Готвите ли български манджи?

  • 75 948
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 080
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Правила съм баница с кисело зеле както в щатите, така и в Ирл. Не виждам да има разлика. Копувам или в пликове нарязано или в консерви. Ако ѝ добавите малко настъргани моркови става мн. хубаво. Аз леко запържвам зелето в олио, сол, пипер и подправки кой каквито иска на вкус. Проблема е, че само аз си я ям, но никога не ми се опира  Mr. Green

# 1 081
  • Мнения: 703
~Бубето~ ще пробвам утре баница със Sauerkraut, мерси много Simple Smile
Sauerkraut е бигор солено,ужас и да го накисна във вода ...все същата...Как процедирате с него,че ми стана интересно.. Thinking

# 1 082
  • Мнения: 1 175
О, и аз съм се присетила напоследък за зелник и искам да си направя, ако намеря свястно кисело зеле. А каква е разликата между зелник и баница със зеле?

Като заговорихте за разни неща дето само прасетата ги ядат, се сетих и тук колко такива има. Айде репите и цвеклото как да е, грудка е и разбирам защо го ядат. Но това, което най-много ме шокира беше, че някои хора тук ядат листата на цвеклото! Е това вече само за кокошките става  hahaha И какви ли не други подобни листа, груби и твърди. Проблемът при тях е че са изключително жилави и не особено хранителни, и за да достигнат някаква форма на ядливост трябва да се готвят много дълго. Били останали от времената на бедност, когато хората ядяли всичко и намирали начин как да го сготвят така че да го храносмелиш без прекалено много стомашни проблеми. Мъжът ми е ял такива (от зор  Mr. Green) когато е бил малък, и каза че повече не ще и да ги види (пък и смърдяли гадно при готвенето).


Диде, дреболии на Hаymarket пазара, при халал месарите, пресни, за който ги обича.
Мерси, ще ходя да търся и там!

# 1 083
  • Мнения: 1 677
~Бубето~ ще пробвам утре баница със Sauerkraut, мерси много Simple Smile
Sauerkraut е бигор солено,ужас и да го накисна във вода ...все същата...Как процедирате с него,че ми стана интересно.. Thinking
Да, вкуса му не е точно като българското кисело зеле, не само соленичко ами и по-киселичко идва. Но поради липса на друго, ползваме него.
Аз изкисвам, слагам праз и обезсолено сирене и тавата с баница свършва много бързо.

# 1 084
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
И аз като Бубка със "Sauerkraut" мия, кисна, мия, пак кисна и е готово. Идея си нямам каква е разликата между зелник и баница със к. зеле, само знам, че може да е нещо като бобник, или тиквеник, където се оплзват по дебели кори и става малко като лучник...  Joy ако ме разбрахте какво исках да напиша  Mr. Green

# 1 085
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Подстрекателки големи сте. Аз направих вече баница със спанак и сирене. Но за известно време ако издържа да не ви чета, ще е много хубаво, че кой знае какво пак ще се наложи да правя, ако не ви забравя поне за седмица Simple Smile. Корите са от дебелите. Купих ги от един турски магазин.

# 1 086
  • Мнения: 1 677
Бобник за пръв път чувам, с плънка от боб ли е?

Венетта, баничката изглежда много добре, сигурно е и толкова вкусна!

# 1 087
  • Германия
  • Мнения: 327
Дами,отклонявам малко темата от баниците,чета и ми текат лигите!
Някоя от вас може ли да сподели рецепта за плескавица? Знам,че се прави от кайма и нищо друго не ми е известно,а съм се амбицирала да направя такова нещо.

# 1 088
  • Мнения: 3 521
Щерн, четеш ли руски? То няма много за четене(картинките говорят достатъчно Laughing), но аз правя плескавица по тази рецепта и става супер - http://forum.say7.info/topic24252.html

# 1 089
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Плескавица, това не е ли на български най-нормално кюфте или? Поне като съм минавала през Сърбия, в заведенията там, не усетих плескавицата да има по-различен вкус от българските кюфтета.
Surfline, като прочетох рецептата, да, според мен си е вид домашно кюфте, което в BG се пържи, ако каймата е омесена по този начин.
За кюфтетата мога да препоръчам горещо повече кимион, също черен пипер и останалите подправки разбира се, още каймата носи доста вода, горе долу това е.
Аз лично прибавям всичко на око и в началото докато свикна изпичах едно кюфте за проба и тогава правех останалите.

# 1 090
  • Мнения: 3 521
Венета, почти ама не съвсем Wink - плескавицата са 2 кюфтета с настърган кашкавал между тях. Освен това в каймата се слага чесън и няма изцеден хляб(т.е. прави се с кайма за кебапчета). Кимион аз не слагам в плескавица именно заради чесъна - прекалено много аромати ми идват Mr. Green

# 1 091
  • Мнения: 703
Сърфи,
Тази плескавица за която говориш е Гурманска пљескавица..А оригиналната баш истинската ...е Лесковачката пљескавица. Hug
Да направиш Плескавица си е цяло изкуство,не случайно Лесковачкия роштиль е със запазена марка( роштиль_месо за скарата).
Има три важни етапа при приготвяне на плескавица:
1.Избор на месо за скара....това е най..важното..да избереш правилно месото.По принцип знам,че се избира по..червено месо
2.Подготовка на месото
Месото първо престоява известно време ако е съвсем прясно,после се смила на ситна кайма,слагат се солта,подправките, (Подправките са важни също. Naughty)пак се оставя  на температури до 4°C около 24 часа.След това още веднъж се смила,много финна трябва да е каймата и добре се  умесва.
3.И самото печене....(ама не на електрическа скара ,а на жар)

# 1 092
  • Мнения: 3 521
Хахахах Вее, това нещо вкъщи няма шанс - или ще бъде изядено "татар" или ще има умрели от глад Laughing . Иначе си права, че хубавата плескавица е страшпно вкусна...и много пиво отива с нея Laughing

# 1 093
  • Мнения: 703
Аха. HugНа времето специално съм се учила от майстори в Сърбия как се прави плескавица,дааа.Играчка си е.. и:crazy:

# 1 094
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Бобник за пръв път чувам, с плънка от боб ли е?
Със зелен боб се прави  Peace Аз го промених малко и слагам от този който се води 'френски' зелен боб. Лека и пръст на баба ми, милата мн хубав го правеше.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт