Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 771
  • 392
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 19 999
Слага6  плоска 4иния или капак  върху мунгото.

# 76
  • Мнения: 47
Аз съм правила кълнове от жито и леща. Кълновете от нахут към какво ги прибавяте? В момента имам един пакет и бих искала да пробвам и от тях.

# 77
  • Мнения: 1 741
Аз мунгото го притиснах с мокра кърпа, не се сетих за чиния, по-точно ми се видя прекалено тежко. Laughing  То, за да върши работа върху всички, трябва да е наистина цялата абсолютно плоска.  Иначе не усетих разлика във вкуса в сравнение, когато не са били притиснати. newsm78
А вие био боб мунг ли купувате? Защото вчера се замислих, ако не е био, дали е ГМО?

Последна редакция: нд, 11 апр 2010, 10:35 от desi_sunshine

# 78
  • Мнения: 700
Слага6  плоска 4иния или капак  върху мунгото.

 Aз в буркан го гледам.

 Деси, био купувам. Не съм виждала друг, но всяка соя, която не е био и не е българска е много вероятно да е ГМО.

# 79
  • София
  • Мнения: 810
И моето мунго е Био. Пише, че не съдържа ГМО. Предният път не го притиснах с чиния, но сега ще пробвам тази технология.
Аз пък преди малко заредих с люцерна!  Sunglasses Още 3-4 дни съм на жито и започвам салатите и кълновете отново! Sunglasses

# 80
  • Мнения: 1 048
Здравейте момичета и аз да се включа в хубавата темичка.Правя си кълнове от доста време,но не всеки ден и предимно в буркани или чинии Grinning,най-често правя слънчоглед,люцерна,пшеница,ръж,еменатавсе от тези лесничките и бързите,понякога правя и други,но напоследък нещо не ми върви-много от семената не покълват,или пък се развалят,вмирисват и т.н.Преди време бях срещала някъде нещо като таблица с това кои семена колко време им е необходимо във вода и след това колко дни без вода,колко често да се изплакват и т.н.Например елдата е толкова слузеста ,че няма изплакване,просото не ми покълва изобщо,а кинуата ми намирисва Laughing,та ще се радвам много ,ако някоя от вас ми изрови от някъде такава кратка ,сбита информация Simple Smile

# 81
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
Най накрая и аз сложих кълнове от ръж.Само такива намерих. Embarassed Не съм правила отдавна и направо съм забравила.Сложих в буркан и в чиния покрита с тензух след първоначалното им киснене във вода де.Някоя от вас ги правеше в гевгир Snow4eva май,че ти беше.Как точно ги правиш или не всички кълнове стават в гевгир? newsm78

# 82
  • Мнения: 1 431
Аз прочетох книгата, която е постнала Snowcheva и започнах да слагам семената в буркан, който затварям с тънка марля (един пласт) и ластик. Първия ден накисвам 12-24ч, а после изцеждам и слагам буркана под ъгъл 45 градуса в една тенджерка и държа 3-4 дни в шкаф. Изплаквам ежедневно семената, а от 5 ден поставям на балкона пак така под 45 градуса и с гърлото на буркана надолу. Два пъти вече зареждам семена от люцерна и двата пъти ми стават чудесни кълнове. Сложих и пшеница за покълване, но я изпуснах и сега си отглеждам красива зелена тревичка. Не знам колко е полезна, но ще я хапна и нея.

Търся семена от броколи. Някой покълвал ли е такива?

Жито за покълване намерих на много необичайно място - на една сергия за ядки и сушени плодове на пазара Д.Петков. Покълва 100% и струва 1 лв за 500гр.

# 83
  • Мнения: 673
Моят лен сякаш е готов сложих снимка във фейсбук. Люспата все още не е паднала, но не знам защо ми отне над една седмица покълването. Утре ще го изям  Party

# 84
  • Мнения: 572
Моля, дайте малко повече разяснения как правите кълновете...
Изчетох ви цялата тема, но на места се говори за машина за кълнове, някъде чинии, някъде кутиис дупки, а последно и че в буркан става ли.. обяснете по-подробно за начинаещи като мен - освен семена и тензух какво друго ми е необходимо? А може и снимков материал, ако имате  Peace

# 85
  • Мнения: 19 999
Буболечка, може ли да споделиш как плакнеш семената като са на марля? Къде се оттича водата?

# 86
  • Мнения: 1 741
Илето, потърси мой постинг в темата - бях пуснала видео, покрай него ще видиш и много други такива видео-та (на английски). Машина за кълнове е силно казано - това, което сме обсъждали тук, е просто 3 съдини, които могат да се поставят един върху друг с цел да не заемат място и другата разлика с чиниите е, че имат една издигнато отворче с капаче и явно на физичен принцип водата се отчита, като процепът на капачето е трърде тесен, че да изпадат семената. Пластмасовите кутии пък са удобни, просто защото може да се пробият отдолу и оттам да се оттича водата - съгласи се, че е много по-лесно, когато се полеят с вода кълновете, да не се налага да се обръща чинията, при което е немалка вероятността да си изсипеш кълновете в мивката, ако не ги придържаш, но при дребните е трудно да се придържат, освен с чиния отгоре, абе, разбираш ме какво искам да кажа - просто това са начини за улесняване на изплакването (поливането) на кълновете. Бурканите - по същия начин - обърнати надолу, покрити с марля, стегната с ластик, така че да не паднат кълновете, а само водата да се оттече. Тензуха го забрави - той е само за слузести семена като лен и ... не се сещам кои други. Лично аз не съм покълвала такива и нямам опит съответно. Мисълта ми е, че не е удачен да се ползва при неслузести, поне според мен - само се хаби излишно тензуха, особено ако кълновете имат обилна коренова система като житото - аз веднъж само пробвах с тензух, точно с жито и после не можеше да се изчисти от вплетените в него коренчета. А без тензух, директно върху чинията, си става по абсолютно същия начин. Житото прави много гъста коренова система, така че водата се задържа доста добре и няма опасност да изсъхне от сутринта до вечерта (поливат се 2 пъти дневно). Защото уж това е логиката на тензуха (или памука) - да държи по-влажни семената. Но в линковете, които пуснах аз за кълновете, се говори за използване на тензух само при слузести семена - той поема слузта, иначе семената се слепват от слузта, не могат да дишат и не порастват, а мухлясват.
Дано ти бях полезна. Hug Оттук нататък, ако имаш по-конкретни въпроси, сме насреща. Аз по-рядко намирам време да вляза, но се старая. Peace

Soleil*, според мен просто накланя чинията и колкото вода се оттече, толкова, останалата остава в тензуха, не виждам как може да изстиска тензуха. Но нека Буболечка да каже, че аз може да се бъркам нещо. О, всъщност, сетих се, че съм чела, че когато са на тензух, не се налива водата директно, съответно обилно, а само се пръскат с пулверизатор. Аз, когато "гледах" житото така, си изнамерих едно пръскало вкъщи и го ползвах, за радост на детето - и тя прояви настоятелно желание да пръска. Laughing

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 03:05 от desi_sunshine

# 87
  • Мнения: 19 999
Деси, без обилно плакнене не е ли опасно? Нали може да завъдят е-коли или какво там беше? Отделно мухъл ако има.
Не знам дали е така,разсъждавам на глас.
Аз отдавна покълвам, но винаги в уред, в буркан или чиния и плакна.
Но пък никога не мога да получа тревичка нагоре, защото всичко се оплита. И затова питам за тензуха.

Ти май си същата нощна птица като мен Mr. Green По това време все двете си пишем

# 88
  • Мнения: 673
Моят кълн е точно слузест: лен. Заради това го сложих и така: защото четох, че това е методът. Не съм плакнала семената, а само поръсвах отгоре вода с шепичка (дори не успях да изнамеря вкъщи пулверизатор). Веднъж мъж ми го беше полял яко и тогава отцедих излишната вода, та това може да се брои за едно изплакване.
Днес ще си купя други семена и имам едни кутии за сандвичи с дупки, та се сетих, че са удачни. Смятам да сложа сусам, люцерина и ако има на магазина: жито. Ако не: леща Simple Smile
Днес смятам да си направя морковена салата с лимон и зехтин и да добавя кълновете. Ще споделя после резултати  Hug

# 89
  • Мнения: 673
Преди време бях срещала някъде нещо като таблица с това кои семена колко време им е необходимо във вода и след това колко дни без вода,колко често да се изплакват и т.н............та ще се радвам много ,ако някоя от вас ми изрови от някъде такава кратка ,сбита информация Simple Smile
Заповядай Hug
Едит: ето я днешната ми салатка с ленените кълнове. Купих си соя, люцерна и сусам, но още не съм ги накиснала Simple Smile

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 15:59 от буболечка

Общи условия

Активация на акаунт