(Био) зеленчукова градина 2

• 110 622
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
страхотна тема, не знаех, че и такава има
ще следя Peace

# 91
Нещо да питам за тиквите:
             по колко семки се слагат в гнездо?още е рано за тях но да питам предварително!
Аз ги покълнавам първо, някъде напред писах как, търси по тиквички или тоалетна хартия.
В гнездо слагам три - четири, после като поникнат оставам две, рядко три. Ако говорим за тиквички за пържене. Големите жълти или цигулки - по две, белите - една.

# 92
Вълк-благодаря ти Hug

# 93
Като стана въпрос за тикви и семки и аз да питам. Имах една много хубава, сладка тиква, отделих семките /много са едри/ да ги суша на стайна температура, защото я разрязах преди месец. Явно нещо ми куца в сушенето, защото някои от семките почерняха отвън, не знам мухъл ли е или някаква плесен newsm78 Та въпросът ми е дали тези, които не са почернели, но са смесени с другите, ще стават за сеитба или и те са отишли и за нищо не стават вече.

# 94
Намерих си постинга в старата тема, сложи 5-6 от непочернелите за десетина дни и виж дали ще покълнат.

Аз боготворя тоалетната хартия. Предполагам има някаква химия против мухъл. На една тарелка от стиропор накатявам тоалетна хартия - три-четири ката, намокрям я с хладка вода, отцеждам и нареждам семената на краставици, тиквички. Покривам с много тънко найлонче, от кесиите за фризер, от магазините за кафе. Попритискам тук там, да излезе голяма част от въздуха и оставям на южна остъклена тераса. След три дена сея краставиците, след още два - тиквичките. 100% кълняемост. В гнездата на краставичките слагам ч, на тиквичките - три. После отскубвам най-слабото растение. Опитвал съм и по едно в гнездо, но това пък намалява опрашените тиквички.

# 95
ИИИИ,това за тиквичките и краставиците върху тоалетна хартия не съм го и чувала.Много хитро.Ще пробвам и аз.(то аз какво ли съм чувала)
Днес на пазара гледам продават разсад за домати много добър,едър с много листа и дебел,дебел.Пък моя е 10 см.и един рахитичен.Дали ще стане изобщо.Ще си купя ранен сорт около 15-20 април.Ако моя заякне ще го сея и него.Много ми се иска,защото е биволско сърце,едър месест розов и едър месест червен.Не знам как се казват сортовете.Но червения е от домат,който тежеше 980 гр.Их,как искам такива домати.Дано като съм начинаеща и ми е сефте тази дейност да стане и моя домат такъв. #Crazy

# 96
# 97
  • Пазете Гор
Лъки, Като на начинаещ градинар препоръчвам и спанак, сееш до към края на Март - лесно се гледа, а е и лакмус за плодородието на почвата. Успех. За тиквите: сложи да рътиш всички (виж Вълка), което полълне - садиш. По две три в гнездо.
ri4ko, не знам как го постигат тоя здрав вид на разсадите, но често сортовете не си отговарят на предложеното от продавача. Карай си с твоите. Моят рекорд за домат е 1200 гр., не запазих семки, че много беше напукан и многоделен.
Britt, до края на месеца все още може да сложиш ягоди, но може би ще родят малко сега и повече наесен ако са ремонтатни. Малко си закъсняла, но догодина всичко ще е наред.
Утре налазвам едно торище с овча тор. Ще набера и коприва за гювечоунищожителите у дома.

Вес, ти малко като в другата тема Wink. Но за инструментите наистина положението е обсадно. Ако съм знаел преди 20 години да си натрупам някъде лопати, мотики, тесли...

# 98
Куркума,малко ме успокояваш.Значи ли ,че моя разсад не е задължително да е като този на пазара.Ще стане ли?И кога трябва да го посадя?Т.е колко голам трябва да е?Не трябва ли да е мнооого дебел.Много въпроси зададох   Rolling Eyes

# 99
Не знам колко е полезна тоалетната хартия за кълняемостта на семенцата.Тя има и дезинфектанти и ,ароматизатори.
Поне тук -много трудно се намира от тази по-кафеникавата,без хлор.
Ричко,  Hug
от правилното култучене,от растоянието м/у доматените стръкове ,поливането и осветенността на почвата идва големината на доматите.Биволското сърце трябва да го оставиш по-нисък и зашумен.Любимият ми сорт е за салата-с много розова маса и сладост.
Според мен 10 см е добра височина,ако вече земята е топла от вън.Колко листчета има на стръкчето?
Купешкият разсад е "подбутнат" с препарати ,видът му продава стоката все пак,нали?
Аз гледам тук-продават и цъфнал домат вече.Трудно можеш да изчоплиш информация колко е биоорганичен произхода му... Wink
ПС.Задължително в гнездото на тиквите слагахме по една-две шепи оборска тор.И притъпквахме с длан отгоре.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 02:43 от Веселчето

# 100
Вълк, Куркума, благодаря ви за насоките.  Hug

# 101
Добро утро! Белите и оранжеви тикви /т.е. тези, които трупат повечко килограми/ ги засаждам там, където има повечко влага - в долния край на мястото или там, където се стичат дъждовете. Изкопавам дупка, а тази година трап, като се ръководя ог инфото за отглеждане на гигантски тикви #Crazy, пълня с прегорял оборски тор и горска пръст и сея 3,4 семчици. Хубаво е гнездото да се покрие с найлон, за да се стопли допълнително.После проскубвам слабите растения, оставам 1. А цигулките сея близо до асмите, те много обичат нависоко.Имам семена и от едни дълги и тънки, тип "спагети", но не успях да им намеря приложение в кухнята Simple Smile Някой знае ли за какво са?
Спорен и успешен ден, скъпи приятели и честит празник!

# 102
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2007/124806652145548806126968 … aRBZna198jTfl.JPG- това е нашата градина

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1677/195857477812138587631269 … RcfZeS39NEdCs.JPG- това е вътре в парника със пикирания разсад от вчера

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 11:24 от mimi_vi2

# 103
Куркума,малко ме успокояваш.Значи ли ,че моя разсад не е задължително да е като този на пазара.Ще стане ли?И кога трябва да го посадя?Т.е колко голам трябва да е?Не трябва ли да е мнооого дебел.Много въпроси зададох   Rolling Eyes
За дебелината на разсада на доматите - гледам да е с дебелина над 0.5 мм. и тогава става за засаждане в градината или парника.Верно е ,че купешкия разсад го подсилват допълнително с торове-както казва Веселчето.

# 104
Ани,по твоя наръчник и ние садехме тиквите и кратуните. Hug
Явно,че е стара традиция в нашия край,аз за тази приемственост на занаята м/у поколонията говорех по-горе.
Сетих се ,че найлонът,когато се наложеше го поставяха в/у две кръстосани лозинки(лозови пръчки)  над гнездото.
Ще чакаме снимки,може и конкурс да направим.Кои тикви дават повече семки -белите или жълтите?Обожавам ги печени. Heart Eyes
Погледни снимките:
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/47623/-това е тиква-спагети
http://courgettes.files.wordpress.com/2008/09/sept-08-007.jpg  италианска тиква,която прилича на спагети
За коя беше питането.Втората я готвели като нашите тиквички,а първата се пече цяла и след това мекото се стърже с вилицата от кората за гарнитура като орис,картоф.Влакнесто е като спагети.
Мими-как ситно е обработена твоята градина.  Hug
И завет има малкият парник от едната страна с дърветата,чудесно разположение.
А,ти,сама ли измисли конструкцията на големия парник?Стабилно,екологично изглежда-има какво да научи човек и да се порадва.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 14:20 от Веселчето

Общи условия

Активация на акаунт