Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 782
  • 392
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 1 884
Аха, ясно.Ще пробвам в буркан.

# 241
  • Плевен
  • Мнения: 109
Вери, мерси за коментара за лена - да, моят е върху марля 4-5 слоя - почна да покълва, но много бавно
понеже съм амбициозна, вече искам поне люцерната да ми стане като по вашите снимки  Blush
купих си и елда - казаха ми, че е зелена - изглежда светлокафява, никъде не пише, че е за покълване - е, дано да стане

# 242
  • Мнения: 5 714
Да, суровата елда, която става за покълване, е зеленикаво- светлокафява.

# 243
  • Мнения: 23
Здравейте,някой знае ли дали може да се покълват семена от коприва?

# 244
  • София
  • Мнения: 365
Само да попитам, ако някой случайно продава,втора ръка, от този "уред" за покълване, който представлява 3 съдчета, които се поставят едно над друго да ми пише на лични Hug Искам да пробвам с него, но не ми се дават 35-40лв Simple Smile Иначе се опитах да си правя с кутии, но нещо не ми хареса резултата - най-вече оттичането не ми е добро Simple Smile

# 245
  • София
  • Мнения: 789
Да побутна малко темата.
Правих кълнове от ръж-но ми се видяха малко горчиви. Това нормално ли е?
От леща, люцерна и пшеница са много хубави, затова тези от ръж малко ме изненадаха и затова се съмнявам, че нещо не е наред.
Ако някой е пробвал-моля да сподели.

# 246
  • София
  • Мнения: 6 737
Аз правих от слънчоглед (любими!), пшеница (някак стипчави са и много бързо растат), а лещата почти не ми покълна.

# 247
  • Мнения: 1 273
Ръжта и житото как ги ядете, кано поник със стебълце ли?

И аз харесвам слънчоглед, също люцерна - като поници.

# 248
  • Мнения: 5 714
Житото, когато е на трева/поник, я правим на сок.

Кълнове от глутенови много рядко приготвяме и ядем; не е нарочно; така се случва.

# 249
  • София
  • Мнения: 789
Житото го покълвам в буркан и го слагам към салата като кълнове.

Аз правих от слънчоглед (любими!), пшеница (някак стипчави са и много бързо растат), а лещата почти не ми покълна.
Лещата покълва много бързо-аз използвам "Леща екстра" на Крина(има я във всеки хранителен магазин):


Не съм правила поници.

# 250
  • Мнения: 2 208
Темата ме интересува, затова се записвам  bouquet

# 251
  • Мнения: 8 163
Заредила съм пшеница за кълнове и поници, и елда за кълнове. От пшеничените кълнове ще направя покълнало брашно (след дехидратация на кълновете, разбира се), от пониците - сок, а от елдата - крекери.

# 252
  • София
  • Мнения: 6 737
От пшеничените кълнове ще направя покълнало брашно (след дехидратация на кълновете, разбира се), от пониците - сок, а от елдата - крекери.
Би ли споделила как правиш брашното и крекерите. Напоследък не ми остава време за кълнове и хлебопекарната, но пък мога да се пробвам.

# 253
  • Мнения: 96
Момичета, с интерес чета темичката, но не ми е ясно едно нещо. Като покълнат семената, кое консумираме, семето с кълна или постригваме кълна и го хапваме. Освен това колко дълго може така да постригваме и да ядем покълналото...или аз нещо съм се заблудила Rolling Eyes

# 254
  • София
  • Мнения: 789
Като покълнат семената се яде всичко-и семенцето, което вече е станало по-голямо и меко, и кълнчето (имам опит с пшеница, леща и люцерна-за тях е така).
За кълновете от люцерна има малка особеност-преди да се хапнат, трябва да се измият по-основно, за да отпаднат люспиците от семенцата. Те вече са се отделили от семенцето, но са заплетени в кълновете. Може да се хапват и така, но е по-приятно, като ги няма.

Общи условия

Активация на акаунт