(Био) зеленчукова градина 2

• 110 719
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • София
хайде ,сега и аз да попитам как да се избавя от диви къпини и повеи. Опитах се да изкореня и гледам пак излиза. Пръсках с раундъп преди 5 дни а те свежи сякаш ги торя.  Embarassed и друго свинската тор става ли за торене

Всички глифозати ( Раундъп, Глифоган, Валсаглиф и ........) имат видим ефект най-рано на 10-15 ден, да не кажа 20 тия. Освен това са листни хербициди - тоест трябва да имат листна маса, за да усвоят препарата. Ако сега си пръскала и не са били разлистени - напразно си пръскала. Другото - има зависимост и при дозата . Колкото е по-голяма кореновата система на растението ( което искаш да унищожиш ), толкова е по-висока и дозата. Ако е трева се пръска с 400-500 мл, за храсти, лозя , дървета може да стигне до 1 л!!!!!!
Така, че пръскай сега като се разлисти, през 20-тина дни, докато се унищожат. Ако ги вадиш с изкореняване/окопавене внимавай да не им прекъснеш на много парчета корените. Те са такъв бурен, че от всяко парченце ще дръгне ново растение.

# 316
  • густо майна Филибето
Аз пък си изнесох наболите доматки на терасата и ако издържат ще почна да се чудя защо не съм ги насяла направо на място  Grinning Ако не ги пикирам а направо засадя има ли някаква опасност да ги уморя?
С краставиците ще действам на място, никакви разсади.
С капините ще се боря есента, защото ще ги пресаждам, чакам обаче да си хапна първо от тях Simple Smile Предполагам, че ще ми се наложи да ги пръскам и аз догодина с хербицид Confused
Вълк, не зная оправили ли са ти вече аватара, но на мен този надпис ми харесва Grinning

# 317
# 318
  • густо майна Филибето
Еее, ама опита не се трупа с книги, нали знаеш Wink

# 319
Като говорихме за стратификация на семената и издържливост, преди години един англичанин е открил гробницата на Тутанхамон. Част от откритите неща, между тях и египетско жито, са пренесени с кораб в Англия. Та от влагата в трюма на кораба, в Англия е имало покълнало жито на 3300 години.

# 320
Миме, много благодаря! Дължа ти няколко кофи домати! Ако не бях те послушала, поройния дъжд щеше да ги отнесе, като на Веселче пащърнака, у съседите! Simple Smile
Да си повторя въпроса - кога се залагат резниците от чимшир? newsm78

# 321
за Чимира мисля че сега ако се бодне може да се хване,условията са благоприятни сега.
Аз незнам как се вкоренява но от бабите съм чувала че се откъсва  китка и се бодва в почвата.
Аз имам в градинката чемир-върви на ширина защото пради три години го окастрих от горе и сега мисля
как да го оформя.

Моя вънкъен разсад от домати поникна успено ,вчера му направих мини парниче.

Ани-добре че си изчакала през седмицата много скапано време го дават.В градината е кално не става за работа.

Кайсийте тази година нямат много-цвят.Сливите са се разпукали и се носи чуден аромат във въздуха.

Hug Hug Hug

# 322
  • на чист въздух
 HugКатюша благодаря за отговора ,а аз се чудех какво става.Пръскала съм само листата/някой не бяха добре отворени/Страхувам се да не натровя и другите насаждения.Другата седмица ще пусна снимки.

# 323
Arhangel, ти вчера питаше за доматите и петната им.
Разгледай и сравни с твоите.
http://aggie-horticulture.tamu.edu/publications/tomatoproblemsolver/leaf/
Ани,а чимшира не се ли глага първо в пясък за да се стимулира коренообразуването?Според мен има някаква тънкост-иначе гробищата едно време щяха да са обрасли.В моят край забучвахме на тръгване по стръкче.
Но може и да опиташ. Hug
Аз също днес ще си купя едно киви,ще му изсуша семките и ще ги засадя.И внуците ми ще берат кивита.Ставало и така.
А репичките поникнаха ли при вас? Laughing
Миме-какви са сливитв-сини или джанки?

# 324
Веселчето , благодаря ти за линка, но на нито едно от тези на прилича. Вчера ми дадоха някакъв инсектицид, след като показах листата в един магазин за сортови семена и химикали, но ме гризе съмнение, че това не е насекомо, а някой вирус или гъба. Сега съм седнала с листата и гледам в нета на какво ще ми заприлича.  То е бежовко изсъхнало, като хербаризирано петънце, без жълто или кафяво наоколо, без налеп или влага.

# 325
Да не прилича на това:
http://gardening.lohudblogs.com/files/2009/07/leaf-lesion_0414_8 … 25_11-45-am-1.jpg
Late Blight го наричат този фунгус и по картофите ходел.Опасна  работа бил-покосил ирланските картофи през 1840 година.До глад довел.Тц,тц...
Лек и спорен ден от мен! Hug

# 326
Веселчето , благодаря ти за линка, но на нито едно от тези на прилича. Вчера ми дадоха някакъв инсектицид, след като показах листата в един магазин за сортови семена и химикали, но ме гризе съмнение, че това не е насекомо, а някой вирус или гъба. Сега съм седнала с листата и гледам в нета на какво ще ми заприлича.  То е бежовко изсъхнало, като хербаризирано петънце, без жълто или кафяво наоколо, без налеп или влага.
Според мене доматите са заразени!Следователно се стига до извода че това е вид гъбичка.
Една година ми додоха разсад на домати-уж хубави били-умориха ми всичките домати на открито и пръскане не помогна дори.

Ако трябва отиди в няколко селскостопански аптеки да си кажат мнението! Peace Докато е време премахни болните растенйя че да не заразят останалите!

Сливите са -Джанки(извинетИ) поправям се Laughing Hug

# 327
http://agrosaveti.com/agro-calendars/vegetable-growing.htmlhttps://-Календар зеленчукопройзводство

# 328
И понеже отново вали, което води до бездействие от моя страна, да ви покажа китайския лимонник: http://i061.radikal.ru/1004/f8/7f5fb985c6fb.jpg  Някой има ли опит с отглеждането на този странник и би ли споделил, моля? Simple Smile

# 329
Да не прилича на това:
http://gardening.lohudblogs.com/files/2009/07/leaf-lesion_0414_8 … 25_11-45-am-1.jpg
Late Blight го наричат този фунгус и по картофите ходел.Опасна  работа бил-покосил ирланските картофи през 1840 година.До глад довел.Тц,тц...
Лек и спорен ден от мен! Hug

Абе знаеш ли, че доста прилича. Моето е по-скоро към връхчетата  на листата, но иначе много подобно. Ужаст. Sad

mimi_vi2 , бях в аптека и ми дадоха инсектицид ДЕЦИС 2.5 ЕК на баер, който още веднага ме осъмни, че е точното. Да взема пак да ида да си искам фунгицид...

Общи условия

Активация на акаунт