Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 763
  • 392
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 717
Няма как да покълне грухана пшеница. Зърното е надробено Grinning. Покълват се само цели зърна, необработени с пара.
Embarassed Embarassed Embarassed знаех си, че грешката не е в мен, а в семената   Laughing

Още един блондински въпрос - от къде мога да си купя жито за покълване?

# 106
  • Мнения: 1 741
На много места се продава - пшеница цели зърна. В големите магазини примерно, но може да има и в по-малки.
Солей, това от линка е кислородна вода 3 % - въглероден пероксид е другото му име.
За морската гъба тия дни ще споделя впечатления тук.

# 107
  • Мнения: 673
Люцерната е супер свежа на вкус. Сусамът ми загни, а соята ми покълна едва около 5% и не ми хареса. Сега имам един пакет соя, който се чудя какво да правя Simple Smile. Пшеницата ми стана много красива тревичка, но като вкус на лълновете е  Sick
Това са засега моите опити, но ще се наложи да прекъсна, защото като се стопли и не ме свърта през уикендите в града, а за кълновете трябва постоянни грижи.
Само да попитам: житото мога ли да го "окося", да го изям и то после пак да си никне. Или по-добре да го оставя само за украса на масата...

# 108
  • Мнения: 0
Много сте прави,че плодовете и зеленчуците вече не са това,което бяха и което трябва да бъдат.Промишленото им отглеждане изтощава почвата и растенията са недохранени, в следствие на което витамините и минералите в тях са недостатъчни.От това следват два огромни проблема.Първият е когато ги консумираме получаваме по-малко от нужното,което природата ни е отредила.Вторият е скрит и за него не се замисляме, но той е важен – когато растението не е дохранено то също като при хората не може да се справи с вредителите и гигантите,произвеждащи комерсиално земеделие прибягват до химическите компани.Следва тотално пръскане с всевъзможни химикали.Прибягва се и до ГМО.Искаме или не това идва на трапезата ни.НО ВСЕ ПАК МОЖЕМ ДА ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ.Вижте, в града живеят хора,които са прецакани откъм какествено хранене,но и в селата има производители,които също са прецакани откъм изкупуване на продукцията им.Тези хора знаят как да произвеждат качествено и го правят,но само за семействата си,защото държавата е направила така,че продукцията им да се изкупува на безценица.Същата тази продукция после се предлага от супер магазините на висока цена.Можем да направим така,че хората от селата да проивежтат повече такава продукция.Просто двете групи хора трябва да се срещнат.Това може да стане като един човек,които живее в града има приятели на село.Този човек има и десетина (или двадесетина )приятели в града.Та човека намира начин да си направи елементарен сайт, които обаче да е например гт63фш.ком за да не може случаен потребител в нет-а да го достигне чрез гугъл.Само приятели,на които се има доверие ще го знаят.Налага се да се прави скрито,защото според законите е незаконно.Но законите са за да правят живота на хората по-лесен и когато са тъпи и спиращи развитието е редно да се заобикалят.Майната му на контрола от ХЕИ.Нима не ядохме старо месо от Ирландия и кашкавал от палмово масло и т.н.Така се избягват данъци,държавата не ти се бърка и не се оскъпява стоката и най-вече държавата-мащеха не заслужава да е посредник,който все се облагодетелства.В сайта се излага информация за наличната продукция на приятелите му в селото и цената й ( съответно по средата между ниската изкупна и високата в супермагазините ). Данните се изнасят в четвъртък,петтък.Приятелите от града правят заявка кой каквото и колкото желае до петък на обед.Всичко се приготвя и човека отива в събота рано сутринта в 08.00 часа например за да натовари в колата си заявеното.До 10.00 е в града в гаража си и до 12.00 приятелите от града вече са минали и получили плодовете,зеленчуците,прясното и киселото си мляко,домашен кашкавал,сирене,ядки,ракия,вино,мед,сладко,лютеница и т.н на средната цена, обявена в сайта без никаква надценка.Само накрая оставят 2 лева такса за поръчката за да се събере нещо за бензина и някак да се компенсира посредника-приятел.Идеята е не да се печели по този начин, а прецаканите взаимно да си помогнат.Знам,че не е идеален вариант, но поне е повече от нищо и децата ни ще се хранят по-качествено.А иначе наистина не можем да избегнем поточната линия,в която са ни вкарали.Цялото разкарване е само в събота.Другото се урежда чрез интернет и 5-6 телефонни разговора.Като цяло не е много ангажиращо.Хората по селата няма да тичат след прекупвачите и да им се молят да им вземат стоката,а ще я складират по домовете си и ще знаят,че малко по малко тя ще бъде реализирана без притеснения и загуба на време.

# 109
  • Мнения: 1 741
буболечка, по принцип житото се яде, когато кълновете са съвсем малки, тогава са най-хранителни, но ако ти харесва на вкус и до по-големи, става. Но ако има вече висока тревичка, зелена (трябва на слънце да се извади на 3-я ден), тогава това се наричат поници вече и се режат с ножица като пораснат още малко (6-10 дни) и се ядат само те. Зърната се хвърлят. По принцип забелязах, че отрязаните пак растат, но нямам идея дали могат пак да се ползват - ако се отрежат по-рано имам предвид, може и да стават следващите, които ще пораснат, не съм сигурна.

# 110
  • София
  • Мнения: 810
riwer73  Hug караш ме много сериозно да се замисля над такъв вариант...
desi_sunshine  Hug

# 111
  • Мнения: 1 741
Забравих да коментирам партизанската идея. Мисля, че като нищо може да сработи. Трудното ще е да се започне веднъж, да се съберат достатъчно кандидати, че да си струва от фин.гл.т. доставката. Иначе след това другите лесно ще се присъединяват. Ние бихме - нямам кола и много фин.ср-ва и с друго не мога да помогна. Имам баба в едно недалечно село от Бургас, но не познавам там разни производители. Не им ползвам продуктите съответно. Ако, обаче, има интерес, веднага ще ги разуча и ще се запозная с тях.

# 112
  • Мнения: 252
невероятна тема!!!!   bouquet Чак сега ви открих и ще почна пак с опитите за кълнове - скоро имах един неуспешен опит с ръж  Confused Сега ще се образовам оттук и дано скоро успея да покажа покълнали семена  Peace

# 113
  • София
  • Мнения: 810
Честит празник на празнуващите!  Hug  bouquet
Аз ви чета, но напоследък се случиха пренасяния при мен и не остана време за покълване. Чакам с нетърпение да свърша житния режим и да заложа семена за кълнове!
Весели празници и хубава почивка!  Hug

# 114
  • Мнения: 1 741
Някой покълвал ли е нахут? По-точно как го употребихте после - рецепта, отзиви? Simple Smile

Честит празник и от мен! Весело мезане и не забрявайте да си сложите кълнове в салатките. Wink Hug

# 115
  • София
  • Мнения: 810
Деси, аз се пробвах с нахута! Хареса ми.
ето го след 24 часа: http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972607
и след още няколко дни: http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.18048125
Сложих го заедно с други кълнове - в салата! Хареса ми!

# 116
  • Мнения: 1 741
Аз уж зная за него, че се яде като е изкарал малко кълнче още. Също забелязах, че доста от бобчетата изостанаха спрямо други, някои така и не изкараха кълнче, но повечето все пак изкараха. Аз го държах 3 дни и го направих на пастет (хумус) с разни други неща, но не стана като истинския хумус на вкус, който се прави с варен нахут. Доста си играх с лимон, подправки, зехтин и т.н. докато докарам нормален вкус, че нещо ми натъртваше. После ми казаха, че със зелении върви покълналия нахут - магданоз и т.н.

# 117
  • Мнения: 19 999
И аз мисля, че се яде като е малък кълна. На мен не ми харесва суровия нахут. Не съм пробвала с магданоз,може и по-добре да е.
Аз го покълвам и го пускам за няколко секунди в слабо вряща вода и после го правя на нещо.
Е, не е толкова полезен откъм витамини, колкото суровият, но е по-добре отколкото варения по стандартанта процедура.

# 118
  • Мнения: 1 741
Освен да пробвам още веднъж суров, с магданоз. Ако пак не ми хареса, ще прилагам това, което казваш, Солей.
Да споделя за замразяването на кълновете (когато ни повали диария, се наложи да минем на диета) - значи житото беше ок, нямаше разлика нито на външен вид, нито на вкус, но люцерната след размразяването имаше гаден вкус и я хвърлих. Явно такива нежни зеленийки не стават за замразяване. Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 12:51 от desi_sunshine

# 119
  • Мнения: 252
Здравейте!
Имам вече 2 изядени буркана с кълнове - от ръж и белен слънчоглед. "Готвят" се още от соя, небелен слънчоглед, пшеница и лененео семе.
Имам, обаче, питанка - рецепта за хляб с кълнове за машина някой има ли?  Peace

Общи условия

Активация на акаунт