Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 767
  • 392
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 1 741
Soleil*, може да е така, както казваш - да има опасност от мухъл и др. "негативи", ако не се плакнат по-обилно понякога, ако не всеки път. Аз с тензух нямам опит и затова само споменах това, което съм прочела, иначе не зная как се получават. Само с жито съм пробвала, но за поници и не зная дали е кофти, но аз не обръщам внимание много много на зърната, защото нали само пониците режа и ползвам. newsm78 Ако ги държа повече дни, започват да мухлясват доста видимо. Говоря когато са без тензух и 2 пъти дневно си ги поливам обилно и отцеждам (отцеждането не се получава много добре, остават си доста напоени, защото житото образува гъста мрежа и задържа много вода). Може да ги държа обърнати надолу - те дори и в отворен съд, няма да изпадат заради гъстата мрежа, просто си мисля, че не им пречи, че остава малко вода. Но да ви кажа, нещо не ме кефят тия поници, затова сега си накиснах на 2 места жито, да имам повече, но да го употребя като млади кълнове, а не да го оставям пак за трева.
Бубка, ако сложиш и авокадо в салатката дали ще е добре? Може и други да се включат с идеи! Иска ми се да си правя салата с моркови и търся нещо по-блажно за небцето като комбинация Heart Eyes, че само моркови с кълнове не ми се вписва във вкусовите критерии май.
Моля те да напишеш по-подробно за кълненето на лена - за колко часа накисваш (може ли за цяла нощ, че така ми е по-удобно или ще се появи много слуз?), после го изплакваш и нареждаш на тензуха, 2 пъти ли поливаш, т.е. пръскаш/ръсиш вода и кога се консумира (след колко дни и горе-долу с каква дължина трябва да са пониците)?

# 91
  • Мнения: 1 048
Soleil* с риск да се изложа какво е е-коли Blush

# 92
  • Мнения: 673
Охх, Деси, не знам дали това, което съм направила е според правилата за гледане на кълнове, но ленът го киснах доста дълго. Залях го с около 1/2 см вода в една тарелка върху 3 пласта марля и седя с водата около 2-3 дни докато не поизсъхна. После започнах да ръся вода отгоре с шепата, когато го видех да поизсъхва. От време на време дори наливах вода, колкото да напоя марлята. Чак толкова не съм се занимавала с кълновете и ми станаха на 2-3 см за около седмица. Дори шлюпките не махнах и сложих в салатата. Малко имах стомашен дискомфорт после (къркорене), но нищо сериозно, предполагам, защото е слузообразуващо.
На салатата предполагам ще върви и авокадо, защо не. Аз имах в хладилника, но не ми се върза. Аз салатата я ям винаги с някакви меса, т.е. като салата, а не като основно ястие, та заради това не ми беше постна  Laughing
Сега към другите кълнове съм малко по-отговорна и ги изплаквам по 1-2 пъти на ден. Подредила съм ги в едни пластмасови кутии. Изцеждам водата с цедка за чай/кафе и после връщам и с ръка разпилявам пак семената. Люцерната вече е започнала да пуска кълнове, но другите още не са.

# 93
  • Мнения: 1 741
Привет! Попаднах на една книга от бг автор и реших да я споделя:
Кълновете - лечение и здравословно хранене

Не съм я чела и нямам отзиви. Ако някой има, моля да сподели.

# 94
  • Мнения: 1 431
Вижте на какво попаднах днес във фейсбука - http://www.titbg.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … p;products_id=220 ->домашна микроферма за кълнове. Ако някой я е виждал с очите си, нека сподели впечатления.

А това е снимков материал от мен - покълване на люцерна в буркан:
http://www.facebook.com/p.php?i=1423206296&k=Z2G625QY3XTF6BD … ;oid=384325709794

# 95
  • София
  • Мнения: 810
Ето тук малко повече за микрофермата, но цената й е много сериозна
http://www.mikroferma.com/
http://www.hrani.bg/articles/view/10/702

# 96
  • Мнения: 1 048
Сори,ако съм нагла,ама не получих отговор Praynig
Soleil* с риск да се изложа какво е е-коли Blush

# 97
  • Мнения: 1 741
Ешерихия коли, мисля, се нарича - болестотворни бактерии, едни от причинителите на кариеси и други болести. При децата, ако им открият, ги лекуват. Аз така и не направих изследване на Настя (носа и миришеше и леко беше запушен близо 4 месеца, но нямаше други оплаквания, по принцип бактериите са упорити, но не се знае тя какво е имала) и си и мина от само себе си.Дано не се изложих много, че пиша на изуст.

# 98
  • Мнения: 19 999
Привет! Попаднах на една книга от бг автор и реших да я споделя:
Кълновете - лечение и здравословно хранене

Не съм я чела и нямам отзиви. Ако някой има, моля да сподели.
Аз я имам. Има обяснено в началото за по-известните култури за покълване, какво полезно съдържат, колко време се киснат, колко време покълват. Накрая има рецепти за салати, мляко и др. Тях не съм ги правила, но някои звучаха добре.
Като цяло книжката ми хареса.Не знам повечето инфо дали не го знаеш вече.

Норчи, Деси ти е обяснила. Има малка опсаност кълновете да хванат е-коли. Има някакъв препарат за дезинфекция на кълнове Shocked

# 99
  • Мнения: 1 431
Дали разтвор на Цитросепт ще свърши работа? newsm78

# 100
  • Мнения: 1 048
Деси,Солей  благодаря ви за разяснението.Вие дезинфекцирате ли ги?Или само плакнете добре?

# 101
  • Мнения: 1 741
Я, я, кажете за този разтвор за дезинфекция на кълновете.
В тази връзка аз ползвам морска гъба за цикъла и в упътването има 5 начина за дезинфекция: в чаша вода - л-ца морска сол, л-ца сода, в кислородна вода, в колоидно сребро и в чаша вода с 2 капки чаено дърво масло. Не зная кой от тези начини би бил подходящ за дезинфекция на храна. newsm78

# 102
  • Мнения: 19 999
Аз само плакна хубаво, не ползвам препарати.

Иначе този беше споменала Вери-хидроген пероксид:
http://www.wholisticresearch.com/shop/home/m/Shop/id/358/page/1/

Деси, каква е тази морска гъба и за какво се ползва?

# 103
  • Мнения: 717
Здравейте, опитах се на няколко пъти да покълна жито, но неуспешно.

Става въпрос за пшеница грухана опакована от супермаркета. От опита си бихте ли ми казали възможно ли е да покълне, или да се отказвам?

# 104
  • Мнения: 19 999
Няма как да покълне грухана пшеница. Зърното е надробено Grinning. Покълват се само цели зърна, необработени с пара.

Общи условия

Активация на акаунт