Отговори
Здравейте! Предстои детето ми да проходи и да започнем да използваме детските площадки в квартала. Забелязвам, обаче, че частните детски градини, които нямат двор, направо са приватизирали най-хубавите нови детски площадки (тези, които са с ограждения и с настилка, и съответно са най-подходящи за тъкмо проходило дете като моето). В дните с по-хубаво време учителките от сутринта изкарват на площадките 10-20 деца и ги оставят да си играят на площадката с часове, което прави достъпът на други деца до съоръженията почти невъзможен. Осъзнавам, че липсата на достатъчно свободни места в детските градини е съществен проблем, но това оправдава ли според вас тази практика. Детските площадки са обществено благо за общо ползване и на мен не ми се струва редно частни детски градини да ги ползват на своя глава вместо двор. Като нямат двор могат да измислят разнообразни занимания и разходки на открито, а не просто да си харесат най-хубавата детска площадка и за постоянно да я заемат. Вие забелязали ли сте такава практика и мислите ли, че е оправдано пускането на оплакване до общината или преувеличавам проблема?

# 1
Не допускат вашето дете когато са на обществената площадка, така ли? Забраняват ви? Гонят ви? Или просто ви е неприятно да са там децата от частната градина?

# 2
  • Melmak
Не вярвам да гонят никого. Просто някойбсе ядосва, че не му е свободна площадката.

Държавните имат дворове и децата играят там. А често частните нямат. Не знам какъв е проблемът в случая. Ако са седнали дъртаци да пият бира на детска площадка, да се ядосваш. Ама дали децата са там всяко с майка си или 10 деца с 1 учителка, то какъв е проблема?

# 3
Не е нормално да обират парите на хората, а да ползват обществен инвентар. Държавата е пълна пародия. В крайна сметка тези площадки са от данъците на хората, а тези хора си плащат тлъста такса на частните градини. И аз забелязах че разни новоизлюпени летни занимални окупират парка, а върха е детски кът да ползва част от парка за празненства на открито.Ако си с малко дете не може да се докопали до тези блага.

# 4
Не вярвам да гонят никого. Просто някойбсе ядосва, че не му е свободна площадката.

Държавните имат дворове и децата играят там. А често частните нямат. Не знам какъв е проблемът в случая. Ако са седнали дъртаци да пият бира на детска площадка, да се ядосваш. Ама дали децата са там всяко с майка си или 10 деца с 1 учителка, то какъв е проблема?

Права сте. Никой никого не гони. Когато, обаче, броят деца на площадката надхвърля нейния капацитет и това е ежедневна практика, а не спорадично явление, и да не ни гонят, ние така и така не можем да я използваме. Ако площадката е заета с майки с по 1-2 деца и ти се стори пренаселено, обикновено стига да изчакаш малко и се освобождава място, но, ако детска градина от 8 до 17 часа редува групите деца по график на площадката, няма как да се вредиш.  И ми се струва, че и на другите майки в квартала не им е приятно, защото не съм забелязала майка с дете да влезе на площадката през деня, докато градинските групи деца са там. Подминават и отиват на другите по-стари и неподдържани, но незаети площадки.

# 5
Тези площадки са платени от данъците и на родителите на децата в частните занимални и детски градини. Те са наясно с условията в частната детска градина и за тези условия са се съгласили да плащат съответната такса. Допускам, че голяма част от тях биха предпочели държавната детска градина, но, уви, реалностите са други.

Дали тези 20 деца ще ги заведе на площадката родител, бавачка или детската учителка, разликата е точно никаква. Правото на децата да ползват съоръженията не се суспендира в зависимост от капацитета на площадката, кой ги води или нещо друго. Разбирам, че капацитет е недостатъчен, но явно изграденото просто вече не отговаря на нуждите на квартала или прилежащите блокове. Единственото решение според мен е хората да се обърнат към общината и да искат да се разшири площадката или в близост да се изгради нова. И да стискат палци 1) някой да реагира, и 2) да го направи бързо.

# 6
  • Melmak
Има ли други площадки в близост?

Пуснете предложение до районния кмет да изгради нови площадки.

Ако отидете за 1 месец в друг град на почивка и ползвате градския им инвентар проблем ли е? Ако отидете в село и имат една площадка, а обвинят, че туристите им задръстват площадката?

Тези места са за всички деца и са създадени от данъците на всички граждани, били те с деца, без деца или такива с деца, които посещават частна градина.

Направо не знам от къде ви хрумват тия теми.

# 7
Живеете в най-големия и претъпкан град в България.
Нима тези неща ви изненадват?
И по-зле ще става като всеки драпа да живее в столицата.

# 8
Има ли други площадки в близост?

Пуснете предложение до районния кмет да изгради нови площадки.

Ако отидете за 1 месец в друг град на почивка и ползвате градския им инвентар проблем ли е? Ако отидете в село и имат една площадка, а обвинят, че туристите им задръстват площадката?

Тези места са за всички деца и са създадени от данъците на всички граждани, били те с деца, без деца или такива с деца, които посещават частна градина.

Направо не знам от къде ви хрумват тия теми.

Благодаря за идеята за предложението към кмета за изграждане на нови площадки! И да, всички граждани имат право да ползват обществените блага, но по начин, който не нарушава правото на останалите. Затова не смятам, че дадените примери са еквивалентни на ситуацията. Ако, както сте дали пример, отида на селски туризъм и ползвам площадката им, това ще е за ограничено време и аз не се облагодетелсвам финансово експлоатирайки благата изградени от някой друг. Точно обратното, туристите плащат туристически данък, който влиза в общинския бюджет. При дадения от мен казус частните детски градини използват обществените площадки като част от материалната база за изпълнение на своя бизнес, за който получават парични приходи, но по никакъв начин не компенсират чрез тези приходи общината за използването и амортизацията на съоръженията.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 23:05 от illen_v

# 9
Вашата гледна точка е, че частните градини ползват площадките, а не децата? Очаквате правото на децата да са на площадката да се суспендира в часовете, в които родителите им са платили ЧДГ? Наистина не разбирам каква е тезата Ви и какво очаквате да се случи.

Площадките сигурно са пренаселени, сигурна съм, че е неприятно, но това не е проблем на децата. Причините излизат много извън границите на площадката. Arielle, в последния си коментар е загатнала точво за тези причини.

# 10
  • Melmak
Авторът търси просто потвърждение на тезата си. Каквото и да напишем, все тая.

# 11
В градината на детето ми, държавна градина, няма двор и се ползва общинска площадка. Преди детето ми да тръгне във въпросната градина, на мен лично ми се е случвало госпожите да ми казват, че не може да вляза с детето там. Тогава не знаех, че площадката се ползва от градината.
Абсурдното и възмутителното е, че вечер на същата площадка се събират всякакви индивиди да пият и пушат. Всичко е надраскано и захабено и на следващата сутрин децата от градината играят там.
Общинските площадки в междублоковите пространства не са направени, за да се ползват от детските градини. Градините трябва да си имат заграден двор, който се ползва само и единствено от децата в градината. Но в големите градове е така, за жалост. Нашата градина, въпреки че е държавна, е в блок.
Мисълта ми е, че щом държавна градина може да ползва общинска площадка, няма пречка това да се случва и при частните. Като само сутрин и в следобедните часове ни се е случвало да не ни пускат на нея. В останалите часове и през почивните дни си е свободна, но както казах, откакто вече детето е в градината, осъзнавам колко е важно градината да си има собствен двор, но това е друга тема  Wink.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 23:36 от dimi_

# 12
Вашата гледна точка е, че частните градини ползват площадките, а не децата? Очаквате правото на децата да са на площадката да се суспендира в часовете, в които родителите им са платили ЧДГ? Наистина не разбирам каква е тезата Ви и какво очаквате да се случи.

Площадките сигурно са пренаселени, сигурна съм, че е неприятно, но това не е проблем на децата. Причините излизат много извън границите на площадката. Arielle, в последния си коментар е загатнала точво за тези причини.

Именно, не са ми проблем самите деца, а начинът на ползване на площадките от някой частни градини. Както съм написала още в началото, разбирам липсата на двор да се компенсира с различни занимания на открито: разходка в парка,  игри на някоя полянка/тревна площ, включително и използване на площадките в квартала от време на време. Съвсем друго е да си харесаш най-новата площадка в района и да си кажеш, от днес това ще го ползвам за двор на частната ми детска градина от 8 до 17 без да плащам и да се отчитам на никого. Според мен това трябва да подлежи на някаква регулация, но от реакцията Ви съдя, че може и аз като млада майка да виждам проблемите по-големи, отколкото са в действителност Simple Smile

# 13
  • Melmak
Дими, сещам се за такива детски градини, от едно време са още, в блок. Даже тук приятели са ми споделяли, че са ходили на такава дг. Интересно е да ги питам дали помнят къде са ги водили да играят.

Разбира се, че не е ок да ви гонят от обществено място, нито е редно да се събират пияници на площадките. Можете да подадете сигнал за второто.

Но децата могат да си ползват площадките. Все пак ако не бяха на частна детска щяха да са с бавачка, баба или неработеща мама. И щяха да са пак на площадката.

За съжаление в големите градове е пренаселено. В други теми чета в чужбина как площадките стоят самотни и има по 1-2 деца там. Не знам дали е истина, но ако е така… не знам кое е за оплакване.

Проблемите с липсата на детски градини си го знаем. Наличието на частни такива е отговор от търсенето. Много родители биха предпочели държавната ако можеха да избират.

# 14
Абе аз я разбирам авторката, но не знам какво може да направи, освен да подава сигнали за липсата на достатъчно детски площадки. Сигурно не е незаконно и неморално да я ползват децата от частната ДГ, но определено е неприятно.
И не е същото като родители и детегледачки да изкарват децата си, защото щяха да са разпределени по-равномерно по различни площадки и в малко по-различен диапазон от време, а така са концентрирани на едно място по абсолютно едно и също време, защото точно там се намира тази ДГ.
Пак казвам - не обвинявам детската градина, просто коментирам какво се получава като резултат и той със сигурност не е приятен и справедлив за всички.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 08:25 от Мила Атова

Общи условия

Активация на акаунт