(Био) зеленчукова градина 2

• 110 732
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • густо майна Филибето
Ana.Ivanova , откъде се сдоби с китайския лимонник? Съпругът ми вчера за малко да го купи като семе, но не сме сигурни вирее ли в нашите ширини.  Simple Smile

# 331
  • Пазете Гор
Зарзаватчии, как е разсада? Берете ли първите зеленчуци? Спанак, репички, марулки, зелени луци?

Аз имам спанак за още две семейства, определено "Едър зимен" дава повече от "Матадор" при предзимно засяване. То пък можеше и да се сетя по името Simple Smile.

Ходих по Ямболско и с учудване видях, че там грахът едва се е показал - студена пролет се оказа тази. Моят в тази връзка никне, и първите вече имат и от тройните листенца.

Магданозът ми поникна, радост голяма. Оставя да го опазя от охлювите до появата на първите същински листенца. Посях пащърнак и определих място за бамята. В крайна сметка ще сложа малко разсад за краставици и тиквички, просто защото в момента мястото им в градината е заето, до към 10-20 май.

Изнесох пикирания поукрепнал доматен разсад навън под стъкло. Чувства се много добре, наля се в зелено и удебели стъблата за три четири дена само. Не се очакват слани (може би с риск в понеделник), така че препоръчвам на всички. Имам сортове: Идеал, Калина, Дорина, Трапезица, Марица. Ще докладвам резултатите.

Следващата седмица постепенно от юг може да се почне с фасула. Подгответе семе, лехички

# 332
Куркума -голямо пътешествие си направил Hug
За сортовете:Идеал,Трапезица и Марица чувам добри отзиви от една позната Peace миналата година ги е пробвала!

Нещо искам да ви споделя-тази вечер си наобиколих парника и за мое учудване видях поникнали доматки Shocked от миналогодиншия сорт,който беше засаден в парника.Преди няколко дена си мислих ,че това е трева Shocked тази вечер гледам-доматки са наникнали.Вцелия парник са поникнали.Семето на миналогодишните доматки беше хибридно и сега ме съмнява изобщо newsm78дали ще даде плод ако се пробвам да засадя от поникналите дамати!?  Thinking
Помня че беше някакъв френски сорт(Мон блан-нещо подобно).

# 333
Ljuboznatelna, даде ми го приятел, който работи в Института по планинско животновъдство и земеделие. В Троян определено вирее, вече 3 години, но бавно нараства. Аз го местих, каза ми да го сложа под асмата на сянка, там му било добре. Ако проявяваш интерес пиши на ЛС, ще му се обадя дали има още. Ако пък може да се хване от "ческа" ще ти изпратя! Simple Smile
Миме, нали знаеш, че хибридите на втората година не показват същите качества като първата? Няма проблем с поникването и нарастването им, но доматите ще бъдат... кой знае какви. Но това си е твое решение. Аз бих ескпериментирала с няколко корена. С теб можем да си менкаме семена от тикви - предлагам 2 семки от гигантски/инфо на 1 стр. на темата/, а искам от твоите кратунки!
Куркума, зелении дал бог, но виж агнешкото е кът! Довечера като се прибера ще ви покажа моята градинарска помощница!

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 13:59 от Ana.Ivanova

# 334
Моят грах изникна, но първият - на два етапа. А вторият изникна напълно синхронно на 100%. Аз го затъпквам, както и боба, при посяването. Но при първия си беше кално и изглежда е станало кирипичи над грахчетата, и сега от следвеликденските дъждове избиха и останалите. Арпаджика и репичките изникнаха, морковите още не са се показали. Кайсиите прецъфтяха, прасковите още не са цъфнали.

# 335
Здравейте градинари Grinning !
Имам питанки -
1. Мога ли да засадя картофи под асми? Асмичките ни не са много гъсти.
2. Картофа и лука търпят ли шарена сянка?
Днес сложих малко арпаджик в градината. Знам, че съм малко закъсняла, но дано да стане нещо. Въпроса ми е - понеже пръстта е доста мокра, доста валя, дали ще му пречи, че на мокро го слагам. Като го покривах с пръст не съм го затъпквала много, съвсем лекичко, за да не стане твърдо отгоре. Не сме слагали още оборска тор, нямаме време да отидем да си вземем, чак в неделя ще можем, пречи ли да я сложим после отгоре? Ще я пресеем и тогава.
Ходим всеки ден когато не вали за по два, три часа, а работата е много в градината. Моя съпруг е доста зает в работата си, пък аз  с малкото. Добре, че каката е във ваканция и я оставяме с нея за малко . Иска ми седа отделя повече време, но няма кога. Толкова много трева е поникнала след тези дъждове  ooooh!
Двора ни не е голям и от тези овошки не остава много място да сея и садя зеленчуци. Ако може
някой да ми каже какво вирее на шарена сянка.
Добре, че поне ягодките и овошките изглеждат добре.
Най-чудното ми е, че едно лале се е хванало и даже е напъпило.  Нали сега не се присаждат, а наесен.

# 336
То добре,че в сняг не отсъмнахме тук.
Разсадила съм зелен кромит  преди студа и дъждовете.Едни покълнали балучки продават тук.Щръкнаха и нищо не си яде до сега.
Грах и моркови не се виждат от горе,но разчовърках земята-събуждат се.
Скунксовете може и да са се преместили като изкубах джоджена. Laughing
Любознателна-питах в моя градински център -как се правят корени. newsm78
Имало фито хормони за корени(rooting hormones).Това са изкуственно създадени хормони,които стимулират отрезания участък-стъбло,листо  или клонче да започне да образува коренова състема.Ще поразпитам как се отнасят към тези фитохормони в биоорганичната комуна.
Аз нали съм се замислила как да си отгледам лияната с кивито(от семка) и други овощарски терзания.
Куркума-ти консервираш ли спанак по някакъв начин?
Лора-под асма най-добре е градинска маса със столчета.Или дечицата да си играят.
Асмите ще се разлистят скоро.Толкова хубаво и вдъхновено пишеш.Каквото и да посадиш с тази тръпка ще се хване. Hug

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 14:36 от Веселчето

# 337
Вълчо, как така "тъпчеш" граха и боба? И защо? ThinkingДжанките и кайсията цъфнаха, но не добре. Старите хора казват, че цвят в каца не влиза, но реколтата ще е слаба...Подзряхме се, че и пчелите ги няма!
Граха и морковите поникнаха, тиквичките под найлона май са напъпили да цъфтят.

# 338
Веселче, за жалост асмичките са чак в другия край на градината, а има още доста кътове в двора. Предишния собственик явно не му се е занимавало с градинарство, защото само в овошки и цимент е целия двор  Sad Имаме доста широко циментирано място оградено от каменни стени с покрив от керемиди около 30 м2 и една площадка около 100 м2 циментова |беше склад, а  преди това е било свинарник| , още три сградички, нещо като мази и кокошарник - общо около 80 м2 и нашата къща, която е 100 м2 застроена площ. И то от двор 660 м2 нищо не остава  Confused, пък ми се иска и цветя и зеленчуци да слагам. Постепенно  ще запълня циментовата площ със големи саксии и изкуствени градини. Доматчетата чери ако се насадят в саксии виреят ли добре?Какво друго мога да сложа в голееми саксии? Мъжа ми майстори саксиите |дървени| ще ги пълня с пръст и ще слагам разни неща. Мисля си да използвам големите пластмасови дамаждани от  минерална вода, ще ги прережа и ще ги сложа в дървените саксии и ще им пробия  дупки отдолу. После в тях пръст и тор и ще садя. А понеже обичам и да рисувам, когато имам време ще ги поизрисувам с цветя и зеленчуци, та поне някакви да има по тях, ако нищо не стане с посадените  Laughing

Кивито голямо дърво ли е? newsm78

# 339
Ами така, изтеглям, вървейки назад брезничка. После вървя напред, пускам три - четири грахчета, заравям с единия крак и стъпвам отгоре. После пак пускам, заравям с другия крак и пак стъпвам отгоре. Това се прави с цел фул контакт, епидермален, на зрънцето с влажната почва. Така гнездицата стават на разстояние едно от друго, равно на кубинка №42. Между боба и граха има малка разлика - бобът си измъква семеделите над почвата, а грахът тръгва със стъбълце, семеделите ги остава долу, до коренчено. Затова му е по-лесно и може да се сее маалко по-дълбоко от боба.
Майка ми си гледа ягоди под асмите, а тъща ми - цветя, които цъфтят преди да се разлистят асмите - лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета.
Още един като мене, дето си мисли кивито за дърво.  Mr. Green

# 340
  • Пазете Гор
Вес, не консервирам спанак. Ядем, подарявам и гледам винаги да има в градината, знаеш, сее се триразово. Нямам през декември, януари, и юли и август.

Lora_mum
, Лукът не обича засенчване. Ама пък ако са съвсем редки, що не пробваш. Поне за зелено слагай, той е готов докато се разлисти лозата. И лека полека го разбийте тоя бетон, не е леко, ама си заслужава.

# 341
Тия от ВиК-тата имат най яките къртачи за разбиване на бетон, за един ден ще го направят на преносими парчета.
Спанак попарвам, колкото да омекне, да се нареждат листата плътно едно върху друго, и в найлонови торбички у фризера. Лапад, коприва, по същата процедура.

# 342
Спанак и лапад слагам във фризера като само измивам, отцеждам и в торбички. После си отчупвам парченце колкото ми трябва за храната /удар с чук по торбичката помага Simple Smile/. По същия начин и тиквички /нарязани на кубчета/, тиква и чушки /на парченца/, карфиол и броколи /на розички/... и е готово пюренцето  Wink

# 343
Ето я и моята помощник-градинарка: http://i078.radikal.ru/1004/5e/e994afe7988b.jpg Такова присъствие има почти всяка година, представям ви сегашната фаворитка, любимка на моите любимци /децата/ Grinning

# 344
Ех, как съжалявам, че не се сетих по-рано за спанак!
Сега късно ли вече? Каква площ трябва да предвидя и продава ли се разсад или се сее от семена?
Моля да ме извините за невежеството Embarassed
Иначе съм се запасила с рукола и в неделя ще я засея - миналата година опитахме и останахме много доволни - непретенциозна и расте бързо.
Ана, много ви е мило зайчето! А защо всяка година ново Confused

Общи условия

Активация на акаунт