(Био) зеленчукова градина 2

• 110 717
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
  Знам ги трънките и боровинките. Всяка година пълня буркани и шишета от Родопите с червени и черни боровинки. Но мъжът ми напира за зеленчук. та се чудех, някой увивни домати и краставици, да ги бодна до дивия орех ако имам как  newsm78

# 526
Не съм ял боровинки пресни от 27г. От дивите орехи си избери по-прави пръти около 1.5м за колове за доматите. Мъжът ти щом иска заленчуци, да ти направи колове. Не са много трайни, ама 2-3 години изкарват. Ако искаш да ползваш стъблото на див орех за опора, короната му трябва да е премахната, но те не мрат лесно, пускат издънки от корените. Около стъблото се увива едно парче стара оградна мрежа и се заковава с пирони за краищата. Краставици или боб на вършина биха се хванали за мрежата. Така съм виждал в Кубрат на тротоара изсъхнала липа, увита в грамофончета.

# 527
Или някой увивен боб.Има един сорт с много дълги червени шушулки.Или кратунки.
А може и мицел на ливадна печурка да си завъдиш,Амбер.
Тиквите на мама се качваха по дивите ябълки.С 2-3 лопати тор отдолу. Laughing
ПС.То и моето Старо момче-ако не е домат или печена пловдивска капия-друго не признава.А уж ,аз съм консервативната селянка.... Joy
Брей,Вълк за един мъж цяло дърво да осакатиш... hahaha

# 528
Ето, и аз да се отчета: сдобих се с мускулна треска! ooooh! разсадих една фитария воден лук, 50 корена домат "Рила" и 10 корена "Розова хала". Като за начало. Ако измръзне, ще посадя пак, ето това е предимството на домашния разсад- разполагаш с големи количества, които са ти подръка и работиш когато пожелаеш или ако има време! Но понякога и провалите са грандиозни, и това ми се е случвало...

# 529

Брей,Вълк за един мъж цяло дърво да осакатиш... hahaha
Няма ли толкова заслужили мъже? Казвам, ако вече е окастрил някое по-дебело дърво.
Тука валят дъждове, спират. Добре, че преди дъждовете играх едни мотки на всичко.
Сега марули, грах и ягоди се кефят. Едва влизам от края да си наскубя лук от балучки.

# 530
  • Русе
  Може да пробвам боба около дърво. лошото е, че имахме много хубаво семе на боб, но го загубихме

Веселчето , много интересна идея за мицела, ама представа си нямам как ще стане на практика

# 531
Но мъжът ми напира за зеленчук. та се чудех, някой увивни домати и краставици, да ги бодна до дивия орех ако имам как  newsm78

Има един сорт дълги тиквички - стават над 2 метра на дължина. Много са катерливи.  Laughing
Хората ги отглеждат по асми и високи дървета. Стават за готвене, за пържене - не толкова.

# 532
Аmber, браво на вас!
Но забрави за зеленчук в гората.
Имаше храсти, плодни/боровинки, малини, ягоди/ в бриколаж и метро, и някои гартен-центрове.
Сложи от тях, но таз година реколта не търси. И 50% фира брой.

# 533
Здравейте, колеги  Grinning
Аз досега само в цветарската тема съм се разписвала, но дойде ред и тук да се появя.
От миналата година градината ни е готова за засаждане, вече направихме първите глупости, и сега са на ред новите, хаха.
Пробваме с домати, краставици, патладжан, моркови, такива неща. Подправките растат почти без грешка  Joy.

Искам да попитам дали някой от вас гледа аспержи? Една моя съседка ми каза, че си гледа в оранжерия. Аз попрочетох каквото намерих, но в бг нета информацията е много малко. И никъде не открих да се предлага разсад аспержи. Само семена. А пък аз искам по-бързо да стават нещата, та въпросът ми е: Разбрах, че в Ямбол и Сандански има насаждения. Дали някоя добра душа от тези райони знае, може ли да се купи разсад от тез производители?

# 534
       Вес ,  Hug , къде си ?
   Като луд експериментатор строих днес старото момче да ми намери клонки от върба. Twisted Evil
    А то /горкото/-послушно и почти дресирано - взело присърце идеята Joy
         Та като се прибирам от работа ме чакаха цял куп клонки.
     И сега имам около 50 бр. нарязани и накиснати в гореща вода около 5 см пръчици,
     потопени с главата надолу , увити в черен найлонов плик  Mr. Green
     Дотук добре , ами после?   newsm78
     Имам резници от китайска роза и гардения, потопени във вода .
    Много моля , помагай за експеримента , че станах за резил hahaha
      П.С.  Аmber, преди две години старото момче купи семена от жълти ягоди.
     Направих разсад и свеки го насади в градината на шарена сянка под една вишня. #2gunfire
      Е- отърва кожата - ягодките цъфтят и раждат до късна есен Laughing
     Изглеждат като дивите , но са жълти , по-едрички и страхотен вкус .  

# 535
Ето, и аз да се отчета: сдобих се с мускулна треска! ooooh! разсадих една фитария воден лук, 50 корена домат "Рила" и 10 корена "Розова хала". Като за начало. Ако измръзне, ще посадя пак, ето това е предимството на домашния разсад- разполагаш с големи количества, които са ти подръка и работиш когато пожелаеш или ако има време! Но понякога и провалите са грандиозни, и това ми се е случвало...
браво! само покрий доматите с найлон - може и поне само отгоре, ако нямаш възможност изцяло.
до средата- края на май има опасност от слани. Ако вечер е студено и ясно и тихо това е гаранция за слана.
фитария било "леха" не знаех Sunglasses

# 536
А също и ветара. Правоъгълна леха, заградена от издигнати гърбове.

# 537
  • Linz
Куркума, още веднъж благодарности.
Ще пиша дали съм извадила някоя репичка.

# 538
Здравейте градинарите HugОтчет и от мен-10 дни вече слънце не съм видяла,постоянно вали.Разсадих преди седмица марулките,но нещо много им е мокро-не растат.Оплевих репичките,от тях обаче слаба реколта 15-20 са се хванали.Магданоза излезе,но от трева не мога да го видя,поизчистих и него.Лук от балучка-добре върви PeaceЗасадих картофите преди 2 седмици,но не са се показали още SickПикирах домат Идеал в чашки от кафе,изкарах го навън под найлон,също и патладжана!Тиквичките ми бяха по една педя,разсадих ги в градината,но ги покрих с отрязани шишета...Граха е над педя,пуска мустачки и се заплитат.Това е свършеното от мен дотук bowuu
Сега имам въпроси-събота смятам да засея фасул,май някъде срещах,че може в гнездото с фасула да сложа и зрънце царевица,хем за опора,хем за уплътняване на площта.Как да постъпя?На граха да сложа ли опора от колчета или да го оставя да се стеле?Тиквичките и при тях как да е?Сорта е Изобилна!Хайде приятели помагайте Grinning
Много се радвам на ентусиазма ви и резултатите които постигате Peace

# 539
  • Стара Загора
Тиквичките по земята си вървят, на граха слага майка ми ниска пръчка.

Общи условия

Активация на акаунт