Цьолиакия-тема 5

• 53 826
  • 735
  •   1
Отговори
# 75
Момичета аз съм нова в темичката Ви. Четох доста и търся рецепта за мекици, но нищо не намерих. Ще може ли някой да ми помогне.

# 76
Иле, радвам се за вас, хубаво е че детенце вече реагира добре на диетата и върви на оправяне. Макар и особено строга (при вас пък съвсем), все пак това е само диета и децата растат и се развиват като околните.

Сиси, мекичките правя от тестото за хляб (с мая), като ги поднасям със сирене или захар. Стават и по тази рецепта: http://www.receptite.com/recepta.php?r=7272
Иначе и със сода, като за бухти пак стават: 1 яйце, 1/2 ч.ч. кис. мляко, 1/2 ч.л. сода, щипка сол и брашно до меко тесто. Разтегля се и се пържи в загрято олио. Мисля, че кис. мляко може да се замени със соево или топла вода.

# 77
Аз моите бухтички ги правя така-1-2 яйца,една чашка кис.мляко с малко бакпулвер,щипка сол,щипка захар и няколко капки олио и брашно до малко по гъсто от боза  и с лъжицата в загрятото олио.Стават чудни.Радост последния път искаше да ги шприцова със сладко,но докато се канеше ги излапа.  eat
http://bistrazdravkova.snimka.bg/cooking/moyat-hlyab-bez-gluten.297911.10620850

# 78
в бакпулвера няма ли глутен?

# 79
Този на др.Йоткер уж няма.Аз се бях усъмнила по едно време,без причина,и го бях заменила с лимонов сок или лимонтозу и сода,но печивата стават сиви.Питах Герганчето,дали Данчо ползва бакпулверът на др.Йоткер,тя каза че него ползва,а техните резултати са все отрицателни при контролните изследвания,така че се успокоих,и започнах пак него да си слагам .

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 15:23 от rozi-maxi

# 80
Днес ходих до диетичния на пазар и купих една малка торбичка с неща на Шаер: 2 Снакса (кутийки), 1 обикн. бисквити, 2 туини, 1 чиочони (не съм взимала до сега) и 1/2 опак. хляб - отидоха си 30 лв.  Shocked Ама трябва да има нещо за глезотийка, все си търси малчо. С това изкарваме 2-3 седмици, и домашните сладкиши, плюс шоколадчета и др.

Правих торта от останалия козунак (пак като кекс стана) и изцедено кисело мляко със захар и малко конфитюр в/у блата.

# 81
Здравейте момичета! Ние повторихме изследванията и днес ходих за епикризата. Резултатите от лактозния тест не са добри и продължаваме на безлактозна диета още 6 месеца. Но вкарваме глутена - там резултатите са отрицателни. Д-р Георгиева ми каза да започна да давам по 1 филийка хляб, но аз мисля по-полека да я карам, че да не оплескам нещата Laughing Дали е добре да започна с каша - например от овес?

# 82
Да,в овеса или няма или има най-малко глутен.Можеш да започнеш с една лъжичка в супичката примерно,и постепенно увеличавай,после с хапчица хляб...Дано всичко е наред Hug!

# 83
Bistrety, а ти беше ли спряла всички млечни или беше оставила сиренето и др., че да е такъв лактозния тест?
Иначе правилно си решила като бебешко захранване по 1 лъжичка (хапка) най-напред и постепенно добавяш. Овеса има минимум глутен, после са ръжта и ечемика, а пшеницата - най-много. Можеш и във вашето хлебче да добавяш по малко от глутеновото брашно.
Успех в захранването!  Peace

Чудя се нещо от известно време: Дали от всички алергени (мляко, фъстъци, ракообразни...) след приема им се увреждат така вилите на червата? Или само при глутена, респективно целиакията? Би трябвало при всичките да е   Thinking

Някои познава ли деца, които са с диагностицирата (с ЕМА-та) целиакия (евентуално без биопсия) и са били захранвани с глутен? Да каже как са реагирали към глутена? При Данчо не захранваха ли пробно или някой друг?

Последна редакция: пт, 09 апр 2010, 09:56 от M_Nik

# 84
При Данчо са захранвали с глутен мисля че след почти 6 год. диета. Външно не са имали признаци на целиакия, но за съжаление биопсията е потвърдила увреждане на вилите.
Биси , при вас как е било? Захранва ли ли сте?

# 85
Нашият педиатър ми беше казал(още преди да се преместим при него),че след 7 години диета,се започва захранване,съвсем бавно и внимателно,първо с овес,ечемик,не съм сигурна ,но май без пшеницата.тТова си е за доказани целиаци.Навярно с пшеница както си знаем,в пубертета,дотогаво организмът би трябвало да е придобил толеранс към глутена,за малките количества.

# 86
Момичета, не знам дали сте чули , но ще спират чл.43. Паричките , които се получават по него ще се изплащат по чл.8 .
Днес звънах в нашето социално и ми казаха , че след  01.05 ще   се знае дали ще подаваме нови молби за новият член или автоматично ще се продължи помощтта до изтичането на ТЕЛКа .
А за най-сигурно - звънете и вие да питате как ще е при вас.

# 87
Герганче,благодаря че сподели,ще питаме  bouquet!
Аз да се "похваля",Макси е с ангина.Докторът ни изписа хомеопатични,предният път с тях се разминахме и шпрей Тантум верде,ако не мине-Зинат.Времето е такова,болнаво-пече,топло е,след 3 минути става мрачно,духа вятър...а той 3 метра да пробяга и се изпотява,та се докарахме Sad.

# 88
Някои познава ли деца, които са с диагностицирата (с ЕМА-та) целиакия (евентуално без биопсия) и са били захранвани с глутен? Да каже как са реагирали към глутена? При Данчо не захранваха ли пробно или някой друг?
[/quote]

Миленка,ние сме се захранвали.Радост беше на 2.5г когато минахме на диета,последваха 3г срога диета.След това лекуващите лекари тук в Плвен решиха да я захраним.В продължение на 2-3 месеца захранвах,започнах с трошишки хляб.Бях на седмото небе от щастие.Радост беше добре.Една година нямахме никакви проблеми.Нямаше разтройство и обрив /нейните симптоми/.Втората година започна през месец разтройство с което се справяхме за 2 дни с диета на варен ориз и картофи.В средата на третата година наптавихме изледвания и хемоглобина беше паднал сериозно.Вкарахани в плевенската болницата и и вливаха 5 дни желязо , а на шестия плазма за да я подсилят.След като излязохме реших,че е по добре да потърсим специалисти в София и така стигнахме до Желев и Панталеева.Направиха ЕМАта и така си минахме наново на безглутенова диета.Биопсия не е правена.

# 89
M_Nik не давах никакви млечни храни, освен млякото, което  още пие сутрин и вечер преди да заспи. Понеже не прие никакво безлактозно мляко минахме на варианта Аптамил хилпоалергенен с капки Колийф. Те съдържат лактаза, която разгражда лактозата. Но явно не са успявали напълно да я разградят. Сега съм решила отново да пробвам с Ал 110.

Общи условия

Активация на акаунт