Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 748
  • 392
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 810
Добро утро Hug
tania6  Hug ето малко мое производство, както обещах:

а така изглеждат като ги слагам в салатата -

Вчера вечерта заложих семена на мунг боб -

asyalein  Hug  bouquet сподели за чемен, кориандър, лук и синап. Колко време им трябва и заедно ли ги слагаш или поотделно?
сложих и зърна от нахут... казаха ми, че и те покълвали.

# 31
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
чеменът става заедно с мунг боба  Peace
чемен, мунг и другия боб ги слагам заедно.

останалите подправки едва са наченали, те са отделно от чемена и мунг боба.
иначе ги слагам заедно подправките, дори да не са покълнали равномерно, не пречи.
перфектни са за салати  Mr. Green

# 32
  • Мнения: 2 275
момичета newsm20
направо съм възхитена от вас!
а на вкус как са в сравнение с купешките?
Мен ме е страх да не прокиснат или да имат дъх  newsm78
докладвайте Praynig
аз засега събирам информация и зърна,семена,но ще опитам в кутии преди да
купувам специалн машинка (ако има нужда) Laughing
лек ден  bouquet

# 33
  • Мнения: 1 431
Чудесни кълнове! Благодаря за всичко написано в тази тема. Вече предполагам къде греша и ще опитам отново да си отгледам градинка Simple Smile))

# 34
  • Мнения: 4 916
Откъде купувате семена за кълновете?
И за колко дни горе-долу стават?

# 35
  • София
  • Мнения: 810
Добро утро!  Hug
tania6  Hug няма да прокиснат, ако се грижиш редовно да са влажни, но водата да се оттича. Виж какво си направих с подръчни материали /като не можах да се снабдя с машината и се ядосах!  Twisted Evil / Под всяка снимка съм написала нещо  Sunglasses
http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972603
online  Hug всички грешим в търсене на истината  Laughing Затова споделям, за да я намерим!  Laughing
argun  Hug стават за различно време. Люцерната стана с такава големина за около 1 седмица. Но при всички е различно. Пускам няколко снимки, за да видите процеса.
нахут, в момента на слагането  http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972604
нахут след 24 часа    http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972607     и още        http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972608                
мунг боб или зелена соя  след 36 часа  http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972606   /в момента на поставянето - http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17962274 / Вижте колко са рехави в началото, а като са набъбнали и са станали едно върху друго  Laughing
Семената ги купувам от диетични или био-магазини, но казвам, че искам за покълване!
Сега експериментирам със слънчоглед, суров, но обелен. Може и нищо да не стане, но трябва да знам!  bowuu
asyalein  Hug благодаря за информацията! Скоро ще почвам да ги смесвам!
Сега ги гледам много тези съдинки и чакам да ми се оформи концепция за пластмасови кутии! Неудобството от тези чинии е, че заемат много място и всичко ми е разхвърляно на балкона ooooh! Изводът е, че трябва да са вертикално поставени! Трябва да имат дупки отстрани за циркулация на въздух и много, много дупки отдолу под всяка за изтичане на водата. Поливам 2 пъти на ден - сутрин и вечер /с едно шише от вода, на което съм продупчила капачката/ От толкова много пръскалки, не намерих празна, която да използвам за навлажняване! Но и това ще подобря!
И ако купя примерно 6 кутии, ще мога да гледам 6 различни семена едновременно, на мястото на 1 кутия /така че трябва да имат ръб на капака, ако има капки, да не мокри всичко наоколо и да не използвам порцеланови чинии.
Абе... ще го измисля и ще стане по-добре от фабричният уред за кълнове, който не можаха и за 40 лв. да ми намерят /той е малък и е само за 3 кутийки/ А аз ще си направя голям, поне за 6, по-добър и... "колкото повече, толкова повече! "
Вчера вечерта си направих тази салата http://snow4eva.snimka.bg/cooking/k-lnove-i-zdravoslovna-hrana.486291.17972605  и към нея имаше 3 лъж. елда и 3 лъж. грах  + 2 чаши червено вино!
 Hug

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 08:25 от Snow4eva

# 36
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ами аз не се втелясвам чак толкова  newsm78

аз имам едни кутии, които са 2 пръста дълбоки и колкото дланта ми. дупки няма по тях.
слагам семената и всяка сутрин и вечер премивам.

развиват се добре, не миришат на спарено.
държа ги с капака отгоре, за да не изсъхват...

# 37
  • Мнения: 572
Записвам се.. искам да ви прочета с по-особено внимание.
И не защото имам нужда от диети, а защото смятам, че най-малкото е здравословно...

# 38
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
Snow4eva къде в София има такива магазини.Не мога да намеря или поне аз незнам къде да търся? newsm78

# 39
  • София
  • Мнения: 810
Snow4eva къде в София има такива магазини.Не мога да намеря или поне аз незнам къде да търся? newsm78
kloie, аз използвам тези, които са ми на път. Има един магазин над Хемус, по посока хотел Кемпински, непосредствено след светофара, отдясно, на 20 метра като тръгнеш по баира нагоре. Там е диетичен магазин, в който в хладилнице продават кълнове, а има поне 5-6 неща, които са в пакети и са за покълване.
Био-магазин има на колелото на площад Журналист и пише Био-маг. Ако се идва от Семинарията с трамвай, слиза се на колелото и се връщаш 20-30 метра назад и има невероятни неща, но и цените са невероятни. Но ако не го знаеш магазина, си струва да се погледне - можеш да се захласнеш. Има още един диетичен магазин в близост до Журналист - от другата страна на Хр. Смирненски нагоре по улицата.
На много места съм виждала по диетичните щандове в големите магазини пшеница за покълване. Така пише.
Това са тези магазини, които посещавам напоследък. Има и на много други места.
Навярно не си се заглеждала до сега.
Ето един полезен сайт - с адреси на магазини, а можеш да видиш и продуктите, които предлагат!
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
ето разни семена: http://www.biosviat.com/index.php?option=com_content&task=vi … id=3&Itemid=6
ето тук има някои цени - http://www.bgmenu.com/MenuByRestaurant.aspx?siteContractorID=515 … D0%B5%D0%BD%D0%B8
ето... последно!  Laughing http://www.dexterdiet.com/shop.php?sec_id=3&cat=3&parent … ;type=2&top=1  на някои от тях пише, че са за покълване - такива трябва да се взимат: http://www.dexterdiet.com/shop.php?sec_id=3&cat=&obj_id= … e=2&func=view

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 20:19 от Snow4eva

# 40
  • Бургас
  • Мнения: 1 787
О,много благодаря.  bouquet

# 41
  • Мнения: 2 275
 newsm10 smile3501
а на вкус как са
  bouquet

# 42
  • Мнения: 1 741
Привет! Тъкмо си търсех такава темичка. Аз имам от този уред за кълнове - малък ми е, да ви кажа и малко съжалявам за 30-те лв. Освен това пак трябва да се отцежда водата като се обръща на обратно съда, иначе се задържа част и това не е добре. Няколко пъти се правя на хитра и обръщам без да покрия с чиния или нещо друго, като мисля, че кълновете са добре слепнати и няма да паднат, но ... уви - събирам ги после от мивката. ooooh! Може да се измисли нещо по-голямо и практично. Сноучева, ще чакам да споделиш като измислиш нещо - да откраднем идеи! Разгледах ти албумите и си харесах рецепти от Дюкян. Аз нямам нужда от отслабване, но ми се сториха интересни, здравословни и лесни, което е добре за пишман-готвачки като мен. Simple Smile Може да ти досаждам да те разпитвам повече, ако може, въпреки, че ти много хубаво подробно си ги описала под снимките! Hug
А тези подправки (семената) - в по-обикновени магазини не се ли намират, че тук в Бургас са ни кът биомагазините, а доставката от Сф излиза скъпо. asyalein? Аз синап (черен) съм взимала от аптека само с цел компрес на гърдите при настинка, бронхит. Не зная, обаче, дали става за покълване. Имаме едно магазинче за здравословни храни на площад Кирил и Методий. А, и още едно се сещам някъде в близост до Славейковото пазарче, но отдавна не съм ходила и не зная дали е още там. Това поне за центъра. Клои, ако се сещаш за други, включително и в други райони на града, подсказвай, може и на ЛС, да не спамим тук, ще съм благодарна! Praynig
Интересни линкове сте дали. Люцерната наистина е царица на кълновете откъм количество на хр.вещества, но се чудя 100 г на колко ли точно се равняват. newsm78 Тази, която ми се събира в единия съд на уреда, мисля, е далеч от 100 г, много по-малко е сигурно, но не зная как точно да разбера, понеже нямам кухненско кантарче. Ще проверя в зеленчуците до нас до колко най-малък грамаж могат да изтеглят.
Някой се чудеше колко големи трябва да са кълновете, кога са най-полезни - от това, което съм прочела досега е различно за различните кълнове. Пшеницата трябва да се консумира с много мънички кълнове - 1-2 милиметра. След това се оставя за поници (пшенична трева). Аз наскоро ги огледах купешките кълнове в близкия голям магазин (Европа - до пазара Краснодар) и наистина пшеницата беше с едва забележими кълнчета. Имаше също люцерна и соя (боб мунг, т.е. зелената соя). Аз имам една чуденка с моята зелена соя. Порозовяват ми зърната, а на светло дори морави стават. Нямат кофти мирис или нещо нередно, нормален вкус, стават. Не са чак толкова тлъсти и сочни като тези в китайските ресторанти, но пак стават. Интересно ми е да споделите при вас как се получават, има ли го това нещо. Имам леко съмнение, че може да не им стига водата, понеже четох, че имат нужда от повече. Последния път ги правих с мокра кърпа върху тях с цел да ги притиска, както пише в сайтовете - по този начин ставали по-крехки и сочни. Е, пак ми порозовяха, а с тази кърпа би трябвало и повече да им се запазва влагата - нали е мокра кърпата. Аз иначе кисна за една нощ всички (засега правя жито, люцерна и зелена соя) и поливам 2 пъти на ден.  
Ето и от мен 2 линка:
Покълване на семената
Отглеждане на млади поници
Ето и едно видео за покълване в буркани технологията, отдолу има снимка. На люцерната бурканът е от големите, защото семенцата си увеличават обема твърде много. А другият голям буркан вляво не зная с какви точно кълнове е. Thinking Покрити са с марля или подобно и са обърнати, поставени под някакъв ъгъл/наклон и водата се оттича много добре. Аз, примерно, се чудя, при метода с кутиите - семената люцерна (а и други дребни - синап, сусам и т.н.) са много дребни и дупките на тяхната кутия трябва да са още по-дребни, за да не изпадат в началото - може би с игла трябва да се пробият, но не зная колко ще е лесно, зависи от пластмасата.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 02:02 от desi_sunshine

# 43
  • София
  • Мнения: 810
Добро утро!  Hug
desi_sunshine  Hug прочетох страхотния ти пост още преди 2 дни, но така ме беше завъртял вихъра на напускане на старата работа и вчера започване на новата, че изобщо нямах време да седна и да напиша нещо. А видеото е много интересно, както и линковете, които си пуснала  Hug
И най-накрая успях да си снимам кълновета, които направиха 6 дни.
Ето ги:
мунг боб на 6 дни - http://media.snimka.bg/5896/018048122.jpg  и  http://media.snimka.bg/5896/018048123.jpg
нахут - http://media.snimka.bg/5896/018048125.jpg
жито - http://media.snimka.bg/5896/018048124.jpg
Малко не са на фокус, на ми е трудно да ги снимам  Embarassed
Относно семената - аз бях писала, че ги има и в по-обикновени магазини, диетични щандове и магазини за семена.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 08:11 от Snow4eva

# 44
  • Мнения: 699
Добро утро!  Hug
desi_sunshine  Hug прочетох страхотния ти пост още преди 2 дни, но така ме беше завъртял вихъра на напускане на старата работа и вчера започване на новата

thumbsup желая късмет и успехи на новата работа!  : Simple Smile

 И аз си правя мои кълнове,но винаги покафеняват ,след като покълнат/ползвам белен слънчоглед,че по-бързо покълва/ Sad. Държа ги в порцеланова чаша покрита с марля, на тъмно... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт