Цьолиакия-тема 5

  • 53 247
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 1 849
Много неприятно това с Калин, та той винаги ни е организирал и правил всичко за нашата Асоциация. Което разбира се, не означава че няма да е сред нас   Hug
Ето пак ни организира и побутва групата ни  Simple Smile Съжалявам че така се е получило с Шаер. Мисля че среща би могло да се организира и в някое кафене.
Не е зле и някакъв членски внос да се събере за подобни и др. мероприятия.

Звездица, много хубаво хлебче!  Peace

# 586
  • Мнения: 11
Здравейте! Прочетох написаното и си мисля,че за домейна е добре някой да даде свой адрес и по пощата всеки който има възможност да изпрати парички. Така ще има възможност да се включат повече хора които не са от София като мен. Хубав ден ви пожелавам!

# 587
  • Мнения: 186
Здравейте мили мами,открих тези близалки и много ми се иска да зарадвам малката Мишонка но не съм сигурна че стават за нас,заради лактозата.Някой ако може да помага   http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/blizalki/blizalk … ndy-tree-bio.htmlСъщо този течен шоколад от рожков:http://www.bioslunceluna.com/shop/sladki-neshta/shokoladi/techen … enaartje-bio.html

# 588
  • Мнения: 1 849
Преди имаше близалки на Yummi Bears, пак био по 50 стотинки. Малкия много ги харесваше, на Биосвят бяха. И в двата вида няма лактоза, то няма и от къде, нали са само цитирам: Царевичен сироп*, плодов сгъстен сироп от череша* 8%, ябълки*. *произведени по методите на биологично земеделие.
А за течния шоколад от рожков, няма отметка за без глутен, макар че особено на биото са длъжни да пишат, ако има дори и следи.

# 589
  • Мнения: 199
Да се похваля с еклерчета,взеха че станаха.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs186.ash2/44905_108 … 424_3793616_n.jpg

от тази тема е рецептата
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1910.0

Направих ги с 3 по-големички яйца,за да стане по-гъсто тестото,за да станат по-твърди еклерчетата и да не се разкашкват като се сложи крема.Напълних ги с крем Оле на Йоткер,ваниловия,страхотен е.Докато се пекат,не бива да се отваря фурната,и трябва да се оставят да поизстинат там,защото ако се изкарат веднага,може да спаднат,а така остават бухнали,и като се отрежат,вътре има място за крема.

# 590
  • Мнения: 186
M_Nik  много ти благодаря, ти си ми голяма помощ  Hug !!!Иаз мислех че няма от къде да дойде  лактоза или глутен в близалките но за всеки случай предпочитам да се допитам до вас - вие сте ми опората,а и сте минали вече по този път и искам да споделите и вашето мнение защото то наистина е важно за мен.Още веднъж -безкрайно ви благодаря   bouquet M_Nik качи малко снимки във фейса и на твоето семейство и ние да ви се порадваме Peace

# 591
  • Мнения: 1 849
Рози, ти чете ли крема Оле какво съдържа, че аз само Пудинга ползвам?
Страхотни са станали еклерчета ти и мерси за съвета, че наистина ми се спухаха, но не се сетих че не трябва а ги вадя!   bouquet
Предполагам Макси лапа и се цапа  Laughing  Hug

# 592
  • Мнения: 199
Миленка,на крема Оле пише-модифицирано царевично нишесте,божествен е!Обаче дребният изяде само две еклерчета,а станаха наистина превъзходни,той предпочете алмойшавената,защото хрупаше,а и аз досега сладки с кремче не съм правила.Ама нищо,аз ги ометох вече половината,едва се спрях,пък по-нататък може и да размисли,аз със сигурност често ще ги правя Wink.
Сложих 3 яйца,а брашното -1 препълнена ч.ч. брашно,олио-малко по-малко от1/2 ч.ч..тестото ми стана малко на бучки,но малко само,и то след като доста бърках след всяко яйце,ако го бях разбила с пасатора щеше да стане гладко,но ме домързя Rolling Eyes,но това не се отразява на крайния резултат.Трябва да е твърдо тестото,като гребнеш с лъжичка и слагаш в тавата,да си стои така,не да се разплуват топките.Освен това,загрях фурната на 240 гр.,сложих ги и след 5 минути намалих на 200гр.,едно момиче беше дало този съвет.
По-вкусни стават,ако успеете да изчакате да минат няколко часа,да си поемат крема,ама трудна работа Grinning.

Последна редакция: вт, 05 окт 2010, 22:07 от rozi_maxi

# 593
  • Мнения: 28
 Момичета искам да Ви питам можели де се използва морската сол за туршии. Не мога да разбера като правите изследването ЕМА не излизат ли стойностите от..... до защо пишете че излизат няколко минуса.

# 594
  • Мнения: 199
Арсова,аз използвам морска сол да осолявам домашното сирене,не съм се замисляла дали може изобщо,но явно може.Тестовете за антиглиадинови антитела имат реф  с-ти от 0 до 12,а  антитъканната трансглутаминаза  от 0 до 10.И двата показатели имат IgG и IgA,т.е. стават 4.Досега не са ми показали какви са стойностите им,дори и когато откриха болестта,само че са положителни,а миналала година,докато разнасяхме папката с документи от кабинет на кабинет  погледнах и видях,че антитъканната трансгл. IgA е 25,т.е. положителна,останалите бяха отрицателни.И сега,когато прочетох в епикризата че всички са отрицателни,поисках да видя изследванията,какви са им стойностите,явно са между 0 и 10,но не ми ги дадоха,а мисля че имах право да ги видя.Това за Варна.И в София същата работа,нито пък за ЕМА теста нещо ми показаха,нещо като резултат,нито за някакво друго изследване,всичко на уста.
За ЕМА теста пък изобщо нищо не знам.Дадохме 50 лв.,взеха му кръв,а после минавайки покрай нас,др.Пантелеева каза,че е положителен,това беше.

# 595
  • Мнения: 1 849
Арсова, може, разбира се. Баба все с морска сол слагаше сурова туршия и кисело зеле.

Ние правим ЕМА-та при д-р Панталеева, там получаваме само 1 листче с името и пише буквално: ЕМА - отриц. (-). Нищо повече.
Нямаме степени и някакви цифри. Пет пъти сме правили и все е така. А последните 2 години не ни е правила IgG и IgA.
Във Варна при д-р Георгиева са с многото (-) и не знам кой е теста.

Рози, мерси за пълното и точно описание!   bouquet

Правих едни Ореховки, но не са тези само с белтъците. Станаха като тези купешките и малкия си изхрупа бързо 3-4 броя.
50 гр. масло разстопено, 1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. натрошени орехи, 1 ванилия, 1 яйце (цяло), 1 ч.ч. брашно с 1/2 ч.л. бакпулвер. Всичко се обърква и се правят сплеснати тънки топчета около 3-4 см (като купешките). Пече се на 150 градуса за 20-30 минути, като се гледа да не прегори.
Стават 10 бисквитки от тази доза.

Още продукти без глутен: http://www.-spam112-/bezglutenovi_produkti/

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 21:42 от M_Nik

# 596
  • Мнения: 168
Здравейте момичета!
Много лошо време и то само началото на октомври  ooooh!.
Виждам че Миленка е пуснала някои рецепти във фейсбук на страничката за цьолиаклия/тъй като тук си нямаме рецептурник/,ако е възможно нека и другите мами които влизат там да пишат по някоя изпитана рецепта,ние все още тепърва се учим и ще ни бъде много полезно,а и аз когато направя нещо успешно ще пиша.
За крема Оле и аз да пиша че го давах 2 пъти досега и не е имала проблеми,а сме от 2 мес. на диета предполагам щеше да й се отрази ,ако имаше глутен.
Вчера правих едни много лесни и бързи соленки, а и станаха превъзходни на вкус  Simple Smile - малко повече от 1 ч.ч. брашно,100гр.масло,100-120 гр кашкавал,1 яйце и щипка сол -всичко се обърква и се разточва на дебелина 1 см,направих различни формички и намазах с жълтък.Ами и аз да се похваля с нещо  Laughing,че вече имам доста успешни опити - кексове, сладкиш,хляба ми става чудесен.   chef

# 597
  • Мнения: 199
Мариетка,браво на теб,миличка!За другите не знам,но и аз като теб нямах никакъв опит  по отношение на кексове,бисквити и всякакви подобни,но човек има ли желание,като знае че ще зарадва детенцето си,като вложи сърце,и ако не е объркана рецептата  Laughing,нещата си стават  Wink.

# 598
  • Мнения: 186
rozi_maxi не мога да повярвам че е имало време в което не си можела да готвиш ,като гледам сега каква си фурия   chef !!!Дано и ние с Мариета някой ден да можем да се похвалим като теб и M Nik разбира се!!!Мариета поздрави и на теб миличка,скоро не сме се засичали онлайн  bouquet

# 599
  • Мнения: 472
И Миленка е фурия Peace LaughingСтархотни рецепти предлага Hug
Момичета,скоро говорихме за витамини и имуностимулатори..
понеже се наложи на Васката да давам едно чайче против грип и настинка,та да ви споделя..дали от билките или по-голямата концентрация на ехинацея,но от два дни ака често по малко..
просто се сетих да напомня,че ехинацията е сериозен алерген,макар и инак много ефикасна Peace

Общи условия

Активация на акаунт