Готвите ли български манджи?

  • 76 004
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 885
  • Мнения: 1 175
На мен много ми липсват постните зелеви сърми, и тъй като не правя кисело зеле, а тук не продават цели зелки, си го купувам нарязано, обърквам го с ориз, слагам сухи чушки и сушени домати, подправки, лук, запържен в паприка, и запичам във фурната. Това май се казваше мързеливи сърми или се бъркам? Много обичам комбинацията кисело зеле и ориз, та тази манджа ми е много вкусна  Grinning

Не продават цели зелки кисели, или пресни? Ако продават цели пресни, можеш да пробваш един друг вид "мързеливи" сърми - с "мързеливо" кисело зеле  Mr. Green Взимаш цяла прясна зелка, отделяш големите листа като за сърми и ги вариш във вода с оцет и сол. Нагаждаш количеството оцет и сол така че да се овкусят добре, от варенето омекват и стават като за сърми  Peace Така си ги правих досега, понеже ме мързеше да си правя кисело зеле. Стават хубави.


Дидитка, историята е истинска, гарантирам. Човека ми показа снимки, носи си ги в портфейла барабар с тези на внуците Mr. Green Жена му по негови думи е изключително упорита, разглезена и проклета, и каквото и да й се казва, като си науми нещо...Та това става когато човек които идея си няма коя е предната и задната част на животното реши да го купува за 'развъждане' защото е сладурче...НО той сега си ги гледа като домашни любимци и дума не дава да се издума за чевермета Whistling

 hahaha Поне като са скопени няма да им смърдят.

# 886
  • Мнения: 945
MissNellie , и аз съм забравяла месото в солта. Дръж го сега повече време във водата, като я сменяш по-често. После давай пак по рецептата. Ще ти бъде по-солена, ама ще върви по-бавно, с повечко хлебец Mr. Green

Янтра, Лозева ти е показала какво месо, аз му викам рибица. Можеш да сложиш свинско или телешко, каквото предпочиташ. Слагала съм и по-шарено месо със сланинка, пак става много хубаво Peace
Ето това е рецептата, по която го правя:
- леко измивам месото и го подсушавам
- на дъното на пласмасова кутия слагам сол да се покрие( морска сол), слагам месото и отвсякъде го засипвам със солта - отстрани, отгоре, да няма непокрито.
- затварям кутията, лепвам един етикет, за да не забравя кога трябва да се вади Wink, и мятам в хладилника за 14 дни.
- след това вадя от солта, измивам добре с течаща вода и връщам в същата кутия, която е пълна в вода(солта съм я изхвърлила). Държа във водата 24 часа, като я сменям 2-3 пъти.
- подсушавам добре от водата. В купичка разбърквам подправките (аз действам на око, зависи и колко е голямо парчето месо), но примерно - 2с.л. чубрица, 2с.л.червен пипер, 1/2ч.л. кимион, 1/2ч.л. чесън на прах. На това месо много му отива чимен, но аз тук не мога да намеря. Ако слагаш - не прекалявай, че има мн. силен аромат. Можеш да сложиш и черен пипер ако обичате.
- всички тези подправки ги обърквам с малко червено вино да стане на кашица, за да се маже по- лесно по месото, иначе падат бързо. Не мирише на вино после, то изветрява при съхненето.
- слагам месото в 1-2 книжни кесии, или завиваш в хартия, но да няма найлон по нея. Отново в хладилника за 10 дни - да изсъхне.
- след 10 дена е готово - вадиш и опитваш, ако ти хареса как е изсъхнало, както е с хартията слагаш и в найлонова торбичка, да не съхне повече. Ако пък ти е меко - още 2-3 дена съхнене и после в найлона. Ако остане след опитването Mr. Green
- това е, действай смело Peace

Весели празници Hug

# 887
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Izma, Lozeva,  Hug  Hug благодаря ви много за обясненията за месото и пастърмата. Ясно е, че аз ще я правя догодина.   
Много ми хареса и идеята на Дидитка  Hug за мързеливо кисело зеле за сърми.
А сега тръгвам, че за Нова година няма да сме вкъщи и накрая ще ме оставят мен тук, ако още се обяснявам.

Желая ви весела Нова година, здраве и много поводи за усмивки!

Happy New Year

# 888
  • Пловдив
  • Мнения: 27 047
Бпагодаря Изма, да почнат работните дни ще си купя и аз две рибици и почвам бойни действия Simple Smile Чимен не го знам какво е Simple Smile

# 889
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728

Сега обаче се чудя. Izma казва две седмици, да стои месото в морска сол, а Lozeva казва 24 часа. Не става ли много солена за 14 дни в сол, или аз нещо не съм прочела някъде както трябва?

# 890
  • Мнения: 945
Venetta, работим по различни рецепти Mr. Green
Става си солена, все пак това е пастърма, но не прекалено.

# 891
  • Мнения: 1 101
Не знам но мойта е в солена вода...не в сол...и за 24 4аса си е достата4но Peace

# 892
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Ще взема, да направя и по двете рецепти и ще видим... накрая, да не се окаже, да трябва, да я правя винаги по двата начина, че вкъщи всеки харесва различно.  Laughing
Lozeva, а би ли споделила и твоята рецепта?  Praynig Извинявай, ако вече си я публикувала. Пиши ми просто неизвинено отсъствие за този час Wink.

# 893
  • Мнения: 1 101
 Wink Няма проблем....и аз преди да я направя събирах мнения и накрая стана сборна рецепта..
Зна4и месото свинско бон филе го слагам в солена вода на 2 л сложих 3 пълни супени лъжици морска сол разбърках и сложих месото...след 24 4аса вадя и подсушавам добре...увивам в кърпи и слагам за една нощ в хладилника...още да се подсуши...след това на лист хартия слагам подправките и овалвам пар4етата...завивам пак във хартия и ако е студено слагам на вън ако не в хладилника...и сменям хартията ако се е навлажнила.... Peace

# 894
  • Мнения: 1 175
Честита нова година, момичета!   bouquet

Прияде ми се пастърма като ви слушам, но нали съм си скептик, реших да го карам сигурно и си купих готова, арменска. Мноооого хубава се оказа! Някой ден може да се престраша и да си направя и аз.

Имам един въпрос относно баницата. Преди време питах в една друга тема, но не намерих конкретен отговор (ако изобщо има такъв). Откакто правя баница тук, не мога да докарам хубава зачервена коричка. В България си ставаше супер (без да е мазана с жълтък, само с малко олио). Само за две разлики се сещам - корите може да са различни, и също така в България печката ни е електрическа, а тук е газова. Иначе баницата си става супер по всички показатели, само дето е мъртвешки бледа отгоре и все изглежда сурова, въпреки че иначе е изпечена Tired Знаете ли от какво става така? Как мога да постигна някакъв цвят отгоре? Жълтък?

# 895
  • Мнения: 616
Ще кисна пастърмата сега, да видим дали ще става за ядене Grinning

Дидитка, с газовите фурни наистина е различно печенето, но аз за една две баници свикнах. Коричката ми става перфектна, но аз винаги заливам отгоре с част от сместа за вътре.

# 896
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 163
Дидитка и аз съм с газова фурна, пека 15 мин. на най-силно и 15 мин. на средна степен, става супер коричка.

# 897
  • Мнения: 1 175
Дидитка и аз съм с газова фурна, пека 15 мин. на най-силно и 15 мин. на средна степен, става супер коричка.

Какво ще рече най-силно и средна степен? Нашата е с дигитален дисплей и трябва да въведа точна температура...  Embarassed

# 898
  • Мнения: 1 224
За много години , момичета, все весели, късметлийски и купонджийски!  bouquet
Да се отчета и аз за пастърмата!Много благодаря на Изма за идеята, рецептата и смелостта, която ми вдъхна да се престраша. Стана страхотно и по двата начина (аз нали исках и топло приготвена да пробвам).Та ето как процедирах : осолих хубаво месото в морска сол за 2 дена (но ползвах японска морска сол, която е по-финна и много силна, а не съобразих...), след това изкиснах за 24 часа, но ясно е трябвало още едно денонощие и да сменям водата по-често защото стана соленко.След това хубаво наподправчих , завих в хартия и после във фолио и оставих един ден в хладилник. На следващия ден едното парче завих само във фолио, надупчих с клечка за зъби и метнах в нагорещен сух тиган и го загрях от всички страни за около десетина минутки обшо.След това завих в две кърпи и изчаках да изстине напълно. Получи се много добре, като филе-шунка с подправки, страхотно мезе за винце (а мойто нали и соленко дойде та бая винце изпи  Mr. Green ). Другото парче седя изгнанник на северния балкон цяла седмица и понеже беше доста ветровито изсъхна много добре и резултата също е мноооого приятен. Истинска пастърма. Съпружието е във възторг, а аз ще правя пак, иска ми се да пробвам и телешко, и шаренко месце и ще внимавам със солта вече. И за рецептата за млечната майонеза й благодаря - вече няколко пъти правя  Hug
Дидитка баба ми винаги така готвеше киселото зеле - с ориз и червен пипер, с месо или без и аз си мислех ,че така си се приготвя по принцип.Изненадах се ,когато за пръв път опитах кислео зеле без ориз  Crazy И аз много го обичам и понеже тук никакво кисело няма, понякога накълцвам една зелка и омачквам със сол, слагам в тенджера и я забравям някъде из къщи за седмица - вкисва си екстра.А сърми правя точно така - преснните листа кипвам в сол и оцет, понякога оставям в тази марината за ден-два.
А за газовата фурна винаги загрявай мнооого добре фурната, особенно ако е с долно подгряване и естествена конвекция.

# 899
  • Мнения: 1 101
 newsm78 Мм интересно за това в тигана...В алуминиево фолио ли го увиваш Thinking

Общи условия

Активация на акаунт