Въпрос към християните.

• 23 530
  • 456
  •   1
Отговори
# 270
migito не мислиш ли ,че религията дискриминира хората ?

Избрани и неизбрани - какво е виновен човек ,че не е роден евреин ?
Мъже и жени - жените са безправни второстепенни същества. Да са наказани до века ,че са се пръкнали жени - как смеят !  И то защото Ева прецакала всички с някаква пуста ябълка  Tired
И още доста примери.

# 271
  • София
Авторът разглежда осем (може и да не помня съвсем добре) основни момента от Библията, цитира различни предишни проучвание и хипотези. За повечето заключава, че няма никакви археологически доказателства да са се случили по начина, по който са описани.
Коя Библия-Стар или Нов завет?
Библията включва и двата.  Peace

Мъже и жени - жените са безправни второстепенни същества. Да са наказани до века ,че са се пръкнали жени - как смеят !  И то защото Ева прецакала всички с някаква пуста ябълка  Tired
И още доста примери.

Не съм забелязал, migito да се чувства дискриминирана ... , ама тя да каже.  Peace

# 272

Религията дискриминира хората, Бог - никога. Той е демократ.  Wink

# 273
Авторът разглежда осем (може и да не помня съвсем добре) основни момента от Библията, цитира различни предишни проучвание и хипотези. За повечето заключава, че няма никакви археологически доказателства да са се случили по начина, по който са описани.
Коя Библия-Стар или Нов завет?

Книгата е за събитията в Стария завет.

# 274
Разликата м/у окултисти ,дъновисти и Бог знае още какви учения е в това, че окултистите , дъновистите са широко скроени хара , вярващи , но не в това, че щом вярваш в Исус и мигом си се освободил от греховете си. Човек се познава по делата. Защо е нужно да се отричат хора които са спомогнали за разбиране на религията. Исус , Мохамед, Дънов са учители.
Да вярваш и да грешиш едва ли те оправдава , даже отговорността е по -голяма когато човек знае.
Всеки е свободен да мисли и вярва както иска, религията не предполага насилие или притискане.

# 275
Библията включва и двата.  Peace
Изключително съм наясно кое какво включва, jp ме разбра много добре, както и аз получих желания отговор.  Wink

# 276

И още доста примери.

Не съм забелязал, migito да се чувства дискриминирана ... , ама тя да каже.  Peace
[/quote]

Не е въпроса тя как се чувства . Тя може да се изживява и като черна кубинка бамбина , но е белокожа българка ( примерно ) .
Толкова се плюе по исляма и как жената била безправна , а християнството съвсем не отстъпва , да не говорим за Стария Завет.
Мъжа е за възхвала на Бог , а жената за възхвала на мъжа  Laughing

# 277
С една дума - онова, което хората наричат съдба са всъщност собствените им безумства.

Най-големият проблем на религиите е, че възхваляват волята да спазваш каноните на чуждата воля, но никоя не издига в култ способността и качествата на собствения ум.

Уж, по презумция "Изборът е твой", но на практика само канонът е единственият възможен избор.

# 278
Сонче, 10тте Божи заповеди не са думи на  Исус.
Плийз...

Не са, Господни са:

ИЗХОД 20, 2-17

[20:2] Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството;
[20:3] да нямаш други богове, освен Мене.
[20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
[20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,

Въобще не си представям Бог да заплашва и мрази. Бог е любов, благ ,все опрощаващ и любещ към  всяко същество на Земята. От Библията ми харесват всъщност тези Божи заповеди-

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

4. Помни съботния ден*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот - нищо, което е на ближния ти.   

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 23:24 от Ata

# 279
  • по пътя на светлината
Това за седмия ден събота,за всички християни ли се отнася?

# 280
  • Припят, Украйна

Въобще не си представям Бог да заплашва и мрази. Бог е любов, благ ,все опрощаващ и любещ към  всяко същество на Земята. От Библията ми харесват всъщност тези Божи заповеди-                            

1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

4. Помни съботния ден*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

6. Не убивай.

7. Не прелюбодействай.

8. Не кради.

9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот - нищо, което е на ближния ти.  

Аз не споделям възхищението от всички заповеди.

Първата, втората, третата и четвъртата заповеди са безсмислени, доколкото нямат никакво отношение към човешкия морал и нравственост. Очевидно са написани с целта да се четка егото и самолюбието на божеството, както и дебело да се подчертае, че християнството е монотеистична религия.

Петата заповед е вярна по принцип, в повечето случаи, но не винаги. Уважението и обичта се заслужават, а не се дават даром никому, дори и на баща ти и майка ти. Най-простичкия пример е австрийския педофил Йозеф Фритцъл, изнасилвал в продължение на 24 години собствената си дъщеря в някакво мазе. Сигурно и тя трябва да го почита, защото Господ така е казал?

Шестата, седмата, осмата и деветата заповед са хубави и полезни. Само че ... не са измислени от християнския Бог. Във всяка една религия и във всяка една култура по Земята (с изключение на някои примитивни и по-късно отмрели племена), убийството, кражбата и лъжата (прелюбодейството в по-малка степен) са считани за нередни и наказвани сурово. Също така обаче много интересен е и неудобният факт, че християнският Бог (в Стария Завет) много пъти се държи като обезумяло за кръв чудовище. Множество са примерите, в които той заплашва с, одобрява, насърчава или дори извършва чудовищни зверства. Примери:

1. Царе 15-2,3: "2.Така казва ГОСПОД на Войнствата: Спомних си какво направи Амалик на Израил, как застана на пътя му, когато Израил идваше от Египет. 3.Иди сега и разбий Амалик, и изпълни над него проклятието. Не го щади, а убий от мъж до жена, от дете до кърмаче , от говедо до овца, от камила до магаре."

2. Четвърта книга на Царете: ""23. Оттам той отиде във Ветил. Когато вървеше по пътя, малки деца излязоха от града, присмиваха му се и му думаха: върви, плешивецо! върви, плешивецо!
24. Той се обърна, видя ги и ги прокле в име Господне. Тогава излязоха от гората две мечки и разкъсаха от тях четирийсет и две деца.
25. Оттук отиде на планина Кармил, а оттам се върна в Самария."
Тук става въпрос за комплексирания пророк Елисей, който взима плешивостта си твърде насериозно и проклина подиграващите му се деца. Господ пък услужливо разкъсва непослушните деца с мечки.

3. Осия 13-16: "Самария ще носи наказанието си, Защото въстана против своя Бог; Ще паднат от меч, Младенците им ще бъдат разтрошени, И бременните им жени разпорени."  
И още много други такива цитати могат да се приведат. Не съществува контекст в който подобни престъпления да бъдат оправдани.

Десетата заповед е откровено отвратителна с 2 свои допускания - първо, тази заповед приравнява жената до вещ, до селскостопански добитък, до собственост на мъжа; и второ, според тази заповед робството е нещо нормално и е ОК, лошо е не да имаш роби, а да пожелаваш чуждите роби. Колко нравствено и прогресивно, особено в 21 век...

# 281

Недей да говориш глупости...

# 282
  • Припят, Украйна
Май ти говориш глупости, но по-страшното е, че вероятно не го и осъзнаваш.

# 283
Май ти говориш глупости, но по-страшното е, че вероятно не го и осъзнаваш.

Приятелю ти бъркаш религията с вярата и фарисейството с любовта...
Повече няма да те коментирам...

# 284
  • Припят, Украйна
Моля те, недей да ми фамилиарничиш, неуместно е в случая.

Религията е обективно явление - следователно може да се анализира и е нормално да се анализира. Вярата е личен, съкровен избор (субективен процес) и не подлежи на анализ и оценка за отделния инидивид. Могат да се коментират само обективните й проявления в обществото.

Така че, ако имаш възражение по същество към изложеното от мен, както и съответната аргументация на твоето мнение - ще се радвам да ги чуя, защото уважавам всяко едно аргументирано мнение, дори да не съвпада с моето. Но да си разменяме по едно изречение без никаква аргументация - извинявай, но това е безсмислено.

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 11:08 от Filkam

Общи условия

Активация на акаунт