Готвите ли български манджи?

  • 75 924
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 065
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз като един "нелюбител" на картофите,често го заменям с пащърнак. PeaceОбаче, в случая с диетата Venetta   едва ли мога да използвам пащърнак... Thinking

Да си призная, сега погледнах в Интернет кое се нарича пащърнак. Не знам дали може или не. Възможно е да съм го опитвала някъде по ресторантите, но аз никога не съм го ползвала, освен ако има и друго име, но като го гледам на снимките знам само, че винаги съм го подминавала в магазина Wink.

# 1 066
  • Мнения: 703
Ами то и аз допреди десетина години не знаех,но след като веднъж се престраших,взе,че ми хареса.. Crazy

# 1 067
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Ами то и аз допреди десетина години не знаех,но след като веднъж се престраших,взе,че ми хареса.. Crazy

Какъв му е вкусът, може ли да се опише по някакъв начин и как се готви. Би ли споделила?

# 1 068
  • Мнения: 1 677
Имах една баба, която правеше страшни баници с какви ли не пълнежи, но нямам ясен спомен какво точно слагаше. За тези разните с праз лук и зеления сещате ли се? Може ли да ми препоръчате изпитана рецепта? Ползвам готови кори...
Една от любимите ни плънки е кисело зеле с праз лук. Запържват се зелето и празия лук с олио, по-желание към планката може да се добави и сирене.
Правила съм баницатя и само с кисело зеле, с кисело зеле и сирене, също става много вкусно.
Но не съм опитвала с готови кори и не знам как ще стане.

# 1 069
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ами то и аз допреди десетина години не знаех,но след като веднъж се престраших,взе,че ми хареса.. Crazy
Какъв му е вкусът, може ли да се опише по някакъв начин и как се готви. Би ли споделила?
На мен ми прилича на морков, но с различен мирис. Има по сладникав и по не. Но по принцип те и морковите са сладникави. Хубав е и на салата, настарган с моркови, цвекло, малко праз, лимон или балсамико, и разбира се меродия  Wink

Сетих се за 1 супа която правя от него, слагам моркови, пащернак, праз, по равно, може с или без картофи, чесън, сол и варя с вода достатъчна само да покрие. В тенджерата под налягане става точно за 5 мин, като за свисти, изчаквам 5 мин, изкл. и след още 10 макс са готови за пасиране - всичко, оставям съвсем малко да дозастине, слагам 150 мл. сметана и 2 яйца разбити хубаво, малко чубрица, черен пипер, и меродия разбира се  Crazy Като я сервирате може да поръсите с червен пипер или накълцани червени чушки. Аз обичам да препека суха червена чушка, да я скълцам и поръсвам от горе.   chef

Последна редакция: нд, 13 фев 2011, 18:23 от Baby*

# 1 070
  • Мнения: 703
Ами да ти кажа прилича на моркова,но е с по..силен аромат и вкус.Сладни съответно.Правя варен и запечен,но никога самостоятелно ,а в смес с други зеленчуци.Много по..нискокалоричен е от картофа и има повече витамини и фолиева киселина.И нито грам мазнина.Тук във Финландия вирее добре и по принцип започнах да ям много кореноплодни като местните,които допреди смятах,че само прасетата ядат. Blush
Например: жълта ряпа,Червено цвекло,кервиз(целина корена),..

# 1 071
  • Мнения: 15 775
Bee, мням! червено цвекло!!! отивам на пазар и ще купя и пащърнак, че и аз съм го подминавала досега  Embarassed

За картофената диета не споменахте, че огромен процент от свалените кг е просто задържана вода, която поради наличието на значително количество калий в картофите просто се оттича в рамиките на 10-ина дена, та определено диетата дава чудесен резултат за обиколките (подобен вариант е руската диета с гречка)... затова и не се препоръчва солене, защото солта спомага за задържане на вода в организма.

Също така е вярно, че различните типове метаболизъм реагират различно на една и съща диета. Отслабва се успешно и на високобелтъчни и на високовъглехидратни диети, номерът е да разбереш коя е твоята  Grinning

# 1 072
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
То и аз се научих тук да ям червено цвекло и други такива. Бях занесла на майка в BG и казах: "Виж какво ти нося, такова нещо няма в BG" А тя каза: "Да, защото го ядат само прасетата, затова не го знаеш!" и дори не го и погледна Simple Smile. А сега сама си иска и тя салата от червено цвекло.
Благодаря ти, Bee ще го опитам. Така отблизо като гледам снимката мисля даже, че го има в "комплекта" зеленчуци за супа. Ще го опитам. Иначе кервиз съм яла в BG, но в туршията и в готвено прясно зеле, но само зелената част, а корена никога. Сега корена го прибавям винаги в супите, а понякога и на салата леко сварен на пара.

# 1 073
  • T"A
  • Мнения: 2 515

Мерси  Hug Ще пробвам и с кисело зеле, и по-назад идеята за пълнеж, в който се слага ориз Simple Smile
В Полша ядох невероятно вкусни пироги с гъби и кисело зеле, после правих и вкъщи, много ми хареса комбинацията на зеле и тесто.

Но иначе имах предвид от онези баници, които като ги разчупиш и се подават лобода, спанак, зелен лук, даже не бях сигурна дали се слага сирене, само зеленото ми е останало като спомен...

# 1 074
  • Мнения: 1 373
Дали ще се получи с чужбинското кисело зеле. Различно е по вкус от българското и затова се чудя. newsm78

# 1 075
  • Пловдив
  • Мнения: 27 009
Но иначе имах предвид от онези баници, които като ги разчупиш и се подават лобода, спанак, зелен лук, даже не бях сигурна дали се слага сирене, само зеленото ми е останало като спомен...
Аз правя такава баница Simple Smile С коприва, със спанак и с лапад. По принцип имаш нужда и от стандартните продукти за баница - кори, кисело мляко, яйца, сирене. Копривата я задушавам във вода и малко мазнина докато омекне. След това я оставям малко да се изцеди в гевгир, за да не стане много водна баницата. Правиш си баницата, както я правиш и просто слагаш от зелената плънка.

# 1 076
  • Мнения: 9 052
Дали ще се получи с чужбинското кисело зеле. Различно е по вкус от българското и затова се чудя. newsm78

не вярвам, но можеш да опиташ за да си сигурна?

# 1 077
  • Мнения: 1 677
Но иначе имах предвид от онези баници, които като ги разчупиш и се подават лобода, спанак, зелен лук, даже не бях сигурна дали се слага сирене, само зеленото ми е останало като спомен...
Майка ми прави също и баница със спанак, сирене и яйца. Аз не я правя, защото моите деца за съжаление не я яват тази плънка.

Дали ще се получи с чужбинското кисело зеле. Различно е по вкус от българското и затова се чудя. newsm78
Аз в сега в Германия поради липса на българско кисело зеле, баницата я правя с готово нарязоно и пакетирано кисело зеле - получава се.

# 1 078
  • Boston, MA
  • Мнения: 3 105
Bee, мням! червено цвекло!!! отивам на пазар и ще купя и пащърнак, че и аз съм го подминавала досега  Embarassed

...

Яла си го, на Тhanksgiving, в тавата запечен заедно с обикновен картоф, сладък картоф и морков, със зехтин.  Grinning

Диде, дреболии на Hаymarket пазара, при халал месарите, пресни, за който ги обича.

# 1 079
  • Мнения: 1 373
~Бубето~ ще пробвам утре баница със Sauerkraut, мерси много Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт