Хитрини за справяне в кризата?

  • 215 187
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 670
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Пак на готварския го обърнахме Simple Smile
аз го слагам след като е бил накиснат в тенджерата, завира сменям водата и доливам с  гореща. Слагам лук и моркови и затварям, като се вдигне налягането засичам 15-20 мин.  Спирам котлона, изпускам парата и отварям, слагам сол, олио, червен пипер, джоджен и оставям на слаб огън 10-15 мин, защото иначе ми стои оцъклен. 1 час да е всичкото време, брашно никога не съм слагала и запръжка с брашно не знам как се прави .

# 2 671
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 596
Тъй тъй станало готварски, да взема и аз да се изкажа за боба  Mr. Green
Аз също знам, че сол на баоба са слага след като е уврял, иначе ще "дрънчи".
Ама то сега с тез ГМО-та кой знае какъв боб ядем   Laughing
Иначе и аз варя в тенджерата под налагане - 30 мин. след като заври.
Първата вода я хвърлям, наливам друга и слагам една супена лъжица ракия.
После отварям и соля. Докато къкри със солта си правя запръжката.
Готвех на газ доскоро - не ми се е случвало да уври за 1 час в обикновена тенджера.

# 2 672
  • Мнения: 1 745
Парата не трябва да се изпуска а да се изчака да спадне налягането от само-себе си. Готвенето продължава при спрян котлон, точно това е икономията , която се прави с тенджерата под налягане. Щом нещо варено 30 мин. и после охладено на чешмата е готово, значи може да се вари и за 15 мин. и да се остави на спрян котлон докато спадне налягането.

# 2 673
  • Мнения: 3 066
И още една хитрина за кризата се сетих да споделя,че сметката ни за ток е с 15-ина лв по малко ,защото реших да изклювам компа когато не работя с него у дома,а преди все работеше!

# 2 674
  • някъде
  • Мнения: 979
Аз също соля боба преди самото готвене и незнам дали от това или от нещо друго,но боб повече от час и половина не ми отнема на ток.Обаче аз от две години купувам само от боба на СБА.Свекърва ми даде един пакет на Крина-егати камъните,варих,варих и пак тропаше...

# 2 675
  • Мнения: 47 352
... брашно никога не съм слагала и запръжка с брашно не знам как се прави .

Ние запържваме само червения пипер, само 1-2 секунди, а брашното не, него го добавяме (1 супена лъжица), разтворена в около 100 гр. вода.

# 2 676
  • Мнения: 6 207

В тенджера под налягане боба го правя точно за 45 минути.
Лук,боб,червена чушка,морков,вода.
След 40 минути изстудявам тенджерата,отварям ,посолявам и слагам доматите.През това време правя запръжка от брашно,олио и червен пипер,слагам джоджен и до 5 минути е готов .Става фантастичен  Heart Eyes

Тъй де - първата вода 15 мин
После още 20
С измиването и почистването на кухнята може и да станат 45 минути
Какво 4 часа варене  Shocked
Аз готвя всичко на херметическа

И най-сложната манджа става максимум за 1 час с приготовления и изчистване после

# 2 677
  • Мнения: 2 955
Тенджера под налягане имам,но я ползвам изключително рядко,най-вече за дивеч или телешко.Свекърът до скоро гледаше зайци и в тенджерата под налягане ставаха вкусни.
Боб не бих се наела да правя в нея.Иначе го накисвам от предишната вечер и става бързо.Котлоните ни са на газ и обикновено става за малко повече от час.Никога не ползвам брашно за запръжка.Отделям ляспите и се получава естествена гъстота.Соля към края. Peace

# 2 678
  • София
  • Мнения: 452
И още една хитрина за кризата се сетих да споделя,че сметката ни за ток е с 15-ина лв по малко ,защото реших да изклювам компа когато не работя с него у дома,а преди все работеше!
Браво!  Peace
И аз винаги изключвам. Не само от икономически, но и от екологични съображения

# 2 679
  • Мнения: 123
Мързеливо да се повторя за боба/не помня на коя страница го дъвках/:
Отдавна не купувам суров боб.Само в буркан.Два броя са 4лв.Изсипвам в тенджера нормална,добавям нарязан лук,червен пипер,морков,брашно,малко олио и увира точно за 20мин.
Благодаря за вниманието bowuu

# 2 680
  • Мнения: 47 352
Ама това не е точно за справяне в кризата  Mr. Green на мен 2 кила боб ми излизат горе долу толкова пари  Simple Smile

П.П. Прасковите на женския са 0,80 лв. Simple Smile

# 2 681
  • Мнения: 7 947
буркана боб е лев и нещо - но хаби ток за не повече от 15-20 минути и се долива само вода. А на суровия - мазнина, подправки, доматче, морковче и тн и ток два часа - е, какво печелиш?

# 2 682
  • Мнения: 5 177
Печеля това, че знам какво има в яденето.. Другия нито го знам какъв е нито какво са му добавяли при варенето. Боб готвя максимум за час и половина, защото рядко накисвам от предната вечер Blush
Тези дето увират за 3-4 часа са и на поне 3-4 години и затова е такъв ефекта

# 2 683
  • София
  • Мнения: 7 464

Тези дето увират за 3-4 часа са и на поне 3-4 години и затова е такъв ефекта
Да, съгласна съм. За това питах каква марка и какъв вид боб купувате.  Laughing Аз мисля, че съм опитала всички марки, големи - средни -малки бобчета, бял, шарен, не и не. Освен да купя от бабите на пазара, където пише "тазгодишен боб" и да се надявам, че не лъжат.  newsm78

# 2 684
  • Мнения: 7 947
Печеля това, че знам какво има в яденето.. Другия нито го знам какъв е нито какво са му добавяли при варенето. Боб готвя максимум за час и половина, защото рядко накисвам от предната вечер Blush
Тези дето увират за 3-4 часа са и на поне 3-4 години и затова е такъв ефекта

Да, това е доста антикризисно  Joy

Общи условия

Активация на акаунт