Хитрини за справяне в кризата?

  • 215 190
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 640
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Не избухват, просто при вдигане на налягането се намаля котлона. Аз я ползвам много. Пиле за 10 мин. варя, леща, картофи, ориз също за 10 мин. Зеленчуци на пара- всичко става много бързо. Телешко за 20 мин, боб - 20 мин. под налягане и още 15 мин. да се посгъсти малко. Пести ток, газ и време Simple Smile

# 2 641
  • Мнения: 353
Видях, че никой не е отговорил - лимони с кора във робот у нас не се одобриха - не станаха като нарендосани и вече не ги меля с робота, аз ги стържа на ситното на рендето и става изключително финно, такава напитка правя от 2-3 години, докато една мама от готварския каза, че с кората е вредно да се консумират лимоните. Без кората обаче вкуса е различен...

# 2 642
  • Мнения: 3 326
Чувала съм че кората се обработва с много силни химикали за да оцелее дълго време лимона, колебая се дали да пробвам - звучи много свежо иначе!

От тенджера под налягане изпитвам ужас - преживяла съм как избухва. В моя случай със шкембе - беше запълнило дупчицата за парата... Много се уплаших.

# 2 643
  • София
  • Мнения: 452
Не трябва тенджерата под налягане да се препълва, защото смуче през вентила. За това моята е голяма, само като готвя някакъв зеленяш или зеле си случва да я понапълня повече. Тогава обърквам съдържанието и като омекне, тогава затварям. Ползвам я непрекъснато.

Тенджера на ток имаше баба ми. В нея правеше баници. Тя е за неща, които се готвят в тава.

# 2 644
  • Мнения: 2 172
Тенджерата под налягане се пълни не повече от 2/3-ти от общия обем.Затова е хубаво да е по-големичка.
След като достигне температура и започне да свисти,котлона се слага на най-слабо.Ако започне да излиза някаква голяма пара от време на време просто се чуква винтила отгоре и всичко се оправя.

След като се изключи се изчаква да изстине или ако нямате толкова време,слагате една кърпа отгоре и лекичко наддигате винтила/не с ръка,а с вилица,шпатула или каквото е там/ за да изпуска парата в кърпата.Когато няма вече никаква пара,може да се отвори капака  Peace

Аз готвя само телешко и боб в тази тенджера  Laughing

# 2 645
  • Мнения: 5 539
Или пък тенджерата се слага под чучура и се полива с вода. Така налягането пада бързо и може да се отвори, след като спре да свисти.
Майка ми цял живот готви в такава тенджера, аз също, откакто съм домакиня. Имам една стара руска, която е наследство от баба ми, но не си я давам; не съм сигурна, че новите са по-качествени.
Почти всичко готвя в нея, освен онези неща, които стават бързо и в открита тенджера.

# 2 646
  • Мнения: 47 352
Ние имахме няколко тенджери подаръци и нито една не влезе в къщата ни  Stop
По принцип като готвим добавяме разни неща в процеса и те си имат точно време, а не в началото или накрая, така че не виждам как това ще стане с тази под налягане  Rolling Eyes пък и не ми е вкусно, мирише ми неприятно, може и да си внушавам, но особено боб става отвратително ...

# 2 647
  • София
  • Мнения: 1 605
Знам колко нелепо ще ви прозвучи, но мен ме е страх от тези тенджери под налягане.

# 2 648
  • Мнения: 3 326
Тенджерата под налягане се пълни не повече от 2/3-ти от общия обем.

 Laughing Да ми го беше казала преди ... едисиколко години! Но не смятам да пробвам - шубе си ме е! Иначе наистина звучи антикризисно Peace

# 2 649
  • Мнения: 2 172
Тенджерата под налягане се пълни не повече от 2/3-ти от общия обем.

 Laughing Да ми го беше казала преди ... едисиколко години! Но не смятам да пробвам - шубе си ме е! Иначе наистина звучи антикризисно Peace

Ами тя нашата е от онези едновремешните и е доста малка.Стояла нова за чеиз и аз я взех като ми я дават.За първи път като я ползвах набутах някакво петле вътре и вода до горе.
Няма да ви казвам какво стана  Joy Като започна да пръска от всякъде,с мъжът ми мятаме отгоре кърпи ,не можем да овладеем,изпръскахме стените  Laughing

След това заявих на свекърва ми,че тази тенджера нещо е "развалена" и да си я взима  Joy После я пробвала и се оказа,че сме наляли много вода.Та след това си я прибрахме и оттогава повече никога не е имало инциденти.Само веднъж малко,защото не бях затворила добре капака и гумата се беше подгънала,та оплисках пак с бобец  Tired

# 2 650
  • Мнения: 1 174
Видях, че никой не е отговорил - лимони с кора във робот у нас не се одобриха - не станаха като нарендосани и вече не ги меля с робота, аз ги стържа на ситното на рендето и става изключително финно, такава напитка правя от 2-3 години, докато една мама от готварския каза, че с кората е вредно да се консумират лимоните. Без кората обаче вкуса е различен...

Благодаря, чаках някой да напише за меленето в робот на тия лимони. Ей, прав ще излезе моя мъж, че задължително на ренде трябва  Tired Ще пробвам със замразени другия път, може пък наистина по - лесно да се стържат.

# 2 651
  • Мнения: 353
Благодаря, чаках някой да напише за меленето в робот на тия лимони. Ей, прав ще излезе моя мъж, че задължително на ренде трябва  Tired Ще пробвам със замразени другия път, може пък наистина по - лесно да се стържат.
На мен мъжа ми ми каза тая рецепта от негов колега, и ми каза изрично, че се стърже замразен лимона, аз обаче реших да се улесня и да ги смеля в робота, опитахме не ставаше за пиене и го прецедихме през цедката
като стържа лимона задължително следя да не настържа някоя семка че тогава вкуса е по-гаден, на мен лично не ми харесва.

# 2 652
  • София
  • Мнения: 452
Ние имахме няколко тенджери подаръци и нито една не влезе в къщата ни  Stop
По принцип като готвим добавяме разни неща в процеса и те си имат точно време, а не в началото или накрая, така че не виждам как това ще стане с тази под налягане  Rolling Eyes пък и не ми е вкусно, мирише ми неприятно, може и да си внушавам, но особено боб става отвратително ...
Не те агитирам, но боба точно правя жестоко. Не затваряш докато кипне. След като смениш водата слагаш лук, моркив и мазнина. . Вариш 1 час, после охлаждаш тенджерата, прибавяш домата и джоджена и солта и воала. Опитай  Simple Smile

А по въпроса за робота- това е най-безполезната кухненска вещ. Сглобяване, работа, миене, складиране на частите и приставките. Само ми заема място, но ми е жал да го изхвърля.

# 2 653
  • Мнения: 47 352
Е аз и в обикновена тенджера варя 1 час, даже по-малко, кое му е антикризисното  Simple Smile помислих, че става за 15 мин.

# 2 654
  • София
  • Мнения: 7 464
Откъде този боб, който се бари за час?Аз под 3 часа до сега не съм успяла да сваря боб. ooooh! За това и го готвя 2 пъти в годината.

Общи условия

Активация на акаунт