини от последните седмици.

1. Трябва да намерим пари за да си платим домейна на асоциацията.
2. Надявам се да съберем сумата защото отново трябва да просим от някой.
3. За който не е разбрал, Шеар вече не работят с фирмата в която работя"Аморея". Това се случи преди 1 месец(точно когато заминавах за Канада) и вече нямаме общо с тях. Вносител за България е фирмата Еуросток. За съжаление разбрах, че някой цени са вдигнати, но не знам подробности. Ние ще продаваме техни продукти, но вече ставаме един от многото дистрибутори на  Евросток.(Това го казвам за хората които не знаят, че до сега Аморея плащаше разходите на асоциацията от последната година. Аз кандидатствах за определена сума- примерно за зала, интернет страница и т.н. и след това получавах парите. (Ситуацията с италианската компания Schar лично за мен се закучиха сериозно).
Вероятно компанията Шеар ще иска да продължи да спонсорира нашата асоциация за крайно нужни събития и срещи, но все още това не ми е ясно.

Всичко най-добро на малката групичка,
която направи чудеса от храброст за да се създаде тази асоциация. За мен вие сте герои. Дано наистина помогнем на всички нуждаещи се. Ако по някое време прецените, че нямате нужда от мен може спокойно да ме изритате.

Хайде да си насрочим една среща за ноември. Може да направим писмо формуляр и да помолим някой да ни спонсорира със зала. Поли каза, че се връща в сряда от Виена. Айсидора каза, че има да се пишат още писма и да се уреждат някакви документи.
Още съм зашеметен от вчерашното ми пристигане.
Имам снимки на доста безглутенови продукти в Канада. Поне да знаем какво правят големите страни.

К. Стайков

Общи условия

Активация на акаунт