Униформите в училище - ЗА или ПРОТИВ

• 34 383
  • 424
  •   1
Отговори
# 240
Привет на всички.
Изминалата учебна година ни обясниха как училището е взело решение децата да имат униформи, става въпрос за  79-то "Индира Ганди".
Да но децата си получиха униформите чак втория срок и всичко се обезмисли, сега сме 9-ти в друго училище но униформата си ни остана скъп спомен от 79-то, без дори да е обличана Laughing.
Cмещно ми e, не става въпрос за пари, но детето ми още не проумява за какво се разигра целия, бих го нарекъл цирк, но училището е чудесно, така че ни най малко им се сърдя, детето също запази добрите чувства:lol:.

# 241
Дъщеря ми е в средно професионално училище от 3 години.От тогава е с униформа-риза/3 бр./,пуловер с къс ръкав,вратовръзка/2 бр./,сако.Училището участва в някаква програма и спечели субсидия.Доплащахме по 40 лв.И деца и родители харесваме униформата.Изглеждат по-зрели и най-вече различни.Дори имам чувството,че носят униформата с някаква гордост.
Но!Сина ми от тази година е в същото училище.Субсидия няма.Униформата е задължителна.Цената на 3 ризи и пуловер е 108,00лв.Решихме да ползваме едната вратовръзка на голямата/цената и е 18 лв/.Да ама не.Дамските били с около 30 см. по-къси Sick
Хубаво е да има униформи,принадлежност към някаква общност.Но в тая дълбока криза някои правят пари на наш гръб.
Аз също съм от поколението на тъмно сините престилки-една струваше 8 лв. newsm78
И ние по същия начин миналата година доплащахме за униформи в основното училище,които децата получиха през април.Но всичките ни опити да издействаме гратисен период за осмокласниците и дванадесетокласниците бяха глас в пустиня.Сега си имаме и ние не носени бели ризи и пуловер с убито розови ромбове Thinking

# 242
vili...и сега си представи първокласник-не ти говоря за средно професионално, а за основно...с униформа за над посочената от теб сума... Mr. Green

# 243
Много лесно беше едно време, всичите еднакви като зомбита Laughing.
Но си е хубаво всяко училище да си има собствена идентичност Peace.

# 244
хахаха, като гледам-всяко второ училище е риза+елек+вратовръзка.Ква идентичност, кви 5 лв... Crazy

# 245
хахаха, като гледам-всяко второ училище е риза+елек+вратовръзка.Ква идентичност, кви 5 лв... Crazy
Точно така е но нищо не зависи от нас за съжаление newsm78.

# 246
  • София
За какви битови неудобства става въпрос при носенето на униформа, не мога да разбера. От първи клас сина ми носи униформа и това е много удобно за мен. От миналата година има някои неща, които му стават, другите ги попълних. Винаги е спретнат, никога няма дори да му мине през ума, че може да отиде на училище с нещо като анцуг например или с дънки, смъкнати под бельото му, с анорак провиснал до коленете. В униформата се включва сако, пуловер, жилетка- за всеки сезон има подходяща дреха и то на съвсем нормална цена. Не мога да се съглася, че има цена на тениската 15 лв. Нашите са по 6 и са с много добро качество. Като не ми харесват панталоните мога да си поръчам тъмно сини панталони по мой избор.
И аз не искам да се съгласявам да дам 13 лв за блуза тип па коста с къс ръкав...аналогичната с дълъг е 15 в нашите "униформи"...и панталон от плат "деним" - 25 лв! Извинете ме, но не мога да давам толкова пари, умножени по няколко...понеже блузите не могат да са 1 или две..поне 4...2 панталона, 2 поли...и суичър за 33 лв.....еее, много златни тия униформи ми излизат! И каква е целта? Супер яка печалба за производителите - то е ясно! Нас ни задължават да вземем само суичъра....само за официални цели newsm78....така, ме ще трябва да хвърля 33 лв на вятъра...нещо ми убягна смисъла на заниманието, наречено "униформа"!...

# 247
За какви битови неудобства става въпрос при носенето на униформа, не мога да разбера. От първи клас сина ми носи униформа и това е много удобно за мен. От миналата година има някои неща, които му стават, другите ги попълних. Винаги е спретнат, никога няма дори да му мине през ума, че може да отиде на училище с нещо като анцуг например или с дънки, смъкнати под бельото му, с анорак провиснал до коленете. В униформата се включва сако, пуловер, жилетка- за всеки сезон има подходяща дреха и то на съвсем нормална цена. Не мога да се съглася, че има цена на тениската 15 лв. Нашите са по 6 и са с много добро качество. Като не ми харесват панталоните мога да си поръчам тъмно сини панталони по мой избор.
И аз не искам да се съгласявам да дам 13 лв за блуза тип па коста с къс ръкав...аналогичната с дълъг е 15 в нашите "униформи"...и панталон от плат "деним" - 25 лв! Извинете ме, но не мога да давам толкова пари, умножени по няколко...понеже блузите не могат да са 1 или две..поне 4...2 панталона, 2 поли...и суичър за 33 лв.....еее, много златни тия униформи ми излизат! И каква е целта? Супер яка печалба за производителите - то е ясно! Нас ни задължават да вземем само суичъра....само за официални цели newsm78....така, ме ще трябва да хвърля 33 лв на вятъра...нещо ми убягна смисъла на заниманието, наречено "униформа"!...
Ох и аз бях объркан ама и сега съм подложен на същото, пък какво ще излезе ще се разбере, дано да е по скоро че иначе докато им ги дадат и те вече не им стават, пример юнака от аватара, докато му дадат униформата и той израстна и вече му беше малка Laughing.

# 248
Но в тая дълбока криза някои правят пари на наш гръб.

Това е истинският и дълбок смисъл от униформата в българските училища - ползата не е за учениците, нито е улеснение за родителите. Но все пак полза има.
А тези гнусни пуловери без ръкав са елемент от всеки предложен ансамбъл. Толкова ли са ценни наистина и дали има и един човек, който да ги харесва? Не знам кой нормален младеж в ежедневието си ще избере толкова педалска дрешка.

# 249
По принцип пуловерчето без ръкав не е педалска дрешка. Педал с такъв пуловер няма да видиш, но колежанчета и студенти в елитни университети - много. Между другото в нашата униформа този елемент липсва. Купуваме ги от магазин, без да ни вземат мерки. Конфекция.

Като чета, чета и стигам до заключението, че родителите които са тотално против униформите всъщност имат проблем с училището (учителя). Разбирам ги, но много се генерализира. В крайна сметка униформите не са въведени тотално и навсякъде. Ако се намират в нормално училище, то биха имали възможност да дискутират, да предлагат и т.н. без да се притесняват от евентуален негативан ефект. При нас има сака, които никой не одобрява за ежедневно носене и съответно никой не носи. Само че доброволно взехме решение да купим еднакви жилетки в същия цвят, като сакото. Това предполагам е знак на уважение към решението на ръководството да въведе униформи и ние го спазваме, защото така го чувстваме.

Униформата от миналогодишното училище с удоволствие подарих на едно циганче. След което ми стана криво за циганчето.  Embarassed

# 250
ама...аз Нямам Проблем с Учителя!Това е тотална глупост!
Да не би класната да взима решенията?
Муахахаха, тя докладва само, каза-такаи така-тези униформи избраха, казаха ни, че това и това е задължително.И то на база това, че родителите грам не се замислиха от какво са въодушевени на предишната родителска.А половината и не присъстваха даже.
За протокола-униформите са платени отдавна, а още ги няма....
Т.е.-доброволно всеки родител при нас се съгласи детето му да не е разпасано, без да е наясно с всичко останало.За мен-основна вина имат част от родителите, които просто не възроптаха, явно все богати са се събрали при нас, след като200 за униформа, която още я няма не са им проблем, след ваденето за началото на учебната година. Thinking
До дискутиране на униформите се стигна от един-двама родителя, другите пасуваха.С тълпата.И как не-ми те не дойдоха да видят, да пипнат, че да знаят какво им се предлага.За цените-не коментирам въобще, както предположих-може да сабогати хората и тези суми да са им ок.

# 251
Аз също нямам проблеми нито с учителите,нито с училището.И в това училище цари демократичен дух-бяха предложени варианти на учениците/при вземането на първоначалното решение/,самите те пробваха униформите,обсъждаха и след общоучилищен вот се взе решението.Ние,родителите имахме възможност също да изкажем мнение по това време.
За мен проблема се корени основно в парите.

# 252
А при нас са бедни, има и по едно- две циганчета, които не платиха униформа. В крайна сметка някой платиха отделни части от униформата, други - цялата, а трети  като мен- нищо. Дори се чудя, след като нямат пари за храна и са на социални помощи, от къде извадиха  почти всички пари за униформа... newsm78
Обясниха ни, че униформата ще пристигне 3 месеца след превеждането на парите.
Аз харесвам учителите и директорката, сградата е в добро състояние...Не харесвам само униформата, която е избрана само от 5 човека родителски актив от всеки клас. Останалите родители не са знаели изобщо какво купуват, тях никой не ги е питал.
Не разбрах само защо учителите са без униформа и си ходят шарени,  модерни, а децата трябва да са облечени в тези дрипи... ooooh!

# 253
Питам се защо не се виждат униформени ученици, след като има вече училища където са въведени. Нали това е идеята а си личи от кое учлище си Когато си от престижно да се фукаш. newsm78 Thinking

# 254
Щото първо писват, че е задължително и престижно-събират парите, после откриват, че не е толкова удобно, еле па престижно и става незадължителна.При нас се спомена, че не било задължително чак След като събраха парите.Дотогава беше задължително. Crazy Mr. GreenФакт е обаче, че са събрани огромни суми, а децата си ходят по дънки. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт