Въпрос към християните.

• 23 447
  • 456
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тен, извини ме за спама в твоята тема, но и на мен ми се върти един въпрос от ученическите години, на който още нямам отговор и мисля, че тук е правилното място...

Гледам много трезво на нещата, но ми е интересно какво обяснения има един вярващ християнин.

Защо в Стария завед Бог *напътства* под мотото *Око за око, зъб за зъб*, а в Новия Исус т.е. отново Бог призовава към смирение с думите: Ако те ударят по едната буза, обърни другата?

Защо така си противоречат?

Не си прочела достатъчно добре.

Става дума за Изход 21:22-25 'Закон срещу насилието'.

22. Ако мъже се бият и ударят бременна жена, така че да пометне, а не последва друга повреда, тогава онзи, който я е ударил, да бъде глобен, както мъжът й би му наложил, и да плати, както определят съдиите.
23. Но ако последва повреда, тогава да отсъдиш живот за живот,
24. око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, крак за крак,
25. изгаряне за изгаряне, рана за рана, удар за удар.

Това са указания за хората, които имат право да съдят. Докато в Новия Завет, Матей 5:17  е казано:

17. Исус Христос и законът
Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците? Не съм дошъл да разруша, но да изпълня.

След това в Матей 5:38-39 се казва:

38. Чули сте, че е било казано: "Око за око, зъб за зъб."
39. А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но ако те удари някой по дясната буза, обърни му и другата.

Не виждам противоречие.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 12:06 от обикновен

# 121
Тен, извини ме за спама в твоята тема, но и на мен ми се върти един въпрос от ученическите години, на който още нямам отговор и мисля, че тук е правилното място...

Гледам много трезво на нещата, но ми е интересно какво обяснения има един вярващ християнин.

Защо в Стария завед Бог *напътства* под мотото *Око за око, зъб за зъб*, а в Новия Исус т.е. отново Бог призовава към смирение с думите: Ако те ударят по едната буза, обърни другата?

Защо така си противоречат?

Не си прочела достатъчно добре.

...

Не виждам противоречие.

ОбикновенHug Много благодаря!

# 122
Господ не е различен , но вече правилата са различни.
Ако до преди Исус Христос закона е бил в плътна и Святия Дух е слизал само над Пророците и евреите са имали закон който трябва да спазват - с правила за всичко и при множество ситуации , то след идването на Исус Христос  Святия Дух се узаконява на тази земя и може да води  всеки който е с  чисто сърце изпълнено с  любов към Бог.
Преди евреите са нямали  възможност да имат Неговото водителство лично ,за това са имали точни и ясни правила които да ги съхрани като народ на Бога  и акцента не е бил да се възпитава   жестокост , а да се възпита страх и отговорност .
Сега обаче завета е сключен в сърцето - Святия Дух вече може да ръководи човека лично в дадената ситуация .

Да обърнеш и другата буза , да благославяш онези които те кълнат и да се молиш за враговете си , не е дебилство а  висша сила, която е много трудно постижима, защото трябва да имаш толкова сигурност и щастие в духовното си стоене ,че да надделееш човешкото ,удовлетвореността си от благодатта която чувстваш ти дава сигурност , спокойствие и не изпитваш злоба , а смесено умиление и съжаление.Така,че това висше смирение, не е дебилство а израстване и сила ,една висша благодат .

Само онзи който го е изпитвал може да   разбере  напълно .

# 123
Горещо препоръчвам на всички заклети християни (пък и на вярващите по принцип) да проследят този изключително интересен дебат на тема Бог и вяра; особено коментарите към края.

Praynig

# 124
  • София
Ето една малка извадка от това, как великите учени вярват в Бог:

"Невъзможността да си представя, че тази величествена и удивителна Вселена и нашите съзнателни души са възникнали по случайност, е за мен главното доказателство за съществуването на Бога."

Чарлз ДАРВИН, създател на еволюционната теория

"Аз искам да знам как Бог е сътворил този свят. Аз искам да узная мислите на Бога; всички останали неща са детайли."

Алберт АЙНЩАЙН, Нобелов лауреат за физика

"Колкото повече изучавам природата, толкова повече се удивлявам от творенията на Бога. Науката отвежда хората по-близо до Бога."

Луи ПАСТЬОР, основател на микробиологията

"Аз не мисля, че съм просто продукт на случайността, че съм само една частица прах във Вселената; аз чувствам, че съм някой, който е бил очакван, създаден, планиран. Накратко, аз съм едно същество, което само един Творец би могъл да постави тук; и тази идея за творческа ръка се отнася до Бога."

Жан-Пол САРТР, Нобелов лауреат за литература

"Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог."

Вернер ХАЙЗЕНБЕРГ, Нобелов лауреат за физика, създател на квантовата механика

"Нима е случайно това, че лявата половина и дясната половина на всички птици, животни и хора са оформени симетрично? Нима е възможно тази подреденост и закономерност да възникне без замисъла и изобретателността на един Всемогъщ Творец?"

Исак Нютон

Който иска да прочете всичко, може да го направи тук:

http://www.docstoc.com/docs/6591924/50-нобелови-лауреати-и-други … -вярата-си-в-Бога

http://nobelisti.tripod.com/

# 125
  • ВАРНА
Имам въпрос към запознатите с канона.Има ли в българската църква изискване при влизане в храм,косите на жените да са покрити?Защото в руската, голяма част от жените са с  воали или кърпи.В Йерусалимски храм също не може да се влезе гологлава.За разголени рамена,крака знам,но за главата?

# 126
Аз не съм виждала такова нещо в нашите храмове !

# 127
Имам въпрос към запознатите с канона.Има ли в българската църква изискване при влизане в храм,косите на жените да са покрити?Защото в руската, голяма част от жените са с  воали или кърпи.В Йерусалимски храм също не може да се влезе гологлава.За разголени рамена,крака знам,но за главата?

По канона и на Българската Православна Църква, също е така /жените трябва да са с кърпа на главата, т.е. да покриват косите си/, друг е въпроса, че това не се Спазва.

# 128
В старостилната православна църква се спазва- покрива се главата и се ходи с дълга пола.

# 129

По канона и на Българската Православна Църква, също е така /жените трябва да са с кърпа на главата, т.е. да покриват косите си/, друг е въпроса, че това не се Спазва.
Точно така, освен това, когато са неразположени, не трябва да  влизат в храма, защото са нечисти.

# 130
Точно така, освен това, когато са неразположени, не трябва да  влизат в храма, защото са нечисти.

Да за това и аз зная и се съобразявам винаги!

# 131

Да за това и аз зная и се съобразявам винаги!

Може да се влиза в храма. Не може да се докосват иконите, да се приема нафора и причастие.

# 132
В руска църква с непокрита глава (за жените става дума) просто няма да ви пуснат.
Т.е. не е вярно, че повечето са с покрити глави. Вярното е - всички са.
В България това правило не се спазва.

# 133
Това ми идва малко в повече.
Бог и разположена, и неразположена ще ме приеме.

# 134
  • на брега на морето
Точно така, освен това, когато са неразположени, не трябва да  влизат в храма, защото са нечисти.
Това ми идва малко в повече.
Бог и разположена, и неразположена ще ме приеме.

И аз съм хвърлена в дълбок смут - всичко в телата ни е от Бога дадено, защо да е срамно или мръсно  33uu
Пък и Господ не мисли като човеците. За мен е много обидно, че родилката е "мръсна" 40 дни след раждането и дотогава не бива да стъпва в черква.

Общи условия

Активация на акаунт