Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 802
  • 392
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 810
Румид  Hug благодаря ти!
Аз пробвах с кълнове от сланчоглед, но нещо ми замирисаха на лошо и ги изхвърлих. Бях ги сложила върху марля и изглежда бяха много напоени и започнали да развиват някакви гнилостни процеси... та - не се получи! Но пак ще пробвам! Същото се получи със зърната от амарант. И те бяха върху марля, за да не изскочат през дупкит /явно съм се престарала с големината на дупките и се наложи да сложи марля/ Но стават прекалено влажни и са за боклука.
За момента фаворит ми е люцерната и мунг боб! Laughing
А ето една идея за салата: http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.18052283
/отдолу пише съставките й/
  chef

# 46
  • Мнения: 700
Румид  Hug благодаря ти!
Аз пробвах с кълнове от сланчоглед, но нещо ми замирисаха на лошо и ги изхвърлих. Бях ги сложила върху марля и изглежда бяха много напоени и започнали да развиват някакви гнилостни процеси... та - не се получи! Но пак ще пробвам! Същото се получи със зърната от амарант. И те бяха върху марля, за да не изскочат през дупкит /явно съм се престарала с големината на дупките и се наложи да сложи марля/ Но стават прекалено влажни и са за боклука.
За момента фаворит ми е люцерната и мунг боб! Laughing
А ето една идея за салата: http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.18052283
/отдолу пише съставките й/
  chef

При мен слънчогледа става най-лесно.Снощи го накиснах в топла вода ,днес сутринта излях водата и е започнал да покълва и до довечера ще се оформят хубаво видими кълнове.В съдинката не слагам марлички ....ами става, ама покафеняват...защо ли?А преди време съм правила соя/в кит. ресторанти знам ,че ползват специални сортове и при специални производствени условия мисля ги правят/.Не става като в ресторантите,по-големи са кълновете,пак са свежи,ама като престоят 2-3 дни и мирише гадно, а и с тези ГМО-храни.../всичката соя дето е на нашия пазар е внос Wink!!!/

# 47
  • София
  • Мнения: 810
румид, ще пробвам скоро отново със слънчоглед!
В момента имам доста кълнове, които трябва да хапна до 5-ти април, а след това започвам 10 дни жито и няма да ми трябват, така че към края на житния период ще сложа следващата партида  Grinning

# 48
  • Мнения: 1 741
Eeeе, радвам се, че темата пак потръгна. Hug
Сноучи, като видях снимката със соевите кълнове и се успокоих най-сетне - и моите придобиват повечето този цвят. А в китайските ресторанти нали са всички светли и затова се бях притеснила, че моите нещо боледуват. Явно е от сорта и там други условия, за които пише Румид. А ти засега в тези пластмасови чинийки ли продължаваш да ги правиш? Доста количество си събрала - за 5 дни! Аз не разполагам с място и много ми се иска да намеря някакви по-големи кутии, но да могат да се поставят една върху друга да не заемат много място.
За нахута зная, че кълновете трябва да са по-малки от гл. т. на най-добро време за консумиране - най-много полезни вещества.
Пшеницата пък още по-малки - буквално милиметри. Ако пораснат малко повече - на слънце за насищане с хлорофила (освен ако не се поставят още от началото светлина). Аз се уверих като видях колко е мъничко купешкото покълнало жито. Всъщност само корените стърчат, а кълнчетата са съвсем мънички. Аз моето жито го оставям 5-6 дни и става на поници и тях ям.
Люцерната я оставям по-дълго на тъмно да порастне повечко и после за ден-два на светло за хлорофила и е готова. Разбира се може междувременно да се хапва, кълновете са полезни по всяко време, дори и с по-малко полезни вещества спрямо най-силния си период.
Като открия сурова елда, ще се похваля и за нея. Много я хвалят, че била много вкусна покълнала и аз много искам да я пробвам - все пак вкусове много. Аз, примерно, така и не харесах киноата (покълнала) - дори точно обратното. Tired Затова я посварявам за много кратко.
Слънчоглед също е добра идея, понеже също както и елдата става много бързо, както и житото.
На мен люцерната ми е любима, житото също, но аз нали го оставям за трева, а тревата не е така вкусна. Соята е след тях, не съм и голям фен нещо. Много ми е малка базата за сравнение засега, но това е защото нямам достатъчно място да държа повече видове. Трябва да пробвам с буркани като в клипчето, но и те трябва да се поставят по подходящт начин обърнати да се оттичат, т.е. да измисля как да ги повдигна да са някак във въздуха.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 21:50 от desi_sunshine

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Деси, не съм в бг, не мога да ти кажа от къде да си вземеш подправки за покълване.
аз си покълвам най-нормални подправки, не купувам специални за покълване.

кълновете от слънчоглед са ми любими и стават без проблем...
накисвам за една нощ във вода, после ги държа влажни в кутията и премивам 2-3 пъти на ден.
стават бързо... Peace

амарант не съм покълвала, може да пробвам утре...

# 50
  • Мнения: 72
  Здравейте! Искам да ви питам след като ми покълне житото мога ли да го сложа в хладилник за една вечер преди да го консумирам сутринта? Да уточня - започнах житната диета и за първи път се занимавам с покълване на семена. Първо слагам житото във вода за 10-12 часа и след това 48 часа само го навлажнявам през 12 часа. Тази вечер ще го пробвам. Дано да не е ферментирало. Ще следя темата с интерес. Аз държа семената в буркани с пробити капачки, отделно завити в торбички и в един шкаф. Дано да се получи  newsm78
  От статията, която показа Snow4eva разбирам, че не е нужно да ги държа 48 часа? За сега ще ям житото само с мед. Може би ако правя салати с тях трябва да чакам повечко..

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 23:27 от Late Autumn

# 51
  • София
  • Мнения: 810
Деси, благодаря за споделеното!   bouquet
ето я моята ферма:
http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.18059862
Така има място за всичка. В началото с чинийките се получиха кълнове, но беше невероятна бъркотия на балкона!  ooooh! Затова преминах на този вариант. Само продъпчих кутиите отдолу!
Late Autumn  Hug ела пиши и в Житната тема - сподели как се чувстваш. - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=471046.600
Хубав ден на всички!
asyalein  Hug
Отивам да се боря с яйцата!  Laughing

# 52
  • Мнения: 11 718
Благодаря за интересната тема!   bouquet

# 53
  • Мнения: 1 741
Сноучи, значи кутиите ти са пробити само отдолу ли? С какво ги проби? А отгоре на капаците пробити ли са? Ако не са, значи първо ги оставяш да се оттечат добре и после ги нареждаш, така ли?

# 54
  • София
  • Мнения: 810
Сноучи, значи кутиите ти са пробити само отдолу ли? С какво ги проби? А отгоре на капаците пробити ли са? Ако не са, значи първо ги оставяш да се оттечат добре и после ги нареждаш, така ли?
Да, пробити са само отдолу. Нарочно ги купих такива с вдлъбнали капаци, защото макар, че се оттичат, все пак все остават някакви капки, които се събират в улеите на капаците, а и това, че са вдлъбнати, ги прави по-устойчиви когато са наредени една върху друга.
Купих ги с много мерак, но пробиването се оказа мисията почти невъзможна! Започнах с тънка бургия - не стана! Не намерих шило и накрая с нещо подобно на пирон правех вдлъбнатини и продължих с нож. Някъде пластмасата леко се пропука, но това е положението... Може би някой по-чевръст от домашните щеше да го свърши по-добре, но бях мераклия бързо да си направя градинката и не изчаках. Но не е фатално. Дори където е леко пукнато се оттича по-бързо  Sunglasses
Капаците не са пробити!
mijjjka  Hug  welcome

# 55
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
хайде,правете опити и докладвайте за резултатите ,иначе няма да ме зарибите Crossing Arms
Оооо, ще те зарибим  Twisted Evil сигурна съм!  Laughing
В момента люцерната тръгна да покарва, но на сериозни резултати ще разчитам след като си взема уреда за покълване - това ще е през тази седмица!

А от къде ще си го купиш този уред?  newsm78
Днес си купих готови кълнове от Пикадили с алфа и ряпа? Честно да ви кажа,незнам какво е алфа? newsm78 Embarassed Но ми харесаха аз ги правя на салата с други зеленчуци с малко зехтин и лимон.

# 56
  • София
  • Мнения: 810
Честно да ви кажа,незнам какво е алфа? newsm78 Embarassed Но ми харесаха аз ги правя на салата с други зеленчуци с малко зехтин и лимон.
kloie Hug Алфа алфа е люцерна  Sunglasses http://www.botanika.bg/products.php?pid=1497
http://www.bulway.com/index.php?name=News&file=article&sid=228  - даже правилното е "алфалфа"
ето и тук има: http://pomaga.com/informaciq/rastenia/58-lucerna.html
Относно уреда - след 300 въртели, реших че нямам нужда от него, поне на този етап. Същата работа ще ми свършат няколко кутии, които могат да са и по-големи по размер.

# 57
  • Мнения: 1 741
Сноучи, и мен това с пробиването ме притеснява. Не зная дали мъжа би измислил по-лесен вариант, дали би се хванал въобще, че не е тия, които можеш да вдигнеш за нещо. ooooh!
Аз също не бих ти препоръчала уреда - аз вече съм го купила и няма смисъл да съжалявам, но определено щеше да е по-добре да е поне 2 пъти по-голям. Но иначе пак трябва да се обръщат на обратно съдовете, за да се оттече хубаво водата, за да станат по-добре кълновете (да няма проблеми с мухъл и да растат повече), т.е. не е като да сипеш вода в най-горния съд 2 пъти на ден и да не го мислиш. Аз в повечето време сипвам вода във всеки съд поотвелно, оставям си на мивката с отвора в нея да се оттичат и после ги обръщам да отцедя останалата вода, която така или иначе остава и не може да се оттече от сифона.
Клои, ти от бургаското Пикадили ли си взе кълновете от ряпа? Аз съм близо до Европа, но и в другите магазини (в които ходя рядко) не съм виждала такива? Само от соя, жито и люцерна съм виждала в смес с разни зеленчуци - червено цвекло, моркови, зеле и др. може би.

# 58
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
desi_sunshine ,не в София съм.  Peace

Snow4eva отново благодарности за отговора.  Hug То и аз се поразрових с чичко Гугъл. Embarassed

# 59
  • София
  • Мнения: 810
Между другото си мисля, че ако могат да се намерят някакви гевгири, които по някакъв начин да се наредят един върху друг, би било най-добре! Най-практично и удобно. Но трябва да се покрият и да се наредят един върху друг! А и през дупките ще влиза въздух! Трябва да гледам. Дотогава ще карам с кутиите.
Деси, аз се отказах от уреда, защото наистина е малък! Ще видя като има изложение "Флора" в НДК - казаха ми, че имало разни приспособления, но не съм гледала преди изобщо!
Наскоро ми дойде музата за кълновете!
От утре започвам 10-дневен житен режим и няма да правя кълнове известно време, но ще чакам вие да споделите как върви при вас! След около седмица, смятам отново да заложа семенца, за да имат няколко дни време до покарат.
Хубава и спокойна вечер!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт