Готвите ли български манджи?

• 75 913
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 050
венета събуди на народа апетита към картофки:) в момента и при мен във фурната има риба треска с пресни картофки:)
за картофите знам - да не са големи - малките пресните са супер и може с люспите за витамини  Hug

# 1 051
  • забравих си мисълта...
Винаги свързвам картофите най-вече с две неща:
* с филмите за след войната. Хората от онова време са много слаби и жените и мъжете. Но по филмите ги виждаме, особено немските семейства, как на всеки с чинията се поставя един варен картоф и готово, това е обяда или вечерята, няма нищо друго Simple Smile.
Да не си помислите сега, че аз съм си я измислила тази диета. Научих я от една приятелка и взех, че отслабнах много, преди да се преселя в Австрия, смених си прическата и
* съпругът ми, който ме чакаше с голям букет на летището ме подмина  (не ме позна), а като ме видя, остана ужасен от това, че съм отслабнала толкова...
Извинявайте за спама, но картофите са свързани с особени спомени при мен. Думата картофи ме кара винаги да се смея.

# 1 052
  • T"A
Аз на килограм картофи, ако са на картофена салата, им виждам сметката за една вечеря, пък вие пишете, че няма да се справите с 1.5 кг за цял ден  Crazy Може би само ще е сухичко да се преглъщат така без мазнина, без нищо...

Тази седмица правих и баничща, и тиквеник. Изядоха се толкова бързо, че мъжът ми, докато хапваше последното парче баница, ме пита кога ще правя пак, а бебока го заварих да лази под столчето си и да търси трохички от тиквеника  Mr. Green

Имах една баба, която правеше страшни баници с какви ли не пълнежи, но нямам ясен спомен какво точно слагаше. За тези разните с праз лук и зеления сещате ли се? Може ли да ми препоръчате изпитана рецепта? Ползвам готови кори...

# 1 053
  • забравих си мисълта...
Ох като каза зелении... Имахме една съседка, така наречената баба Попадия. Тя правеше баница с ориз и лобода. Ах, толкова вкусна беше тази баница, как я правеше точно не знам, но все пак доколкото я познавам и като знам, че тя е най-най-икономичната жена в света, със сигурност, баницата е била само от  сварен ориз, лобода и малко подправки.
Аз ще опитам утре да направя баница със спанак по следния начин например: - запържва се леко лук, по-вкусно ще е ако е зелен + спанак, който също се запържва леко за минутка + поправки + сварения ориз и това се поставя като плънка между корите. Вместо ориз по  желание може да се прибави 250 гр извара + 2-3 яйца + 2-3 ч.л. картофено брашно + 0,5 ч. л. бакпулвер.
Аз пазарувах онзи ден  гладна и обикновено купувам 500 гр кори, този път даже и не съм забелязала, че съм купила 1 кг. Явно от глад пакета ми се е видял по-малък.  Joy

# 1 054
често правим със спанак и праз , също и със сирене и яйца .
Аз я карам на око. Първо експолоатирам уреда за варене на пара, който няма нужда от наглеждане и си се спира сам . Слагам спанак или нарязвам праз в едното деление и слагам нещо паралелно - картофки например Simple Smile в другото .
Като е готово просто забърквам праза или спанака с 2 яйца, 200 гр. бяло сирене, малко кисело мляко, малко мазнина, сол и черен пипер и плънката ми е готова. Останалото си го знаете.
Венета по въпроса за картофите и войната - аз ги гледам редовно документациите. В гетата са ядяли по картоф на ден и са мрели като мухи. Гледам често интервюта с възрастни хора, които през войната са били в провинциите , например източните. Редовно споделят, че са разбрали какво е войната когато руснаците настъпват и са принудени да бягат. Преди това не са усетили почти нищо. А като избягват ан запад и ги спационират в лагери с даже повечко от картоф на ден - споделят как всяка сутрин изкарвали умрелите от палатките ... та нещата не са съвсем едностранни.
Също според мен ти не си качила кг. защото си продължилас умерено хранене - както го описа. Къде ти в България пълнозърнест хляб и леко меню за обяд ???

# 1 055
а не може ли пържени  Twisted Evil

Картофи напоследък правя тип http://www.kartof4e.com/
Само че нямам специална пещ а ги мятам на 180 градуса за час и нещо във фурната. После според фантазията, моите гледам да са по-... диетични) Чудни са, само че хич не е рентабилно за 2 картофа, може да се направят повече и после преди хапване да се затоплят. Трябва да пробвам. Др. вариант е да печеш пържолите успоредно  Mr. Green

# 1 056
  • забравих си мисълта...
10 c's, наистина прекрасна идея. Благодаря ти!   bouquet
Човек може да си състави менюто така, че да съдържа повече картофи, а също и други храни и да внимава за поетите калории на ден и също, да се движи. Тук диет-асистентите препоръчват много горещо бързото ходене (по около час на ден най-малко) като много полезно за отслабване.
А понеже моите хора не са диета днес след обяд ще правя баница със спанак и ориз, но много малко и ако допадне след това - повече.

Jabata_dil  може би не съм се изразила достатъчно ясно. Тогава правих картофената диета в BG, след това се хранех нормално и не качих килограми. По онова време не съм правила други диети. Не че бях пълна, но за преселването си в Австрия се вманиачих и реших да стана прекалено слаба.
В Австрия съм вече 20 години и другата диета за която ви споменах я правих преди 10 години, напълнях след лечение с кортизон. А в Австрия пълнозърнест хляб колкото искаш.
Картофената диета я правя по 2-3 седмици след лечение с кортизон, но след това се храня нормално. 
Като споменах за времето след войната, нямам предвид хората, които са имали само един картоф на ден. Ти споменаваш една друга крайност, не мисля, че в днешно време условията на живот (хигиена, развитие на  медицината  и т.н) са такива. Нормално е ако човек не се храни  добре имунната система да отслабне и тогава болестите и смъртта са по-близко до възможното. През време на войната за заболяванията и смъртта има и много други причини.
Аз говоря за картофена диета при напълно здрави хора в днешно време. Нека не се задълбочаваме толкова. Всеки, който реши да прави диетата нека се увери, че здравословното му състояние е добро и позволява да прави диета.
Аз лично не бих правила диети, които могат да ме "оковат във веригите си", в смисъл че веднъж ако ги започна няма спиране, иначе се напълнява. На мен тази диета ми помага, ползвам я, доволна съм. Възможно е при мен да има по-голям ефект защото напълняването е от медикаменти, не по други причини. Нека всеки реши сам за себе си. Аз лично я споменах просто между другото. Не предполагах, че ще възбуди толкова голяма дискусия Simple Smile.

# 1 057
Венета, така картофите вътре са на пюре, разкошни, аз ям дори кората. Animal Pig

# 1 058
  • ENGLAND
Тези печните картофи са един вид национално ястие тук, в Англия. Казват им още jacket potato. По пазарите ги пекат точно в такива пещи, мажат с масло и слагат кашкавал или фасул, или други топинги. И ги ядат с кората.
По-горе писах как се най-бързо се правят в домашни условия, във фолио и на най-силно фурната. Това е любимата храна на нашето семейство, веднъж седмично сме на печени картофи.

# 1 059
аз по немска рецепта (от опакото на кутията песни картофки) - варят се в подсолена вода, подсушават се и се запържват леко в малко мазнина и подправки (аз слагам малко розова сол и връхчета копър). Аз ги варя на пара, защото ми е много удобно да не наглеждам уреда , а да го оставя и да ида на разходка с бебето или на пазар и като се върна само да дооправя нещата, а и бульона може да се ползва след това  като зеленчуков или месен - събира се във отделни ванички  Hug

# 1 060
Аз правя едни подобни картофи във фолио, които стават много вкусни Peace Обикновено ги пека на барбекюто, но сега зимата ги слагам въф фурната.
 - избирате горе-долу еднакви картофи и ги разрязвате на половина. Всяка половинка се издълбава внимателно ( не много ) и се посолява малко от двете страни.
 - пълни се със следната смес - майонеза, счукан чесън и копър( опция - черен пипер )
 - внимателно се съединяват двете половинки и се загъват стегнато във фолио
 - после на барбекюто или в силна фурна - за около 30мин.
Стават много ароматни Grinning

Terminator , благодаря за инфото за кукъра Hug

# 1 061
Сьгласна сьм с Жабата Peace. Не ми се навлизаше в подробности, защото не е това темата, но като отворихте дума да си кажа и аз Wink В тази диета няма пукната бельчина (храната на мускулите), което означава, че мускулите през това време ще се "самоизяждат", от там и свалянето на килограмите. Само че една диета трябва да бори сланинките, а не мускулите, защото мускулите са главните консуматори на енергията в организма. Peace А вьглехидратите са точно храна за сланинките. И други подробности има, но това е в най-общи линии. В тийнейджьрските години и аз си падах по радикалните диети, но с времето "помьдрях" Wink и разбрах, че може да има повече вреда, отколкото полза от тях.

абсолютно подкрепям
така с картофи се дига кр. захар и инсулина
и единствено поради малкото калории не се качва
но за сметка на това тялото е недохранено и компенсира, като си самоизяжда мускулите
които мускули после се заместват с чиста сланина

т.е. гарантирано е чисто йойо в порочен кръг
това, че на някого веднъж не му се  е случило, е чиста случайност
а и се иска натрупване във времето
първия път е ОК
вторият също може би
но идва момент, когато нещата се оси..т

да не говорим, че повишената кр. захар и повишеният инсулин водят и до рязко падане на захарта поради непрекъснатия хиперинсулинизъм, което значи и непрекъснат глад, и непрекъснато отворени мастни депа на клетките и директното им абсорбиране на всякаква храна

аз вече от 3 години се храня нисковъглехидратно, като последните 18 месеца е ВМ НВХ
няма по-добър за мен режим за контролиране на апетита и глада за сладко
храня се 2 пъти дневно вече, след периода на адаптация
калориите са ми около 1700 дневно, най-често са към 1500
гладна никога не съм
и на тази храна без проблем карах ски по цял ден миналата зима (тази не смогнахме да стигнем до пистата заради местенето)
също и тренирам тежко поне 2 пъти седмично без никакви проблеми
а на картофи ще се гътна още на първата мъртва тяга

# 1 062
По темата- днес направих баница с праз. Празът се запържва леко, после се 'ръси' както на обикновена баница, заедно с плънка яйца, кисело мляко, сирене. Много ми харесва вкуса на зеленинката в баницата.

За диетите- безсмислени са споровете дали диетата е полезна или не. Всеки организъм е различен. На един му действа едно нещо добре, на друг друго. Аз например не мога да издържа и 3 дни на Дюкан или ниско въглехидратна високо мазнинна диета. Една приятелка отслабна 15 кила с Дюкан и и харесваше.
Аз мога да си представя да ям само картофи и да отслабна, но не мога да ям само месо. Става ми лошо.
Няма смисъл от спорове, нито поучения, всеки реагира по различен начин. Peace

# 1 063
аз пък все си мислих, че храносмилането се заключва в разграждането на храната до аминокиселини, от които организма си синтезира, каквото му е нужно.

# 1 064
Аз като един "нелюбител" на картофите,често го заменям с пащърнак. PeaceОбаче, в случая с диетата Venetta   едва ли мога да използвам пащърнак... Thinking

Общи условия

Активация на акаунт