Отговори
# 15
И да подаде сигнал, най-много да й се изсмеят.
Това са площадки за общо ползване.
Не може да забрани на цяла София да се доближава до някаква си площадка заради нейното дете.
Има други площадки, има и други градове.
Как ли пък ще се забия да гледам дете в София? Ей сега...

И между другото това е само началото - проблемите тепърва ще започнат като не може да намери място за детето в ясла, градина, а после и училище.

# 16
Да, за съжаление е така.
А за да откриеш детско заведение, няма ли изисквания за определена площ, за точно определени условия - и битови, и за движение/игра? Все едно училище да няма спортна площадка и да ползва кварталното игрище.

# 17
Да, за общо ползване са, но някои хора си правят бизнеса и печалбата, а ползват общи блага. Това редно ли е?

# 18
Да, за съжаление е така.
А за да откриеш детско заведение, няма ли изисквания за определена площ, за точно определени условия - и битови, и за движение/игра? Все едно училище да няма спортна площадка и да ползва кварталното игрище.

Според наредбите, които аз откривам, уж е задължително, както държавните, така и частните градини да имат двор, чиято минимална площ се изчислява на база броя деца. Може да има някаква вратичка в правилата, за която не се сещам, след като са получили лиценз, въпреки липсата на двор.

# 19
  • Melmak
А каква е гаранцията, че твоето ще го приемат в държавна? И ако е в частна, няма ли да бъде на мястото на децата, които сега хейтиш?

# 20
А каква е гаранцията, че твоето ще го приемат в държавна? И ако е в частна, няма ли да бъде на мястото на децата, които сега хейтиш?

Първо, не "хейтя" никого. Споделям казус, който ме вълнува, за да чуя мнението на други майки с повече опит от мен и да преценя дали е действителен проблем, за който да сигнализирам или е нещо, което само на мен създава неудобство и трябва да се нагодя спрямо средата. Ако детето ми трябва да посещава частна детска градина също няма да съм щастлива, ако тя не разполага със собствен двор, но сте права - ще се примиря, ако нямам други варианти.

# 21
И според мен задължително трябва да има някаква определена минимална площ, за да бъде открито едно детско заведение.
Аз не обвинявам родителите, естествено, че ако нямат друг избор, ще опрат до този тип грижа. По-скоро критиката е към тези, които пишат наредбите и издават разрешителните. Аз лично не съм виждала такова нещо, но аз живея в Пловдив, в София е по-сложно с местата и може да прилагат някакви компромисни прийоми.

# 22
На общинска площадка има
табелка с надпис " тази площадка се ползва от чдг от...до ...часа"
Това означава ли, че мога да
си запазя пейка в парка?
И да, когато се откриват частни
детски заведения трябва да има условия, а не само задължителната такса.

# 23
На мен ми е чудно как всеки ръфа от зелените площи на парковете. Заведения, кътове и не става въпрос за София. Събират тлъсти суми за детски рд, накрая се разпрострели на част от парка и си длъжен да им слушаш надутата музика и граченето. Ако отворят още 2,3 детски къта, направо частен парк да стане. Супер дразнещо.

# 24
То и в държавните не навсякъде се предлагат добри условия. Имам предвид филиалите към ЦДГ. Детето на моя приятелка беше прието във филиал, който се намираше на приземен етаж в стара кооперация в центъра ня София. Приземен етаж, разбирайте ниво спрямо улицата идентично с това на клек шоповете. Вътре условията бяха потресаващи, а дворчето беше в състояние опасно за децата.

На теория градината предлага двор в централната си сграда, но на практика децата ги водеха там веднъж месечно, а през останалото време стояха вътре.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 20:27 от Rebel Rebel

# 25
Защото децата не са приоритет.
Бог да ги пази!

# 26
Не ви разбирам, наистина. Синът ми беше на занималня платена и ги водеха на площадките в Морската градина. Да, вярно е, че при нас е пълно с площадки, но точно тези в Морската градина бъкат от деца. И аз като съм излизала с него уикенда са само родители, и пак е пълна. Имало е пъти, не могат да се доредят до люлките. Знаете ли, аз като малка бях на същата площадка, и пак не можех да се доредя и все се изчаквахме.
Не разбирам проблема. Вас не ви гонят от площадката. Какво значи не може да играе детето - ами намесете се, говорете с госпожите или децата да се редуват на съоръженията, качвайте го на люлки, пързалки. По-скоро на вас ви бръмва главата (което го разбирам) и не искате да ходите там.
Иначе едно дете току-що проходило има много по-малко нужда от детска площадка, отколкото деца в градинска възраст. Идете с него на полянка, то ще се занимава много по-добре и само, отколкото деца на 3-5 години.
Нямате казус ми е мисълта. Може и да ви дразни, разбирам ви - но това си е ваш личен проблем на вашето светоусещане, никой реално не ви пречи да си ползвате каквото решите. Ето, и ние не сме ходили на някои площадки, защото все водят болни деца там. Реално никой не ни е спрял да ги ползваме, де факто аз се отказвах по тази причина.

# 27
Това, че деца ползват детски площадки, без значение от кого са заведени, всъщност е най-хубавото нещо, което би могло да се види като гледка. Те затова са направени! Никой няма правото да ограничава децата от възможността да си играят на обособените за това места. По-лошото е, когато се използват от възрастни просяци, тийнейджъри, които нямат работа там и се опитват да чупят и/или други. Не можете да имате претенция за обществена площадка. Като не искате Вашето дете да си “играе” докато другите са там, си купете двор и си направете детска площадка ?!?

# 28
Проблемът тук за мен е, че не се спазват законовите изисквания детските заведения да имат собствен двор. Така всички страни ще са доволни, а сега - само едната.

# 29
Проблемът тук за мен е, че не се спазват законовите изисквания детските заведения да имат собствен двор. Така всички страни ще са доволни, а сега - само едната.
Обаче дали е така наистина. Дали нямат свой двор и дали са градини и за тях има това изискване. Защото има и други форми, при което то отпада.

Общи условия

Активация на акаунт