Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 780
  • 392
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 741
А, и ние имаме тук веднъж годишно Флора, ще проверя и аз, но е чак лятото.
Успех с режима, Сноучи! Hug
А относно проветряването и не~ съм объркана, защото веднъж на някои места го чета да не се проветрява, на други - да се. Всъщност май повече съм чела, че е нужно добро проветряване, предполагам, от гледна точка против мухлясване, ако не за друго. newsm78 А какво е обяснението да не трябва да се проветряват семената? Сещам се за една позната, която е учила агрономство, може би не е зле да се консултирам с нея, защото в нета може да е противоречиво инфото и за човек без нужните знания да е объркващо.

# 61
  • Мнения: 19 999
Ася, откъде купуваш кориандър и чемен. Какво е това чемен, как е на немски?

Четох в уикипедията, че  мунгото грешно се наричало в Европа соеви кълнове.

# 62
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, откъде купуваш кориандър и чемен. Какво е това чемен, как е на немски?

Четох в уикипедията, че  мунгото грешно се наричало в Европа соеви кълнове.

купувам ги от азиатските магазини  Laughing - има бoгат избор на подправки и не са много скъпи Simple Smile
oт там взимам и синапа - черен и бял, кориандъра, чимена (ползва се доста в индийската кухня) и семената от лук.
от там си взимам и мунг боба, последно взех и moth beans (Mattenbohne) - много дребен кафяв боб, с плътен вкус.
покълва по-бавно от мунга, но сравнително бързо.

но ако държиш на произхода - Алнатура  Peace, но там няма много подправки. кориандър има  Peace

чимен е Bockshornklee, наричат го още чемен, зелената част от растението се нарича сминдух.
чименът май го слагат по луканки, в немско го слагат в сиренето.
едни жълтеникави, твърди семенца са с остра миризма.
на кълнове е супер.

# 63
  • Мнения: 11 718
Деси, аз се отказах от уреда, защото наистина е малък! Ще видя като има изложение "Флора" в НДК - казаха ми, че имало разни приспособления, но не съм гледала преди изобщо!

Точно на изложенията "Флора" има, виждала съм ги  Peace
И наистина са малки. Това, което аз бях гледала приличаше на умален казан от пералня - с диаметър не повече от 20 см.
Последната "Флора" беше през март, а следващата ще е май чак през есента.

# 64
  • Мнения: 19 999
Ася, мерси за отговора. Оказа се, че съм вземала бокхорнклее, но не знаех как се превежда.  Най-често в смески от Алнатура, но от там вече съм ги пробвала май всичките.Ще се поразтърся из азиатските магазини за лук и други.

# 65
  • Мнения: 673
Днес сложих ленено семе върху марля. Присъединявам се тук  Hug

# 66
  • София
  • Мнения: 810
Буболечка  Hug добре дошла!
Моят опит с марлята беше удачен само за люцерната. Пак върху марля сложих киноа и слънчоглед - нищо не се получи. Дано при теб да е ОК!  thumbsup
Последната "Флора" беше през март, а следващата ще е май чак през есента.
Мижжжка,  Hug ще изчакаме до есента, не е толкова спешно...!  Sunglasses

# 67
  • Мнения: 19 999
А рукола някой покълвал ли е? Семената пускат много слуз и се желират. Пониците се оплитат и трудно израстват нагоре. Има ли някакъв трик, при който да се избегне това?
Аз покълвам в уред на Биосет с трите нива.

# 68
  • Мнения: 1 741
Четох в уикипедията, че  мунгото грешно се наричало в Европа соеви кълнове.
Ами да - аз май навсякъде съм го срещала с наименованието соя, соеви кълнове. Имам предвид в БГ, българските етикети. За чуждите не зная.

Нищо не казвате за това дали кълновете трябва да се проветряват или да са в захлупени кутии? Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 02:46 от desi_sunshine

# 69
  • Мнения: 19 999
Мен ми е такава чуденка, защото в моята книга пише, че соевите трябва да се бланшират, защото иначе са отровни, а мунгото може да се яде сурово.

Лятото ги оставям открити, защото се спарват и мухлясват по-лесно, зимата захлупени.

# 70
  • Мнения: 1 741
Сноучи, марлята не се ли използва само за семена, които се желират при намокряне и така като са обвити в собствената си слуз, това им пречи да покълнат и затова е марлята да попива слузта? Ако някой го знае това със сигурност, нека потвърди, че на мен ми е малко на фантазия - не съм много убедена така ли е наистина. newsm78  Аз пробвах с житото за поници - после марлята няма как да се почисти добре от коренчетата на житото и на практика трябва да се изхвърлят няколко пласта марля (аз ползвах тензухена бебешка пелена) или да се ползват за други неща. Житните поници си стават по същия начин и без тензуха. Peace

Искам да питам за житната трева по принцип - освен на сок, нали няма проблем и така да си се хапва - навсякъде - салати, закуски и т.н.?

От кой нахут покълвате - турски или български? Поне на нашия пазар има от тези два вида?

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 23:58 от desi_sunshine

# 71
  • София
  • Мнения: 810
Аз купих български нахут, поне така пише.
За марлята - сложих един пласт за слънчогледа и киноа и беше малко количество, но не се получи. Само с люцерната стана перфектно в гевгира! Но и марлята на люцерната изхвърлих. Тя стоя повече от седмица в състояние на поници, но накрая омекна и тръгна да се разваля, и малко количество и от нея изхвърлих.

# 72
  • Мнения: 1 741
За люцерната зная, че хубаво трябва да се отцежда. В началото не знаех, че в уреда остава малко вода, понеже не може да се оттече всичката и след като започнах да обръщам съдовете на обратно (с похлупена чиния да не изпадат кълновете), за да се оттечат хубаво, кълновете растат много по-добре. Смятам, че тензуха ги държи по-влажни, отколкото имат нужда и затова се развалят. Иначе на снимката, Сноучи, много хубаво се беше залепнала люцерната ти за тензуха явно, щом като кълновете растяха прави нагоре. Моята люцерна става голяма, голяма реколта получавам (в смисъл почти без загуби-непоникнали семена), но са много къдрави и сплетени едно в друго. Аз затова като видях снимката и се учудих как люцернови кълнове са поникнали така прави нагоре досущ като пшеничната трева. Simple Smile

# 73
  • София
  • Мнения: 810
Сноучи, много хубаво се беше залепнала люцерната ти за тензуха явно, щом като кълновете растяха прави нагоре. Моята люцерна става голяма, голяма реколта получавам (в смисъл почти без загуби-непоникнали семена), но са много къдрави и сплетени едно в друго. Аз затова като видях снимката и се учудих как люцернови кълнове са поникнали така прави нагоре досущ като пшеничната трева. Simple Smile
Да, наистина се получи супер, още повече, че бяха първите ми кълнове! Много съм доволна от люцерната, а и става много хубава!
Аз бях пробила капачката на едно шише, което напълних с вода и всяка сутрин и вечер поръсвах, върху кълновете. Може би затова бяха толкова изправени... не знам. А и каквото имаше - се отцеждаше от гевгира в една чиния под него.  Laughing

# 74
  • Мнения: 700
 Moмичета, здравейте и от мен. Simple Smile
Да ви питам, четох, че зелената соя/боб мунг трябва да се притиска, за да има по - приятен вкус. Как да го разбирам това?

Общи условия

Активация на акаунт