Готвите ли български манджи?

  • 75 952
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 1 095
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Мерси за идеите  Hug Венета, твоята баница изглежда много апетитна  bowuu
При нас копривата я продават суха, като билка, но на мен не ми пречи да я слагам в готвеното...

Sauerkraut обичам, не знам защо не се харесва, на мен не ми е много солен, като изцедя течността...  Peace
---

Не съм и подозирала, че може да се приготвят толкова разнообразни варианти на баница. Между другото, зелник знам, че идва от зелено, не от зеле, но явно различен смисъл се влага от различните хора  Peace

# 1 096
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Момичета  Hug благодаря ви за милите думи за баницата. Вкъщи си я хапнаха с апетит. Аз както винаги от години насам,  само гледам как другите си хапват.
Колкото до кюфтетата, ако ги направя без кимион никой няма да ги иска. Чесън им прибавям също, но малко, само за вкус. Иначе едно време предлагаха по заведенията навсякъде кюфтета на скара, по средата имаха кашкавал, бяха много вкусни. Колкото за изцедения хляба, то той се прибавя само ако кюфтетата ще са пържени, иначе ако ще се пекат на скара, не се прибавя.

# 1 097
  • Мнения: 1 175
Sauerkraut обичам, не знам защо не се харесва, на мен не ми е много солен, като изцедя течността...  Peace
Предполагам има различни вариации в зависимост от това къде живееш. Този sauerkraut който съм яла тук например ми е много гаден. Но пък и от магазин до магазин разлика голяма, така че си зависи.

Между другото, зелник знам, че идва от зелено, не от зеле, но явно различен смисъл се влага от различните хора  Peace
Разрових се в готварския подфорум и намерих и двете обяснения - и това че идва от "зелено", и това че идва от "зеле" защото се прави със зеле. Намерих и две различни теории за корите - според някои рецепти са много дебели, а според други - "ненормално тънки"  Mr. Green Въобще съм тотално объркана вече относно тоя зелник. Явно във всеки регион си го правят различно.

# 1 098
  • Мнения: 15 777
Bee, мням! червено цвекло!!! отивам на пазар и ще купя и пащърнак, че и аз съм го подминавала досега  Embarassed

...

Яла си го, на Тhanksgiving, в тавата запечен заедно с обикновен картоф, сладък картоф и морков, със зехтин.  Grinning


 Joy Joy Joy TУш! Затова ли като ги префасонирах тези зеленчуци на крем-супа мъжОт си сипа 3 пъти и все питаше от какво съм я направила (аз накрая най-безсрамно си признах)

Дидитчееее, ох!  Grinning Баба ми, лека и пръст, ползваше точно тези листа на червеното цвекло (и то във варианта за животни, т.нар. по шопско "кръмно" цвекло) за да прави зелник и то какъв зелник! Половин село наминаваше "случайно" на приказка като замиришеше... а аз цял живот съм се чудила защо се казва зелник, след като се прави с листа от цвекло (със зеле нито съм яла, нито съм знаела, че се прави баница) 

# 1 099
  • Мнения: 1 175
Хаха. Моята баба пък (от троянско) настоява че е под достойнството й да яде "туй дет го турями на кокошките"  hahaha Включително и "мамули" отказва да яде по тази причина, пък аз си умирам за тях и си се зобя достойно. Една комшийка правеше страхотен зелник с кисело зеле и праз. Ако си я спомнях коя точно беше, щях да я питам за рецепта. Но определено беше с кисело зеле, много хубав.

# 1 100
  • Мнения: 154
Едно въпросче към "американките", случайно да знаете дали се продават кори за баница по нормалните магазини, че имам спомени някой да ми беше казвал, че в Costco имало, но къде да ги търся  newsm78 пък всички комшийски магазини са ми много далече, та за едно кори за баница едва ли ще бием 30 мили.

# 1 101
  • Мнения: 1 175
Едно въпросче към "американките", случайно да знаете дали се продават кори за баница по нормалните магазини, че имам спомени някой да ми беше казвал, че в Costco имало, но къде да ги търся  newsm78 пък всички комшийски магазини са ми много далече, та за едно кори за баница едва ли ще бием 30 мили.

Има и в нормалните, в частта с фризерите (замразени са). Ако ще правиш вита баница, вземи възможно най-дебелите - country style, или номер 10. Обикновените са много тънки и се късат. Но ако ще я налагаш, и тънките ще свършат работа.

# 1 102
  • T"A
  • Мнения: 2 515
При нас има само тънки кори, фило. Трикът е да не се пресушават, т.е. да не се размразяват и замразяват повече от веднъж и най-важното - да се работи бързо с тях, да не са "на въздух" дълго време...  И започвам навиването с тях преди да са напълно размразени, докато са още влажни  Peace
Аз правя само вита баница, не знам защо наложена не свикнах да правя...


Кои листа от цвекло имате предвид? Т. нар. манголд ли? Тук правят сърми от тях... Казват, че били полезни, пълни с витамини...  Thinking

# 1 103
  • Мнения: 9 052
и аз правя сърми с листа от цвекло Hug а баба ми прави страхотни салати от 4ервено цвекло.
турците тук павят баница с картофи.
днес и аз ще пробвам зелник със зауеркраут. стискайте палци .
и да похваля крокпота. на 2хпробвах 1 боб дълго се вари но зелен4уците вътре замирисаха страхотно и 1х пуешко с оиз - на средна нормала степен стана за една ве4ер около 3или4 4аса и е страхотен.
уреда не пуши, не мирише, не кипи,не загаря ... не ти напомня за себе си  Sunglasses
айде похвалих го . доволна съм Hug

# 1 104
  • Мнения: 1 909
Мента, това което си показала на снимката, тук също го има, казват му БЛЕТ, и аз определено го използувам за баница, става много хубаво, различен е вкуса от този на спанака.

Но за листа от цвекло за пръв път чувам  Я покажете някоя картинка

Аз правя "баница" с броколи, например

# 1 105
  • Мнения: 1 374
Баница с броколи ми звучи много интересно, тъй като съм любителка на броколи. Би ли споделила как я правиш? Flutter

# 1 106
  • Мнения: 1 909
Баница с броколи ми звучи много интересно, тъй като съм любителка на броколи. Би ли споделила как я правиш? Flutter

Както всяка баница - броколите ги сварявам на пара, след това ги разделям на много мънички букетчета, може и да се пасират евентуално,  и след това ги слагам в плънката за баница (сирене, яйца и малко сметана, плюс подправки - черен пипер и малко индийско орехче)

# 1 107
  • Мнения: 1 374
Мерси много ще пробвам следващия път.  bouquet

# 1 108
  • Мнения: 945
За това цвекло ли става дума? И аз знам, че се завиват сърми в листата му, но никога не съм правила.
Я майсторките да кажат как - попарвате ли първо листа?



Mentha, този магнолд отдолу какво има - пак някакво цвекло ли newsm78
Тука ги има тези листа, ще взема да пробвам Grinning

# 1 109
  • Мнения: 9 052
майсторките да кажат вярно,защото аз не съм и ми стават малко лигави ...

Общи условия

Активация на акаунт