Цьолиакия-тема 5

• 53 255
  • 735
  •   1
Отговори
# 660
Sega ;маятя зя хляб е на Д-р Йоткер-зелена опаковка - 7 гр. продава се и в обикновенните супермаркети,аз съм купувала и от магазин Здраве за вас - специално пише "безглутенова" но е доста по -скъпа от тази на Йоткер а тук вече дечица  които са отдавана на диета и са им правени редовно изследвания-все отрицателни,т.е доверяваме се на майчетата и използваме тази мая.Също така и бакплувер има на Йоткер,ванилийките са обикновенните от 5 ст.Соев сос не съм купувала но съм виждала разни Био.Захар и сол използвам обикновенни или разни диетични ,някои майки използват фруктоза.Ако искаш питай за по-сигурно Миленка,Бистра,Рози,Гери и др-майчета,за по-сигурно защото ние сме отскоро на диета-1м.и половина и аз също като теб все още се уча и постоянно питам какво ли не.

# 661
Аз попитах д-р Георгиева за захарта и тя ми каза бяла захар,бял ориз/не кафяв/за олиото попитах и ми каза първо зехтин,след това царевично олио и накрая олио/обикновено слънчогледово/ така ми ги степенува.Масло ползвам Президент и на Мегле.Червен пипер мисля да взема някакъв био на първо време,а след това ще ползвам домашен/което е   най- сигурно/.Сол съм си купила една диетична Lo Salt -диетична ,но не соли много добре и предава малко гаден вкус на ястията ,затова си ползвам обикновена.

# 662
Солта и захарта - бели и обикновени! Кафява захар - не! Мед - може след захранване първоначално по мъничко, че алергизира. Аз дадох след 3 год. и то в печиво.
Червен пипер - домашен или био, макар че в биото може също да има като сгъстител брашно/нишесте. Олио - давам и зехтин - салатен, също царевично и нормално - слънчогледово.
Мая има и безглутенова по био магазините, но аз ползвам една Саф инстант или на Йоткер. Бакпулвера също е на Йоткер.
Соевия сос ферментира с пшеница и ако се купува трябва изрично да пише, че няма глутен. Видях някъде такъв био.

Колкото до соята - като захранвате - внимателно със соята, доста деца с Ц. не я понасят добре, издува им се много коремчето и акат слуз!!!
Освен това соята доста често е ГМО.

Някои беше питал за списък с храните, които стават. От Асоциацията се подготвяше такъв, като се събира инфо от повече хора. Ще се качи на сайта, по вероятно.

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 18:25 от M_Nik

# 663
Днес звънях в Олинеза да питам за домашната им майонеза дали има няканво мляко или глутен и ме увериха че със сигурност нямало,същото се отнасяло и за домашната лютеница - тя съдържала нишесте но то било царевично.Помолих ги да обмислят вариант да си сменят етикетите и изрично да почтератаят и удостоверят че не съдържат глутен и мляко защото едно е да ти го обяснят по телефона,но съвсем друго да го има черно на бяло нали!!!Човека ми каза че сериозно обмисляли този вариант със смяната на етикетите,защото напоследък имало доста запитвания относно глутена и други съставки.Никой не ми отговори за тестовете за алергии,вероятно не сте правили.Четох и з форумите но навсякъде пише че под 3 годинки не се правят тестове за алергии защото организма не си е изградил имунитет,и може в момента да даде реакция към даден алерген а след една седмица например вече да няма реакция.Тогава защо ме карата да правя сега тестове след като Миши е на 2 г. и 9 м?Не ми е съвсем ясно затова ми се искаше ако има някой майки които са правили такива тестове да помагат.И на Пършевица звънях да хитам за сиренето и кашкавала и оттам ме увериха че продуктите им били чисти,но все пак е само на думи.По-вече съм склонна да вярвям на Герганчето че те нали правят Ема и каза че е отрицателна а са консумирали всеки ден сиренце и кашкавал Пършевица.Това е засега поздрави на всички мами и дичица,и хубав и спорен ден от мен!!!  bouquet

# 664
Покси, гарантирам за сиренето , него съм давала всеки ден. Кашкавал давам рядко - по 1 път в седмицата . Дори  сега предпочита шунка и сирене  не съм й давала кашкавал сигурно от 2-3 седмици.
А за списъка, хайде да се организираме тук. Мисля че сме сериозни и ще се справим й сами. Само че нека този път да напишем освен продуктите , които даваме без да имат отметка за безглутен , и тези който имат отметка за отсъствието на безглутен.
За тези които са нови,  правим таблица от рода на
продукт,фирма производител,описание,магазин от където е купен, адрес.
И след това да си ги разменим по пощата, да не би да се получи някакъв спам. ??

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 12:10 от gerganavd

# 665
  Рoxy 80, Мarieta, M_Nik благодаря за разясненията  за подправките Hug

А за списъка, хайде да се организираме тук. Мисля че сме сериозни и ще се справим й сами. Само че нека този път да напишем освен продуктите, които даваме без да имат отметка за безглутен, и тези който имат отметка за отсъствието на безглутен. За тези които са нови,  правим таблица от рода на продукт,фирма производител,описание,магазин от където е купен, адрес. И след това да си ги разменим по пощата, да не би да се получи някакъв спам ?
  И най-добре е сами да се справим разбира се! Ето как стана бързо с рецептите и колко много се събраха за броени дни! 
  Дори предлагам нещо още по-лесно и бързо : Прави се една споделена Интернет таблица с колони "Продукт, фирма производител, описание, магазин от където е купен, адрес" и каквото там се реши, достъпна за писане на всеки от нас и няма нужда от размяна на файлове - всеки от нас ще има достъп като има Интернет адреса. Ето примерна споделена Интернет таблица за това:

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ArSvZqF2JT5adGJ2RjZtSkd … ;authkey=CKGQ4IsP 

Пробвайте този начин  - напишете нещо в някоя клетла и таблицата дори само се запазва след  минута  Simple Smile  Могат няколко човека да си пишат едновременно. Ако ви харесва - то може и така да стане доста ефективно направата на списъка Simple Smile
  Аз за  соевия сос се опитах сама да намеря безглутенов, но още не съм успяла да намеря такъв в нашия район. Ние сме му големи почитатели и не ми се иска да го махна от менюто. И четох в темата тук, че има такъв, но досега като питам в магазините и не знаят - да съм гледала етикетите. Имам ходене в София скоро и щом пишете, че има такъв био ще го потърся там. Рoxy 80, за домашната лютеница Олинеза също е много добре тази информация  - нея най си я обичахме и няма да ни се налага да я сменяме Simple Smile
  Ако имаше такъв списък ще ми е доста по-лесно Simple Smile

# 666
Хубаво ще е ,да направим списък и с позволени лекарства,АБ.А,включили сте ги,хубаво.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 17:21 от rozi_maxi

# 667
Хубаво ще е, да направим списък и с позволени лекарства, АБ. А, включили сте ги, хубаво.
 Да включени са Simple Smile Само някой да ги напише конкретно?
  Виждам, че някой вече е добавил паста за зъби ? Не знаех че и пастите за проблем - и те ли са с брашно  newsm78
  Дали е добре в списъка да се сложи отпред една колона само с типа на продукта - сирене, кашкавал и тн и после отделна колона с името на продукта "Елена" и пък за всеки продукт да има отделен ред и тогава да се пише в една колона  пълното име "сирене Елена"  newsm78
Засега примерно ги сложих сирената в една клетка, за да се види идеята, но може би си е по-добре да са всяко на ред за да им се пише фирмата и др. данни отделно ?
  Тоест колоните да са : 1. Вид продукт да е в отделна колона 2. Име на продукта 3 Фирма производител 4 Източник на инфо
  И друго ако трябва?

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 17:47 от Sega

# 668
Супер сте. Дано само  производителите останат коректни и не променят рецептите с времето.

# 669
Супер сте. Дано само  производителите останат коректни и не променят рецептите с времето.
Aко не са коректни - не могат дълго да заблудят мамите от темата - нали дечица са "живите" тестери. При некоректност   ще коригираме списъка  и ще ги преместим от "белия" в "черния" списък #2gunfire

# 670
Допълних рецептите от 1-ва до 3-та тема, като се оказа, че някои се повтарят и позатрих от новопълнените. Които има още - разни нови от тефтерите - да добавя Hug
Иначе вписвайте като правите нови рецепти и са сполучливи - за да разширим и обогатим готварската книга  Simple Smile   bouquet

Нещо не се оправям много с тази таблица  Blush като искам да допълня например в първото квадратче нещо, не ми го приема и отваря ново  newsm78
Браво, вече сте я подредили!   bouquet
А къде да пишем продуктите, които сме ползвали? Тук или направо в таблицата?
Например - Немски кисели млека на Гавра по 900 гр. на фирма Weidegluck с плодовете и биото - са с отметка Без глутен и са от екологични райони.
http://www.gavra.bg/bg/foreignproductsweidegluck.html - само за последните 2 не съм сигурна за отметката, всички плодови сме ги яли и са като сладолед!
КФМ - шунка Премиум - вакуум - с отметка Без глутен!

Захарни - Киндер яйца и Киндер шоколадчета с усмихнатото момченце - питахме фирмата - без глутен.
Какао Йоткер - без глутен.
Имаше едни други близалки, как се казваха?
Арсова ги беше дала, а също е едни бонбони?

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 12:39 от M_Nik

# 671
Милена,близалките на ПОП МАНИЯ!Взимаме ги в голяма опаковка от Метро.

# 672
Нещо не се оправям много с тази таблица  Blush като искам да допълня например в първото квадратче нещо, не ми го приема и отваря ново  newsm78
....
А къде да пишем продуктите, които сме ползвали? Тук или направо в таблицата?
Например - Немски кисели млека на Гавра по 900 гр. на фирма Weidegluck с плодовете и биото - са с отметка ...
  Както ти е удобно. И тук да ги пишеш в темата пак става  - нали трябва да ги има и в темата също - особено, ако е нова информацията. Аз мога (или който види че липсва в таблицата) и оттук от поста да ги копирам в таблицата. Но ако успееш да си ги напишеш и в таблицата директно си е най-добре Simple Smile  Тези новите ти ги разнесох ... И тези близалки  на Бистра - Поп мания  също - но те ли са на Арсова или са нови? Което не ми е ясно като тези близалки-бонбони  от  Арсова - ги слагам  с ??? който знае кои са да ги поправи.
  Който не се се сеща къде  да ги пише по категориите продукти - нека да ги пише  на новите празни редове най-отдолу в таблицата - после редовете могат лесно да се преместват  по-горе  при съответната група продукти.
  Ако не ти се отваря добре нещо може да е от Браузера понякога се случва и при мен Мозилата ги поразмества и отваря малко по-отгоре - но не е проблем - пиши си там - като натиснеш Enter и си отива на мястото. Но като я презаредя таблицата  и проблемът обикновено си се оправя или ако още го има - натисни горе вдясно бутона "Стара версия" и в нея работи - тя е по-стабилна макар и да не е с най-новите функции (може новата да не е доизпипана още от Гугъл). А в IЕxplorer не съм забелязала проблеми.
  Но в таблицата  там вдясно горе (в синьото, където пише кой потребител е вътре) си има ЧАТ и може директно в таблицата да се разговаря и да се дискутира може и там, ако нещо не става.
  Казвайте дали е добре по-този начин  - ако нещо не е наред всичко лесно се поправя и мести нагоре надолу и да се обърка нещо - няма проблеми да се върне по-предишна версия на редакцията от преди час или ден например.  
  Нали си е работен списък и да не е дооизпипан не е фатално ... важното е да се съберат на едно място - като го позавършим и се качи на официалния сайт "Цьолиакия" там може да се направи по-подредено и с по-хубав дизайн.

# 673
Предлагам да се направи е таблица, в която да се пише КЪДЕ ИМА ГЛУТЕН, нетипични храни - например соев сос, кремвирши, горчица, бира, жива мая, кетчуп, сухи стрити подправки, сладолед, кремове, лекарства - таблетки, някои натурални сокове, сирене Дунавия, кис. мляко Данон, глюкозен сироп, колбаси - сгъстител, топени сирена, някои консерви, лютеница, майонеза, бланширани картофки - за пържене (не всички), сирене и кашкавал, шоколади, дори детски пюрета с овес. ядки (с отметка за без глутен) - Овко и Ганчев (поне аз намерих в състава овес. ядки), сухи степчета и подобни, ...

# 674
Предлагам да се направи е таблица, в която да се пише КЪДЕ ИМА ГЛУТЕН, нетипични храни - например соев сос, кремвирши, горчица, бира, жива мая, кетчуп, сухи стрити подправки, сладолед, кремове, лекарства - таблетки, някои натурални сокове, сирене Дунавия, кис. мляко Данон, глюкозен сироп, колбаси - сгъстител, топени сирена, някои консерви, лютеница, майонеза, бланширани картофки - за пържене (не всички), сирене и кашкавал, шоколади, дори детски пюрета с овес. ядки (с отметка за без глутен) - Овко и Ганчев (поне аз намерих в състава овес. ядки), сухи степчета и подобни, ...
Браво за идеята   Hug
Защото за главните глутенови храни е известно, ама за хилядите "подводни" камъчета  които се сблъскват  тези дето трябва да са "безглутенови" се знае малко! Точно там са и неизвестните и е много важно особено за новите! И тогава аз и другите няма задаваме непрекъснато въпроси от рода  "ами пастите за зъби и те ли ..." ами ще си погледнем в списъчето...
Тоест нека да имаме БЯЛ списък (без глутен)  и ЧЕРЕН списък на храните (нетипичните глутенови храни).
Ето може на същия Интернет адрес -  при първата таблица на  втора отделна страница да се сложи втората таблица -  докато се посъберат.
Например -  долу вляво да се постави  втори бутон "НЕТИПИЧНИ  ГЛУТЕНОВИ ХРАНИ" и там  да се записват във втора таблица на 2 страница? Вижте дали одобрявате така?
Или съвсем отделна таблица на втори отделен линк да е?

Общи условия

Активация на акаунт