Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 775
  • 392
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 5 714

Вариантът е да си направиш крекери.


А това какво е и как мога да си направя?
Може да са сурови или печени; сладки или солени (вид тънка бисквитка).
Може да ползваш покълналата ръж и за хляб: киснене, покълване, сушене, мелене.
Може и да не сушиш и мелиш и пак да си направиш нещо като хляб.

# 271
  • Мнения: 96
Да, Вери, аз четох в интернет, стори ми се, че не е толкова лесно приготвянето.
А се замислих, дали трябва да се изконсумира бързо този крекер или може да стои продължително време.
Защото играчката ако е за набързо изконсумиране не си заслужава...е, естествено ако някой разполага с повечко свободно време е друго нещо Simple Smile

# 272
  • Мнения: 5 714
Може да седи дълго време.

# 273
  • Мнения: 8 163
Слънчогледът и грахът вече подадоха нослета. Утре ги местя от Sproutman Sproutbags. Смятам да пробвам същата хидро технология, която изпозлвам за правенето на пшеничени поници.





Мунгът е готов.

# 274
  • Мнения: 95
И аз се включвам в темата с един въпрос /сигурно е споменавано по напред, но не съм изчела цялата тема - купих си ечемик и смятам да го покълвам в буркан. Интересува ме дали след накисването, бурканът трябва да стои наклонен или по-точно обърнат надолу?

# 275
  • Мнения: 5 714
Да, трябва да е наклонен, за да не се задържа влага.

# 276
  • Мнения: 95
Благодаря, Вери.

# 277
  • Мнения: 95
Аз да се отчета с моя ечемик - покълна за два дена и вече кълновете /или пониците/ са повече от сантиметър дълги. Не знам дали ще успея да го снимам, но да споделя, че на вкус е много приятен, обаче има една люспа, която е трудна за сдъвкване. Когато го добавя към салата не се усеща чак толкова, но тази сутрин реших да закуся с кълнове, ленено семе, канела и малко мед и се оказа не много приятно. Ако се взема зрънце по зрънце и се отделя от люспичката, си е направо супер, но пък кога ще имам толкова време /и нерви/ да закусвам по този начин.
Някой друг има ли опит с ечемик?
Имам и малко лимец, той като че ли няма люспа и се надявам да няма такъв проблем.

# 278
  • Мнения: 682
Имам и малко лимец, той като че ли няма люспа и се надявам да няма такъв проблем.
Лимецът е мек и много приятен за дъвчене, дори и накиснат. А на кълнове става чуден Peace

# 279
  • Мнения: 96
Момичета какъв лимец купувате за покълване. Питам, понеже на магазина до нас има лимец, но не пише, че е за покълване, дали ще поникне това нещо Laughing

Аз напоследък си правя само леща, не разнообразявам с нищо друго, просто ми е подръка и винаги имам в къщи, затова.
Някой може ли да сподели има ли някаква дневна доза на прием на кълновете, може ли да ни навредят, ако се хапват в по-голямо количество, в смисъл може ли да ги предозираме и да си навредим в стремежа си да си помогнем в храненето с тя

Опитах ръж до покълна, обаче той заедно с кълна изважда и едни като жилки/коренчета и никак не ми хареса.
Опитах също и елда, не е лоша, слагам я на един кантар с лещата.

# 280
  • Мнения: 5 714
Тити, колко време я остави да покълва ръжта?
За предозиране не знам, не си го представям. Какво се разбира под "големи количества"?
За лимеца - достатъчно е да не е лющен и попарен. Аз пролетта си взех от пазара в Младост.

# 281
  • Мнения: 95
Тити, и при мен се получи нещо такова с ечемика - най-напред се показа нещо беличко от единия край, което на следващия ден вече прорасна в "бели конци", а от вчера /т.е. на 3 ден/ се показа друго бяло от другия край на зрънцето, предполагам, че това вече е самият кълн. В началото бях доста въодушевена, но сега тези коренчета са наистина като конци и не ми допадат особено, а и с тези шлюпки от самия ечемик не съм очарована.
Обяснете ми моля, аз ли не правя нещо както трябва - колко време се чакат тези кълнове, трябва ли да има и коренчета и кълнове?  newsm78 Тъй като не са ми много вкусни по този начин, тези кълнове мисля да опитам да ги направя на крекери, сега ще си потърся някаква рецепта. Не знам колко грама сложих, беше покрито дъното на компотен буткан /може би на пласт от около 0.5см/, а сега целият буркан е препълнен.
Днес накиснах лимец, но Вери малко ме притесни с това, че не трябвало да бъде белен. Не знам моят какъв е, но не виждам люспа, купуван е от Зоя.бг

# 282
  • Мнения: 5 714
Тия, така като го гледам лимеца на сайта, нищо му няма. Даже на този с бг произход пише, че става за покълване.

Глутеносъдържащи вкл и ечемик не съм покълвала от доста време. Все си мися (карам по спомени), че тези "бели конци" излизат на по-късен етап, но може и да се бъркам.
Ще взема да пробвам с малко, да видя кое как беше. Simple Smile
Иначе такива големи количества: на крекер или нещо тип гранола бар; енергийни топчета. В краен случай замразяване или попарване и включване в разни ястия. Може и хляб.

# 283
  • Мнения: 95
Вери, лимецът явно е "годен" за покълване, защото вече се виждат малки наченки.

А това е моята "гора" от ечемик"

от която вече съвсем се разочаровах  Sad
Бях решила да смеля всичко в блендера, като добавя малко тиквичка и разни подправки, но като опитах стебелцата - те горчаха доста, което предполага, че и крекерите ще станат горчиви. И сега хем ми е жал да ги изхвърля, хем не знам какво да ги правя.

# 284
  • Мнения: 5 714
Този ечемик е или държан повечко време (повече от 2-3 дена), или е държан на тъмно. В такъв етап вече не се яде, а се оставя за трева.

По принцип се накисва за 8 часа и се покълва за кратко, докато се покаже малко кълнче (да не е по-голямо от зърното).

Общи условия

Активация на акаунт