(Био) зеленчукова градина 2

• 110 704
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Игнорирай поповото прасе. Мисли положителво, всички сме рожби на природата, ако има за теб, ще има и за него.
На глинестата почва влача горска пръст и листа от дървета есента, после обръщам и те остават отдолу, омесва се с глините. Едната ми, по-малката градинка е такава, на нея са две кайсии. Има напредък, преди 7-8 години беше червена глина, режеше се като кашкавал.

# 286
Страхотна тема! Тепърва ще ви изчитам. Съвсем ново ми е всичко, но съм ентусиазирана да отгледам нещо в двора на къщата, която имаме от скоро.
Вчера засадих магданоз, тиква и тиквички. И пресадих 4 диви марулки. Началото е положено!  Grinning
Амбицията ми е още за малко домати /от свекърва ми ще взема разсад/ и чери-доматчета.
Опитът ми от преди в апартамента е: кромид лук върху памук и магданоз в сандъче за цветя.  hahaha
Надявам се да имам успех в градината!  Grinning

# 287
Имам въпрос: Насадихме разсад, купен от пазара в големи саксии на балкона, обаче от ден-два виждам бежови петна по листата-такива, като че мястото там е изсъхнало и е станало прозрачно. Растенията да по около 30см високи и вече имат пъпчици да цъвтят. Какво да направя за тезиз петна?

Почвата я изкопахме от двора на блока и ми се струва не много добре пропусклива, глинеста май....ако това има връзка. Sad

# 288
  • на чист въздух
хайде ,сега и аз да попитам как да се избавя от диви къпини и повеи. Опитах се да изкореня и гледам пак излиза. Пръсках с раундъп преди 5 дни а те свежи сякаш ги торя.  Embarassed и друго свинската тор става ли за торене

# 289
  • густо майна Филибето
За поповото прасе четох, че рови около 3-4 пръста под повърхността, така че може ако имаш да ползваш някакъв цилиндър, като го забиеш 5 пръста в почвата. Ако имаш сляпо куче, сложи в дупката рабицова мрежа да стане като кошничка и тогава ги сади.  Ако мислиш, че почвата задържа много вода и е сбита, добави  пясък в дупката. Аз съм го направила при всички лилиуми, за да не ми гният.

# 290
хайде ,сега и аз да попитам как да се избавя от диви къпини и повеи. Опитах се да изкореня и гледам пак излиза. Пръсках с раундъп преди 5 дни а те свежи сякаш ги торя.  Embarassed и друго свинската тор става ли за торене

На тия двете само често копане с остра мотика и при обръщане на есен, събиране на корените. Под повеи вероятно имаш предвид поветица, увивно едно такова, цъфти бели  грамофончета и пуска семена в шушулка. Корените му са бели и навити като свински опашки под земята. Тия, като се набият в някое трайно носаждение - малини, ягоди - няма оттърване.
Свинската тор става, но трябва да се внимава да не се прекали, може да изсъхнат растенията от преторяване. Отначало е много силна, по-силна от овчата, но и действието й свършва бързо, за година две.

# 291
Благодаря за съветите на всички до сега   bouquet
В едно списание видях специални кошнички за садене на луковици, но незнам къде да си намеря, а почвата като я полея водата отива надолу и отгоре остава корава и суха - това пред къщата, там не е прекопавана миналата есен, а навътре в двора е прекопавано, там е по рохка, но като налея вода става лепкава като кал.

Вижте каква красота ми обеща една приятелка дето работи в разсадник на рози - http://www.britrosaco.com/?l=17&id=62  , дано да не забрави да ми задели, че направо се влюбих в това дръвче  Heart Eyes

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 15:26 от Lora_mum

# 292
Лора, в Разград видях на живо такива, много са красиви, вързани са за една метална пръчка, до около метър и половина стъбълцето е чисто и от там нагоре е храстче. По-малки са от тия на снимката, навярно, защото са млади. Лятос имаха по 3 - 4 цвята. Има на площад Ларго и на площад Незамисимост, пред НАП. За ваза не стават, дръжките им са къси, но в градината са много ефектни. Вързани са за пръчката на 3-4 места със свински опашки.

# 293
Вълкът с дълъг ник, може ли да ми кажеш ако я посадя на два, три метра от увивната роза ще си пречат ли нещо?
Имам идея да си направя издигната градина от итонг, боядисана в някакъв ярък цвят и вътре да насяда още рози, пролетни цветя и храсти от едната страна на площадката пред къщата, защото площадката е много голяма.Там имаше един свинарник, който ние съборихме  - 100 м2, закриваше ми лицето на къщата и сега имам едно огромно празно място пред къщата, което чака оформяне. Видях един такъв цветарник - доста висок около 0,70 м, широк около 1,20 м със заоблени краища. Изглеждаше ефектно. Нашия ще е до оградата, защото площадката е точно до оградата на съседа.

# 294
Вълчо освен дълъг ник вече си има и дълга брада  hahaha Извинявайте за спама, но не се стърпях  Embarassed

# 295
 Лора, итонгите поемат много влага, при минусови темнератури ледът в тях ще напъва да ги разруши, и ще успее. Защо не градите със железобетонни блокчета, има вай-различни по форма. Тук в бетоновия възел кантарджийката си е напълнила с пръст най-различни бракувани и си гледа цветета вътре. Калдъръмчето например става чудесно. Ако съм разбрал правилно, искаш издигната градина, 60-70см над нивото на терена. Ако е с бетонови блокчета, ще садиш и по оградата на това нещо, примерно каскадни мушката, сакъзчета.
Сърфирай с бетонни оградни блокчета.
Не съм дизайнер и не разбирам от градинарство, за това има друга тема в Хоби, видях Любознателна да пише в нея, тя да каже.
За розите, не вярвам да си пречат, в смисъл, да са несъвместими, всички са от рода на шипката.
Някоя фотошопка не пише ли тук, да й дам по-голяма картинката от аватара ми, да изличи текста. Иначе трябва да отрежа с него и част от шапката.

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 16:06 от Вълкът с дълъг ник

# 296
  • София
И аз тук да не ви изпусна. Тази година ще ви чета и ако нещо направя ще докладвам, ако не догодина.   bouquet

# 297
А защо не с дърво,Лора?
Дървените "повдигнати" градини носят ефектно топлината на дървото,екологични са.
Или ще изгният с времето или ще ги преместиш ,ако ти омръзнат като местоположение.
Може да погледнеш тук:
http://naturalyards.com/raisedbeds/?gclid=CP2Dga2T8qACFQzxDAodYSSAIA#prices
Аз съм крайно ляво консервативна по отношение на градината-там дето ще потропват детски крачета ,живинки  не бива да има пестициди,бои,нитрати... Stop
Очарована съм от розовия храст-бих насадила няколко като купол с пейка под него. Hug
За мен и Старото ми момче. Heart Eyes

# 298
Ще помисля и за дърво, и без това има разни дървени греди останали от строежа. А може вътре и подправки да си посадя, ще я разделя градинката. Wink

# 299
Вълчо, аз също не мога да не те поздравя за новата визия  Grinning

И ще прощавате, но така и така се заговорихме и за разни градинарски неща... При все, че искаме да сме био - с какво да торя райграс моравата ни, за да расте хубава, сочна и гъста тревичка. Аз занм за амониевата силитра, но...  нали на няколко метра от полянката ще сад зарзават... под почвата всичко е свързано...

Общи условия

Активация на акаунт