Въпрос за нотариален акт?

• 5 761
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте, моля за помощ момичетата юристки.
Казусът е малко забъркан, но ето го накратко: получих в наследство част от незастроен парцел, наследниците са няколко, но не поддържам контакт с тях. Нямам нотариален акт. Наскоро близките ми са получили бележка за дължимите данъци на моята част от съответната община с партиден и входящ номер. Данъците ще платя, това е лесно, но бих искала да имам и нещо черно на бяло че земята е моя, за всеки случай.
 Значи, въпросът ми е  по какъв начин мога да направя нотариален акт за въпросния парцел? Дали този документ от общината
би бил от полза или имам нужда и от още някакви документи? Не съм в България и това прави нещата още по-трудни тъй като доколкото знам би трябвало да упълномощя някой друг да извади нот. акт от мое име. Надявам се това да е възможно.
Благодаря ви предварително!

П.С. Не съм сигурна, че темата е за тук, ако не, нека модераторите да я преместят.

# 1
  • София
С акта за собственост на праводателя и удостоверение за наследници отиваш при кой да е нотариус и си вадиш констативен нотариален акт. Предуперждавам те, че е скъпо и напълно безсмислено, т.к. и без този акт спокойно можеш да се легитимираш като собственик с горепосочените документи.

# 2
С акта за собственост на праводателя и удостоверение за наследници отиваш при кой да е нотариус и си вадиш констативен нотариален акт. Предуперждавам те, че е скъпо и напълно безсмислено, т.к. и без този акт спокойно можеш да се легитимираш като собственик с горепосочените документи.

Белинда, благодаря ти за бързият отговор. Нямам удостоверение за наследници, нямам нищо освен въпросната бележка за данъчни задължения. Откъде да се сдобия с документите, които си посочила?.... Не ме притеснява това, че е скъпо, смятам че в дългосрочен план си струва. В момента името ми явно фигурира някъде, щом искат да платя данъка за земята, но как стои въпроса с евентуалната продажба? Например, ако останалите наследници решат да продадат парцела, аз какво правя? Силно се съмнявам, че ще ме потърсят; а не ми се иска някой да се опита да продаде земята без мое знание ( това възможно ли е изобщо всъщност?...).

# 3
  • София
Нотариален акт на праводателя - от някой от другите наследници примерно или от имотния регистър.
Удостоверение за наследници - от служба ГРАО в общината.

Пак ти казвам - няма смисъл, само ще се набуташ. Разбира се, че нищо не могат да направят легално без твое съгласие. Ако тръгнат да действат нелегално, констативката ти няма да ги спре.

# 4
Щом част от парцела е твой, не могат да го продадат без теб или пълномощно от теб  Peace
Имаше нещо такова, че ако някой от съсобствениците е в чужбина и не може да бъде открит /ама как го търсят не знам/, се пускаше съобщение в държавен вестник и се чакаше 6 месеца да реагира, той пък сигурно го чете този вестник сутрин с кафето  Mr. Green, та след този срок можеше да се продава май  newsm78
Удостоверение за наследници се вади от общината по район, струва 1-2 лева такса /преди години беше, ама няма да е поскъпнало/, копие на нотариален акт от Служба по вписванията, към съда е мисля. Нотариалния акт за имота е на името на починалия собственик, а в удостоверението за наследници е посочено кои хора наследяват починалия човек т.е. комбинацията от двата документа означава, че ти си собственик на част от парцела.
А няма ли вариант да упълномощиш някой близък, който е в България да задвижи нещата от твое име, майка ти или сестра, брат, защото така няма да използват /евентуално/ това, че си в чужбина. За пълномощното просто се отива при нотариус и се обяснява за какво ще трябва  Peace

# 5
Благодаря ви, момичета!
Така както ги виждам нещата, ще изпратя пълномощно на някого да ме представлява и да вземе посочените документи от общината и имотния регистър. За мое собствено спокойствие.
Още веднъж благодаря!

# 6
А не трябва ли първо делба да се направи чрез съда между отделните наследници, да се определи кой каква идеална част притежава и т.н.

# 7
  • София
Ако имота е делим и ако тя иска акт за конкретната си част - да. В обратния случай в акта пише всички сънаследници и съответните им идеални части.

# 8
Ако имота е делим и ако тя иска акт за конкретната си част - да. В обратния случай в акта пише всички сънаследници и съответните им идеални части.
В кой акт ги пише? То всеки сигурно има право на различна идеална част - поне по-заплетените случаи с дело се решават, за по-простите как става делбата и какъв документ се издава и от кого? Авторката нищо конкретно не е писала.

# 9
Аризона, в идеалният случай би било както ти казваш. Но аз нямам представа колко са наследниците и кой каква част притежава.  От друга страна пък, щом са определили данъците на моята част, това означава, че по някакъв начин имотът е делим и част от него притежавам аз ( така си мисля поне ). В документа е посочена и държавната оценка на  моята част от парцела, което пък потвърждава че моят дял е определен някакси от някого ( не съм сигурна как точно). Иначе как ще изчислят стойността му? И прилежащият данък?

# 10
Ами малко ми е странна ситуацията, някой да се обади на роднините и да ги поразпита. По принцип като се купи жилище например, купувача отива и подава в данъчното документи, за да се водят на негово име вече данъците, не става автоматично.

# 11
Да, ситуацията е странна и объркана, тъй като с вероятните други наследници (далечни роднини по бащина линия) не поддържам връзка. Разбрах за въпросното наследство от трето лице и изобщо бях забравила за това, докато не се получи съобщението за данъците на последният ми адрес в България.
Благодаря ти за мнението.

# 12
Ако имотът е делим се разбирате с другите наследници кой коя част да вземе и после правите договор за делба и всеки си има неговата част и си прави каквото иска.
ако не с е разберете може и по съдебен път.

Ако имотът е неделим тогава е сложна ситуация. Може да с е продаде, даде под наем или каквото и да е само със съгласито на всички съсобственици.

И в двата случая всеки си плаща данъка според иделната част.

Най добре издирете и другите наследници и се разберете какво ще правите по нататък защото в един момент може да се окажете още повече наследници или пък да искаш да правиш нещо с имота и да не можеш.

# 13
За да получиш съобщение за дължим данък на имота, някой трябва да е декларирал в данъчното, че ти си станала собственик на тази идеална част по наследство от еди кой си. Без да отидеш ти или някой от останалите съсобственици в данъчното и да подадеш информация няма как да получиш съобщение за дължим данък.
Идеалните части на всеки един от съсобствениците е определен в съответния нотариален акт. В случай, че някой почине - неговите идеални части се наследяват от неговите наследници и се разпределят съгласно разпоредбите на закона за наследството. Не е нужно да се води съдебно дело за да се определят идеалните части - те са ясни и без съдебно дело.
С нотариалния акт за имота и удостоверението за наследници се легитимираш като собственик и е ненужно да се снабдяваш с изричен нотариален акт на твое име - собствеността ти произтича от самия закон.
Това за държавен вестник и останалите неща е пълна глупост! Къде ги четете тези неща?  newsm78 Като не сте сигурни за нещо и не сте специалист в тази област - по-добре не пишете в такива теми за да не обърквате излишно авторите им.

# 14
  • София
Като не сте сигурни за нещо и не сте специалист в тази област - по-добре не пишете в такива теми за да не обърквате излишно авторите им.
Е, точно за това вече мноооого рядко пиша в теми с молба за юридическа помощ Confused Налага ми се да споря с хора, които хал хабер си нямат за какво иде реч, но пишат, та се късат...

Общи условия

Активация на акаунт