Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 779
  • 392
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 96
Благодаря!
А самите кълнчета които остават за по-нататък колко време може да се отглеждат и не остаряват ли? И има някой, които се подстригват, аз например опитах с ръж и го подстригвам, но то е точно като трева, не е вкусно никак. А самото семенце ако ям заедно с поникналото не мога даже да го сдъвча.

# 256
  • София
  • Мнения: 789
Може да се съхраняват няколко дни в хладилник. Те продължават да си растат и там, но вече по-бавно.
Въпреки това трябва да се мокрят(изплакват) редовно.
При нас не се е стигало до изхвърляне. Но знам, че ако започнат да потъмняват или да понамирисват-трябва да се хвърлят.

# 257
  • Мнения: 96
в интернет попаднах на някаква информация, че до 6 седмици може да се отглежда едно зареждане, на мен ми се струва доста време, но пък е удобно ако е така.
В противен случай трябва да си посяваме по стотина грама, не повече мисля.
А относно подстригването, ако хапваме само подстриганото а семенцето си остава дали е редно, в смисъл дали е пълноценно?

# 258
  • Мнения: 5 714
Тити,
житните, които се правят на трева, се постригват, да. Тях по принцип гледаме в пръст и ако ги оставим след постригването, може да продължат да растат, но дажбата вече е много малка.
Житните на трева са предназначени най-вече за сок; да се дъвчат ей така не са приятни (поне на нас). Тези, които ги продават на прах, ги оставят да пораснат повечко. С растенето намалява сладостта.
Други, които режем са необелена елда и слънчоглед, които също гледаме в пръст.

Понякога съм подрязвала семенцата на броколи и други зелеви, ряпа, но по-скоро от естетична гл.т., а не че е вредно. И понеже ги покълавам в едни тавички в микрофермата (без пръст, а хидропонично) ми е лесно да ги отрежа семенцата. Т.е. не са оплетени като люцерната примерно или като семена отгледани в буркан.

 "до 6 седмици може да се отглежда едно зареждане"
зависи какво по принцип, но това като цяло е много за повечето семена.

100-на грама - пак зависи какво; за дребните семенца отива по 1-2 с.л. и се изкарва много.

# 259
  • Мнения: 96
Благодаря за разяснението  bouquet
Само не разбрах, това за прах което споменаваш какво е точно?

Значи житните, понеже имам пакет ръж, трябва да изконсумирам още докато са малки кълнчета, заедно със семенцата така ли? И че ако оставя да стане тревичка вече не е пълноценно?

# 260
  • Мнения: 5 714
Ако искаш и семенцето, да - оставяш до малко кълнче ( да не е по-голям/дълъг кълна от семето). Тревата е пълноценна, но се ползва за друго нещо.

На прах
за тези става дума:
http://www.iherb.com/Amazing-Grass-Organic-Wheat-Grass-Powder-8-g/51628
примерно...

# 261
  • Мнения: 96
Вери, започнаха да ми се поизясняват нещата по малко. Ако обаче кълна стане вече по-голям от семенцето, трябва да го отделя и да консумирам само него, нали така?
Понеже аз си правя наведнъж по 2 шеички, а у дома няма друг да им се зарадва, та си мисля, че за един ден няма как да ги изям, а и си е голяма играчка, да се правят кълнове само за 2-3 дни консумация.

На моя пакет с ръж пишеше, че се държи във вода 8-10 часа и след това се отцежда и се държи влажно, като след 48 часа имаме готови кълнове. Аз точно така направих, но много бързо започна да понамирисва, вече разбирам защо. На пакета никъде не пишеше, че трябва по 2-3 пъти на ден обилно да се извиват семената. Сега заредих нова партида, че да видим.

# 262
  • Мнения: 5 714
"Ако обаче кълна стане вече по-голям от семенцето, трябва да го отделя и да консумирам само него, нали така?"

Не, не отделяш. Реже се, ако житните са на трева.
Да не е кълнът по-голям от семенцето ти го казах, защото е от значение хранителната стойност.

Вариантът е или да покълваш по-малко или повече и да си направиш крекери.
8-10 часа накисване е оптимално; покълването е за 2-3 дена макс. За това време се изплаква поне 2 пъти на ден.

# 263
  • София
  • Мнения: 789
Ние също не можем да изядем всички кълнове достатъчно бързо. На лещата например кълнчетата стават много големи-дори се виждат много малки листенца-но си ги хапваме. Laughing

# 264
  • Мнения: 96

Вариантът е да си направиш крекери.


А това какво е и как мога да си направя?

# 265
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Здравейте участнички в хубавата темичка   bouquet ,до сега кълнове не съм правила вкъщи, само съм купувала готови соеви кълнове  Laughing . Връщам се да търся и изчета за начин за покълване в домашни условия без допълнителни купешки екстри  .   bouquet

# 266
  • Мнения: 5 714
Лещата може и на зелено. Има разни миксове дребни семенца, които са за поници и е стигала до зелено, но е доста крехко и малко. В тоя случай я ядем със зрънцето. Но сме правили леща на трева в пръст и тогава режем; както и грах.

# 267
  • Мнения: 17 232
Запис и се връщам да ви чета.
До сега съм паравила кулнове от леща (успешно) и от сусам (неуспешно). Четох доста из нета и ще пробвам нова технология на "отглеждането им"

# 268
  • Мнения: 5 714
Титина,
сусамът пълнозърнест ли беше?

# 269
  • Мнения: 17 232
Титина,
сусамът пълнозърнест ли беше?
Идея си нямам... имам бял и черен сусам, смесих ги, покълнаха добре, но след това започнаха да миришат

Общи условия

Активация на акаунт