Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 785
  • 392
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 5 714
Да потвърдя за елдата, че не и трябва марля. Аз я покълвам в сито.

Сминдухът не ми горчи.

# 226
  • Мнения: 224
Да потвърдя за елдата, че не и трябва марля. Аз я покълвам в сито.

Сминдухът не ми горчи.
А как го покълваш сминдуха?

# 227
  • Мнения: 5 714
Както и другите дребни семенца - в уред. Държа ги около 7 дена, да стане хубава тревичка.

# 228
  • Мнения: 1 273
Каква прекрасна тема. Както пиша пред мен има една салатка от кълнове от нахут, жито, леща и слънчоглед, със зехтин и ленено олио, малко чесън и лук. Амибицирахте ме да разнообразя кълновете си. Ще потърся зелена елда и люцерна. Аз изпозвам обикновени буркани, прихлупени с капачките, както и стъклените гювечета у дома. Тъй като в кухнята е доста хладно, опасност от загниване сега няма. 

# 229
  • София
  • Мнения: 5 349
На Бъдни вечер си направих лично за себе си 2 сурови чушки , пълнени с кълнове от слънчоглед и няколко белени , накиснати бадема. имаше и скилидка счукан чесън.
Имах по-сериозни планове, но за толкова остана време.

 Разбих канона у дома! Simple Smile

# 230
  • Плевен
  • Мнения: 109
мацки, страшни сте, много ценна тема  Hug
напоследък много съм се запалила да си правя кълнове- вече успешно се справям с кълнове от пшеница, днес си купих и друго, та съм заложила вече слънчоглед, лен, люцерна; като се получат - непременно ще пробвам зелена елда, ръж, сусам, синап
може ли някой да ми поясни   Praynig / понеже досега правя в пластмасова, непробита кутия/ как се прави в кутии- на първия етап, когато зърната са във вода- се ползват непробити кутии, а после, когато зърната трябва да са само влажни, се поставят в други, надупчени кутии- така ли е ? 

# 231
  • Мнения: 1 884
tea d   Най- лесно е с букан, на гърлото слагаш марля и обръщаш буркана.Излишната вода се оттича.

# 232
  • Плевен
  • Мнения: 109
Тя, мерси за отзива
изчаках да видя как ще ми потръгне новата реколта - люцерната ще стане, но много бавничко/ заредих и буркан с люцерна/ , слънчогледа не стана, ще търся друг, лененото семе също не стана - гледах в магазина, че има златисто ленено семе - от него по-голяма ли е вероятността да се получат кълнове ?

# 233
  • Мнения: 1 884
Белен слънчоглед сатава за 24 часа, колкото да покълне 1-2 мл. , повече не покълва, изгнива. Peace
Може да покълне небелен слънчоглед, ама после трябва да си го белиш като семки, за салата не става.

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 20:52 от Тя

# 234
  • Мнения: 682
От небеленият слънчоглед стават поници.

# 235
  • Мнения: 5 714
А лененото семе образува желе. Затова се покълва върху марля, примерно. Златисто или кафяво - няма значение.

# 236
  • Мнения: 1 884
А елдата и тя ли пуска желе? Купих си за покълване, моля някой да ми обясни как точно става.

# 237
  • Мнения: 5 714
Елдата и тя пуска слуз, но не е онова желе като при лен, чиа, синап, кресон.

Аз лично я покълвам в сито. Лесно ми е за изплакване.
Предполагам, че ще стане и в буркан.

# 238
  • Мнения: 1 884
Елдата и тя пуска слуз, но не е онова желе като при лен, чиа, синап, кресон.

Аз лично я покълвам в сито. Лесно ми е за изплакване.
Предполагам, че ще стане и в буркан.
А ситото не ръждясва ли?

# 239
  • Мнения: 5 714
Моето е силиконово.

Общи условия

Активация на акаунт