Хитрини за справяне в кризата?

• 215 089
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 1 710
  • най-шареното място
Слагаш лука в олиото докато започне да става прозрачен /аз винаги добавям вода, но и да не добавиш тов апак са няколко секунди контакт/ После само разбъркваш ориза - 2- секунди макс има да е без вода, а и е мокър - и заливаш. За мен лично пърженето е поставяне на нещо в мазнина, а не смес от мазнина и вода. Освен това температурата е различна, защото сместа на олио и вода естесвено я ограничава дори и да не внимавате по други причини.

# 1 711
Слагаш лука в олиото докато започне да става прозрачен /аз винаги добавям вода, но и да не добавиш тов апак са няколко секунди контакт/ После само разбъркваш ориза - 2- секунди макс има да е без вода, а и е мокър - и заливаш. За мен лично пърженето е поставяне на нещо в мазнина, а не смес от мазнина и вода. Освен това температурата е различна, защото сместа на олио и вода естесвено я ограничава дори и да не внимавате по други причини.

Има логика  Thinking

Аз лично си запържвам всичко иначе въобще не ми е вкусно   Confused  Само манджите за бебето не запържвам  Laughing

# 1 712
  • София
Аз пък правя ориза винаги на сурово.
Изчиствам го и го измивам с вряла вода-
Изсипвам в тава, нарязвам на ситно или настъргвам глава лук, сол, черен пипер, олио. Разбърквам ориза, нареждам предварително свареното месо и заливам с вряла вода и наръсвам магданоз.
Никога не ми се е слепвал или да стане на каша.

# 1 713
Времето за сготвяне/печене на ориза и на месото е определено различно и за мен без друга обработка - просто не се получава задоволителен вкус. Арт мама - това си е пържене, независимо дали с или без вода и за колко минути - и аз така правя повечето неща, вкл.месото.

# 1 714
  • най-шареното място
Пробвай ако имаш време и ще видиш, че няколко секунди не са минути и няма ефекта на пържене. Същия ефект се получва и при студена мазнина, но е по-бавна процедура.
Водата няма да я коментирам Simple Smile Като опържиш картофи в олио и вода 1:1 може да ме склониш.

# 1 715
Запържване си е - олио с лук до побеляване на месото или до обръщане на ориза  Crossing Arms
И е много по-здравословно/ЩОТО ТИ НА ТОВА НАБЛЯГАШ, МЕН НЕ МЕ ВЪЛНУВ АЧАК ТОЛКОВА/ да свариш месо, отколкото така ДА ГО ОВЪРГАЛЯШ В ОЛИО.

# 1 716
  • Mediterraneo
Да не говорим за ефект. Факт е, че тази процедура си е запържване откъдето и да я погледнеш. Моите манджи са предимно така готвени- задължително първо запържвам лук и морков, чесън, чушка.

# 1 717
  • най-шареното място
Вилико има два начина да свариш нещо - като правиш бульон и не държиш на месото или зарзавата или като вариш него и не те вълнува бульона. Когато запечатваш, което трае секунди /а не да запържваш/, единственото което правиш е да "напъхаш" бульона в месото. Та така овъргаляно е по-здравословно.

ПС Малко ми е неприятно да пиша няколко пъти едно и също и да ми пишеш в отговор без да прочетеш Simple Smile Какъв ориз обръщам например.... не ми отговаряй, аз знам какво написах.

# 1 718
Е, кво да ти отговарям, пишеш смехории - лук с олио не било запържване, а запечатване  Stop

# 1 719
  • най-шареното място
Е, почни да четеш де! Simple Smile

Пилето например го правя на тиган /при мен не точно де /
Запечатвам го само в малко мазнина и после с подправки и вода до готовност на месото.

# 1 720
  • Mediterraneo
Ама една неистина, повторена няколко пъти, не се превръща автоматично в истина. Колкото и пъти да напишеш, че "запечатваш" нещо в малко мазнина за няколко секунди, това няма да се превърне в бланширане, например, понеже си е запръжване и толкова  Rolling Eyes

# 1 721
  • някъде ... тук ...
в линка, който беше пуснала май Човече, пише:
"...свинското месо трябва да се запържи  за няколко минути в тигана, преди да се готви, за да не му изтекат соковете.
Тази техника е позната от готварските книги като „запечатване” на соковете в месото..."
http://e-vestnik.bg/5461

и за мен си е запържване.

# 1 722
Запържване е!Всичко запържено е по-вкусно!/за здравословно не пиша/
Това е принципа на източната кухня.От турската тема приобщих към моята кухня "пилафа",препоръчвам ви го!
Но ориза се "запечатва"!
Печката ми е "Горение" с всички екстри,но до момента не съм ползвала две тави заедно.Идейно е,особено по празници!Представям си го така ;с тавите от печката,качени една над друга/при мен са комплект с печката,две плитки и една дълбока,с размера на фурната/
Споменахте за вентилатора.Съпругът ми не харесва ядене печено с вентилатор.
Вие как използвате вентилатора?Скъсява доста времето за готовност.

# 1 723
  • най-шареното място
Това за неистината и повторенията е вРъха Simple Smile
Пишем за различни неща. Моето възмущение беше за подмяната.
Всеки има право на мнение но е коректно да прочете първо.
Попарване и варене не е едно и също. Подобно е и при затварянето на повърхностния слой и пърженето.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 19:58 от арт мама

# 1 724
  • София
Съпругът ми не харесва ядене печено с вентилатор.

А той как разбира, че е печено на вентилатор?
Моят не си пъха носа в кухнята, защото ако има много претенции ще стои гладен.

Общи условия

Активация на акаунт