Хитрини за справяне в кризата?

• 215 057
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 15
Стана ми интересно просто. Защото дори и да се купят две торби прах, то общото количество дрехи, които трябва да бъдат изпрани, е все едно и също. Т.е. сумарно изразходваният прах е еднакъв, разлика в цената между този за бяло и за цветно мисля, че няма.
Аз понеже пера с 4 вида прах според дрехите, та......    ooooh!

# 16
Аз бялото го пера с "Ариел" или "Персил" за бяло пране. Цветното -  с евтин прах за цветно пране - "Бонукс".
Измислих едно икономично ядене, но е само за тези, които обичат консерви с риба. Взаимствах го от едно предаване на "National geographic" за Кения, където всеки ден готвеха риба с ориз.
 Запържвам в тенджера 1 чаена чаша ориз в олио. После добавям 1 консерва "Скумрия с доматен сос" или "Скумрия в гръцки сос", от кръглите метални кутийки - цената е около 1,20 лв. Натискам с лъжицата да стане на по-малки късчета рибата. Добавям малко сол и 3 чаени чаши вода и като заври, намалявам котлона,  докато се свари оризът.  Може да се сложат и подправки - черен, червен пипер.

# 17
  • Варна
Между другото сега се сетих още нещо. Колата ми е с фабрично газово, поставено си е при производството й, но няколко години нещо не работеше и си карах на бензин. От скоро ми го поправиха и разходите за гориво ми спаднаха наполовина!

# 18
  • София
 ние ще си спрем домашния телефон,последния път обаче като отидохме ни питаха ,"ама защо" и естествено не успяхме, щото "бил се прецакал софтуера", днеска пак ще се пробваме Mr. Green
иначе nana77 ги е изброила повечето неща, чисто женските удоволствия са на заден план. Дрехи и обувки купувам рядко, но не натоварвам бюджета с кой знае колко, щото обувките си ги купувам от тези магазини http://hit10obuvki.com/shoes.html, а дрехите- на  складови цени. Естествено всичко е китайско, но има разлика от китайско до китайско. За храната е малко сложно, щото не може да не се яде, но заменям някои продукти с други.

# 19
Идеята я даде Бърди в една друга тема.
Нека всеки сподели как се справя в налегналата ни криза - как от стотинката прави две, как смята да отиде на почивка въпреки всичко, от какво пести и от какво се е отказал в името на нещо друго - чисто финансово.... И всичко , което Ви дойде на ум и бихте искали да споделите като начин за справяне с тежката ситуация.
1.Аз например се лишавам от чисто женските глезотии - на козметик спрях да ходя, на масаж също, на фризьор по веднъж на 3м - боядисвам се сама, а косата ми е дълга,така че варианти много.
2.Пазарувам всяка неделя за цялата идваща седмица - започнах от 1п кайма да готвя по две манджи - и то вкусни, от 1кг месо готвя 4 манджи.
3. Избягваме да ядем тостери и др. купени навън храни защото са вредни, а и скъпи. Един ден ядохме навън - за 10лв само двамата с мъжът ми - тостери,картофки и безалкохолно. За същите пари мога да купя килограм месо и 2п кайма и да готвя няколко пъти или цяла седмица.
4.През почивните дни се разхождаме с малкия в парка.
5. Лиших се от ластичетата на памперса и свалих 10лв от цената на един пакет.
6.Все по-активно продавам омалелите му дрехи в продавалника и с изкараните пари му купувам нови дрешки от ибей за почти никакви пари.
7.Пера всичко,което не е снежно бяло и има шарки с прах за цветно пране - Бонукс например. Ариела остана само за белите дрехи.
8.Като свърша таблетките за съдомиялна, а в моментаняма пари за нова кутия мия в неяс веро - ефекта е поразителен, а разликата в цената.... Crazy
9.Минахме на Глобул ънлимитид - за 20лв на месец с ДДС не успявам да си изговоря минутите - така свалихме сметките наполовина.

Супер тема.

Ами от мен това:
1. За миялната - моята е от най-големите, но със стандартна таблетка, разрязана на 2, ефектът е същият, като при цяла. Пробвайте и ще се уверите  Simple Smile
2. Тенджера под налягане - трябваше ми време да й свикна, ама сега не се разделям от нея, ами времето за готвене съкратено с поне 60% и съответно ток или газ спестени. А я купихме на някаква суперсмешна цена от някаква промоция, а е маркова.
3. Прах за пране - тъй като пералнята ни не отвежда водата директно в канала, а в мивката в мокрото помещение, бях забелязала, че и след последното изплакване, във водата има пяна. След консултация с гугъл установих, че препаратът просто е много. Започнах да слагам наполовина - дрехите са също така чисти, разходът за препарати - наполовина. За да знам точно колко да сложа, използвам тая разграфената топка и за цяла пералня слагам количество 1/2 (използвам течен препарат).
4. За различни цветни дрехи използвам абсорбиращи кърпички, които поемат цвета и не боядисват дрехите с различни цветове. Производителите съветват да се използват еднократно, аз ползвам всяка кърпичка поне по 5 пъти, като първо я слагам в пълна пералня с по-светли шарени дрехи и т.н., като за последно я използвам 2-3 пъти с тъмно пране. Хем всичко накуп изпрано, хем без петна, препарат спестен и т.н.
5. Пазарувам по списък и готвя по списък  Embarassed
6. Спрейовете за почистване просто ги забравих, първо, защото много кихах от тях, второ, защото пак след четене и ровене в интернет установих, че напр. един празен пластмасов спрей, пълен с вода и 50 мл част розов алкохол (дето 1 л струва я 1 лв я не) върши абсолютно същата работа за чистене в кухнята и за прозорци, както и марковите спрейове.  Naughty
Пак ще се включа  Peace

# 20
  щото обувките си ги купувам от тези магазини http://hit10obuvki.com/shoes.html, а дрехите- на  складови цени. Естествено всичко е китайско, но има разлика от китайско до китайско.

Някои модели направо ми "взеха акъла", откога си търся нещо подобно.
Не ми пука, че са евтини, и 1 месец да изкарат, бих си купила.

# 21
  • София
  щото обувките си ги купувам от тези магазини http://hit10obuvki.com/shoes.html, а дрехите- на  складови цени. Естествено всичко е китайско, но има разлика от китайско до китайско.

Някои модели направо ми "взеха акъла", откога си търся нещо подобно.
Не ми пука, че са евтини, и 1 месец да изкарат, бих си купила.

И на мен. Още повече магазинът в Дружба ми е под носа.  Mr. Green

# 22
А там има ли големи огувки (41 номер дамско  Embarassed), ч ен еми е близо, да знам дали да се разкарвам

# 23
  • София
повече ще ти изкарат Wink, тези са с каучукова подметка и са ми любимите http://hit10obuvki.com/damski-nisak-tok.html. Големи номера имат, но можеш да се обадиш по тел. и ще ти кажат дали го имат номера от този модел който си си харесала.

# 24
  • София
Стана ми интересно просто. Защото дори и да се купят две торби прах, то общото количество дрехи, които трябва да бъдат изпрани, е все едно и също. Т.е. сумарно изразходваният прах е еднакъв, разлика в цената между този за бяло и за цветно мисля, че няма.
Аз понеже пера с 4 вида прах според дрехите, та......    ooooh!

Ами не е така. У нас нямаме бели дрехи - така че не ми е нужен. Тези, които са бяло с някакъв друг цвят просто ги пера с праха за цветно.

# 25
Аз понеже пера с 4 вида прах според дрехите, та......    ooooh!
Ами не е така. У нас нямаме бели дрехи - така че не ми е нужен. Тези, които са бяло с някакъв друг цвят просто ги пера с праха за цветно.
Е, това е друго, разбира се. Щом нямате бели дрехи естествено, че няма да переш с прах за бяло. ПРосто ми се стори странен повод за спестяване, при положение, че праховете за бяло и цветно от една  и съща марка са на една цена.

# 26
  • София
Аз понеже пера с 4 вида прах според дрехите, та......    ooooh!
Е, това е друго, разбира се. Щом нямате бели дрехи естествено, че няма да переш с прах за бяло. ПРосто ми се стори странен повод за спестяване, при положение, че праховете за бяло и цветно от една  и съща марка са на една цена.

И дори да е така- пак не бих дала пари за 2 пакета прах, при положение, че мога да ги пера с един. Просто няма разлика. Да не говорим, че голяма част от така прословутия АРиел е тотално менте.

# 27
Даже не се бях замисляла от колко неща постепенно сме се лишили.
Заради кризата. Темата ме накара да ги изброя за себе си.
За жалост не са малко, но пък се свиква.

Вече сте споменали много от тях, аз едва ли ще кажа нещо ново.
Темата е хубава. Нещо като антикризисен семеен план.  Wink

# 28
браво страхотна тема а дали има такъв магазин за обувки и в Бургас Тази криза ни побърка.Колкото и да се мъ4а да свия разходите все нещо непредвидено става

# 29
  • София
Аз пък взех да си заменям някой по-скъпи неща с по-евтини (при които е възможно, разбира се), ето идейки: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=482465.0   Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт